Doubleren, of toch niet?? (gr 4)

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door TopperD, 31 mei 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. TopperD

    TopperD Bekend lid

    9 jun 2015
    779
    156
    43
    Ik zit even heel erg met mijn oudste in de maag. Hij is 7, zit in groep 4, redelijke resultaten, maar het kost hem zo ontzettend veel moeite. Daarbij is hij op veel vlakken nog erg jong in doen en laten.
    Hij heeft ADHD, klassiek autisme, TOS en volgens de cranio sacraal therapeut extreem sensitief. Hij heeft een bovengemiddelde intelligentie.
    Hij is met 4,5 begonnen op een cluster 2 school ivm ernstige problemen in de taalontwikkeling. Voor die tijd heeft hij alleen psz en MKD bezocht. In april 2014 is hij dus begonnen in groep 1. Tegen vooral onze verwachtingen in mocht hij na 3 maanden groep 1 gewoon door naar groep 2. In de zomervakantie tussen groep 1 en 2 is er bij hem een schuifje omgegaan en ging hij ineens goed praten. Heel blij mee natuurlijk, maar dat hield wel in dat zijn uitstroomprofiel van cluster 2 (groep 5) ineens bijgesteld werd naar regulier groep 8 :confused:. Dat was even wennen. Al vrij snel kwam in groep 2 dan ook al ter sprake dat hij eigenlijk terug zou moeten naar het reguliere onderwijs. Lang leve de wet passend onderwijs.
    Maar goed, vol goede moed begonnen met integreren binnen regulier. Ook daar ging hij met de grote meute mee en kon naar groep 3.
    Lezen ging prima, technisch dan, begrijpend was nog een dingetje. Ook het tempo was prima. Rekenen ook voldoende, maar wel een jongetje dat veel meer boos uit school kwam, moe was, niet zichzelf. Bij juf aangeklopt, nou die merkte echt niets aan hem, alleen dat hij altijd zo vreselijk zat te gapen in de klas. Tja.
    Eind groep 3 kreeg hij een nieuwe juf ivm vervroegd pensioen. Logopedie werd opgestart, want ja, daar zaten toch nog wel wat probleempjes. Zijn werk was nooit af, toch kreeg hij van zijn oude juf een 'zeer goed' voor werktempo. Zijn tweede rapport was wat realistischer. Die lijst zag er een stuk minder positief uit, maar paste wel veel beter bij alle commentaren in de werkboekjes.
    Door naar groep 4. Dat begon al helemaal niet lekker. Al snel begon mijn kereltje te klagen. Allerlei kwaaltjes kwamen voorbij tot het absolute dieptepunt: ik wou dat ik dood was mam, dan hoefde ik nooit meer naar school. We zaten al in een nieuw traject met hem. Voorheen had hij de diagnose PDD-NOS en TOS. Toen daar na allerlei testen, onderzoeken en vragenlijsten ADHD/Klassiek Autisme uit kwam kreeg zijn gapen in de klas ineens een 'reden'.
    Omdat ik geen voorstander ben van de gangbare medicatie voor ADHD zijn we gestart met natuurlijke oliën.
    Mijn zoon sliep weer goed, rustte uit, kreeg weer wat kleur in z'n gezicht, en voelde zich duidelijk beter. Toch bleef zijn werkhouding op school wel een probleem. Er zijn dagen dat het goed gaat, maar de dagen dat het net niet lukt, zijn toch nog ruim in de meerderheid. Hij heeft moeite met automatiseren. Is veel meer bedenktijd nodig. Tafeltoetsen zijn een ramp. Hij heeft rustig 40 fout terwijl hij een tafelkaart op zijn tafel geplakt heeft. Maar voordat hij alle stappen doorlopen heeft is de tijd van nu nog 5 seconden(voor het tafeldiploma moeten ze binnen 3 sec antwoorden) allang voorbij.
    Ik vraag me af of hij hier op school wel op zijn plek zit, maar eerlijk gezegd zou ik niet weten waar hij anders naar toe zou moeten. SBO zal hem volgens juf geen goed doen en cluster 4 wil ik hem niet naar toe hebben. Hij heeft zelf geen gedragsproblemen in de zin woede uitbarstingen of agressie naar anderen. Hij is juist het jongetje dat over het algemeen een makkelijk doelwit is voor anderen. Hij ziet de sociale verbanden niet, is bij vlagen snel van slag.
    Hij heeft ook geen vriendjes, wordt praktisch niet gevraagd voor feestjes, heeft bijna geen speelafspraakjes. Dus voor zijn sociale contacten maakt het geen verschil.
    Juf zei dat hij eigenlijk wel baadt zou kunnen hebben bij remedial teaching maar dat is niet op school. Te duur, leuk joh, passend onderwijs.
    Ik heb het idee dat hij nu op alle fronten op zijn tenen loopt. Wat schoolwerk aan gaat, maar ook wat het sociale aspect aangaat. Ik heb vanmiddag een balletje op gegooid bij de juf over eventueel doubleren. Daar moet natuurlijk eerst de IB-er bij geraadpleegd worden.
    En hoewel ik me opgelucht voel dat ik dit bij de leerkracht neergelegd heb en vooral dat deze niet reageerde alsof er iets absurds gezegd werd, tja, blijven mijn gedachten maar malen.
    Wat zou goed voor hem zijn?
     
