Ondernemingsraad

Discussie in 'De lounge' gestart door Maslov, 14 aug 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Maslov

  Maslov Bekend lid

  11 apr 2019
  624
  1.634
  93
  Heeft iemand van jullie een stoel gehad in een ondernemingsraad? Wil je daar iets over vertellen?

  Ik overweeg mezelf verkiesbaar te stellen binnen onze organisatie. Er zijn 15 plaatsen, dus het is een flinke club met ook een grote agenda. Ik ben benieuwd naar ervaringen. Vond je het leuk? Wat voor bijdrage kon je leveren? etc.
   
 2. Majo1983

  Majo1983 Fanatiek lid

  1 feb 2013
  2.846
  1.326
  113
  Vrouw
  Broek
  Ik zit momenteel in de ondernemingsraad. Had er nooit over nagedacht erbij te gaan tot ik werd gevraagd door de vorige voorzitter. Het is wel leuk maar het slokt ook veel tijd op. Zeker nu de afgelopen tijd met Corona. Elke week een update met directie, voorbespreken en nabespreken. Over thuiswerkprotocollen, quarantaines, financiële situatie bedrijf, NOW, doorgang projecten, bonussen, rechten en plichten werkgever en werknemers etc. Overal moet wat van worden gevonden. Op onze eigen agenda stonden dit jaar een aantal speerpunten maar daar hebben we helaas nog weinig tijd aan kunnen besteden.

  Voors:
  Aan tafel met directie waar je veel inside informatie krijgt en veel leert.
  Verbreden van kennis doordat je je moet verdiepen in veel dingen.
  Je hebt een stem in wijzigingen.
  Je kunt ook zelf wat betekenen (in mijn geval is dat vooral aansturen op duurzaamheid en duurzame inzetbaarheid, dat vind ik belangrijk.)

  Tegens:
  Het kost veel tijd.
  Er zijn ook veel minder interessante onderwerpen (pensioenen, projecten van andere werkmaatschappijen etc) dus het is niet altijd even boeiend.
  In gevallen als Corona, overnames, reorganisaties nog veel meer tijd.
  Geheimhoudingsplicht waar het soms je directe collega's aangaat.

  Ik zit nu bijna 2 jaar, ik denk niet dat ik me nog een keer verkiesbaar stel maar aan de andere kant vond ik het ook wel waardevol dus wie weet.
   
  Maslov vindt dit leuk.
 3. Maslov

  Maslov Bekend lid

  11 apr 2019
  624
  1.634
  93
  #3 Maslov, 14 aug 2020
  Laatst bewerkt: 14 aug 2020
  Bedankt voor je reactie, @Majo1983.

  Ik had er niet bij stilgestaan dat het in deze tijd meer tijdsinvestering vraagt dan anders i.v.m. Corona. Sowieso is de tijdsinvestering een enorme valkuil voor mij. Ik bereid me altijd gedegen voor, dus ik ben bang dat ik er al snel teveel tijd in steek. Tijd die ik niet heb. We krijgen uren voor onze deelname aan de OR, maar ik weet niet of dat helemaal in balans gaat zijn met mijn normale workload. Ik heb een hele autonome baan waarin ik zelf keuzes moet maken over wat ik wel en niet oppak, dus dat kan lastig worden.

  Heb jij voldoening gehaald uit je deelname aan de OR?
   
 4. suus1983

  suus1983 VIP lid

  10 okt 2006
  36.573
  16.334
  113
  Zelf niet echt ervaring als in lid, maar heb wel bij heel veel or vergaderingen gezeten en er ook wel over nagedacht destijds (was voor mij geen optie ivm belangenverstrengeling). Weet je hoe het management aan kijkt tegen de or? Is het een kwestie van moeten luisteren of hechten ze er juist veel waarde aan?
  Het gaat je sowieso tijd kosten of dat voldoende gecompenseerd wordt en of je dan nog ruimte hebt voor je "gewone" werk is wel een belangrijke factor. Van wat ik zag gaat er best wat tijd in zitten, zeker inderdaad in dit soort tijden.
   
  Maslov vindt dit leuk.
 5. Majo1983

  Majo1983 Fanatiek lid

  1 feb 2013
  2.846
  1.326
  113
  Vrouw
  Broek
  Ja bij ons wel, we zijn wel een kleiner clubje. En geen idee of het bij elk bedrijf zo is dat de OR bij de Corona maatregelen betrokken wordt. (Denk t wel, het gaat immers de werknemers aan.)

