Huh? Ik zie werkelijk waar niet de link met dat ze zou vinden dat nabestaanden of stilgeboren kindjes geen recht hebben op een uitvaart?
Sorry, zo interpreteerde ik jou vraag, omdat het al pagina's over dit onderwerp gaat, vond ik het een beetje vragen naar de bekende weg. En kwam het op mij niet over als een oprechte vraag
Dat niet, maar ik vond het wel belangrijk om er financieel goed voor te staan voorafgaand aan mijn zwangerschappen en helaas hebben wij twee maal een uitvaart moeten financieren, ‘gelukkig’ hebben we die zelf kunnen bekostigen. Dus ik sluit mij aan bij de impopulaire mening, tenzij de zwangerschap ongepland was. Ik had het vreselijk gevonden als ik niet in staat was geweest de uitvaart van mijn eigen kinderen te betalen.
Ik stelde mijn vraag eerst en toen pas reageerden mensen over uitvaartverzekeringen (en werd het inderdaad duidelijk). Bedankt voor je excuses. Laat duidelijk zijn dat ik zeker vind dat iedereen een waardig afscheid verdient.
Ja dat klopt hoor. Ik was vanmorgen bij het online bestellen rond de 70,- kwijt. En heb echt gelet op huismerken en deze week geen chips, snoep etc gek. Was dit bedrag voorheen kwijt mét chips etc.
Via internet en deze is van mei dit jaar. Dus niet echt gedateerd. https://www.dlmplus.nl/2018/05/19/groeiend-protest-tegen-50-btw-verhoging/
Ik geloof dat het al is uitgelegd. Ik geef het vaak dus wel mee aan mensen die ik ken als ze zwanger zijn om dat ook te regelen. Het is vreselijk genoeg dat je kindje niet meer leeft maar om dan ook stress te hebben om het geen waardig afscheid te kunnen geven maakt het allemaal nog erger.
Klopt: voor de 22 weken ( als ik het goed heb) zwangerschap mag je je baby zelf meenemen (maar mag je niet begraven in je tuin, eigenlijk, wij hebben dat overigens wel gedaan) Je mag ook je kindje in het ziekenhuis laten, zodat deze met andere overleden kindjes tegelijkertijd wordt gecremeerd, maar wij wilden dat niet. Achteraf gezien hadden wij ons kindje mogen laten begraven op het RK kerkhof (hoort bij onze kerk) maar omdat het allemaal zo snel geregeld moet worden, niet aan gedacht. en ergens vind ik het ook wel fijn dat ons kindje in onze tuin begraven ligt. Vanuit mijn keuken kijk ik op het grafje. wil ik een kaarsje branden, of bloemen neerleggen, kan ik dat zo doen, zonder dat ik echt naar een kerkhof moet. Lastiger wordt wel wanneer wij gaan verhuizen ooit..... Overigens weet ik ook dat sommige uitvaartverzekeringen niet moeilijk doen wanneer baby's stilgeboren worden. als de ouders een polis hebben lopen, wil de verzekering soms gewoon uitbetalen. Is bij 2 vriendinnen van mij het geval geweest, zij hebben beiden de begrafenis niet zelf hoeven te betalen en bij een andere vriendin een klein gedeelte.
@mamabri, wat mooi dat je kindje toch nog zo dichtbij je hebt. en, oprechte vraag, ik hoop niet dat ik hier bij iemand een gevoelige snaar raak. Maar als je je kindje wettelijk wel mee mag nemen naar huis, maar niet mag begraven in de tuin, want kun je er dan thuis mee?
Eigenlijk niks, ons kindje is dus onwettig begraven. Hij ligt achter het huis, dus van de grafsteen zie je vanaf de wegkant niet. En ook de buren kunnen praktisch niet zien dat er een graf ligt, tenzij ze echt over de schutting kijken. De buurman heeft 2 jaar geleden de dakgoot gedaan, dus hij heeft het wel gezien ga ik vanuit. Officieel mag het dus niet, maar volgens het ziekenhuis doen veel ouders dit onder die grens. Cremeren was voor ons geen optie (ivm ons geloof). Daarbij zou ons zoontje met andere te vroeg gestorven baby's gecremeerd worden. Dan krijg je daar wel wat as van, als je dat wilt, maar dat is dus gedeelde as. Dit wilden wij niet. Er zijn in dit geval praktisch nauwelijks opties. Heel vervelend vind ik dat, om eerlijk te zijn.
Ik heb dan een serieuze vraag maar hoe begraaf je dan zo'n kindje want een kistje lijkt me heel erg opvallen. En mss ook niet eens vindbaar.
