Hallo, Weet iemand of een diploma van de ou ook wordt gezien als een gewoon diploma net zoals van een 'gewone' universiteit? Ik weet dat diploma's van loi bijv, toch vaak als minder worden gezien (ben het hier overigens totaal niet mee eens.) Ik ben namelijk van plan om algemene cultuurwetenschappen te gaan doen. Nu kan ik eventueel ook naar de universiteit in Maastricht, ik heb namelijk een vwo diploma. Maar het lijkt me gewoon moeilijk te combineren met het moederschap, vooral omdat je op de uni vaak met verschillende roosters te maken hebt. Ik zou ook veel tijd kwijt zijn aan reizen, met de auto een half uur enkele reis, met ov toch zeker 3 kwartier. De open universiteit lijkt me ideaal omdat je in je eigen tempo kunt studeren. Ik heb er veel tijd voor, ik hoef namelijk niet te werken. Een ander voordeel is dat ik op elk moment kan beginnen, dus evt. ook volgende maand. Ik heb er namelijk echt heel veel zin in om eindelijk eens een opleiding te gaan volgen. Nadeel van de ou is dat het toch wel behoorlijk duur is en je er geen studiefinanciering voor krijgt. Liefs Misa Misa
Het diploma is net zoveel waard. Op de Noordelijke Hoge School in Leeuwarden is een locatie van de ou gevestigd. Dus wordt gewoon erkend als volledige opleiding. Wat je misschien ook kunt doen is allemaal losse modules halen. Zo kun je de kosten spreiden.
Een diploma van de OU is inderdaad net zo waardevol als van een andere universiteit. Het is nl. een gewone universiteit met als verschil dat ze afstandsonderwijs geven. Het is niet net zoals met bijv. een HBO opleiding van het NTI vs. gewone HBO, waarbij het eerste vaak niet voor vol wordt aangezien. Overigens heb ik begrepen dat bij een lager studietempo de OU al met al goedkoper is dan een gewone universiteit. Studiekosten kan je overigens ook van je inkomstenbelasting aftrekken, dus het is minder duur dan het lijkt.
Ik weet niet precies hoe de open universiteit in elkaar steekt, maar over het algemeen wordt het niet als volwaardig gezien door studenten en leraren van buitenaf. Ik vraag me echter af of dat niet eerder een groot vooroordeel is. Het rare is dat er geen vooropleidingseisen zijn. Maar als je volledig zelfstandig werkt, heb je in die zin ook geen last van 'domme' studenten en die haken neem ik aan vanzelf wel af als ze het niveau niet aan kunnen. Als er wel colleges worden gegeven, zou ik het om die reden absoluut niet doen. En hoe zit dat met bijvoorbeeld statistiek of het schrijven van papers? Krijg je daar helemaal geen begeleiding in? Want voor deze 2 onderdelen is dat wel erg belangrijk... Tenzij je een schrijfwonder bent, maar mijn ervaring is dat merendeel van de studenten bij aanvang absoluut niet wetenschappelijk kunnen schrijven. En statistiek is in ieder geval bij mijn opleiding een heel groot struikelblok, zeker als er geen colleges worden gevolgd. Verder heb ik niet het idee dat ik mij moet vasthouden aan een bepaald tempo. Aan de universiteit kun je ook in deeltijd studeren en het is veel vrijer dan een hbo studie. Ik studeer voltijd aan de universiteit van amsterdam en vind het zeer goed te doen.
bedankt voor jullie antwoorden! @merijn; voor zover ik begrepen heb is bij de uni Maastricht alleen mogelijk rechten in deeltijd te volgen, dus dat valt dan sowieso af. Hoe het met begeleiding zit op de ou weet ik nog niet, daar probeer ik nog achter te komen. Wat studeer jij? Psychologie of zo? (Aangezien je het over statistiek hebt.) Dat wilde ik een aantal jaren geleden ook, maar wiskunde was niet mjn sterkste punt (lees mijn zwakste), en dat zag ik dus totaal niet zitten. Hoeveel uren per week moet je echt naar school? Ik wil gewoon niet elke dag een paar uur naar school. Dat zou ik pas willen als mijn zoontje naar school is, maar dat duurt nog erg lang, en dan ben ik al 30, dat zie ik ook niet helemaal zitten. Echt een moeilijke keuze.
