Tja, wij stoppen ermee omdat de tandartsen het hier afgeraden hebben nog veel langer te gebruiken omdat het hun inziens (2 verschillende tandartsen onafhankelijk van elkaar) slecht voor de kaak en tanden is. Zelfs al hadden ze bij ons dus echt alleen 's nachts een speen (nooit overdag! op een slaapje na) was het volgens de tandartsen al duidelijk te zien aan de stand van hun tandjes en dergelijke. Dan kies ik liever voor 1 of 2 keer een drama om de speen. En dan vervolgens een niet slechter wordend gebit krijgen als dat we die speen blijven geven terwijl ze ook een knuffel en doekje hebben waar ze veel meer gehecht aan zijn. Zo heeft de middelste nu al een aantal keer zonder speen geslapen bij opa en oma, vroeg niet om een speen niets. Thuis is het een gewoonte geworden.. Nou prima, maar dat kan je ook weer afleren. En nee dat is misschien niet het leukste voor ze, maar als het beter voor hun gebit is.. Tja, dan kies ik daar liever voor. Speentje ging hier bij de oudste nadat we het uitgelegd hadden in een mooi zelf uitgekozen doosje dat op een plank in haar kamer stond. Ze wilde hem wel nog geregeld even zien, maar hebben welgeteld 2 slaapjes en daarmee maar 1 dag gemopper en gehuil gehad om de speen. Daarna was het ok en nooit meer om gevraagd om bij haar te hebben tijdens het slapen.
Onze dochter is bijna 3,5 en slaapt 's nachts ook nog met een speen. Ze is er zo aan gehecht en de tandarts heeft gezegd dat het niet zo erg is. Pas als ze gaan wisselen (rond 5 jaar) moeten ze wel echt de speen afgeleerd hebben. En haar tandjes staan nog keurig recht, de tandarts kon er niks van zien. Dus ik vind het ook nog wel prima eigenlijk. Overdag mag ze hem niet, maar 's avonds bed vind ik het prima.
Onze tandarts heeft gezegd dat een speen echt niet zo slecht is als wordt geweerd. Ze moeten hem niet de hele dag in hebben...dat is slecht Maar bij het inslapen ( wat is het 10 minuten?) en verder niet...daar krijg je dus echt geen scheve tanden van. Mijn dochter heeft hem dus langer gehad en heeft rechte tanden. Ik ben juist blij dat ze de speen koos en niet haar vingers of duim.
Het kan leiden tot medische problemen ja (vaker ziek, spraakproblemen, problemen als volwassen gebit er is: overbeet bijv etc.). Kan je tegenwoordig vaak natuurlijk wel weer oplossen met logopedie, orthodontie ed dus zou je het als een soort cosmetisch iets kunnen zien, maar omdat er tegenwoordig een 'behandeling' voor is wil mijn inziens nog niet zeggen dat we er maar lekker mee door moesten gaan terwijl de vervorming dus al duidelijk zichtbaar begon te worden. Maar iedere ouder moet het natuurlijk zelf weten. Wij hebben zo gehandeld naar aanleiding van wat de tandarts ons aangaf, met ons kind besproken hoe en wat, haar zelf mee laten denken etc etc.. Werkte voor ons allemaal prima op dus 1 dag 2x gemopper met het slapengaan na. Als je kind er niet aan toe is of je er zelf niet aan wilt om het af te leren: is prima toch?! Volgens mij willen we allemaal het beste voor ons kind en maken we daar ieder eigen keuzes in omdat zowel ouders, kinderen en situaties nu eenmaal verschillen.
Ik beweer ook niet dat ze er allemaal scheve tanden van krijgen.. En ja een speen is beter als bijv vingers of een duim en er werd voorheen te slecht over gedacht met betrekking tot het gebit. Maar het kan wel degelijk tot problemen leiden. En zoals ik al aangaf was ondanks dat onze dochters de speen alleen s nachts hadden en bij een middsgslaapje toch al duidelijk een vervorming te zien. Gaat over onze situatie, niet over het algemeen.
Vanaf zijn eerste verjaardag krijgt ons zoontje hem niet meer overdag, mits hij ziek is en er dan zelf om vraagt. (maar dan ook echt ziek en niet 'ik ben niet fit'.) Tijdens zijn middag tukkie en 's avonds krijgt hij hem nog wel.
Bij zoon hebben we 'm met 2,5 jaar eruit gedaan. Geen problemen mee gehad. Dochter heeft de neiging tot duimen en zij heeft 'm dus nog voor het slapen. Als ze jarig is (3 jaar) gaan we 'm eruit doen en kijken hoe het gaat. Als ze gaat duimen, krijgt ze 'm terug. Een speen kan ik op de kast leggen.. die duim niet.
Mijn oudste dochter (4) heeft in bed nog een speentje. Ze gebruikt hem om in te slapen en daarna valt hij al snel uit haar mondje. (kan ik op camera zien) Ik vind het allemaal wel prima, komt vanzelf dag dat ze hem niet meer wil hebben Vanaf 1 1/2 of 2 jaar volgens mij hebben we hem alleen met slaapjes gedaan. Toen vond ik haar overdag wel te groot om steeds met speen rond te lopen
Onze dochter was 4 toen zij van de speen af was. Ze beet ze steeds kapot, we hebben toen op een gegeven moment gezegd dat er geen spenen te koop zijn voor kindjes van 4 jaar. Ze heeft dit geaccepteerd en is meteen, zonder speen, gaan slapen. Wij hebben er nooit geen drama van gemaakt. Ze zijn er vanzelf aan toe. Ook staan haar tandjes mooi recht. Onze zoon is dol op zijn speen, maar hij mag hem van mij niet buiten in hebben. We doen het bij hem precies hetzelfde als bij onze dochter.
