Hallo dames, Wij zitten met een probleem. We hebben 2 chihuahua hondjes die niet zindelijk zijn. De oudste, het mannetje, werd pas heel laat zindelijk maar is sinds het vrouwtje erbij is gekomen weer begonnen met binnen plassen en poepen. Het mannetje hebben we nu bijna 4 jaar en het vrouwtje hebben we nu bijna 3 jaar zoiets. Ze zijn met vlagen zindelijk. Dan gaat het een tijdje (lees: een of twee weekjes) goed en dan is het weer een grote puinzooi. Nu is het al zeker een half jaar aan de gang. Het mannetje doet niet echt grote plasjes binnen maar hij sproeit tegen alles was op de grond staat. Zakken, tassen, de zak met aardappels, de box, de mouw van een jas die over de stoel hangt, etc... Nu vragen we ons af of castreren e oplossing kan zijn tegen het sproeien? Dan moeten we er weer tegenaan om ze voor de rest zindelijke te krijgen... pfff wordt er zo moedeloos van
Dat zou best kunnen helpen. Het klinkt een beetje als een dominantie probleem. Bij kleine hondjes zie je vaak dat ze niet voor 'vol' aangezien worden en mogen ze wat meer dan een grote hond waardoor zo'n kleintje eerder dominant opstelt.
Dat zou wel kunnen helpen. Wij hebben diesel ook laten castreren en hij doet dat nooit.wel buiten eens hier en daar tegenaan plassen maar is toch anders. Binnen sproeit hij nooit ergens tegen. Anders zou je de dierenarts eens kunnen vragen kijken wat hij zegt.
Castreren hoeft niet te helpen, want dominantie heeft ook te maken met zijn gedachten en karakter. Wat je kunt doen is een blikje pakken en die vullen met steentjes, zie je hem die poot optillen binnen, blikje naast hem gooien, dan schrikt ie en maak je hem zoooooooooo zielig dat hij het blikje eng gaat vinden en ook het markeren binnen. Of een riem omlaten (maar dat neemt wat meer risico's mee natuurlijk) en een correctie aan de riem geven zodra hij de poot optilt, en in beide gevallen niks zeggen op het moment van correctie want dan gaat hij de correctie aan jou koppelen en niet aan het markeren en dan gaat hij het stiekem doen.
Je hebt een grote kans dat dat helpt, maar zekerheid krijg je niet. Je kan een injectie halen bij de dierenarts die tijdelijk werkt en op grond daarvan beslissen of je laat castreren. Ik zou even bellen met je dierenarts over de kosten daarvan.
Lijkt me goed om hem op te voeden ipv te castreren. Er wordt al snel gesproken over dominantie, maar het kan ook onzekerheid zijn. Ga je een onzekere hond castreren, kun je nog veel grotere problemen creëren. Zou dus eerst gaan trainen, desnoods een chemische castratie proberen, maar niet zomaar gaan snijden.
Aangezien beide honden het doen (of begrijp ik je verkeerd), is er meer aan de hand, dan zomaar een probleem. Ik zou een gedragstherapeut om advies vragen. Wellicht zit het in jullie eigen gedrag, maar het kan ook een ander probleem zijn. Kleinere honden hebben vaak meer moeite met zindelijkheid dan grotere, maar gezien zijn gedrag, heeft het niets met zindelijkheid te maken, maar dat moet in levende lijve gezien worden.
Hier een gedragstherapeut voor honden... zet dat dominantieverhaal maar uit je hoofd. Honden markeren om hun territorium af te bakenen, de één heeft dat meer dan de ander. Binnenshuis doen ze dat ip niet... omdat je je eigen nest niet bevuild. Maar sommigen doen het toch. Soms heeft dat met opvoeding te maken, soms met wat anders. Honden die alles willen bepalen worden ten onrechte dominant genoemd. Het zijn echter meestal honden die juist onzeker zijn. Het woord dominant hoort vervangen te worden door zelfverzekerd. Een werkelijk zelfverzekerde hond is rustig van karakter en weet wie en wat hij is, hij hoeft dan ook niets te bewijzen en zal alleen in uiterste nood handelen. De term dominant heeft niets met zekerheid of onzekerheid te maken en hoort dan ook niet meer gebruikt te worden. Het is een achterhaalde term. Castreren kan helpen om het mannelijke gedrag te temperen. Echter aangeleerd gedrag kun je er niet mee afleren. Mijn reutje plast net zo goed met zijn poot hoog en is eigenlijk hetzelfde als voorheen. Vraag je dus af in hoeverre het aangeleerd gedrag is. Chemische castratie is een tijdelijke oplossing om uit te proberen hoe het werkt. Maar dit wil niet zeggen dat het effect 100% hetzelfde is als echte castratie. Sommige kleine honden kunnen moeilijker zindelijk worden, maar je kunt je afvragen wat er aan de hand is. Wanneer doen je honden het bijvoorbeeld.... als je erbij bent of alleen als jullie weg zijn (wellicht verlatingsangst). Waarom zijn ze met tijden wel zindelijk... is er op bepaalde momenten wat gebeurd wat ze weer onzindelijk doet maken? Bepaalde stressvolle situaties? Of is het verkeerd aangeleerd (bij de fokker iets mis gegaan of bij jullie)? Zindelijkheid gaat soms niet automatisch. Bijvoorbeeld wanneer ze in hun nest maar een kleine ruimte hadden en ze dus steeds in hun eigen uitwerpselen liepen, dan zijn ze er zo aan gewend geraakt dat het hen niets uitmaakt om hun nest te bevuilen. Wellicht weet je daar nog iets van?