Onzekerheid?

Discussie in 'De lounge' gestart door Bloem2310, 15 aug 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Bloem2310

  Bloem2310 Fanatiek lid

  6 aug 2016
  1.957
  1.127
  113
  Hoi allemaal,

  Ik ben een persoon die slecht tegen ruzie kan, eigenlijk altijd al gehad. Hierdoor had ik altijd veel moeite met voor mezelf opkomen, iets wat ik nu oa ook bij therapie probeer te veranderen.

  Waar ik steeds tegenaan blijf lopen is dat als mensen geïrriteerd of onheus tegen me doen, ik het me vreselijk aantrek. Ik kan er echt lang mee zitten en er echt verdrietig van zijn. De laatste tijd gebeurt het steeds vaker dat ik woorden heb met mensen en begin nu flink aan mezelf te twijfelen, ik doe ergens iets verkeerd maar weet niet wat en dat maakt me alleen maar verdrietiger.

  Herkent iemand dit? En hoe gingen/gaan jullie hier mee om?
   
 2. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  16.204
  3.140
  113
  Kan het zijn dat je beter je grenzen aan bent gaan geven en meer voor jezelf opkomt, maar daar misschien zelf nog aan moet wennen (aan de manier waarop je het doet en aan de reacties van anderen daarop)? En dat anderen er misschien ook aan moeten wennen dat je dat nu meer doet?

  Bespreek je de reacties van anderen ook met iemand die je dichtbij staat en/of met de therapeut? Interpreteren zij de reacties van anderen ook als ‘woorden’? (Ik vraag dat omdat bv. mijn dochter regelmatig denkt dat wij boos zijn, terwijl dat absoluut niet het geval is. Ze interpreteert signalen kennelijk anders, waardoor ze zich rot voelt om iets wat de ander totaal niet zo bedoelt (of überhaupt door heeft). Ik probeer er bij haar dus actief naar te vragen en haar ook aan te leren zelf te vragen hoe iemand iets bedoeld/of iemand boos is of wat dan ook.)
   
 3. GossipGirlxoxo

  GossipGirlxoxo VIP lid

  7 okt 2019
  10.746
  16.377
  113
  Ik dacht precies hetzelfde.
   
  Bloem2310 vindt dit leuk.
 4. Beausecret

  Beausecret Fanatiek lid

  26 apr 2016
  1.984
  2.415
  113
  Vrouw
  Kan je een voorbeeld van zo’n situatie schetsen waarin je woorden krijgt en je daarna dus het gevoel hebt iets verkeerd te doen?

  En zijn die conflicten met nieuwe contacten of met oude? Want oude contacten kennen jou zoals je was, als je nu dingen gaat veranderen in je manier van reageren en begrenzen zullen zij daar anders op reageren dan vreemden van jou.

  Ik denk op basis van je op dat het onderdeel is van de transformatie die je ondergaat. Super knap dat je er dmv therapie aan werkt. Daar pik je de kennis op en in de praktijk ga je ermee aan de slag. Dat gaat niet zonder slag of stoot..
   
  Bloem2310 en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
 5. Bloem2310

  Bloem2310 Fanatiek lid

  6 aug 2016
  1.957
  1.127
  113
  Ik had vroeger inderdaad wel echt de neiging om iets snel als boos te interpreteren maar dat is iets wat ik mezelf intussen heb afgeleerd. Ik vraag mensen nu ook wat hun gevoel precies is en waar dat dan vandaan komt.

  Het is wel vaak met mensen die ik al wat langer ken, en het zijn geen kleine irritaties maar steeds dingen die echt op een flinke woordenwisseling uitlopen. En ik vind dat lastig te begrijpen, ik probeer open te staan voor de ander zijn gevoel, excuus aan te bieden voor hetgene ik zelf bijvoorbeeld verkeerd gezegd/gedaan heb maar anderen lijken dit dus niet zo te ervaren.
   
