SP: Laat politici werken voor hun wachtgeld | RTL Nieuws Als het aan de SP ligt, gaan oud-politici werken voor hun wachtgeld. Mensen in de bijstand moeten namelijk binnenkort ook een tegenprestatie voor hun uitkering leveren. En dat mag volgens de SP dus ook van mensen met wachtgeld verwacht worden. De partij voelt eigenlijk niets voor het plan van staatssecretaris Klijnsma om mensen in de bijstand altijd iets terug te laten doen voor hun uitkering - plantsoenenwerk, bijspringen in een verzorgingshuisvoor hun uitkering bijvoorbeeld. Gelijke monniken Maar als het plan dan toch door moet gaan, moet het dus ook maar gaan gelden voor oud-politici met wachtgeld. Wie de Tweede Kamer verlaat, moet dan meteen aan de slag voor zijn geld, vindt de partij. "Als politici dit zulke goede maatregelen vinden voor het normale volk, dan moeten ze die eerst van toepassing verklaren op zichzelf", zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. "Oud-politici met wachtgeld mogen wat mij betreft ook gedwongen worden om te gaan werken zonder loon en ze mogen ook verplicht worden om te verhuizen. Gelijke monniken, gelijke kappen. Goed idee. Van mij mag dit zeker doorgevoerd worden.
compleet mee eens, maar daar zullen ze wel weer een draai voor vinden om er onderuit te komen, is toch altijd zo,
Ik snap de wachtgeld regeling op zich wel, zeker 'vroegah' toen de meeste mensen nog een vast contract kregen en daar ook van op aan konden. Politici kunnen zomaar de laan uit gestuurd worden. Ik heb gelezen dat ze nu voor politici ook nog regels willen maken wat betreft de banen die ze ná hun politieke carrière mogen aannemen, om belangenverstrengeling te voorkomen. Tja, als je zomaar ontslagen kunt worden en daarna ook nog eens beperkt wordt in je keuze voor een nieuwe baan, snap ik dat wachtgeld wel. Helaas geldt dat nu voor steeds meer burgers ook, toch veel gedwongen ontslagen en banen liggen niet voor het oprapen. Maar voor politici geldt dat ze gewoon voor hun mening moeten kunnen blijven staan en daarnaar kunnen handelen, zonder dat ze bang hoeven te zijn voor een enorm inkomensverlies bij ontslag. Je wilt niet dat ze voor dat inkomen dingen doen die tegen hun politieke ideeën ingaan. Bijvoorbeeld voor een wet stemmen waar zij (en hun achterban) het eigenlijk helemaal niet mee eens zijn. Dus op zich vind ik wachtgeld wel een goede zaak. Maar ik vind het ook prima als daar wat tegenover komt te staan. Ze hoeven met wachtgeld niet vakantie te gaan vieren ofzo. Dus 'vrijwilligerswerk' en eventueel acceptatieplicht als ze ergens een baan kunnen krijgen, vind ik prima. Die verhuisplicht vind ik onzin, voor iedereen. Wij zijn vroeger vanwege het werk van mijn vader regelmatig verhuist. Dat heeft elke keer weer een enorme (negatieve) impact gehad om ons als kinderen en een paar keer ook wel op mijn moeder. In één klap weer je sociale leven weg en opnieuw moeten beginnen. En dan twee of drie jaar later weer. Ik heb er veel verdriet van gehad en snap niet dat politici dit andere gezinnen wil aandoen.
Dat vind ik ook onzin de verhuisplicht ,maar van bijstands gerechtigen word dit wel verwacht straks, dus ook voor langdurig werkeloze politici vind ik, allemaal gelijk.