Ik heb een heel lief zoontje en zou hem voor geen goud meer kwijt willen! Maar..Hij is zo druk,hij is supersnel verveeld (ook met speegoed)wil nergens stil zitten (ook niet tijdens het eten),wil op schoot en dan er gelijk er weer af,als ik hem rond laat lopen gaat ie alles uitproberen die hij niet mag (kastjes open en dicht,afstandsbediening van tafel trekken) waar we natuurlijk de hele dag door NEE,niet doen zeggen. Af en toe vind ik het best vermoeiend en ben ik blij dat hij ligt te slapen! Zijn er nog meer van die drukke kindjes? Hij is nu 1 jaar en 1 week.
Ja hoor hier nog eentje. Kan geen 10 sec stil zitten, altijd overal aan zitten en als ik er dan iets van zeg, zie je hem denken wat hij dan weer zal gaan doen (natuurlijk ook weer iets wat niet mag ). En dan het liefst er zelf heel hard om lachen... Ben af en toe ook wel blij als hij slaapt hoor, ff bijtanken. Aan de andere kant vind ik het ook wel weer leuk. Van mij mag er best wat pit in zitten. En af en toe zo'n lekkere driftbui, gooien met dingen, enz. Hoort er volgens mij allemaal bij...
Ja hier ook met alles gooien,als ie in de kinderwagen steeds zn speen of speeltje op de grond gooien na de 3de keer krijgt hij hem dus ook niet terug. Als iets niet lukt of hij kan nergens langs word hij driftig/boos en begint ie te huilen,hoop echt dat dit driftkikkergedrag snel weer over is!
Ik heb op zich niet zulke hele drukke kinderen, maar ik herken wel het constant nee moeten zeggen. Daar word je op een gegeven moment gewoon zelf chagerijnig van. Wat hier helpt is om niet alleen maar nee te zeggen, maar vaker proberen te zeggen wat hij wel moet doen. Ik las ooit ergens dat kleine kinderen bijv niet 'nee, niet dat glas omgooien' horen, maar alleen maar 'glas omgooien'. Ik probeer dus bewust te zeggen: 'laat dat glas maar staan' en geef hem dan gauw iets anders om zijn aandacht op te richten. Blijft vermoeiend hoor, steeds goed in de gaten houden, maar het houdt wel de sfeer iets positiever. En verder hebben we ons huis gewoon wat kindveiliger gemaakt. Sloten op de kastjes die echt niet openmogen, geen frutsels op grijphoogte, Cd-speler wat hoger buiten bereik gezet, en sommige dingen gewoon loslaten. Van mij mogen ze nu best met de afstandbediening en de telefoon spelen, daar kan weinig mis mee gaan en ze vinden het zoooooo leuk om op die knopjes te drukken. Ook mogen ze op de piano spelen (wat eerder niet mocht) omdat er toch bijna geen houden aan was, en het ook niet zo heel veel kwaad kan. Ze mogen niet aan mijn dwarsfluit komen, maar hebben wel allebei een eigen blokfluit gekregen, waar ze keihard op mogen blazen. Dat soort dingen, heeft hier een hoop boosheid van mij en frustratie van de kinderen weggenomen.
Ik heb ook het idee dat het probleem hier een beetje is, dat hij meer wil dan dat hij kan (of in hoeverre wij hem daarin vertrouwen dat hij het kan). Nu laat ik hem zelf zijn bordje naar de tafel brengen met tafeldekken. Of de smeerkaas en zo (dingen die niet kapot kunnen) Frietjes eten wij bijv. in de woonkamer, lekker op de bank. Dan mag hij de mayo en de curry naar de tafel in de woonkamer brengen. Doet hij allemaal heel netjes. En als hij iets aan het doen is uit mijn zicht, stond ik op en ging ik kijken. Nu vraag ik: Roy, wat ben jij aan het doen? Negen van de 10 keer komt hij meteen teruglopen en is er niks aan de hand. Is een stuk minder vermoeiend moet ik zeggen.
Herkenbaar... hier werd het na een paar maandjes (2 ofzo) een stuk beter. Hij kon zich toen beter concentreren en kon daardoor langer met speelgoed spelen EN beter luisteren en onthouden. Continu nee zeggen is vervelend voor jou en voor je kind (je krijgt het straks dubbel terug rond het tweede jaar: NEE! NEE! NEE! hihihi). Dus mijn tip is om een aantal dingen gewoon te voorkomen. Zet toch een paar dingen weg (afstandsbediening, telefoon), vind andere dingen misschien gewoon niet erg (kastje waarin zijn eigen plastic servies staat) en sluit dingen af (gevaarlijke dingen of breekbaar (glaswerk)) en verder: laat je kindje je actief helpen met bijvoorbeeld het huishouden. Mijn zoontje kan heel goed stoffen, was vouwen (duh), plantjes water geven etc). Hou het vooral gezellig en merk je dat je kindje echt veel te druk is, zorg dan voor even rust. Bijvoorbeeld in de kinderstoel, de box of zelfs even in bed. Ga dan bij hem zitten en maak een puzzel of lees een boekje of eet een stukje fruit. Even 'cooldown'