 6. Beausecret

  Beausecret Fanatiek lid

  26 apr 2016
  1.984
  2.415
  113
  Vrouw
  Ja een woordenwisseling komt van 2 kanten.. misschien wat sneller afstand nemen en de zaak laten bekoelen? En bij jezelf blijven, anders wordt het snel een: jij dit, jij dat.. jij zus en jij zo. Dus eerder spreken vanuit: ik heb het gevoel dat..
   
  Ysabella, Bloem2310 en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
 7. Bloem2310

  Bloem2310 Fanatiek lid

  6 aug 2016
  1.957
  1.127
  113
  Bedankt voor je uitgebreide reactie en het geeft mij een goed gevoel.

  Een mooi voorbeeld is bijv vandaag: ik zou een nachtje hotel regelen voor een vriendin en mij, als uitje. Als achtergrond: mijn vriendin heeft een spierziekte, de ene dag gaat het beter dan de andere maar ze is verder nog helemaal zelfstandig
  Ik gisteravond helemaal enthousiast een leuk hotel gevonden, geboekt en dit naar haar geappt. Vanmorgen gaf zij als reactie dat ze behoorlijk teleurgesteld in me was want het hotel heeft geen lift en ik had er rekening mee moeten houden dat zij niet met de trap kan. Ik gaf aan dat ik dat inderdaad had moeten doen maar in de veronderstelling was dat ze wel gewoon een lift zouden hebben. Zij echter vond dat zij zich ook al zovaak naar mij schrikt en dat ik dit dus ook wel eens naar haar had kunnen doen. En dat het blijkbaar haar fout is en dat ze voortaan wel heel de dag zal roepen dat ze ziek is zodat mensen er rekening mee houden
  Deze opmerking viel bij mij verkeerd. Ik probeerde haar meerdere keren uit te leggen dat ik haar frustratie snap maar dat ik me dus vergist had in het hotel qua lift, etc.
  Ik heb er dan vervolgens moeite mee dat ik het gevoel heb dat mensen het excuus niet aanvaarden, niet begrijpen dat ik het dus echt niet zo verkeerd bedoelt had. Ik kan me daar echt lang verdrietig om voelen.
   
 8. Mythique

  Mythique Fanatiek lid

  3 apr 2015
  3.679
  2.583
  113
  Dit is natuurlijk een enorm kinderachtige opmerking. Sowieso vind ik het een overtrokken reactie op iets wat je over het hoofd hebt gezien.

  Ik zou wel uitzoeken waarom zij het gevoel heeft dat ze zich altijd naar jou schikt. Daar zou ik me dan meer druk over maken. Tenzij je natuurlijk precies weet waarom ze dat zegt...
   
 9. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  16.204
  3.140
  113
  @Bloem2310: Afgaand op dat voorbeeld, wat natuurlijk vanuit jou geschreven is, zou ik als die vriendin jouw uitleg niet accepteert, me sowieso vraagtekens zetten bij de vriendschap... Ik zou daar dus wel een gesprek over aangaan, inderdaad vanuit je eigen gevoel. Als zij het idee heeft dat ze zich (te) vaak aan jou moet aanpassen, dan is dat haar keuze en het is ook aan haar om dit niet meer te doen of dit met jou te bespreken als het haar stoort.
   
  Ysabella en Bloem2310 vinden dit leuk.
 10. Bloem2310

  Bloem2310 Fanatiek lid

  6 aug 2016
  1.957
  1.127
  113
  Wat je in je eerste alinea zegt is dus waar ik vaak tegenaan loop. Ik vind bepaalde reacties al snel overtrokken en kan dit oprecht niet begrijpen. Hierdoor ga ik dus denken of ik zelf in de communicatie iets verkeerd doe waardoor het vaak op dergelijke discussies uitloopt.

  Wat betreft het schrikken naar mij geeft ze aan dat ze ook altijd probeert rekening te houden dat ik een dochter heb, de problemen met mijn moeder (iedereen hier weet de situatie wat dat betreft ook wel denk ik), mijn werk, etc.
   
