Laat hem toch maar de rechtsbijstandverzekering bellen, want ook al is er wat getekend. Dit kan natuurlijk niet. Proeftijd bij een jaar contract is altijd 1 maand. Er is maar een enkele CAO die daarvan afwijkt... Wat hij ook moet doen is maandag naar het werk gaan en laten zeggen dat hij beschikbaar is om te werken. Dit is zo enorm fout van de werkgever. Dit zal een kantonrechter niet tolereren ook al heeft hij in een moment van verstandsverbijstering onder druk getekend... Laat hem snel actie ondernemen. Anders op zoek naar een student rechten. Die kunnen vaak ook helpen met een en ander op papier krijgen.
Flipske: waarschijnlijk heeft de werkgever hem een voorstel gedaan om zijn contract te beëindigingen en daarbij een maandsalaris mee te geven. Hij heeft dit getekend. Dat heeft niets met proeftijd of wat dan ook te maken. De werkgever staat gewoon in zijn recht om dat voorstel te maken en daar is niet zoveel fout aan. Hij had alleen even bedenktijd moeten vragen en niet direct moeten tekenen.
Hij kan het gooien op dat hij te emotioneel was en daardoor heeft getekend. Dus alsnog contact opnemen met rechtsbijstand en een brief opstellen dat hij te emotioneel was.
precies, ik denk dat er nog wel wat aangedaan kan worden, als hij het op die manier speelt. waarschijnlijk wist hij de consequenties niet, omdat debaas dat niet heeft uitgelegt, want nu heeft hij ok geen recht op een uitkering. omdat hij waarschijnlijk zelf ontslag heeft genomen, athans daar tekent hij voor. nooit iets tekenen altijd overleggen aan iemand die er verstand van heeft. succes.
Je vriend heeft nog steeds een goed verhaal hoor. Je mag iemand nooit op deze manier ontslag aanzeggen hem direct op dat moment laten tekenen. Je hebt altijd recht op bedenktijd. Het lijkt er sterk op dat hij onder druk is gezet om hiermee akkoord te gaan. Aangezien de werknemer de "zwakkere" partij is in zo'n situatie moet een werkgever wel met een verdomd goed verhaal komen om hier mee weg te komen. Ik zou zeer zeker rechtsbijstand bellen en dit aanvechten.
Hij heeft nu wel recht op een uitkering hoor, die regels zijn aanzienlijk versoepeld. Bij ontslag met wederzijdsgoedkeuren bestaat er gewoon recht op een WW-uitkering.
maar moet je dan niet min. 6 maanden in dienst zijn bij dezelfde werkgever? want dat is bij hem nog niet het geval...
moet de werkgever aangeven dat hij recht heeft op bedenktijd of mag dat stilzwijgend gehouden worden?
@sannet: nee, hij hoeft niet 6 maanden bij 1 werkgever in dienst te zijn geweest, hij moet wel minimaal 26 weken van de afgelopen 36 weken ergens gewerkt hebben, dat hoeft niet bij 1 baas te zijn geweest.
Kijk, hier kun je er wat meer over lezen, ook over de bedenktijd. Het lijkt erop dat de werkgever daar in gebreke is gebleven. P&Oactueel - Ontslag: De beëindiginsovereenkomst Ervan uitgaande dat er sprake is van ontbinding contract met wederzijds goedvinden.
Dit lijkt enorm op misbruik van omstandigheden van de werkgever. Waar het om gaat is het ontbreken van de wil. Je vriend heeft getekend maar toen hij de deur uit liep zal hij waarschijnlijk gedacht hebben; wat the F* gebeurt mij nou?? Als hij te horen heeft gekregen dat ze hem willen ontslaan en hem hebben gevraagd een beeïndiging van de overeenkomst met wederzijds goedvinden te tekenen, zal een rechter er vanuit gaan dat dit bij je vriend een hevige gemoedstoestand teweeg heeft gebracht. Hij kan de verklaring wel getekend hebben, maar zijn wil en die verklaring komen niet overeen. Het is aan de werkgever om dit in te schatten (sterkere partij) en het wederzijds beeïndigen van de overeenkomst moet altijd in goed overleg tot stand komen. Dat mag dus geen momentopname zijn.. De werknemer moet in de gelegenheid zijn gesteld om juridisch advies in te winnen en zich hierover te beraden. Ik heb hier een site met een vergelijkbare casus: Ontslag met wederzijds goedvinden Ontslag met wederzijdse instemming | ATM Advocaten, Advocaten Utrecht, Dordrecht en Den Bosch Op deze site kun je heel veel relevante informatie vinden. https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/meer_weten/ontslag/wederzijdsgoedvinden#ID21 Er is heel veel jurisprudentie over dit onderwerp en het loont echt de moeite om toch dat belletje richting de bureau voor rechtsbijstand te doen..
volgens mij kun je alleen op staande voet ontslagen worden als je een erg grote mond hebt, of gestolen hebt, of werk weigerd. lijkt me een stug verhaal zo ik zou die vriend dan ook adviseren het cwi in te schakelen als dit het hele verhaal is.
maarre,,, i'm a bit confused! eerst zeg je dat hij een jaarcontrakt heeft en nu en later een proeftijd. dan wordt het verhaal al anders natuurlijk. en als hij zelf heeft getekend en akkoort is gegaan met de oprotpremie, tjah.
hij heeft idd een jaarcontract, maar wist niet of het met een proeftijd van een maand of 3 maanden was, maar het was dus een maand, waar hij dus al doorheen is
Op een jaarcontract is de proeftijd maximaal 1 maand. Bij meer dan een jaar mag 2 maanden. Wat staat er in zijn jaarcontract over het voortijdig beëindigen van het contract? Het is jammer dat veel werknemers niet van de regels op de hoogte zijn en zich door een werkgever makkelijk in een hoek laten drukken.
@Flipske: Daar heb je helemaal gelijk in. Wat ik persoonlijk ook jammer vind, is dat een afdeling p&o er nog altijd alleen ten behoeve van het bedrijf en niet ter bescherming van de werknemers lijkt te zijn. Dit zijn van die typische dingen waarbij zij de rechten van de werknemers in de gaten zouden moeten houden.