Goedemiddag meiden, Ik heb even ene vraag aan jullie. Ik ben sinds gisteren begonnen met het opbouwen van een voorraad borstvoeding voor wanneer ik weer moet gaan werken. Nu ben ik zoekend hoe ik dit het best kan aanpakken. Gisteren ben ik om 15:00 gaan kolven. Mijn idee was om dit standaard op deze tijd te gaan doen (ongeveer een uur nadat mijn zoon gedronken heeft, dus de tijd kan dan iets wisselen). Ik heb 20 minuten gekolfd, 10 min ene borst 10 min andere. In totaal had ik 60 cc. Ik was vandaag op het cb en dacht vraag het daar even wat ik het best kan doen maar twijfel erg aan het antwoord. Volgens haar moet ik elke keer nadat mijn zoon gedronken heeft kolven. Als ik het tussendoor ga doen dan heeft mijn zoon niet meer genoeg volgens haar. Ik twijfel hier erg aan. Ik denk namelijk dat ik er na mijn zoon niks meer uit krijg met mijn kolf. Met een kolf kan je toch sowieso minder kolven als dat hij eruit krijgt? Daarnaast moet ik echt een flinke voorraad aanleggen. Ik heb ook 24 uurs diensten en ben dan dus ruim 26 uur achtereen van huis. Dat ik na mijn dochter weer begon met werken had ik dit niet goed genoeg voorbereid, mijn borstvoeding liep toen ook heel snel terug en toen ben ik gestopt. Mijn zoontje drinkt erg goed bij me (mijn dochter kwam wanneer het haar uitkwam dus vond het bij haar ook al wat minder prettig). Als hij dit zo volhoud wil ik eigenlijk sowieso graag tot een half jaar borstvoeding geven. kortom hoe kan ik dit het best aanpakken? Een andere vraag die ik ook daar gesteld heb is of ik mijn zoon echt wakker moet maken 's nachts 5 uur nadat hij voor het laatst gedronken heeft. Overdag maak ik hem wel wakker met maximaal 3 uur er tussen. Maar kan ik hem in de nacht niet gewoon laten slapen? Hij is vandaag gewogen en weegt 5075 gram. Ze begreep mijn vraag niet echt en gaf gekke antwoorden. Dat ik er niet steeds 5 uur tussen moet laten ed terwijl dat dus niet mijn vraag was. Nou ja, had hierdoor niet echt een goed gevoel bij haar antwoorden. Dus even check hier. alvast bedankt voor het lezen en meedenken.
Ik heb om een voorraad op te bouwen steeds na de ochtenvoeding gekolfd (dus direct nadat mijn dochter had gedronken). 's Morgens heb je meestal meer melk dan 's middags. Ik zou zeker niet gaan kolven na elke voeding, volgens mij verhoog je zo alleen maar je productie enorm. Ik heb mijn dochter 's nachts nooit wakker gemaakt, ze kwam rond die leeftijd sowieso 's nachts zelf wel een keer. Overdag zou ik inderdaad wel die 3 uur aanhouden, ook voor je eigen productie.
Wat betreft je laatste vraag: ik had bij mijn zoon precies dezelfde vraag toen hij even oud was als jouw kindje (en even zwaar ). Tegen mij hadden ze ook gezegd dat we er 's nachts max 5 uur tussen moesten laten. De eerste twee weken kwam hij altijd binnen de 5 uur, maar daarna moesten we hem altijd wakker maken. Toen hebben we zelf al de wekker steeds 6 uur verder gezet, maar ook toen moesten we hem steeds zelf wakker maken.Toen heb ik het met 4 weken ook op het cb gevraagd. De jeugdarts zei toen: "Joh, laat lekker gaan! met zijn gweicht kan hij dat best hebben." We hebben toen geen wekker meer gezet. Vanaf dat moment sliep hij om en om van 11.00 tot 7.00 en van 11.00 tot 5.00. Nog een paar weken later (denk met 8 weken) sliep hij elke nacht van 11 tot 7 en nu nog steeds. Soms zelfs tot 8 uur.
gigi85, dat van in de ochtend kolven is wel een goede. Dat zal ik eens gaan proberen morgen. Misschien krijg ik er dan ook wat meer uit. nora25, wat goed zeg van je zoontje. Ik denk idd dat ze het wel kunnen hebben gezien hun gewicht en dat ze zelf wel komen als ze honger hebben. Als ik hem wakker heb gemaakt slaapt hij namelijk echt weer moeilijker in. Ga het vannacht eens proberen hoe lang hij dan achter elkaar gaat slapen. Het is niet zo dat ik hem altijd wakker moet maken maar laatste week toch wel drie keer. Denk dat ik het toch meer bij hem ga laten.
Ik ben een paar weken voordat ik weer moest gaan werken begonnen met een voorraad op te bouwen door steeds na de ochtendvoeding te kolven (dochtertje dronk meestal maar 1 borst) en als ik na een paar dagen voldoende had voor een voeding, gaf ik of m'n man haar de fles en kolfde ik een volledige voeding die ik in de vriezer stopte. Zo heb ik een flinke voorraad kunnen opbouwen. Overigens blijkt nu dat mijn dochter geen vriezermelk lust, dus dat is wel iets wat je even moet checken bij jouw kindje!
Joan1984: dat hadden wij dus ook, dat hij dan moeilijker insliep. Ik ben blij dat we het zo gedaan hebben. 'k Moet wel zeggen dat ik de eerste keer schrok toen 's morgens de wekker afging en ik me realiseerde dat het al ochtend was en ik hem sinds 11 uur 's avonds niet meer had gehoord. Maar we zijn wel blij ja, en echt knap van hem dat hij het al zo goed doet.
Ik heb eigenlijk nauwelijks een voorraadje aangelegd toen ik moest gaan werken na de geboorte van onze dochter. Op mn werk kolfde ik en dan had ik genoeg voor de volgende dag dat ik moest gaan werken. Nu hebben we weer een kleine gekregen en denk erover om wat sneller te gaan kolven en ook voorraadje aan te leggen zodat ik nu al af en toe vaker de deur uit kan. Bij onze eerste was het een hele strijd om ze aan de fles te krijgen (ze moest die plastic speen gewoon niet). Nu hebben we bij onze zoon al 3x zo'n 50 cc gegeven en dat doet hij perfect. Hopelijk blijft dat zo. Maar je kan toch ook niet al te veel voorraad aanleggen, de voeding verandert toch ook steeds heb ik begrepen en kan hij over een maand bijvoorbeeld niet voldoende hebben aan de melk die je dus destijds heb gekolfd? Hij drinkt nu maar aan 1 borst. Zou ik dan de andere borst kunnen kolven? Of jij dezelfde borst? Wil niet teveel productie krijgen, want lijk al genoeg te hebben...
Weer het bewijs dat je bij veel CB's niet met dit soort vragen moet aankomen... Voorraad opbouwen doe je bij voorkeur op een vast tijdstip op de dag. In de ochtend kolf je vaak meer omdat 's nachts de prolactinspiegel hoger is waardoor je meer melk hebt. Handigste is om in kleinere porties van 50-80 cc in te vriezen en je vriezervoorraad als backup te gebruiken. Van dag tot dag gebruik je liever versgekolfde melk, omdat dat nog alle levende cellen en antistoffen bevat. Als je er hygienisch mee omgaat kun je versgekolfde melk tot vijf dagen in de koelast goed houden.