Maar weer eens een topic over spraak/taal... Ben pas bij het CB geweest en daar vroegen ze mij hoeveel woordjes mijn zoon zei. Nou... dat waren er welgeteld 3: mama, nee en da (gebruikt hij voor ja en voor dag). Zijn taalbegrip was erg goed en ook motorisch was hij goed vooruit op zijn leeftijd. Voor het praten gaat hij sinds kort naar de psz en ben ik tevens doorverwezen naar een logopedist. Dit omdat het vermoeden is dat mijn zoons "mond motoriek" niet goed ontwikkeld is (hij zevert/kwijlt ook enorm veel). Sinds dat we op het CB zijn geweest, heeft hij het woordje "bam!" bijgeleerd (<-- bijvoorbeeld als iets op de grond valt, of autootjes tegen elkaar botsen). Ook doet hij "mooooeee" als ik vraag wat doet de koe en "hiiii" (paardje). Hij speelt graag met autootjes en dergelijken en zegt nu ook "trrrr" (tractor) en "vvvvvv" (hij bedoelt dan vuur <-- hij heeft een brandweer auto van duplo en daar zit ook een "vuurtje" bij dat we 20 keer per dag moeten blussen haahha). Hij is tevens fan van bob de bouwer, maar noemt het "ma" ipv "bob"... Nu wil ik toch eens naar een logopedist gaan (het kan geen kwaad lijkt me) maar denk ik zelf dat er wel vooruitgang inzit nu hij een aantal nieuwe klanken maakt. Toch??? Wat vinden jullie?
Lijkt of ik het verhaal van mijn zoontje lees, is nu 2,5 en het tempo in taalontwikkeling was enorm de afgelopen half jaar. Ik heb nooit gedacht om naar logopedist te gaan, maar het verhaal met veel kwijlen herken ik niet, misschien dat jouw gevoel zegt dat je het even moet laten nakijken.. Maar als het nu aan het ontwikkelen is, zoals je aangeeft zou ik me niet druk maken hoor. Mijn zoontje was al heel snel motorisch ver ontwikkelt. Succes!
Thanks voor je reactie! Blij om te horen dat het bij jouw zoontje in een half jaar zo goed ontwikkeld heeft! Ja dat kwijlen houdt maar niet op. Het is echt extreem. Ik dacht eerst dat zijn kiezen door zouden komen (tweede rij) maar dat is het niet want dan zou hij ze ondertussen toch al door moeten hebben. De laatste tijd heb ik vaker met hem geoefend (toevallig omdat ik een paar toetertjes gehaald had voor zijn verjaardag) om bijvoorbeeld op een toetertje/fluitje te blazen (dit kan hij nog niet goed omdat hij niet goed zijn mond rondom het mondstuk sluit). Ik heb het idee dat dit wel meehelpt (hij maakt sindsdien meer klanken en zevert ietsjes minder). Maar kan ook tussen mijn oren zitten hahaha In ieder geval denk ik dat deze "mond motoriek" wel mee kan spelen hierin.
Als jouw kleine man zoveel kwijlt laat hij waarschijnlijk veel zijn mond openhangen. Klopt dat? Dat zorgt voor/komt door slappe mondspieren. En dat heeft ook weer invloed op de spraak. Ik denk dat het een goed idee is om eens naar logopedie te gaan om te kijken of dat dat klopt en best kans dat er dan vooral gewerkt zal worden aan de mondmotoriek. Als dat verbetert gaat praten ook een stuk makkelijker/sneller.
Fijn dat je telkens weer nieuwe dingen van je kindje hoort! Maar ook kinderen die 'iets' mankeren staan niet stil in hun ontwikkeling. Mijn CB heeft zich te lang verscholen achter, 'ach, hij maakt toch vooruitgang', terwijl mijn zoon uiteindelijke flinke achterstanden bleek te hebben (heeft overigens ook zwakke mondmotoriek, nu nog). Hij ontwikkelde zich volgens een redelijk normale 'volgorde' maar simpelweg te langzaam. Op alle vlakken, vooral taalbegrip en motoriek was slecht. Gezien het kwijlen, dat je meestal niet meer ziet op deze leeftijd, zou ik ook denken aan zwakke mondmotoriek. Dat maakt het produceren van klanken een stuk lastiger, logopedie lijkt me dan een goed idee. Geruststellend klinkt het goede taalbegrip. Dat is eigenlijk het belangrijkste op deze leeftijd. Veel succes!