  Ja de tijd is verradelijk, tuurlijk krijg je de tijd ervoor (op papier) maar mijn baan is ook nogal autonoom, er is eigenlijk niemand die mijn werk (deels) kan overnemen en mijn baan is verder gewoon hetzelfde gebleven, de OR doe ik er dus gewoon bij.

  Voldoening, ja en nee. Uiteindelijk kun je zaken voordragen en bepleiten, maar het is en blijft aan directie om er iets mee te doen. Je hebt instemmingsrecht maar vaak wordt het zo gespeeld dat je niet anders kunt dan instemmen, de relatie met de directie en OR moet ook goed blijven anders kun je je eigen inbreng natuurlijk ook vergeten.

  De inbreng/instemming die je hebt is beperkt. De meeste directies zien de OR als een verplichting en niet als een verrijking, al denk ik dat onze directie ons zeker wel op waarde schat! Het is op zich leuk voor je eigen ontwikkeling, maar daar moet je dan ook zelf in investeren (tijd).
   
  Maslov vindt dit leuk.
 6. Koraal82

  Koraal82 Fanatiek lid

  17 jul 2013
  1.544
  457
  83
  Ik heb bij de OR gezeten en vond het verschrikkelijk. Bij ons was het ook een grote groep (15) en er zaten zoveel pannenkoeken tussen......ik snap dat het een groep moet zijn die alle lagen uit het bedrijf meot vertegenwoordigen en dat niet iedereen op hetzelfde niveau zit. Dit leek me ook juist een mooie uitdaging. Maar ik kon er niet tegen. Ik schaamde me vaak als iemand weer een hele domme opmerking maakte terwijl we bij de rvb zaten.
  Ik ervaarde dat directeuren het echt als noodzakelijk kwaad zagen en vaak de helft niet vertelde. Ze namen ons gewoon niet serieus en ik kan me dat ook goed voorstellen omdat het best onprofessioneel was.
   
  Maslov en suus1983 vinden dit leuk.
 7. suus1983

  suus1983 VIP lid

  10 okt 2006
  36.573
  16.334
  113
  Dat is idd precies waar ik als soort van buitenstaander veel strubbelingen zag. Vaak was het ook een verplicht nummertje draaien voor de directie, terwijk or leden er wel tijd aan besteden en moeite voor doen. Vond ik altijd erg lastig.
  En je had er soms ook ideeën tussen zitten...
   
 8. Majo1983

  Majo1983 Fanatiek lid

  1 feb 2013
  2.846
  1.326
  113
  Vrouw
  Broek
  Pff kan me voorstellen, dat is bij ons gelukkig niet zo. Alle OR leden hebben HBO+ niveau, eigenlijk ons hele bedrijf wel. Maar ik erger me soms wel aan het gemuggezift van sommige. Maar dat is wel ook wat een OR nodig heeft, kritische mensen die sommige besluiten ter discussie stellen (ik ben zelf niet zo kritisch...).
   
 9. Vogelinnetje

  Vogelinnetje Fanatiek lid

  3 nov 2009
  2.908
  880
  113
  NULL
  NULL
  Ik miste uitdaging in mijn functie en ik had ook tijd over. Toen stelde mijn baas zelf voor om in de OR te gaan. Ik heb er best veel van geleerd. Te onderhandelen, stukken opzoeken en uitzoeken, opkomen voor jezelf. Het staat ook mooi op mijn CV.

  De OR werd eigenlijk getrokken door mij en de voorzitter. De anderen waren ook van die pannenkoeken. Maar de voorzitter en ik als secretaris hadden de meeste contacten met de bestuurders. Daarnaast hadden we nog commissies met ook meer snuggere collega's.

  Als je het overweegt, bespreek het dan goed met je baas. Hier ging dat dus heel makkelijk. Ik kreeg 8 uur per week, een vaste dag en dan wist hij en mijn directe collega's dat ik niet beschikbaar was voor regulier werk.
   
  Maslov vindt dit leuk.
 10. DisneyMama

  DisneyMama Actief lid

  7 nov 2013
  371
  45
  28
  Hier ook 2 jaar gedaan bij mijn vorige werkgever. Vond het super leuk maar ging naar een andere werkgever dus moest stoppen.

  Ik heb zoveel geleerd over hoe het bedrijf werkt, welke belangen er spelen en hoe zo'n bedrijfsproces werkt. Ik zou er zo weer instappen.