  2. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    34.228
    7.276
    113
    Vrouw
    Brabant
    Waarom denkt de juf dat SBO hem geen goed zal doen? Ik denk dat het misschien wel een optie is, al zal het met zijn autisme misschien wel moeilijk zijn, maar dat is het nu al helemaal. Doubleren lijkt me eerlijk gezegd geen optie. De kennis is er wel, maar ivm zijn adhd en autisme moet het op een aangepast tempo.
    Dit is wat ik ervan denk ;), ben geen expert maar ken een aantal kindjes die helemaal zijn gaan opbloeien op het SBO en weer lekker in hun vel zitten, meer zelfvertrouwen hebbem gekregen. Zijn allemaal kindjes die op regulier onderwijs net niet meekwamen.
     
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.137
    8.869
    113
    Is de intern begeleider er al bij betrokken? Ik zou bij de juf en/of intern begeleider aangeven dat je wilt dat er iemand vanuit het samenwerkingsverband (een 'BPO'; begeleider passend onderwijs) mee komt kijken. Liefst nog voor de vakantie. Zo iemand heeft vaak meer zicht op bepaalde dingen en ook op de mogelijkheden qua speciaal (basis)onderwijs en arrangementen op school ed. School hoeft zelf niet alles in huis te hebben, ze kunnen voor bepaalde dingen een beroep doen op het samenwerkingsverband, maar dan moeten ze dat wel doen!

    Heeft hij buiten school begeleiding? Dan zou ik daar ook aan vragen wat hun mening is. En anders misschien kijken of hij via het CJG begeleiding kan krijgen. (Dat zal waarschijnlijk geen remedial teaching zijn, maar er zijn natuurlijk wel bepaalde trainingen of begeleidings'dingen' die bij kunnen dragen aan concentratie en dat soort zaken.)

    (En je hebt ook SO scholen voor kinderen met autisme en/of voor kinderen met internaliserende problematiek, he?)
     
  4. jojo85

    jojo85 Fanatiek lid

    14 okt 2012
    1.160
    497
    83
    Ik zou toch gaan richten op ander onderwijs. Hij lijkt nu gewoon de dupe te worden van het passend onderwijs.
    Ga je verdiepen in de sbo en cluster4 scholen in de buurt. Er zijn cluster4 scholen die juist ook rustige groepen samenstellen met kinderen met ass. Ik ben bang dat doorleren een soort noodoplossing is die hem nog niet genoeg zal opleveren.
    Je kunt bij scholen ook gewoon vragen of je een keer .mag komen kijken, dan kun je vaak ook al v wat in gesprek over wat zij denken of ze passend zijn voor jou zoon.
     
  5. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.314
    10.281
    113
    Ook ik vraag me af of doubleren zinvol is. De kennis zit er en kan over het algemeen meekomen.

    Voordeel van speciaal onderwijs is dat er misschien voor hem meer rust en regelmaat komt om misschien beter te volgen.

    Als hij hoogsensitief is lijkt me dat voor hem heel moeilijk om de geluiden af te sluiten. Werken ze al met een koptelefoon? Of een tafel waar je de zijkanten omhoog kan klappen om alleen te werken? Wanneer ze klaar zijn met het werk klappen ze de delen in en bljf je dus gewoon in je groepje zitten.

    Het niet automatiseren kan los staan van ADHD en autisme. Hooggevoelige kinderen die beelddenken kunnen er heel veel moeite mee hebben. Ze denken in plaatjes.
    Bijvoorbeeld dictee met het woord boom, je ziet boom in je hoofd wat voor boom zal dat zijn, eerste letter is de b oja buikje naar rechts , oo en de m . Ondertussen is de rest al bij een ander woord.

