Hallo moeders, Mijn dochter, net 3 jaar, loopt achter met praten. Ze maakt echter hele grote sprongen en zegt steeds meer. Langere zinnen beginnen ook eindelijk te komen, maar naar mate ze meer woorden / zinnen leert des te meer gaat ze woorden slechter / anders uitspreken als voorheen. Ik dacht ooit ergens gelezen te hebben dat dit erbij hoort als kinderen meer gaan praten, maar ik kan het niet vinden op internet. Weet iemand of dit erbij hoort? Of is dit bekend bij jullie kids?
Of het normaal is weet ik niet maar ik merk het ook bij onze dochter. Een van d'r eerste woorden was bal. Dit woord is sinds een paar weken bam. Ze heeft ook bepaalde uitdrukkingen zoals nijne qua (nijntje kijken), als ze een filmpje wil kijken. Nu is dat sinds enkele dagen nijne qua kijken. Verder heeft ze voor meerdere dingen hetzelfde woord..
Dat deed mijn dochter ook, het trekt vanzelf weer bij. Ze doethet nu zelfs nog wel eens, woorden die ze al meer dan een jaar kent ineens verhaspelen, en dan na een paar dagen of zo gaat het weer goed.
Mijn dochter heeft dat met sommige woorden dat ze de eerste letters van de lettergrepen omdraait. Eerst zei ze heel duidelijk 'boodschappen' maar de laatste weken is het consequent 'schoodpadjes". En paraPlu noemt ze nu consequent paraLu. Terwijl ze me eerst netjes napraatte als ik de klanken pa-ra-Plu noemde. Nu ziet ze die klanken als een woord/betekenis, en op de een of andere manier zit paraLu opgeslagen in haar hoofd.
Mijn zoontje doet dit met sommige woorden. Eerst zei hij dozijntjes toen rozijntjes en toen werd het opeens kozijntjes. Nu is het weer rozijntjes! Dus ik herken het niet in het algemeen, maar wel met sommige woorden. Ik denk dat ze wat makkelijker wordt nu het praten normaler wordt.
Bedankt voor jullie reacties. Het is bij mijn dochter vooral als ze zinnen maakt. Als ze het woord alleen noemt zegt ze deze 'goed'. Voorheen zei ze bijvoorbeeld: eten. Nu zegt ze ikke etten ipv eten. Of kijken, nu zegt ze Tesee tijken (tv kijken). Als ze maar meer gaat praten, dan vind ik het wel best denk ik
Het zit hem in de voorbeelden vooral in de combinatie van klanken, is dat altijd zo? Bij ikke heb je korte klanken, dat doet ze dan ook bij eten ipv de lange e die het moet zijn. En bij kijken na tv, de t en de k zijn heel anders dus doet ze nog een keer een t. Mee met de flow zeg maar, ik hoop dat ik het duidelijk zeg . Maar dat is normaal in elk geval.