@mamabri mochten jullie ooit gaan verhuizen zou je hem dan niet bij je nieuwe huis kunnen herbegraven of toch nog op het kerkhof? Want lijkt me ook lastig om hem achter te moeten laten. En evt nieuwe eigenaren te moeten vertellen dat je zoontje daar zijn laatste rustplaats heeft. Ik persoonlijk zou zo'n grafje in ere houden als dat bij m'n nieuwe huis zou zijn maar denk niet iedereen.
Heel jammer dat jullie niet op tijd wisten dat jullie kindje op de RK begraafplaats had mogen worden begraven. Dat had ik ook niet geweten. Wat een (fijn) verschil met vroeger. Mijn moeder kan zich nog herinneren hoeveel verdriet haar tante had om haar stilgeboren kindje. En toentertijd mocht een ongedoopt kindje niet begraven worden op gewijde grond. Haar man heeft midden in de nacht het kindje stiekem begraven naast het pad (nieuw stukje dus niet zichtbaar) zodat het tenminste op gewijde grond lag. Het kindje zou sowieso een anoniem graf krijgen en op deze manier in ieder geval toch op gewijde grond. Dat was voor hen heel belangrijk en het heeft hen zoveel pijn gedaan dat ze niet echt afscheid hebben mogen nemen. Ik wist wel dat het beleid van de kerk hierin gewijzigd was, volgens mij is er een paar jaar geleden een algemene plaats op een begraafplaats gekomen om deze kindjes alsnog te herdenken, maar ik wist niet of er een bepaalde termijn aan zou zitten.
Wij hebben Rico begraven naast mijn Moeder op de begraafplaats, was geen enkel probleem. Zo lagen ze niet alleen, maar samen. Ik moet alleen wel zeggen dat ik geloof in zieltjes. Hoe jonger het zieltje, hoe eerder het terug komt en gelukkig is. Dus ik sta nu keurig de boel aan te harken daar en Kleuter stopt lolly’s in de grond, maar eig ligt daar niets meer voor mijn gevoel. Hij is ergens anders nu heel gelukkig.
Misschien een rare vraag, maar wil een dierenuitvaartcentrum de crematie dan niet doen onder de 22 weken? Dan kun je alsnog voor een individuele crematie kiezen, de as meekrijgen etc. Ik weet alleen niet of ze daartoe dan bevoegd zijn, maar de grootte en hey gewicht zal in ieder geval geen probleem zijn
Denk het niet... Zullen ze geen vergunningen voor hebben. Een mensen crematorium wil het ook wel doen. Het is niet zo dat je geen uitvaart mag houden voor een kindje onder de 22wk. Alleen moet je dan in de meeste gevallen de kosten zelf dragen. Tenzij je een coulante verzekering hebt
Dat klopt en dat is vreselijk triest. Mijn schoonmoeder had een pasgeboren zusje dat nog niet gedoopt was, wat overleden is. ook zij is begraven achter de heg, dus in ongewijde grond en had dus een anoniem grafje. Haar moeder (mijn man zijn oma dus) vond dat altijd heel erg. In ons stadje is sinds een paar jaar op het rk kerkhof een monument opgericht voor de ongedoopte kinderen. Toen mijn schoonmoeder overleed in 2015 hebben we de bloemstukken ipv achter te laten bij het crematorium verdeeld over de familie. Zo hebben wij oa het bloemstuk van mijn kinderen op het grafje van onze L* gelegd en een ander bloemstuk heb ik naar het kerkhof gebracht en bij het monument neergelegd ter nagedachtenis aan dit kindje en alle andere kindjes die achter de heg liggen. En gelukkig is de tijd ook veranderd. Toen ik nog in het ziekenhuis lag na de bevalling hebben wij gevraagd aan de zuster of ze de pastoor wilde bellen. Die is 's avonds heel laat langsgekomen, heeft met ons gepraat en gebeden en L* de zegen gegeven. Dat vonden wij, ondanks het verdriet wel heel fijn. Het feit dat je kindje, hoe klein ook, erkend wordt.
Ik heb in de week vooraf gaand aan de bevalling een bloembak gemetseld op tegels, samen met mijn oudste zoon. het kistje hebben we in 3 vuilniszakken gedaan en op de tegels gelegd, tegen het muurtje aan. Er omheen hebben we tegels gezet en daar boven op een tegel gelegd. Ons kindje ligt dus tussen tegels in, pas daarna hebben wij er aarde in gestort. Dit hebben we dus express zo gedaan, mochten we toch ooit gaan verhuizen. Voor ons is het dus altijd traceerbaar.