CDA wil onderzoek duur zwangerschapsverlof Uitgegeven:9 december 2009 07:10 Laatst gewijzigd:9 december 2009 07:10 DEN HAAG - Het CDA wil dat onderzocht wordt hoeveel vrouwelijke werknemers zich direct na hun zwangerschaps- en bevallingsverlof ziek melden, omdat ze nog onvoldoende hersteld zijn na de geboorte van hun kind. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum gaat daar woensdag tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken voorstellen toe doen. Van Hijum stelt van werkgevers veel signalen te krijgen dat zij nu vaak het loon van zieke werkneemsters moeten doorbetalen, omdat het zwangerschapsverlof te kort blijkt. Het CDA-Kamerlid wijst erop dat sowieso al binnen de Europese Unie gedacht wordt aan het instellen van een nieuwe richtlijn van 18 weken zwangerschapsverlof, terwijl Nederland hiervoor een termijn van zestien weken kent. Verzet CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft zich in Europa altijd verzet tegen de verlenging van het zwangerschapsverlof, omdat in zijn ogen niet is aangetoond dat dit nodig is om de gezondheid van moeder en kind te beschermen. Maar zijn partijgenoot Van Hijum twijfelt daar nu aan, door de vele ziekmeldingen waarover werkgevers klagen. Modernisering Bovendien buigt de Kamer zich momenteel over voorstellen van het kabinet voor modernisering van verlofregelingen. Dan is het volgens Van Hijum ook goed om te weten of de huidige regeling voor werkneemsters bij zwangerschap en bevalling wel voldoet. Hij stelt dat uit onderzoek blijkt dat 66 procent van de werkgevers en 72 procent van de werknemers de huidige regeling voor zwangerschaps- en bevallingsverlof te kort vinden. © ANP
Goede zaak dat het onder loep genomen wordt. En dat er daarna natuurlijk wel wat mee gedaan wordt. En ook idd het kraamverlof voor vaders en medemoeders met bijv. 2 weken verlengen of zo. (En Donner....tjaaa. Ik snap niet zo goed wat die op sociale zaken doet. De deeltijd-ww en wtv was op zich wel goed maar verder, heb ik het niet zo met hem.)
Nou wat mij betreft mag het ook echt langer! Maakt het ook makkelijker om langer borstvoeding te geven!
Mijn collega las dit en riep heel hard: "Ja hoor! Natuurlijk, lekker lang thuis blijven, en wij, "kinderlozen" maar opdraaien voor de kosten, en alles opvangen voor die vrouwen die zo nodig langer thuis moeten blijven voor hun KIND. En WIJ "kinderlozen" zouden moeten worden beloond voor het niet hebben van een kind, want wij zijn flexibeler en minder vaak "ziek" omdat ons kind weer eens iets heeft!" Ik heb niets gezegd, maar denk wel dat ik er een stuk van m'n tong heb afgebeten!!!