Ik ben zelf aan het promoveren aan de Universiteit van Amsterdam (heb daar ook gestudeerd) en moet zeggen dat de Open Universiteit bij ons niet echt serieus genomen wordt. Het is mij ook niet duidelijk wat zo'n diploma waard is op de arbeidsmarkt. Misschien kan je daar eens naar kijken? (Maar hoe dan... Geen idee.) Daarbij ligt de grote waarde van een wetenschappelijke opleiding juist in de academische vorming en de academische gemeenschap en daar krijg je niets van mee als je alleen thuis zit. Bovendien heb ik in mijn omgeving vaak meegemaakt dat afstandsonderwijs erg moeilijk vol te houden is. Het hebben van studiegenoten en contactmomenten maakt het veel beter vol te houden, ook al is het maar deeltijd. Ik weet niet hoe lang je over je studie wilt doen, maar als je bereid bent om rustig aan te doen, zou het best mogelijk moeten zijn om een deeltijdstudie te doen waarbij je maar een dag in de week hoeft te komen. Dat valt toch wel mee? Nou, veel succes in ieder geval. Ik kan me voorstellen dat je er zin in hebt. Ik vind studeren nog steeds geweldig!
Als deze opleiding in deeltijd bestond zou ik dat zeker doen! Maar helaas.. Ik ben niet bang dat ik niet genoeg discipline zou hebben voor een zelfstudie, ik wil dit zo graag dat ik wel zal doorzetten. Ik heb eens op internet gezocht en over het algemeen zijn mensen wel positief over de ou. Misschien dat het mogelijk is om de bachelor via de ou te halen en de master wel via de reguliere uni.
Ik dacht eigenlijk dat de OU op de arbeidsmarkt gewoon als universiteit wordt gezien hoor... Ik hen een aantal mensen die zijn afgestudeerde op de UniMaastricht, en ook een aantal op de OU. Het schijnt zelfs dat de OU qua niveau nog pittiger is dan een 'normale' universiteit.
Als je wilt kan ik het vanavond aan mijn vriend vragen. Hij werkt op de diplomabank van ministerie van OC&W en houdt zich specifiek bezig met diplomawaardering. Jouw vraag, is zijn werk. Veel opleidingen zijn namelijk niet officieel erkend al pretenderen veel van wel. Dit geldt bijv. voor veel opleiding van de LOI, NTI etc. Ze zeggen een hbo-opleiding te geven, maar dit klopt niet helemaal en je kan bij de diplomabank geen papier krijgen waarop staat dat je HBO hebt gedaan. Of zo iets dergelijks. Ik vind het allemaal vrij ingewikkeld, maar ik weet dat er vaak een addertje onder het gras zit. Geldt overigens niet voor alle opleidingen van de LOI etc. hoor. Ik weet niet hoe het specifiek zit met de OU, maar als je geen studiefinanciering kan krijgen en de opleiding veel duurder is dan een gewone WO opleiding, klinkt dat niet positief. Ze krijgen dan waarschijnlijk geen subsidie vanuit de overheid. Vaak betekent dit dat het geen officieel erkend diploma is en dat het sowieso in het buitenland niks waard is, maar ook in Nederland niet serieus genomen wordt. Maar goed ik weet het niet zeker en zal het vanavond aan manneke vragen.
@Trees, Dat zou helemaal geweldig zijn, alvast bedankt. Ik denk trouwens dat het niet krijgen van studiefinanciering te maken heeft met het feit dat het een deeltijd opleiding is, voor zover ik weet, krijg je nooit studiefinanciering voor deeltijd-opleidingen.