    Bij beelddenkers gaat het leren met plaatjes veel makkelijker maar dat is weer net iets ander onderwijs. Misschien heeft hij dat nodig?

    Ik spui maar wat hopelijk krijgt je zoon snel weer een goed gevoel bij school

    Ps super goed dat je in gesprek bent gegaan met de leerkracht!
     
  6. TopperD

    TopperD Bekend lid

    9 jun 2015
    779
    156
    43
    Een BPO? Had ik nog nooit van gehoord. Dat ga ik vanmiddag eens voorleggen op school. Dat soort dingen komen in al die gesprekken die we op school al hebben gewoon niet ter sprake. De IB-er is maar 2 dagen op school. Ik zal een afspraak plannen. Maar we hebben hier straks eerst een week vakantie.
    Ik zal contact zoeken met een SBO en de casus voorleggen. Kijken wat zij er eventueel mee zouden kunnen.
    Bedankt voor jullie reacties. Nu weet ik zelf ook wat beter waar ik achteraan kan gaan.
    Wij hebben thuis geen begeleiding meer voor hem, hij gaat wel 2 x per maand naar een zorgboerderij. Maar thuis gaat het verder wel weer nu de puntjes weer op de i staan.
     
  7. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    29 nov 2007
    11.895
    42
    48
    Even een overweging die ze bij mijn prikkelgevoelige neefje hebben gemaakt: Als de kinderen ouder worden, worden ze vaak rustiger. Nog een jaar groep 4 zit je toch weer bij jongere speelse kinderen. Tenzij juf kan aangeven dat de huidige groep 3 rustiger is dan zijn groep 4..
    Ze laten de kinderen, als het moet, liever in 5 dan in 4 zitten. vanaf groep 6 zijn dingen als begrijpend lezen en rekenen veel meer van belang door alle bijvakken als geschiedenis/aardrijkskunde etc.. tot die tijd laten ze de kinderen dan op eigen niveau meedoen.

    Maar ik zou ook eerst kijken welke opties de IB-er je kan bieden. Misschien heeft zij meer opties dan de juf weet..
     
  8. flipflop

    flipflop Fanatiek lid

    4 dec 2010
    3.250
    1.009
    113
    Zuid-Holland
    School kan aan de bel trekken bij het samenwerkingsverband, zij kunnen dan een HIA afspreken waarbij meerdere partijen aansluiten: ouders, huidige school, samenwerkingsverband en evt andere school welke een mogelijkheid zou kunnen zijn. In dit gesprek wordt duidelijk besproken wie het kind is, waar tegen aan gelopen wordt en wie wat kan bieden om het kind verder te helpen.
    Kortom met z'n allen brainstormen over je zoon! Experts aan tafel hebben die actief meedenken met school en ouders over wat is de raadzame stap voor je kind.
    Veel succes, het is een hele zoektocht!
     
  9. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.067
    3.860
    113
    Helemaal mee eens, snap niet dat ze dat niet eerder geopperd hebben, daar is gewoon budget voor, speciaal voor zulke dingen.
    Extra hulp, begeleiding en adviezen voor de leerkracht door een specialist van het samenwerkingsverband enz.
    Ik zie hier wel in onze woonplaats dat sommige scholen daar erg voor open staan en gebruik van maken en andere scholen daar amper iets mee doen.

    Zou het sociaal gezien uitmaken of hij een jaar overdoet, gaat hij zich niet vervelen? En worden signalen als 'gapen' in de klas nu niet automatisch toegeschreven aan autisme, terwijl het net zo goed kan dat de juf gewoon saai les geeft of hij het niet moeilijk vindt?

    Een vriendje van mijn dochter is naar een school gegaan speciaal voor kinderen met autisme en adhd, maar wel met een redelijk gemiddeld IQ. Kleine klassen, veel structuur en leraren die daar mee om kunnen gaan.
     
  10. TopperD

    TopperD Bekend lid

    9 jun 2015
    779
    156
    43
    Onze school doet daar dus schijnbaar niet zoveel mee. Ik heb ze nog nooit gehoord over samenwerkingsverband en expertise naar school halen. Ik heb vaak het gevoel dat ik de grote zeur ben. De resultaten gaan steeds verder naar beneden, terwijl hij het best kan, als hem de tijd gegund wordt.
    Ik word woensdag teruggebeld door een SBO. Maar echt speciale auti-klassen e.d. zijn hier niet.
    Sociaal gezien zou het misschien best goed voor hem zijn om een jaar nog een keer te doen. Qua resultaten niet, in die zin dat zijn manier van leren niet veranderd.
    Het gapen is iets wat hij doet als hij overprikkeld is of niet meer weet wat hij moet doen. Bleek uit observatie van de psycholoog.
     