Helemaal eens met Kache. Heel fijn dat hij nu vooruitgang maakt, en soms kunnen ze inderdaad hele grote sprongen maken. Maar dat weet je niet van tevoren of die sprong komt, en het is wel een feit dat hij een flinke achterstand heeft. De hoeveelheid woorden/klanken die je beschrijft sprak mijn dochter ongeveer rond 14 maanden. Inmiddels is zij ook 2 en praat met zinnen van 8 woorden (geloof dat dochter qua taalontwikkeling iets bovengemiddeld is maar ook niet supersnel). Als ik het daarmee vergelijk heeft jouw zoontje toch wel een maand of 9 achterstand wat ik op een leeftijd van 2 jaar wel veel vind. Wel heel geruststellend dat zijn passieve woordenschat wel heel goed is! En met dat kwijlen wat je beschrijft, ik zou wel echt naar de logopedist gaan. Lijkt me voor hem ook fijner als hij zichzelf in woorden uit kan drukken, wat hem nu met zijn mondmotoriek misschien simpelweg niet lukt. Wie weet dat er straks direct volledige zinnen uitkomen O, en geniet van die eerste woordjes, zijn zo schattig soms he
Hoi, Duimt hij ook? Of heeft hij veel de speen in de mond? Dat is vaak niet zo gunstig voor de mondspieren. Het zou kunnen dat hij zwakke mondspieren heeft en een zwakke mondmotoriek. Dan kan hij lastig klanken vormen. Je zou hem ook vaker met een rietje kunnen laten drinken oid. Er zijn genoeg spelletjes en ongedwongen oefeningen waarmee je zijn mondmotoriek kan versterken. Of kijk hier eens: http://www.ggdlimburgnoord.nl/GGD_NML_C01/ShowDocument.asp?CustID=679&ComID=1&DocID=2497&Ext=.pdf
Ik zou eens lang de logopediste gaan. En tja... achter lopen/ voor lopen is natuurlijk een gemiddelde. Mijn dochter liep qua spraak voor en sprak met 2 jaar al zinnen van 4 a 5 woorden. (nu met 3,5 staat die mond helemaal nooit meer stil haha) Maar ja, fijne motoriek loopt weer wat achter omdat ze daar weinig geduld voor heeft. Uit ervaring in de omgeving weet ik dat soms 2 of 3 bezoeken aan de logopedist al enorme verbetering kunnen geven.
Hoi allemaal! Ik maak me verder geen zorgen om hem; zijn taalbegrip is supergoed (hij begrijpt alles wat ik zeg, wijst alles aan en voert opdrachtjes uit) en ook de fijne motoriek gaat goed (daar is hij ook vooral mee bezig geweest de afgelopen maanden). Hij duimt niet maar heeft wel een speen. De speen krijgt hij sinds een jaar alleen nog met slapen gaan. Heb een afspraak bij de logopediste gemaakt, dus even afwachten wat zij zegt
Ons kind wordt over 3 maanden 2 dus is wel iets jonger. Kan ook nog steeds enorm kwijlen (hoektanden komen overigens door). Ik heb het idee dat hij ook een zwakke mondmotoriek heeft. Gek genoeg heeft hij inmiddels een enorme woordenschat, wat je dan weer niet bij een zwakke mondmotoriek zou verwachten. Ik denk dus dat kwijlen niet perse direct een link heeft met mondmotoriek.
Hier dochter die vorige week op een speciale psz is gestart vanwege haar spraak achterstand. Haar taalbegrip is boven gemiddeld, net zoals haar algemene eb motorische ontwikkeling boven gemiddeld is. Alleen haar spraak loopt te ver achter om onder de noemer "komt vanzelf wel" te schuiven, niet alles komt vanzelf soms hebben ze een steuntje in de rug nodig. Zeer goed taalbegrip en motorische ontwikkeling wil niet zeggen dat het dan vanzelf wel in orde komt, helaas. Zou dus zeker naar logopedist gaan maar dat doe je al las ik.
Kan je een beetje beschrijven wat voor spraakachterstand jouw dochter heeft? En hoe ver ze nu ongeveer is met praten, qua woorden. Ben erg benieuwd.
Mijn dochtertje heeft een zeer ernstige spraak achterstand hoeveel precies in maanden weet ik niet. Ze is getest score 100 is gemiddeld, vanaf 115 hoog gemiddeld en vanaf score 80 zeer laag. Taalbegrip en algemene ontwikkeling scoorde ze boven de 100 en bij spraak 65 ver onder het toegestaan 80 war al laag is maar nog redelijk aanvaardbaar. Ze zegt enkele losse woordjes papa, mama, opa, oma, die, dat, daar, beebie dat soort makkelijke woordjes ze zegt geen zinnen. Ja een enkele zin en dat is dan "mama daar" "mama k3" maar dat is het ook. Ze probeert nu wel veel dingen te zeggen, het is dan wel niet goed maar ze probeert het in elk geval wel dat ze eerder ook al niet eens. Snappen doet ze echt alles je kunt haar de moeilijkste dingen vragen ze doet het probleemloos.