 11. GossipGirlxoxo

  GossipGirlxoxo VIP lid

  7 okt 2019
  10.746
  16.377
  113
  Het enige wat ik wel kan bedenken vanuit de kant van je vriendin is dat ze teleurgesteld is. Als ze zin had in een uitje en niet kan omdat er geen trap aanwezig is. Ik kan ook niet alles en als een goede vriendin dan iets regelt wat ik eigenlijk niet kan zou ik ook teleurgesteld zijn en denken je weet toch wat ik wel en niet kan. Ik denk dat ze het alleen verkeerd aanpakt door de zeggen dat ze weg elke keer zal herhalen dat ze ziek is. Denk dat de communicatie bij haar al mis gaat en dat de communicatie fout niet bij jou begint.
   
 12. Bloem2310

  Bloem2310 Fanatiek lid

  6 aug 2016
  1.957
  1.127
  113
  Ja ik begrijp het ook hoor en ik hoef in deze situatie ook niet persee mijn gelijk ofzo, het is een situatie als voorbeeld voor hoe dit soort gesprekken/discussies vaak bij mij verlopen. Ik probeer te achterhalen hoe dat komt. Misschien is dit wel gewoon bij mensen maar trek ik de negatieve gevolgen ervan me teveel aan?
   
  GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
 13. GossipGirlxoxo

  GossipGirlxoxo VIP lid

  7 okt 2019
  10.746
  16.377
  113
  Uit jouw kant van het verhaal kan ik niet echt opmaken wat jij fout hebt gedaan in jullie communicatie. Ik lees je geeft toe dat je misschien daar beter op had kunnen letten. Ik mis misschien nog een sorry dat ik daar geen rekening mee heb gehouden. Maar verder zie ik niets geks.

  Ik denk trouwens niet dat een gesprek perse bij jou zo verloopt. Volgens mij is dit een normaal gesprek voor iedereen. Alleen hoe jij het je persoonlijk aantrekt dat is iets wat denk ik bij jou ligt.
   
  Paardenbloem en Bloem2310 vinden dit leuk.
 14. Ysabella

  Ysabella VIP lid

  27 jan 2017
  6.871
  12.079
  113
  Met het voorbeeld wat je schets, denk ik dat haar frustratie niks met jou te maken heeft maar met haarzelf. Zou het niet kunnen zijn dat ze gewoon baalt dat ze zelf niet kan traplopen en dat het even heel dichtbij kwam toen bleek dat er geen lift aanwezig was?

  Ik vind het juist ontzettend lief van je dat je dit voor haar hebt geregeld.
   
  Neuzeke en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
 15. Bloem2310

  Bloem2310 Fanatiek lid

  6 aug 2016
  1.957
  1.127
  113
  Dat is dus precies waar ik tegen aan loop. Hoe kan ik dit veranderen? En daarbij zorgen dat een naar gesprek uiteindelijk goed opgelost wordt op een manier dat het voor ons beiden goed voelt?
   
  GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
 16. GossipGirlxoxo

  GossipGirlxoxo VIP lid

  7 okt 2019
  10.746
  16.377
  113
  Ik denk dat dat een stukje karakter van jezelf is. Aard van het beestje. En als je je hele leven al dingen zo op jezelf betrekt is dat heel moeilijk om dat zo ineens los te kunnen laten. Het zal wel mogelijk zijn maar wel in babystapjes en niet met sprongen. In je OP schrijf je dat je in therapie bent. Wat voor adviezen geeft je therapeut hierover? Ik denk dat je al goed op weg bent met uitspreken hoe je je voelt en vragen waarom een persoon zo op je reageert. Het tegenovergestelde van hoe jij het nu voelt is super hard worden en je er niets van aantrekken maar ik denk niet dat dat een goede eigenschap is en dat je zo wilt worden? Een mooie middenweg zou ideaal zijn voor jou. Blijf je je lang rot voelen na zo een gesprek? Of is het na een paar uurtjes wel bezonken en kun je het daarna wel weer loslaten? Ik herken het trouwen wel hoor, ik trek me het gevoel van anderen ook heel erg aan, ik ervaar dat alleen niet als probleem.
   