Algemene cultuurwetenschappen is een officieel erkende bacheloropleiding en wordt al voldwaardig gezien. De opleiding is tot 2013 geaccrediteerd, wat betekent officieel erkend. Daarna wordt het weer opnieuw beoordeeld, zoals elke opleiding, maar er is geen enkele reden waarom ze de accreditatie zouden kwijtraken. Dit was wat de Treesman mij wist te vertellen. Hij heeft me zelfs nog één of ander docje gestuurd waarin het zwart-op-wit staat, maar heb geen idee hoe ik dat hier moet plaatsen?! Knippen en plakken lukt niet.. Als je het wilt hebben kan ik doorsturen via de mail, maar dan zou je moet me moeten pb-en. Er staat overigens niet veen bijzonders in.
Trees (en Treesman), Heel erg bedankt. Ik hoef het document niet per email hoor, is helemaal duidelijk!
@ misa misa: ik studeer inderdaad psychologie en momenteel heb ik maar 4 uur college per week en that's it. In mijn eerste jaar had ik wel iedere dag een college van 2 uur en 2 keer per week een werkgroep van 2 uur. Maar de colleges zijn niet verplicht en dat zou je net zo goed thuis kunnen doen. Dan heb je alleen nog de werkgroepen en die zijn juist wel leerzaam, in die zin dat je daar juist wetenschappelijk leert schrijven. Al met al vind ik juist dat ik erg weinig (misschien wel te weinig) contacturen heb. Mijn colleges van nu zijn zelfs ook niet verplicht dus ik zou ook helemaal niet naar de universiteit te hoeven gaan. Al vind ik zelf de colleges wel een waardevolle toevoeging Mijn man is oa universitair docent aan de UvA (officieel, maar hij doet voornamelijk wetenschappelijk onderzoek als post doc) en toen ik hem vroeg naar de Open Universiteit zei hij dat hij het niet zo goed wist. Hij had er niet echt een beeld bij, kende wel een aantal doctoren en professoren daar maar had in ieder geval van hen geen hoge pet op. En dat vind ik eigenlijk in die zin wel bepalend omdat hij de andere universiteiten wel goed kan plaatsen. Het hoeft absoluut niets te zeggen over de kwaliteit, maar kan wel iets zeggen over het beeld wat werkgevers er misschien van hebben. Maar misschien overschat ik dat wel en hebben werkgevers helemaal geen beeld van de universiteiten Maar kijken ze alleen naar je diploma. Geen idee eigenlijk.
Het diploma van de OU is net zoveel waard als van een gewone universiteit. Veel mensen zijn echter niet zo bekend met de OU, waardoor het soms misschien minder hoog wordt aangeslagen. Ik heb overigens een universitaire opleiding gevolgd aan een gewone universiteit (deeltijd) én losse modules aan de OU. Mijn ervaring is dat het veel zwaarder is om een opleiding aan de OU te volgen, aangezien er heel veel van je discipline wordt gevergd. De contacturen bij een normale universiteit dwingen je min of meer om je huiswerk te maken. Bij de OU zijn er maar heel weinig contacturen en bij veel vakken zelfs geen. Dit vergt echt heel veel zelfdiscipline! Hoewel ik best veel discipline heb vond ik dit echt zwaar tegenvallen... Petje af dus voor mensen die een hele opleiding aan de OU volgen! Tot slot: het vakkenaanbod op een een gewone uni is wel veel uitgebreider!
Voor zover ik weet wordt de OU gewoon als volwaardig beschouwd... Ik heb zelf een opleiding aan de universiteit in Leiden gevolgd, mijn oud studiegenootje is daarna (toen ze eenmaal in het werkveld zat) nog doorgegaan om via de OU losse modules te halen en was daar erg over te spreken. Kan me wel voorstellen dat het extra discipline vergt....maar als je echt graag wilt moet het lukken toch? Succes!