Maar. . Wij hebben ook kinderen op de bso met een 0 uren contract. Deze ouders moeten dus tekenen van hoelaat tot hoelaat de kinderen komen. Dit word eind van dr maand ingescand en daar een factuur voor gemaakt.. Misschien is dat dan beter?
Bij onze oude BSO betaalde je ook standaard tot 18:00 uur en als je ze standaard om 17:00 uur afhaalde, betaalde je dus altijd een uur extra. Nu op onze nieuwe BSO was het voor iedereen mogelijk een eigen eindtijd in te stellen. Men betaalt dus standaard tot de opgegeven tijd. Maar als jij ze standaard om 16:30 uur ophaalt, betaal je dus altijd voor de uren tussen 14:00 en 16:30 uur. Scheelt best wel.
Misschien ben ik wel verwend want het kinderdagverblijf waar de jongste nog steeds op zit die werkt wel zo maar helaas hebben zij geen BSO meer. De BSO waar de oudste nu op zit daar ben ik niet tevreden mee en daarom zijn we op zoek naar een andere. Ja dat kan kloppen want er komen kinderen van verschillende scholen denk ik En sommige scholen zijn wel om 15:00 uit. Maar in principe betaal je dan voor andermans kinderen Dat is wel een goed punt. Maar dan vraag ik me toch af of dat niet bij het beroep hoort en of ik dan wel terecht is dat dit doorberekend wordt aan de ouders. En uiteraard of de hoogte van de meerprijs gerechtvaardigd is.
Ja uiteraard wordt dat aan de ouders doorberekend, het is het risico van de dienst die je afneemt. En je hebt echt nog mazzel dat je zo flexibel in dagen kunt afnemen. Hier is dat niet hoor en moet je dus standaard 4/5 dagen per week afnemen als je gegarandeerd plek wil.
Ik snap niet zo goed waarom je er zo'n punt van maakt. BSO werkt nou eenmaal zo. Zij berekenen nou eenmaal ook kosten door van huur en onderhoud van gebouw. Bij flexibele contracten is het veel moeilijker om ervoor te zorgen dat er altijd het max aantal kinderen aanwezig zijn in verhouding tot personeel en gebouw. Dat heeft gevolgen voor de uurprijs die is dan gewoon hoger. En een vaste prijs voor dagdelen. Als dat je niet zint stap je over op een gastouder die heeft meestal niet te maken met gebouwkosten en personeelskosten alleen zichzelf. Die zal je kunnen bieden wat je wil qua kosten en flexibel contract.
Bij bijna alle bso's betaal je op die manier. Op vrijwel alle kdv's overigens ook. Het is niet anders.
Een kdv is gewoon een organisatie waar alles van een organisatie bijhoort. Gebouwen, vervoer, bestuur, leidsters, pedagogen die coachen, protocollen, etc etc. Dat moet allemaal uit die uurprijs. Zoals gezegd is 1000 op jaarbasis veel, maar als je het omrekent per kind per dag en wat je daar dan voor krijgt, namelijk een jaar lang precies de dagen die jij nodig hebt, is het alleszins redelijk. Uiteindelijk bespaar je, als je het zo flexibel kunt regelen, eigenlijk geld uit want je hoeft geen 4 vaste dagen per week in te kopen. Hier een man die onregelmatig werkt en het rooster pas 4 dagen van tevoren heeft. Op mijn werkdagen moet ik BSO inkopen terwijl hij vaak ook dan vrij heeft. Maar niet structureel, dus.... onze pech.
Tja, en dan komen de brmiddelingskosten er nog overheen, waardoor je uiteindelijk op hetzelfde bedrag uitkomt als nu!
Dan heb je nog geluk met je kinderopvang dat ze maar 1 euro meer rekenen. Als ik bij onze opvang flexibele opvang wil afnemen kost het me bijna 4 euro meer per uur dan het standaard tarief. En als ik een groot tegoed in een keer inkoop dan is het met korting en dan is het 3 euro meer dan het reguliere tarief. En toch maken wij er wel gebruik van, want met onregelmatig werken heb je gewoon weinig keuze. Omdat het verschil in uurprijs hier zo groot is, zitten we zelfs op het randje dat vaste dagen afnemen en de kinderen bij niet werken niet brengen, bijna net zo duur is als flexibele opvang afnemen alleen op dagen dat we het nodig hebben. Het kan dus altijd nog slechter
Maar dit is toch de manier hoe je bijna bij elke opvang betaald? Ik heb namelijk wel de mogelijkheid om flexibele opvang te nemen maar dan is de plaats niet gegarandeerd óf wel gegarandeerd en dan betaal ik per uur flink wat meer! Het ''voelt'' vaak als ''genaaid'' maar dat is het natuurlijk niet. Het gaat om plekken en uren die ze niet meer aan een ander kunnen geven. Ze hebben kosten aan de organisatie (gebouw/beheer/coaching/salarissen/veiligheid etc etc etc) en moeten dat dus allemaal belasten in het uurtarief. Wij halen onze zoon altijd een uur eerder maar ik betaal er inderdaad 11. En soms haal ik hem nóg eerder. Ook houd ik hem wel eens thuis als ik vrij ben. Of hij is ziek. Of mijn opvangdag valt op een feestdag.Die dagen betaal ik ook allemaal. (al zijn ze dan wel zo lief dat ik af en toe eens kosteloos mag ruilen omdat hij zo vaak ziek was maar officieel hoeft het bij deze opvang niet eens volgens het contract) Het is vervelend, het is duur. Maar ja het is ook zoals het is. Ik snap ook wel dat ze een boterham moeten verdienen