Fijn dat je het even toelicht Je had het over de reacties. Zoals je het schreef leek dit je eigen mening te zijn.
Dit is de reden waarom ik social media gedag heb gezegd. Alles wordt uit z'n verband getrokken en meteen enorm zwart-wit. Van beide kanten. Ik word helemaal simpel van dit soort trollen die zulke walgelijke dingen in hun mond nemen. Zou je dit ook op straat horen? Ik denk het niet. En als dat wel zo is, goh wat zijn mensen verzuurd, kwaad en verbitterd. Terwijl we het nog nooit zo goed hebben gehad. Ik kan daar met mijn pet niet bij. Vroeger kon ik me er echt kwaad om maken. Nu niet meer. En dat er geen aandacht is voor de acties van Nederlanders in Indië, ik heb op de middelbare school geschiedenisexamen gedaan over die periode. Er was wel veel aandacht voor de wantoestanden en de harde politionele acties na 1945. En dat was in 2001 al. Dus dat er alleen aandacht is voor 'witte slachtoffers' lijkt me behoorlijk overdreven.
Dit klopt. Ik heb weldegelijk op school gehoord en gelezen over de walgelijke dingen die Nederlanders hebben gedaan in Indië, net zo goed als de walgelijke dingen die de (toen al) Indonesiërs tegen Nederlanders hebben gedaan. Het was oorlog, beide kanten hebben goede en slechte dingen gedaan.
Ik had het als examenonderwerp in 2008 dus komt blijkbaar ook nog regelmatig terug! En in groep 7 hield ik mijn spreekbeurt over Indonesië.
Dit klopt totaal niet, het betreft namelijk helemaal niet enkel de Nederlandse slachtoffers die herdacht worden wereldwijd. Het gaat bij de herdenking om alle slachtoffers wereldwijd door oorlog en geweld, daar wordt een krans voor gelegd op de dam maar ook op vele andere kleinere herdenkingen. Bij sommige herdenkingen worden ook de Duitse doden van WOII herdacht overigens. Wat ik opvallend vind is dat er al bekend is dat de personen achter deze oproep dezelfde zijn die ook opriepen om sinterklaas te vermoorden voor ogen van de kinderen afgelopen jaar. Betreffende geschiedenis, hier is ook uitgebreid het Nederlands-indie behandeld, net als het slaven verleden en daarmee ook behandeld dat er niet enkel gekleurde slaven waren, iets wat door dit soort groeperingen doorgaans volledig gebagatelliseerd wordt en zelfs ontkent. Er wordt vaak enkel gewezen op ‘blanke’/witte die slaven hielden maar achterwege wordt gelaten dat er nog veel meer gekleurde medemensen waren die slaven hadden en ze vaak nog slechter behandelde dan de ‘blanke’/witte dat deden in die tijd. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat ‘blanke’ heilig zouden zijn, dat waren ze in het verleden zeker niet. Maar dat geldt ook voor de andere kant, ook die waren allerminst heilig en zeker niet alleen slachtoffer.
Nee hoor, het officiële uitgangspunt van de Nationale Dodmeherdenking op 4 mei is als volgt: (Bron: www.4en5mei.nl - website van het nationaal comité 4 en 5 mei) Uiteraard staat het iedereen vrij om ook aan andere slachtoffers te denken. Maar dat is dus op zoch niet het doel. Ik vind je “Ja maar zij...” argument ook niet zo heel sterk trouwens.
@tupp blijkbaar nog nooit geluisterd naar de herdenking zelf? Want daar lijkt het op. En terugkomend op je eerdere opmerking waar de demonstratie om zou zijn, zoals je zelf al aangaf toen viel het onder het Nederlands koninkrijk. Beetje raar om dan vervolgens zelfs met de jou aangehaalde tekst te beweren dat die slachtoffers niet herdacht zouden worden... dus tja als je het over een niet zo’n sterk argument hebt... Overigens dat jij graag een ‘ja maar zij’ argument wil lezen zegt meer over hoe jij er tegenaan kijkt dan over de feiten of wat ik erover geschreven heb. De noten (feiten) maken de muziek, iedereen interpreteert hem anders en beleefd de muziek anders. Maar ga niet roepen dat ‘blanke’ mensen de enige zijn en ontken of bagataliseer de andere kant, dat is iets wat namelijk wel al jarenlang gedaan wordt. En wee diegene die dat aangeeft, blijkt ook wel uit jouw reactie. Overigens op die manier ontken en bagataliseer je zelf precies hetgeen wat je de ander verwijt.