  11. TopperD

    TopperD Bekend lid

    9 jun 2015
    779
    156
    43
    Hebben afgelopen week gesprek gehad op school. Mijn zoon zal gewoon over gaan naar groep 5, omdat de combi 5/6 rustiger zal zijn. Ze gaan zijn werk nu compacten. Hij zal meer gevisualiseerd krijgen enz. Tafeltoetsen moest ik me niet druk om maken, maar dat doe ik wel, want hij ziet heus wel dat andere kinderen dat wel krijgen/halen. Mijn zoon gaf zelf al aan niet naar groep 5 willen. Dan krijg ik nog meer huiswerk.:p Als hij zich daar dan maar druk over maakt, dan hou ik het lijntje met de juf zelf wel kort. Ik heb er een hard hoofd in. Mijn zoon is snakt naar succeservaringen. Nog 4 weken school, zullen binnenkort wel het eindgesprek hebben. En ik ga checken die eerste week op school of de aanpassingen er idd zijn!!
     
  12. Deliana

    Deliana Niet meer actief

    Heb je het gesprek gehad met zijn juf of is ook de Intern Begeleider ingeschakeld?

    Mocht deze er nog niet bij betrokken zijn dan zou ik dat zeker doen. Ik zou ook direct aan het begin van het schooljaar een afspraak inplannen met zijn nieuwe leraar (warme overdracht) en de IB-er en 6 weken er na nog een ter evaluatie (stok achter de deur ;)). Bij ons op school is dat vrij standaard trouwens voor kinderen die "moeite met leren" hebben; afhankelijk van de problematiek zijn er regelmatig gesprekken tussen ouders, leraar, IB-er en evt de directeur en specialisten... .

    Maar straks eerst genieten van een welverdiende vakantie!
     
  13. TopperD

    TopperD Bekend lid

    9 jun 2015
    779
    156
    43
    Gesprek met directrice en IB-er. We hebben sowieso wel regelmatig gesprekken op school of even met de juf. Maar het duurt wel lang voordat afspraken in de praktijk terug te zien zijn.
    Heb wel aangegeven vaker ook met de IB-er om de tafel te willen, omdat ik nog steeds niet overtuigd ben van het deit dat dit de beste plek is voor mijn zoon.
     
  14. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    je schrijft niets over wat de juf doet voor hem. krijgt hij geen verrijking of compacten? koptelefon om rustig te kunnen werken? losse bladjes ipv werkboekjes? zijn zijn ogen getest? hoe staat het met fijne motoriek? wat doen de juffen en de school om hem te helpen? wat zetten ze in? ik denk niet dat 'blijven zitten' de problemen kan oplossen. de school moet advies vragen en wat in de werkjes aanpassen. ook dus als hij blijft zitten.
     
  15. tuc

    tuc Niet meer actief

    Ik ben ook benieuwd wat de school al voor hulpmiddelen/acties ingezet heeft om het voor hem overzichtelijk te maken.

    Hier een meisje met adhd, waar nu in groep 4 de moeilijkheden met schoolwerk te zien zijn. Niet zo zeer het niveau maar alles er om heen. Met de juist hulpmiddelen merken we echt wel verschil hier: koptelefoon, studybuddy en sinds kort werkt ze op losse blaadjes ipv in een werkboekje. Als er 3 bladzijden gemaakt moeten worden krijgt ze er 1 per keer. Zo blijft het te overzien en blijft ze ook niet eindeloos bladeren in dat boekje.
     
  16. TopperD

    TopperD Bekend lid

    9 jun 2015
    779
    156
    43
    Koptelefoon wil mijn zoon zelf niet. Hij vindt dat echt een verschrikking. Plus fat hij zichzelf dan ziet als uitzondering en dat wil hij niet.
    Ze willen gaan compacten, hij heeft een tafelkaart op zijn tafel (die volgens mij veel te onoverzichtelijkt is, 2 rijtjes van 5 tafels). Ze helpen hem al vaak op weg. Wat ga je eerst doen, wat moet per se af. Dat proberen ze wel. Maar dat is het ook wel. Meer gebeurt er niet.
    Ben sowieso heel erg zoekende momenteel want er zijn inmiddels wel meer dingen die me gigantisch storen op school. Toen hij nog naar cluster 2 ging, scoorde hij op alle gebieden veel beter.
     

Deel Deze Pagina