Ik snap de reactie van jouw collega eerlijk gezegd ook wel (gedeeltelijk, niet dat stuk van de beloning ). Al had hij/zij het natuurlijk wel wat tactvoller kunnen brengen. Ik heb al wel een zoontje, maar toch vind ik 16 weken (of wat is 't?) zwangerschapsverlof wel genoeg. Tuurlijk wil iedereen zo lang mogelijk thuis blijven bij zijn/haar kindje, maar er zal toch weer gewerkt moeten worden. En 16 weken thuis zitten en gewoon doorbetaald krijgen is toch al hartstikke fijn? Buiten dat krijg je ook nog 9 maanden kolfrecht (dat had wel wat langer gemogen, want zo wordt het langvoeden niet echt makkelijk gemaakt, maar oké), waardoor je de bv makkelijk zou kunnen laten slagen. Ik denk ook dat het anders alleen maar onaantrekkelijker wordt voor werkgevers om vrouwen aan te nemen die in de leeftijd zitten voor kinderen. Daar wordt bij een sollicitatie echt wel overna gedacht.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik 16 weken ook wel genoeg vind, vooral nu je ook ouderschapsverlof ed op kunt nemen. En al zou je naar 18 weken gaan, ik denk toch dat iemand die na 10 weken na de bevalling niet hersteld is, diegene dat ook niet is na 12 weken. Ik denk toch dat er dan vaak wat meer aan de hand is dan alleen maar "niet hersteld van de bevalling." uhm... Ik lees het terug en het klinkt een beetje denigrerend... Zo bedoel ik het niet, hoor! Ik bedoel meer een stevige bekkeninstabiliteit of een depressie... Ik denk dat dat vaker aan de orde is dan een "normale" nasleep van de bevalling... En dan maken die 2 weken ook niet veel uit, denk ik. En doorbetalen is leuk, maar in mijn ogen niet realistisch... Misschien wel als het om 18 weken zou gaan, maar als het langer word kost het ook een hoop geld. Ze zouden dan bijv kunnen zeggen van: "Ok, je krijgt 16 weken van ons, wil je langer dan krijg je maar een bepaald percentage doorbetaald" Zo gaat het volgens mij ook in andere landen, zoals bijv Zweden... (er is vast wel een Zweedse mama hier die dat harfijn uit kan leggen... ) Wat betreft het kolfrecht: Dat zouden ze naar 11 maanden moeten zetten... Dan pas is je productie stabiel genoeg (over het algemeen) om niet meer persè te hoeven kolven op je werk... En nu ga ik mijn kind voeden, mijn arm is er al bijna afgeknaagd...
Oh, dat vind ik ook zo'n onzin!!! Net of we met zijn allen alleen maar kinderen hebben omdat we er zoveel geld aan over houden... Ik geef dan altijd als reactie terug... "Ach ja, dan is er op jouw oude dag tenminste ook nog iemand die jouw kont wil wassen!"
Dat vergeten mensen vaak he? En wie moet de luier van die collega verschonen als hij/zij later oud en seniel in het bejaardentehuis zit?? Juist, onze kinderen... Maar goed, ik ben van mening dat het helemaal afhankelijk is per persoon. Het hangt echt af van je herstel/hoe de bevalling is verlopen etcetc. Ik hoop na de bevalling lekker snel weer op de been te zijn en dan kijk ik er wel weer naar uit om lekker aan het werk te gaan. Wat mij betreft is 16 weken dan genoeg. En ik kies ervoor om er dan zelf twee weken verlof aan vast te plakken.
De duur van het verlof hangt natuurlijk ook samen met hoe je je voelt vlak voor en na de bevalling; de een is bijv. na 6 weken weer helemaal up to date terwijl een ander nog veel klachten heeft en dus niet genoeg heeft aan die 10 a 12 weken na de bevalling. bv borstvoeding | Zwangerschapsverlof in de rest van Europa Dit gaat over zwangerschapsverlof in andere landen.
Op naar de 18 weken... Nee, ik vind het niets. Ik was superblij dat ik weer kon werken. Ik ben een echte mix mama. Een beetje van dit en een beetje van dat. Maar voor mama's die moeten herstellen is het een héél ander verhaal. Bij mijn eerste meisje had ik het HELPP syndroom en daar heb ik wel heel lang van moeten herstellen...
Ik vind de 10 weken die we krijgen ook niet echt veel....Ik wil heel graag en lang BV geven maar bij mij in de bakkerij kolven is niet echt een optie want we hebben een open bakkerij en erder alleen een wc....Dus ik ben zeker voor een langer verlof. Verder vind ik dat gekat van mensen die geen kinderen hebben altijd zo'n onzin. Ja inderdaad moeten hun mee betalen aan ons verlof. Maar ja als onze kinderen straks groter zijn betalen die vast genoeg voor hun... We leven hier samen in 1 land dus niet zeuren voor wie je wat moet betalen!