 17. Forumnaam

  Forumnaam Actief lid

  19 okt 2019
  190
  424
  63
  Vind jij jezelf goed zoals je bent? Of heb je zelf het gevoel dat je veel dingen (Achteraf gezien) niet goed doet?
  Voel jij je (Over)verantwoordelijk voor anderen?
  Wellicht zit daar een stukje.
  Als je jezelf oké vindt, dan zal je je bepaalde dingen minder aantrekken. Daarnaast is het belangrijk niet te veel aan jezelf te twijfelen. Je kan jezelf verklaren, maar probeer niet te veel te verdedigen. Vaak helpt het om vanuit je ‘ik-gevoel’ te praten. Omdat je dan iets uit als een mening ipv als een “feit” en in het geval van je voorbeeld, naar mijn idee zag je jezelf als “fout” terwijl je misschien een discussie had bespaard als je had gezegd: sh*t daar heb ik inderdaad niet op gelet, ik ging er eigenlijk vanuit dat er een lift zou zijn, zal ik even bellen om de situatie uit te leggen? Wellicht hebben ze beneden ook kamers of kan ik het annuleren. Dan had je verder ook weinig ruimte gelaten voor discussie en had je kunnen terug vallen op je verklaring: ik ging er vanuit dat er een lift was en ik wil echt m’n best doen om het op te lossen. Verder kan je het dan bij je vriendin laten. Je was namelijk niet fout, je had slechts ergens niet op gelet. Dat is geen mega zonde
   
 18. Bloem2310

  Bloem2310 Fanatiek lid

  6 aug 2016
  1.957
  1.127
  113
  Ik was vroeger erg onzeker maar heb mettertijd geleerd dat dit niet nodig is.
  Wel is het zo dat dit een terugkerend iets is bij mijn moeder, als ik bijvoorbeeld vergeet te bellen terwijl we dat hadden afgesproken, of iets te laat bel bijvoorbeeld, kan dit voor haar reden zijn om erg boos te worden of dagen geen contact met me te hebben. Nu weet ik dat dat deels met haar ass te maken heeft maar hierdoor loop ik voortdurend op eieren. Ik voel een voortdurende verantwoordelijkheid om borden hoog te houden: voor mijn dochter zorgen, mijn werk, en mijn moeder die vaak (emotioneel) een beroep op mij doet. Als ik het te druk krijg gebeurt het dan ook dat ik soms dingen vergeet of ze niet geweldig goed bij me binnen komen. Daar komt ook bij dat ik geheugenproblemen heb overgehouden na de bevalling, waardoor ik voortdurend bezig ben in mijn hoofd of ik niks vergeet.

  Het is ook een kringetje, ik ben tevreden met hoe ik ben maar zodra ik weer woorden heb met mensen om mij heen, voel ik me machteloos, gefrustreerd en ga ik aan mezelf twijfelen.
   
  GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
 19. Bloem2310

  Bloem2310 Fanatiek lid

  6 aug 2016
  1.957
  1.127
  113
  Edit: naar het hotel zijn we niet meer gegaan, had ze geen zin meer in zo:)
   
 20. Forumnaam

  Forumnaam Actief lid

  19 okt 2019
  190
  424
  63
  Ik herken wel wat je schrijft. Ik ben ook altijd bezig met alle ballen hoog houden. Maar ik begin wel meer trucjes te krijgen om het mezelf makkelijker te maken. In het geval met je moeder bijvoorbeeld zou ik niet meer zeggen: ik bel je woensdag, maar je kan bijvoorbeeld zeggen: als je wil kan je mij woensdag bellen? Probeer jezelf verantwoordelijk te voelen voor jezelf en voor je kind en in alle overige contacten mag je de verantwoordelijkheid delen met de mensen die erbij betrokken zijn.
  Ik kwam zelf op deze site terecht en het was voor mij heel verhelderend. https://www.desteven.nl/leerdoelen/persoonlijke-leerdoelen/persoonlijke-effectiviteit-leerdoelen/valkuilen/oververantwoordelijk-valkuil
  Daarnaast zou je kunnen Google-en op de dramadriehoek en de winnaarsdriehoek of succes driehoek. Dit kan je helpen om in je kracht te blijven staan.
   
  GossipGirlxoxo en Bloem2310 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina