Ja, dat is op dit moment zo. Het maakt op dit moment niet uit of je bij wijze van spreken 1 week inkomsten hebt in een jaar, of een heel jaar lang. Als je in een bepaald jaar inkomsten uit loondienst hebt gehad, heb je recht op de KOT. Maar vanaf 2012 krijg je alleen toeslag voor de uren die je daadwerkelijk gewerkt hebt. En dat maakt het in het geval van TS wel tricky. Ik vind dat er nog erg weinig duidelijk is over die wijziging, en hoe dat in de praktijk gaat werken. Je kunt de Belastingdienst bellen, maar ik betwijfel of ze daar al precies van de hoed en de rand weten.
Ik ben sinds kort ook werkloos en ik heb 1 kind op het kdv en de tweede onderweg. Zoals ik het begrepen heb, heb je recht op kinderopvangtoeslag in 2012 als je in dat jaar weer aan het werk gaat. Dus volgens mij hoeft dat niet persé op 1 januari te zijn. De kinderopvangtoeslag wordt immers achteraf definitief berekend dus er wordt gekeken naar het hele jaar. Maar de regels zijn zo vaag, dat ik dit ook niet zeker weet. Iemand die dit kan bevestigen? Want van de belastingtelefoon word ik ook niet veel wijzer. Daar zitten mensen die schijnbaar nog nooit van wachtlijsten en opzegtermijnen gehoord hebben en niet begrijpen dat je niet zomaar je plek kunt opgeven.
Dat bedoel ik dus (zie bovenstaande post)... Als je 10 keer naar de belastingdienst belt met 1 vraag, krijg je 10 verschillende antwoorden. Ik ga zelf eens even op onderzoek uit, want ik word nu wel erg nieuwsgierig naar het antwoord (zeker omdat er hier meerdere topics lopen over dit onderwerp)...
Oh sorry spuit 11, ik was aan het typen en zie nu dat de laatste reacties dit ook zeggen. Vanaf 2012 is dat dus anders.. Ja dan is het de vraag of de 28 uur waarvoor ik in de ww zit ook recht geeft op 39,2 uur kot als ik later in het jaar 28 uur ga werken, of alleen als ik daadwerkelijk 28 uur werk. Pfff onduidelijkheid..
Even 1 zinnetje gequote uit het artikel waar het over gaat: Het is dus nog helemaal niet zeker of het zo gaat lopen! Kans is wel groot natuurlijk, maar dan zal er binnen de kinderopvang ook veel moeten veranderen. Mijn dochter is per dag 8u op het kdv maar ik betaal wel het volle dagbedrag van 11u. Dus dan ga je wel snel over die 140% heen natuurlijk. Dus voor ze die regel kunnen instellen zal er veel moeten veranderen.
Ik zat vorig jaar met hetzelfde probleem en ben toen per 1 feb ontslagen, en ik had dan het geluk dat ik gelijk weer aan het werk kon bij mn man. Maar nu was het zo dat als je 1 uur gewerkt had in een kalenderjaar, je het hele jaar recht had op toeslag. Maar in 2012 is dat niet meer zo geloof ik, maar ik kan nog nergens de precieze nieuwe regels vinden.
Nu is het zo dat als je op 1 januari werkloos bent je geen recht hebt op KOT. Als je bijvoorbeeld op 1 febr werkloos werd mocht je het hele jaar KOT ontvangen. Vanaf 2012 is dit NIET meer zo dus het maakt niet uit in welke maand je ontslagen word. Zodra je niet meer werkt vervalt je recht op KOT omdat ze kijken naar je gewerkte uren en mag je dus alles zelf gaan betalen! Hier ook een mega probleem ermee. Ik werk 12 uur in de zorg en mijn man vertrekt op 2 januari voor 5 maanden naar Afghanistan. Ik werk wisselende uren en dagen en kan niet op hem terug vallen wat nu dus wel gebeurd. Dus ik vind het een ROT regeling en snap niet hoe ik het moet gaan opvangen
ik ben ook werkeloos, en weet dus niet wanneer ik ga werken... hoop snel uiteraard! Maar ik moet nu zorgen dat ik op 1 november de voorlopige opzegging doe voor het kinderdagverblijf van de jongste, want als ik nog thuis zit dan gaat ze niet meer per januari tot ik weer werk. En de oudste daar ga ik dadelijk de opzegging voor sturen voor de BSO. Nu weet ik dat de BSO nog wel mogelijkheden heeft hier om op te vangen per direct. En het kdv, dat moet voor veel dagen haalbaar zijn. En het is heel dubbel, ik snap het dat je geen toeslag krijgt als je niet werkt. Maar voor de WW moet je per direct beschikbaar zijn, en dat is dus gewoon niet haalbaar, je hebt dan per morgen opvang nodig, en dat lukt nooit, want je moet altijd eerst betalen. Maar als je een tijdje in de ww zit, dan heb je geen financiële ruimte om vooruit te betalen en dan weken te wachten op de kot. Overheid verwacht dat je een mega spaarrekening hebt en een hele grote omgeving waarbij je terecht kunt voor spoedopvang, maar tegenwoordig werkt deze hele omgeving, dus er is geen opvang!