  Maar je moet wel genoeg tijd hebben om alles door te nemen, goed te laten informeren en een dikke huid ontwikkelen voor de ergenissen die erbij komen kijken. Ook durven je mening te geven is erg belangrijk.

  Kun je niet met een huidig lid praten wat 't ongeveer inhoud want het verschilt wel per bedrijf wat erbij komt kijken..
   
  Maslov vindt dit leuk.
 11. Rosao

  Rosao VIP lid

  3 nov 2007
  12.313
  655
  113
  Ik ben momenteel voorzitter van onze ondernemingsraad. De afgelopen tijd hebben we een zeer intensief herstructureringstraject binnen onze organisatie gehad. Daarin hadden we zeer zeker wel voldoende inbreng. Wij hebben veel geïnvesteerd in een goede professionele relatie met de RvB en topmanagement en dat heeft er ook voor gezorgd dat we kritischere vragen konden stellen. Je kunt best zakelijk van mening verschillen en nog steeds een goede relatie hebben. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je professioneel blijft, en laat zien dat je een betrouwbare partner bent die meerwaarde heeft.

  Ik vind het OR werk veel voldoening geven, ja het is soms frustrerend maar je leert dingen die je je hele carriere mee kunt nemen en je leert je bedrijf van haver tot gort kennen.

  Wat ik erg belangrijk vind is dat je zorgt dat je als OR een team wordt en dat je weet wat je aan elkaar hebt. Daarvoor is training nodig.

  Ik zou ook de tip geven om eens bij de OR langs te gaan en te kijken hoe het bij jullie zit.
   
  Maslov vindt dit leuk.
 12. Mythique

  Mythique Fanatiek lid

  3 apr 2015
  3.679
  2.583
  113
  Ik heb in een OR van 9 gezeten en vond het erg leuk. Ik denk met meer dat het wel veel gemuggezift gaat worden als iedereen overal z'n plasje over wil doen... Ben eruit gegaan omdat ik een andere baan vond.

  Ik vond het vooral leuk om te zien wat er 'achter de schermen' gaande is in de organisatie. Je leert enorm veel over je bedrijf. Verder was het ook wel een leuke groep collega's. Toen ik erin zat speelden er geen hele spannende dingen binnen het bedrijf. De OR werd echt getrokken door de voorzitter en het dagelijks bestuur (3 collega's totaal). Voor mij viel de tijd die erin ging zitten dus ook wel mee. En ik had die tijd gelukkig ook, er was niemand die een gedeelte van mijn werk er voor over nam.

  Ik zou er overigens zeker weer in gaan bij mijn nieuwe werkgever mocht de workload het toelaten.
   
  Maslov vindt dit leuk.
 13. Maslov

  Maslov Bekend lid

  11 apr 2019
  624
  1.634
  93
  Bedankt voor alle ervaringen! Fijn om het e.e.a. te horen van mensen die er ervaring mee hebben, zowel positief als negatief. Ik heb over 2 weken een meeloopdag gepland. Dan gaan we in de ochtend stukken doornemen en in de middag overleggen met het bestuur, dus dan zie ik meteen de actie.

  Mocht ik het gaan doen, zal ik zeker met mijn LG in overleg gaan over de uren. De staf heeft me gevraagd deel te nemen aan de OR, dus dan verwacht ik ook wel tegemoetkoming in tijd en verlichting van andere taken. Daar komen we vast wel uit.
   
 14. Rosao

  Rosao VIP lid

  3 nov 2007
  12.313
  655
  113
  Tijd geven voor orwerk is verplicht binnen de wet op de ondernemingsraden. Meestal staat er een vast aantal uur voor wat tussen or en rvb is afgesproken.
   
  Maslov vindt dit leuk.
 15. Maslov

  Maslov Bekend lid

  11 apr 2019
  624
  1.634
  93
  Ik had het daar eerder deze week over met een zittend lid en hij zei dat er geen vaste uren gegeven werden. Afhankelijk van de tijd die er nodig was per week, kon je die uren extra schrijven. Hij vertelde me ook dat er onlangs iemand om die reden uit de OR gestapt was. Die persoon wilde een vaste studiedag per week, maar daar ging men niet mee akkoord.

  Dat is wel iets dat ik goed moet doorspreken met mijn LG, want ik kan niet structureel overwerken. Als ik deel uitmaak van de OR, wil ik nog steeds mijn oude contracturen maken (of in ieder geval daarna streven), dus zal er een verlichting van mijn workload nodig zijn. Als dat niet kan, gaat het over wat mij betreft.
   

Deel Deze Pagina