Toch nog veel ouders die het met onze visie eens zijn dus, had ik niet verwacht! Stiekem had ik ook wel veel reacties verwacht van: "Wat doe je je kind aan, zo krijgt ie een slecht gebit!" enz. Maar ik ben blij te lezen dat ons zoontje niet de enige is op deze leeftijd met een speen. Wij (man en ik) zijn van mening dat ie nu nog veel te klein is om de speen af te pakken. Wij hebben beiden als kind altijd geduimd, en die kun je er idd niet afhalen, wat ik hier al eerder las. Ik geloof ook, dat ie op een dag vanzelf beseft, dat ie hem niet meer nodig heeft. Een knuffel ter vervanging van zijn speen heeft ook geen zin, want meneertje hier heeft al een 'konijnt' die altijd mee naar bed gaat.
Hier heeft ze een 'poes' maar ze mocht ter vervanging van de speen nog een knuffeltje uitzoeken. Dat is een schaap. Beide slapen nu bij haar en naar de oppas hoeft alleen poes mee. Maar schaap moet nu ook bij haar slapen.
Klopt...echt ze kunnen dat echt heel goed zelf bepalen Onze dochter vond het speentje ineens niet lekker meer...dat zei ze ook...hij smaakt raar. En klaar was het
Ons zoontje heeft in bed ook nog een speen. Overdag niet meer vanaf 1, 5 jaar. Als ik zie hoe heerlijk hij in bed kruipt en zijn knijn (aan het oor van knijn zit de speen geknoopt) pakt en tevreden in slaap valt dan geniet ik.
Hier lere we het ook niet af . Ze krijgen beide (2jaar en eentje van 11 maand) nog een speentje maa willen hem alleen als ze moe zijn of pijn hebben . Ze hebben hem dus overdag amper . Prima voor mij zolang ze der niet 24/24 mee in hun mond zitte en in dochterlief 2 jaar haar geval hem uithaald om te praten . Ikzelf heb tot mijn 11 jaar geduimd
Hier ook een spenendochter en ik ben erg benieuwd of ze er ooit zelf mee gaat stoppen. Overdag krijgt ze hem niet, maar ze blijft er wel regelmatig om vragen en als ze de kans krijgt pakt ze hem stiekem. Er zijn genoeg volwassenen die nog (stiekem) duimen, dus ik vraag me af of dit stoppen echt zo vanzelfsprekend gaat zoals hier wordt beweerd? Eigenlijk weet ik nog niet zo goed wat ik ermee wil gaan doen.
Mijn zoontje zabbelt op zijn middel en ringvinger en heeft daarbij een knuffel konijn/doek. Heb zelf geduimd tot mijn 21e (In bed) en nooit geen problemen met scheve tanden ofzo gehad. Ik ga het mijn zoontje dan ook niet afleren,bepaalde dingen gaan ook vanzelf zijn knuffel gaat wel overal mee heen maar hij vraagt er nu alleen maar meer om als ie b.v gevallen is of heel moe is.
Hier heeft oudste van vier jaar ook lang een speentje gehad 's nachts. Steeds niet de moed ermee te stoppen en ook omdat hij veel ziek was, vond ik he sneu. Maar op een dag liet hij hem zelf liggen en nooit meer naar gevraagd. Ze stoppen er dus vanzelf mee als ze er aantoe zijn.
Het gaat niet alleen om rechte tandjes hoor. Er zijn nog veel meer punten wat er speelt bij het langdurig inhebben van een speen. Kinderen kunnen er verkeerd door leren slikken, wat gehoorproblemen kan veroorzaken. Bijvoorbeeld meer ontstekingen, bij verkoudheid minder kunnen horen. Dat was een voorbeeld hier nog een link. Pas op met de fopspeen | Mens en Gezondheid: Kinderen
Nou zelf heb ik tot mijn 25e geduimd (tot ik ging samenwonen ) Dus ik geloof er niet zo in dat alle kinderen dat soort dingen vanzelf afleren. Tja ik ben er op zich voor om goed naar je kind te kijken wanneer hij toe is aan een bepaalde stap, hetzelfde geldt voor zindelijk worden, zonder zijwieltjes fietsen... je kunt het op jouw tijd willen en dat kost het heel veel gedoe en getrek, of je kunt kijken wanneer je kind eraan toe is en dan kost het minder energie voor beide partijen. Maar ik denk wal dat het initiatief van de ouder moet komen, omdat het niet altijd vanuit het kind zelf zal komen. Ik had begin deze week uitgelegd aan mijn zoontje dat we gingen proberen zonder speen te slapen. Hij moest het savonds een kwartiertje proberen en als het echt niet lukte zou hij zn speen krijgen. Nou, hij heeft 5 min liggen protesteren en toen sliep hij. Volgende 2 avonden ging het precies zo en vanaf de 4e avond heeft hij het niet meer over zn speen gehad en sliep hij meteen. Het kostte dus geen centje pijn om het af te leren, helemaal geen probleem! Ik ben er nu wel blij om dat ik het zo gedaan heb!