Wat is het verband tussen een moeilijke bevalling en een moeilijk(ere) baby? Ik heb vaak het idee dat kindjes die geboren zijn na een zware bevalling (voor moeder en/of kind) moeilijkere baby's zijn. Vaker huilbaby's. Ik heb twee hele makkelijke bevallingen gehad (denk door de ruggenprik die ik bij beiden had) en twee hele makkelijke baby's gehad. Als ik nu een moeder spreek met een moeilijke baby en ik vraag naar de bevalling bleek ook dat bijna altijd heel moeizaam/pijnlijk te zijn geweest.
Het fenomeen van een prenatale depressie, dus tijdens de zwangerschap. Ik kon er op internet wel iets over vinden, maar door artsen werd het niet (h)erkend. Daardoor heeft het heel erg lang geduurd voor ik de juiste hulp kreeg, en ik een heel moeilijke rotzwangerschap heb gehad. (Het voelde alsof de baby niet bij mij hoorde, ik wilde hem niet, heb zelfs een doorverwijzing voor abortus gehaald bij de huisarts, terwijl we meer dan 2 jaar bezig zijn geweest om zwanger te worden...) Edit: voor de duidelijkheid: nu ben ik superblij met mijn mooie ventje, en ik voelde me vanaf de seconde dat ik bevallen was, een heel stuk beter. Gelukkig.
Leuk al die onderwerpen. Ik zou er bijna zelf een onderzoek over willen doen. Laat je ons wel weten wat het geworden is, Muis26?
Bedankt lieve meiden !!! tuurlijk laat ik het jullie weten . Donderdag ga ik kijken waar ik de meeste wetenschappelijke literatuur over kan vinden . Ik hou jullie op de hoogte Super bedankt !!
Precies dit. In mijn omgeving zijn de laatste jaren een behoorlijk aantal kinderen geboren en als ik daar mijn eigen onderzoekskwaliteiten op los laat, dan klopt het inderdaad wel. Zelf heb ik me totaal niet druk gemaakt over de bevalling. Ik had de instelling: Miljarden vrouwen zijn me voorgegaan, dus dat moet mij ook lukken. Een beetje simplistisch gedacht misschien, maar het werkte wel. 2 van mijn collega's daarentegen hadden al nachtmerries over de bevalling voor ze bij wijze van spreke goed en wel zwanger waren en die hebben beide een behoorlijk pittige bevalling gehad. Wat ik ook een goed onderwerp zou vinden is: complicaties en ingrijpen in het ziekenhuis. Kun je bijvoorbeeld zeggen dat er sneller ingegrepen word in het ziekenhuis, dat er daardoor ook sneller meer (en misschien wel onnodige) ingrepen volgen? Dus dat de ene ingreep tot de andere leid en dat dat misschien niet nodig is als je meer de natuur volgt. Succes met kiezen en schrijven!
Dit vind ik ook een heeeele goeie! Volgens mij is daar wel aardig wat over te vinden. Ik heb er volgens mij tijdens mijn studie Orthopedagogiek in een boek over gelezen. In Amerika is een heel groot, heel bekend langlopend onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van kinderen met diverse achtergronden. Misschien heb ik dat boek nog wel. Ik ga zo even kijken en dan laat ik het je weten. Verder weet ik van een verloskundige in Amsterdam die onderzoek wilde gaan doen naar de rol van de vader tijdens de bevalling. Of een partner die op een adequate manier steun biedt kan zorgen voor een vlottere bevalling/minder complicaties. Ook heel.interessant, zou ook grote implicaties hebben voor het betrekken van mannen bij de zwangerschap en het geven van informatie over de bevalling aan de aanstaande vaders. Maar denk dat hier weinig over te vinden is, anders zou die vrouw dat onderzoek niet meer hoeven te doen
Misschien een minder bekend syndroom, het Münchhausen by proxy. Ik heb daar van de week een boek overgelezen valse salie behoorlijk heftig en volgens mij is dat nog niet zo bekend...