Kwijlen is juist een heel duidelijk signaal. Als je zelf een verdoving bij de tandarts krijgt en dus minder kracht/coördinatie in je spieren hebt, ga je ook kwijlen, terwijl je best nog verstaanbaar kunt praten. Het een sluit het ander niet uit. Het zijn beide tekenen van, maar hoeven dus beide voor te komen. En er zijn nog een heel scala aan andere klachten/problemen die kunnen voorkomen bij zwakke mondmotoriek. Ik ken ook diverse kinderen met zwakke mondmotoriek die qua taal/spraak niet of nauwelijks opvielen of pas op oudere leeftijd (kleuters), maar bij wie kwijlen wel langer een issue is geweest.
Onze zoon is nu bijna 2,5 en is afgelopen week onderzocht en zal dadelijk bijna zeker 4 dagen naar een speciale peuterspeelzaal gaan. Wij hebben er zelf op aangedrongen dat ze op tijd zouden kijken en hulp bieden aangezien mijn man ik ik zelf flinke taal en spraak problemen hadden. Ons heeft dit in onze jeugd voor een hoop frustratie gezorgd. De intelligentie is altijd aanwezig geweest, maar wanneer je taal niet goed is. Mijn man heeft met een flinke omweg zijn universiteit gehaald. Wij willen onze kinderen dezelfde ellende besparen en vinden het daarom belangrijk dat er op jonge leeftijd iets ondernomen wordt. Nu leren ze nog snel. In onze situatie met de oudste is logopedie niet genoeg. We zijn blij verrast dat er nog meer mogelijkheden zijn. Ik kan alleen maar zeggen. Blijven oefenen en accepteer het wanneer men zegt dat onderzoek misschien nodig is. Het is natuurlijk nooit leuk wanneer je kind op wat voor vlak dan ook een achterstand heeft, maar zorg ervoor dat hij niet gefrustreerd raakt en dus op tijd hulp krijgt.
Dit doet mij des te meer denken dat we de goede keus hebben gemaakt om onze dochter te laten starten op de behandelgroep. Ze hebbeb 3 dagen van 9-15uur voorgesteld ik denk zelf aan 2.5 dag ben bang dat 3 teveel is maar door dit verhaal twijfel ik toch of we niet toch voor 3 dagen moeten gaan.....
Ik vind het ook zwaar voor de kleine man. Maar als dat het beste is. Ik kies er dan ook bewust voor om minder te werken, zodat er noet teveel met hem gesleept hoeft te worden. De kinderen voor alles. Dan financieel maar wat minder. Ik kan me heel goed voorstellen dat je 3 veel vindt en moet doen wat goed voelt. Ik neem aan wanneer de vooruitgang niet optimaal is je altijd nog over kint stappen op 3 dagen. Jullie hebben al een flinke stap gezet en dat is niet makkelijk. Merk aan mezelf dat ik er ondanks onze eigen ervaring toch moet slikken. Maar wat ik al zeg. Alles voor de kinderen.
Absoluut hier ook alles voor onze dochter. Ik werk niet dus ik kan me volledig met haar bezig houden. We kunnen uiteraard nog zeggen dat er een middag bij moet aks de vooruitgang te weinig is. Van 2.5 jaar bij mama naar 3 dagen weg vind ik veel maar aan de andere kant wil ik ook wat het beste is voor haar zodat ze straks ook gezellig kan babbelen. Ik vind het een lastige keus maar denk dat we kiezen voor 2.5 dag hopelijk doen we er goed aan.....3 dagen hebbeb ze aangeven wat optimaal zou zijn maar ik blijf daarover twijfelen. Als we echter nu kiezen voor alleen de ochtenden dan vervallen de andere uren en dat vind ik ook weer jammer van de kostbare tijd nu. Meer aanvragen kan maar daar gaat weer tijd overheen en ik wil er nu zoveel mogelijk uithalen nu ons deze kans geboden wordt.... Dus denk 2.5 dag en dan kijken hoe dat gaat....en zo nodig middag uitbreiden zodat ze dan 3 dagen heeft. Morgen mag ze weer is 3e week dan haal ik haar om 12.30uur op.
@ Veertje84: wat fijn dat zijn taalbegrip voldoende lijkt en dat er vooruitgang is in het zeggen van de woorden. Een bezoek aan een logopedist kan zeker geen kwaad. Bij een kleintje van twee jaar zou je gerichter kunnen kijken voor een logopedist die 'pre-verbale logopedie' en 'indirecte logopedie' geeft. Niet alle vrijgevestigde logopedisten zijn hierin gespecialiseerd. Mocht je twijfels hebben over de keuze van een vrijgevestigde logopedist, dan zou je ook naar een Audiologisch Centrum kunnen gaan. Zij kunnen zijn gehoor-, taal- en spraakontwikkeling in kaart brengen door (leeftijds)passende testen af te nemen en geven daarna gerichte adviezen (bijvoorbeeld: wel of niet starten met logopedische behandeling). Hopelijk heb je hier wat aan
Kwijlen en achter in praten, maar wel een hoop begrijpen: dan zou ik eens een verwijzing KNO gaan vragen. Klinkt als vocht achter de oren en gewoon onvoldoende horen.