Je hoeft je niet eens aan de opzegtermijn te houden, zoals er een aantal hierboven roepen. Als jij graag morgen weg wil en de werkgever vindt dat prima (wat goed zou kunnen, want dan zijn er geen reïntegratie verplichtingen meer), ben je er per morgen weg. De opzegtermijn is er om de werkgever de ruimte te geven vervanging te zoeken, maar er mag altijd van afgeweken worden als beide partijen akkoord zijn.
Als jij de inkomsten kan missen gewoon in gesprek met je werkgever gaan. Kan zijn dat ze graag willen dat je niet ziek uit dienst gaat, maar het kán echt wel hoor maar dan heb je nergens meer recht op. Maar misschien willen ze het nog wel op een akkoordje gooien zodat zij niet meer met een zieke medewerker en alle verplichtingen zitten en het op wederzijds goedvinden kunnen gooien, waardoor jij ook nog wat rechten hebt mogelijk.
Mijn zus zit toevallig net in deze situatie. Heeft ontslag genomen terwijl ze aan het re-integreren was. Ze krijgt idd geen ww maar heeft dat gelukkig niet nodig. Werkgever heeft haar 100% beter gemeld zodat het geen gedoe van komt.
Ik heb dit gedaan. Ik werkte fulltime in ziekenhuis, zat overbelast in ziektewet en mijn conclusie was dat ik die uren (100%) niet kon volhouden, terugkeer naar oude werkzaamheden was geen optie. Minder werken (contract aanpassen) was geen optie daar. Ik heb vanuit ziektewet wel gaan opbouwen naar mijn draagkracht, heb in de tussentijd een andere parttime baan gevonden elders. Toen heb ik mijn baan opgezegd, heb mijn opzegtermijn (2 maanden) op mijn max gewerkt (60% van mijn oorspronkelijke uren), ben na mijn laatste werkdag 100% beter gemeld en heb toen nog 2 weken vakantie gehad voordat ik officieel uit dienst was. Dit alles in goed overleg met bedrijfsarts en leidinggevende.
Ik heb dat gedaan. Ik heb een eerlijk gesprek met hr gehad. Zij zeiden zelf: meldt je beter op 2 dagen voor je uit dienst gaat (heb toen om afscheid te nemen nog 2 uurtjes gewerkt) en en neem desnoods een vakantiedag op. Dat gedaan en nooit geen problemen gehad.
Ik vind het zelf wel een lastige kwestie wat 'eerlijk' is hierin. Ik heb zelf ook een keer ontslag genomen omdat het me eigenlijk teveel was of eigenlijk een optelsom van dingen. Maar moet een baas of de maatschappij dan daar aan mee betalen? Kun je dan zeggen deze persoon is ziek en o/of afgekeurd en moet Daarom doorbetaald worden, of heeft deze persoon nou eenmaal niet de draagkracht om een bepaalde functie aan te kunnen? Ik vind het zelf een lastig dilemma
In zo’n situatie zou ik nooit adviseren ontslag te nemen maar met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Je behoudt dan je eventuele recht op ww. afhankelijk van je relatie met je leidinggevende zou ik ook gewoon het gesprek hierover aangaan trouwens….
Lastig niet.... ik wil absoluut niet afgekeurd worden. Als het aan mij lag stond ik 4 weken terug alweer op de werkvloer. Maar dingen lopen zoals ze lopen. Inmiddels ook een gesprek gehad hierover. We zijn tot een oplossing gekomen. Dankjewel voor jullie advies.