Ik vind het echt bizar allemaal! Ik werk al sinds mijn zestiende keihard en heb mede daardoor nu een goede baan. Die baan komt dus te vervallen en ik krijg niet eens de ruimte om hier rustig naar te kijken! Nu heb ik het geluk dat ik het nu al weer en kan nadenken over een oplossing maar wat nou als je op 30 november ontslag krijg en dus per 1 januari op straat staat? Dan kan je je opvang niet eens opzeggen en zit je minimaal 1 maand met mega hoge lasten en geen inkomen. Ik hoop dat deze plannen er niet doorheen komen in ieder geval.
Ik weet niet of het in elke gemeente zo is maar bij ons hebben ze sociale plaatsen op het KDV. Dit zijn plaatsen voor ouders die een uitkering hadden en aan het werk gaan zodat ze direct plaats is. Nadeel is wel dat dat op elk KDV in de gemeente kan zijn waar op dat moment plek is maargoed, dan heb je voorlopig wel opvang.
Iknvind het overigens wel een goed plan aangezien er nu een hoop kinderen zijn die naar de opvang gaan terwijl 1 van de ouders thuis zijn. Dit is nl mede de oorzaak dat wij komend haar een hoop meer moeten gaan betalen. Maar.... Ik vind wel dat er een goede regeling moet komen voor ouders die ontslagen worden. Dus in deze situaties geen opzegtermijn of deze 2 maanden wel toeslag en een speciale regeling zodat er zo goed als direct weer plek is op een KDV wanneer je weer een baan hebt.
Ik ben ook wel benieuwd hoe dat gaat worden ja, er wordt rekening gehouden met pauzes en reistijden van de ouders staat er op de site van de rijksvoorlichtingsdienst, maar er wordt niets gezegt over het volledige tarief per dag.
Ha ha, dat zou wel een beetje duur zijn, nee ik had het over een prijs per maand. Ons kdv kost 6.91 per uur. Je moet tien uur per dag afnemen. De maximale uurprijs die voor opvang in kinderdagverblijven wordt vergoed door de overheid, is 6,36. Dus het verschil daartussen moet je altijd zelf betalen, maar een kdv mag in principe volgens mij zelf weten welk tarief ze hanteren. Ik denk niet dat er een verplicht maximum is vastgesteld.
Die wachttijd vind ik echt schokkend. Dan moet je dus 3 a 4 maanden ouderschapsverlof opnemen of iets anders regelen voor de jongste. Dat vind ik echt lang.
Ik wekte hiervoor in Amstelveen en zat dus minimaal 4 uur per dag in de auto. Dan zou ik die 140% dus nooit halen! Ik neem aan dat ik niet de enige ben die zoveel kilometers moet maken voor werk...hoe moet je dat dan oplossen?
ts, sorry dat ik nu pas reageer. Wat ik zei was altijd zo en is nu nog steeds zo. De andere plannen waar iedereen het over heeft zijn een voorstel en nog helemaal niet zeker. Ik hoor er van mijn baas (kdv) ook zulke verschillende dingen over, dat je er nog helemaal niet vanuit kunt gaan, dat het ook echt doorgaat hoor. 95% van de kdv's vindt het helemaal niks om zo flexibel te moeten gaan werken en hun personeel ook zo in te moeten zetten. Het zal mij benieuwen.
Dat is ook het lastige Tulip, we weten het allemaal niet! Ik zet in ieder geval even de turbo op het vinden van een baan maar goed, ik kan ook niet voor een minimaal loon gaan werken. Daar zijn mijn lasten niet naar zullen we maar zeggen.
Ik snap er nu even niks meer van. Kan iemand duidelijkheid scheppen? Mijn situatie: Ik ben per 20 sept 2011 werkeloos. Ik heb voor de rest van het jaar nog recht op KOT omdat ik in 2011 gewoon gewerkt heb. Ayla gaat nu dus ook nog gewoon naar de g.o. op maandag en dinsdag. Maar dan voor 2012: als ik in 2012 weer aan het werk ga, heb ik dan wel of niet recht op KOT voor heel 2012? Als ik er wel recht op heb laat ik Ayla gewoon nog gaan per 1 jan 2012 en laat ik mijn KOT doorlopen. Anders natuurlijk niet. Maar wat is het nou?
Ik heb hier even over zitten nadenken (ja, echt ), en ik zou het volgende doen: de KOT gewoon laten doorlopen, ervan uitgaande dat je in 2012 op een gegeven moment weer inkomsten uit loondienst gaat krijgen. Wat Tulip ook zegt: er is nog niets besloten, dus tot die tijd geldt de huidige regeling. Stel dat de overheid in de loop van 2012 toch besluit om die 140% regeling in te voeren, dan kunnen ze onmogelijk met terugwerkende kracht terugvorderingen gaan opleggen aan mensen die op 1 januari 2012 zonder baan zaten. Dan heb je een héle goede grond voor bezwaar lijkt mij.