Je had een chagrijnige smiley achter de iq score gezet, daarmee drukt men doorgaans boosheid of teleurstelling uit. Als je je kind wilt helpen, kun je je verdiepen in wat faalangst is en hoe dat werkt. Ik lees verder niet dat er grote problemen zijn met haar op school, behalve dat jullie denken dat ze onderpresteert (of heb ik daar overheen gelezen?)
Mijn ervaring is wel dat faalangst in de weg kan staan om de trein op het juiste spoor te houden. Dat het nadenken in de verkeerde dingen kan gaan zitten. Of juist kan flipperkasten tussen verschillende interesses. Ik vind het heel herkenbaar om mij af te vragen wat het antwoord is dat de docent wil. Omdat ik vaak op toetsen meer manieren had waarop ik de vraag kon opvatten en beantwoorden. De vragen moesten goed gesteld zijn. Imo is er bijna niks vervelender dan de trein die met alle kracht vooruit wil, maar geen goede baan heeft om hem in te leiden.
Ah zo bedoel je, nee dan was dat niet mijn bedoeling om zo over te komen. Ik heb in een aantal posts verder uitgelegd, dat de juf haar als een zorg bestempeld omdat ze haar denkwijze niet snapt. Ze denkt onnodig lang na over het geven van een antwoord (twijfelen aan zichzelf of andere opties overwegen) School heeft zelf aangegeven dat ze niet weten hoe ze haar het werk moeten aanbieden en wat voor werk. Wat ik ook heb aangegeven is dat mijn kind nu niet gelukkig is. Ze benoemt namelijk heel duidelijk dat ze het zo moeilijk heeft op school en ik heb bijna dagelijks een gefrustreerd kind in de auto mee naar huis. Voor haar faalangst lopen we al bij een kinderpsycholoog en daarvan weten we hoe dat werkt.
Oh, voor mij is het ook herkenbaar om te twijfelen aan de vraagstelling hoor, maar door die twijfel ga je nadenken (dat zou een HB'er zelfstandig moeten kunnen) om vervolgens binnen 10 minuten een beter antwoord gevonden te hebben dan de docent (en daar dus zelf ook niet aan te twijfelen). Dat is mijn ervaring. Ja, er zijn vaak meerdere antwoorden, maar je moet ook binnen de context de juiste kunnen kiezen.
Als de juf haar als problematisch ziet, kan ik me voorstellen dat ze dit aanvoelt en geen antwoord meer durft te geven. Ik hoop dat ze haar gewoon zichzelf laten zijn, dan maar wat langzamer. Juf kan (en hoeft) ook niet alles (te) begrijpen. Sommige kinderen ontwikkelen sommige dingen gewoon wat langzamer.
Dit klinkt zeer herkenbaar. Mijn dochter heeft dit extreem (hb getest). Haar vorige juf benadrukte altijd dat de som of opdracht moeilijk was tegenover de klas. Mijn dochter zag dan de som of opdracht en wist het meteen. Maar de juf had gezegd dat de opdracht moeilijk was dus kon ze dit onmogelijk meteen weten (zo redeneerde ze zelf in haar hoofd), dus ging ze heel lang opzoek naar wat het dan wel moest zijn (terwijl ze het antwoord al wist). Dat resulteerde in zeer traag werken en verkeerde antwoorden. Het kan dus ook ipv faalangst zwaar onderpresteren zijn door extreme ondervraging. Zodra ze op niveau werd aangesproken en ze een top-down leermethode kreeg (eerst denkwerk, dan verrijking en dan pas zeer compact het gewone werk) was de faalangst verdwenen. Daarvoor was ze onder behandeling geweest voor de faalangst, maar dat hielp niets en verergerde het alleen maar omdat alleen het symptoom werd aangepakt ipv het probleem. ETA: Je gaf eerder aan dat ze op alles 1+ scoort. Hebben ze haar al didactisch doorgetoetst? Dat zijn ze verplicht met deze citoscores, dan pas weten ze op welk leerniveau ze zit.
Dit is een heel mooi voorbeeld van de wijze waarop de meeste leerkrachten denken. Voor een privépersoon maakt het niet zoveel uit, hoewel je met je posts de plank echt volledig misslaat, maar een leerkracht kan met deze denkwijze een kind helaas volledig ondermijnen.