Hoi allemaal, Ik heb een vraag, waar jullie misschien wel over mee willen denken. Is het een probleem als je gewichtstoename beperkt blijft tijdens je zwangerschap, als je wel gezond en gevarieerd eet? Ik ben nl van plan om mijn eetgewoontes aan te passen als ik zwanger ben (ook nu al, maar begin net, dus kan zijn dat ik tegelijkertijd zwanger word). Door gezondere eetgewoontes kan het natuurlijk zijn dat ik wat afval of iig niet echt aankom. Kan dit kwaad tijdens een zwangerschap? Ben benieuwd wat jullie ervaring hiermee is.
Afvallen tijdens een zwangerschap is geheel onverstandig. Waarom wil je je eetgewoontes TIJDENS zwangerschap (pas) aanpassen?? Dat snap ik niet goed.
Bij mijn eerste zwangerschap had ik zwangerschapsdiabetes. Ik wil dan ook meteen bij aanvang mijn suikerinname beperken en gezond eten. Wil hier nu ook al mee beginnen, maar tegelijkertijd proberen we ook zwanger te worden. Vandaar mijn vraag. Het is dus niet zozeer gericht op afvallen, maar kan me voorstellen dat dat een bijkomend effect is van minder suiker eten...
Zolang je gezond, genoeg en gevarieerd eet lijkt het me geen probleem. Juist goed dat je gezond wil eten! Ook voor je baby
Zolang je gezond en gevarieerd blijft eten en jezelf niet uithongert cq ook echt genoeg calorieën eet, maakt het niet uit hoeveel je wel/niet aankomt. Dat verschilt sowieso per vrouw en wellicht ook een beetje per zwangerschap. Je hebt het wat dat betreft ook niet altijd in de hand. Ik ben bij alle zwangerschappen een week na bevalling al op of (ruim) onder startgewicht geweest, er zijn dus nooit 'overtollige' zwangerschapskilo's geweest, terwijl ik wel redelijk aangekomen ben.
Hi Zonnetje, Ben hier ook nieuwsgierig naar aangezien je ook leest dat er met afvallen schadelijke stoffen vrij kunnen komen uit de opgeslagen vetten. Ik ben tijdens mijn vorige zwangerschap ook veel aangekomen, en weinig kwijt tot op heden. O.a. daarom en mijn onregelmatige cylci begonnen met een koolhydraat arme levensstijl. Dit heeft voornamelijk te maken met een artikel wat ik had gelezen over het insuline hormoon en hoe dit te maken kan hebben met je eisprong plus een gevoeligheid voor insuline. Ofwel zeer beperken van koolhydraten (wordt omgezet in suikers) en suikers. Dit bevalt me goed maar tot op heden geen invloed op mijn cyclus. Ik voel me wel gezonder, en zou dit daarom willen vasthouden.
Hoi Guusje99, Ja dat heb ik inderdaad ook vernomen, van die afvalstoffen. Aan de andere kant zijn er ook vrouwen die wat afvallen doordat ze zo extreem misselijk zijn (waarmee ik niet bedoel dat je dus maar wel moet gaan afvallen of diëten) en ik ken (nog) geen verhalen waarbij dat heel slecht is afgelopen voor het kindje. Het lijkt me ook zo stom om maar stug door te snaaien tijdens mijn zwangerschap om afvallen helemaal te voorkomen. Wil echt proberen gezonder te leven tijdens een volgende zwangerschap. Eet jij nu helemaal geen kolydraten meer? Weet niet of mij dat zou lukken
Ja precies, was mijn beredenering ook. Dus ik wil gewoon zo weinig mogelijk snaaien en gezonder leven. Weet ook nog dat naarmate de kilos eraan vlogen ik me ook minder goed begon te voelen psychisch....de vragen...weet je zeker geen drieling? Durfde op een gegeven moment amper de deur uit. Dat wil ik dus ook erg graag voorkomen. Ja probeer koolhydraten te verbannen maar is lastig hoor, want je gebruikt het nogal eens; brood tijdens ontbijt, brood tijdens lunch, aardappels of pasta tijdens diner. Nu eet ik bij het ontbijt geen of zeer weinig koolhydraten en tijdens het avondeten geen aardappel of rijst maar alleen groenten en vlees. Sommige dagen gaan goed, maar helaas niet altijd. Maar wel al drie kilo kwijt, terwijl ik dus echt niet aan het hongeren ben. Eet gewoon meer groenten en eiwitten (vlees, vis etc) als gebruikelijk.
Nooit geheel koolhydraatarm eten dames. Daar schiet je op de lange termijn niets mee op. Om eetgewoontes aan te passen naar GEZOND (en dus ook voldoende!! van alles) is het altijd een goed moment. Zwanger of niet.
Ik weet niet waar je dat op baseert Puggie? Zou je dat kunnen delen? Koolhydraatarm eten is niks mis mee dacht ik, zoals beschreven is de insteek juist om gezonder te leven. En zeker ook voldoende. Vraag me voornamelijk af hoe het zit met de afvalstoffen etc.
Koolhydraten zijn je brandstof. Net zoals eiwit bijv je bouwstenen zijn en je mineralen en vitamines je bescherming etc... Tijdelijk koolhydraatarm omdat je bijv wilt afvallen zodat je in je reserves gaat zitten is doeltreffend maar vaak kort vol te houden. Je voelt je mega energieloos... Als je vervolgens weer koolhydraten gaat eten na je dieetperiode ga je veel sneller vetten opslaan. (Jojo en je komt vaak nog meer aan) En dan heb ik het nog niet eens over de vreetbuien die je daardoor krijgt. (Gravings waar veel mensen niet tegen bestand zijn) Ff kort uitgelegd wat de meeste mensen begrijpen; Het is winter (dieetperiode) : je lichaam maakt gebruik van zijn reserves om zich te beschermen tegen kou. Het wordt zomer (je stopt met dieet) je lichaam onthoudt de winter en bereidt zich voor op de volgende winter. Alles wat je tot je neemt wordt zo veel mogelijk opgeslagen.. Datzelfde geldt over hele korte periodes. Hoe vaker je eet; hoe beter; ECHT! (Wel de juiste dingen natuurlijk 😉 Zo een beetje duidelijk? Wat wil je weten over afvalstoffen?
Als je kijkt naar de schijf van vijf is het vak van de koolhydraten best groot, dus persoonlijk denk ik dat je het echt nodig hebt, zeker als je zwanger bent! Als je af wilt vallen zou je het kunnen proberen, maar niet in de zwangerschap, is mijn advies Ik ben geen ervaringsdeskundige hoor, maar het lijkt me niet verstandig. Gewoon eten volgens de schijf van vijf en i.p.v. chips, koekjes e.d. fruit of studentenhaver enzo
Ik ben wel benieuwd of die afvalstoffen altijd vrijkomen, ook als je langzaam afvalt. En of dat echt erg schadelijk is tijdens een zwangerschap.. Dus stel ik eet tijdens een zwangerschap gezonder (niet koolhydraatarm, maar wel minder suikers) en val hierdoor iets af aan begin van een zwangerschap, kan dit dan kwaad?
Lijkt me niet, aangezien er vele vrouwen zijn die afvallen in het begin (zonder dat dit bewust gaat), door bijvoorbeeld misselijkheid, veranderde eetlust, verminderde eetlust e.d. Of in extreme gevallen hyperemesis gravidarum. De echt gevaarlijke afvalstoffen krijg je als je echt uitdroogt of nauwelijks calorieën binnen krijgt, waardoor gynaecoloog je dan ook wil opnemen voor infuus e.d. Tenminste, zoals ik het begrepen heb . Bij mijn eerste had ik geen eetlust en zat enorm snel vol, geworsteld om calorieën binnen te krijgen, in eerste trimester 6 kg afgevallen daardoor. Bij mijn derde had ik hyperemesis gravidarum en ruim 8 kg afgevallen. Zover ik kan beoordelen hebben mijn kinderen er niets aan over gehouden...
Gezond eten kan nooit kwaad, wat dat precies inhoud verschillen de meningen nogal over. Met borstvoeding weet ik dat er word aangeraden niet meer dan een pond per week af te vallen, ik weet niet of er ook zo'n richtlijn is voor zwangerschap. Tijdens mijn zwangerschap ben ik 15kg afgevallen door hyperemisis gravidarum. Met de baby was altijd alles oké en ze groeide goed. Of er nog gevolgen zullen zijn voor de rest van haar leven is nog niet duidelijk.
Ik heb juist weer gelezen dat je eigenlijk maar zeer weinig koolhydraten nodig hebt en de richtlijnen zoals de schijf van 5 etc lang niet voor iedereen op gaat. Google maar eens op PCOS, dan word hier veel over geschreven. En inderdaad, het doel is niet om af te vallen tijdens de zwangershap succes Zonnetje!
Ik denk dat je door middel van een koolhydraatarm diet niet zozeer schade toebrengt aan je kindje. Sowieso is de manier hoe je nu eet eigenlijk behoorlijk goed (suikers en slechte koolhydraten hebben we niet nodig). Ik eet zelf sinds een tijdje volgens Paleo (oervoeding of steentijdieet). Dit i.v.m. een auto imuunziekte. Je eet dan alleen groenten, fruit, vlees, vis, eieren, zaden en noten. Dus geen granen of pseudo granen, geen gluten, gee lactose (zuivel), geen soja. Google daar maar eens op, wie weet past dit ook wel bij je. Het is in ieder geval heel goed voor je lichaam en je hormonen. Daarbij is de schijf van vijf van het voedingscentrum niet per definitie gezond.
Ik ben bij geen enkele zwangerschap écht aangekomen. Na de bevalling woog ik juist minder dan startgewicht. En ik at gewoon normaal gevarieerd en gezond. Op m'n verslaving van wekelijks eens broodjes hamburgers en Vlaamse friet na Mijn Kids wogen 3715, 3075 en 3400 gram. Elke zwangerschap tot 3kg aangekomen..... Nou reken maar uit.... Als Kids en al eruit zijn . Kwam dus onder startgewicht. Maargoed..... Dit heeft eigenlijk niks te maken met de vraag op dieet/verandering in voeding. Geeft alleen aan dat je niet perse kilo's aan hoeft te komen in een zwangerschap.
Risu, dat lijkt me heerlijk haha. Maar ik denk dat dat meer geluk is. Gezond eten ga ik iig doen en als ik zwanger ben kan ik altijd met de vk bekijken of ik daadwerkelijk afval en wat acceptabel is.... Denk alleen dat de kans groter is dat ik weer veel aan ga komen.. nouja het hoort erbij en is voor een goed doel