Hier ook. Overigens is ook altijd de boodschap om alle slachtoffers van oorlogen te herdenken. Ook de mensen die nu nog in onderdrukking leven. Daarmee wordt niemand buitengesloten en kan iedereen deelnemen aan herdenkingsdag. Buiten dit alles om heb ik persoonlijk verder geen enkele andere reden nodig om stil te zijn op 4 mei dan mijn opa. Het verdriet in zijn ogen als hij over alles verteld wat hij heeft meegemaakt... Als die hele generatie er niet meer is mag van mij de herdenking anders.
Overigens wat ik kenmerkend vind is dat ze de nationale herdenking op 4 mei willen verstoren omdat deze in hun ogen discriminerend zou zijn, maar ze er geheel aan voorbij gaan en vergeten te vermelden dat er een nationale herdenking is op 15 augustus: ‘NATIONALE HERDENKING 15 AUGUSTUS 1945 organiseert jaarlijks een herdenking van het formele einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en van alle slachtoffers die tijdens die oorlog in het voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen.’ Ben benieuwd wat de bestuursrechter gaat beslissen...
Nou dit dus. Mijn oma en opa hebben de oorlog in NL-indië meegemaakt. Opa was een KNIL strijder. Anyway mijn oma woont in de Raffi, verzorgingshuis speciaal voor o.a Indische mensen en daar herdenken ze t altijd in augustus. Erg mooi etc. Ik hoor haar trouwens nooit over discriminatie en 4/5mei.
Ik las in een nieuwsbericht dat leden van een motorclub en de molukse aanhang van de Ajax F-side op de dam korte mette gaan maken met mensen die bewust lawaai gaan maken. Ik hoop dat die oproep al voldoende is en ze eieren voor hun geld kiezen. Ook ben ik van mening dat de rechter die het verbod om te demonsteren heeft opgelegt ze nog beter vast had kunnen zetten tot 5 mei, toen ze aangaven toch lawaai te gaan maken, om opstootjes als aangekondigt te voorkomen. Normaal ben ik tegen geweld, maar ik vind dat deze mensen zelf vragen om 2 blauwe ogen met dit soort respectloos gedrag. Ik vind het wel heel vervelend dat dit zo een negatieve lading geeft aan de herdenking mocht het uit de hand lopen.
@nan1984 denk dat er bij de uitspraak beter direct een maatregel opgelegd had kunnen worden zoals voor de ‘damschreeuwer’ ook is. Maar goed gezien zijn reactie na de zitting met de opmerking dat hij met zijn ‘volgers’ zich alsnog tussen de mensen op de dam zou gaan begeven en zou gaan schreeuwen, lijkt mij bij iedereen toch wel duidelijk dat we hier te maken hebben met een stampvoetende kleuter die zijn zin niet krijgt (moet altijd denken aan die reclame in de supermarkt) ipv dat hij daadwerkelijk staat voor hetgeen hij beweert te staan.
Ik denk dat ze bang zijn geworden want het lawaaiprotest is afgelast. Met als reden dat hun boodschap nu wel is aangekomen. Wat een stierenpoep zeg.
Ik vind het respectloos om lawaai te maken tijdens een herdenking. Maar ik vind het ook respectloos om dan maar te gaan dreigen 'korte metten' met mensen te gaan maken. Dan heb je het idee van 4 en 5 mei toch ook niet helemaal begrepen, denk ik. Het is prima via de rechter opgelost en zoals het er nu naar uitziet, zal meneer zich aan de uitspraak van de rechter houden. Doet hij (of een ander) dan niet, dan is het aan politie en justitie om daartegen op te treden. Zodra knokploegen gaan 'handhaven' kunnen we Dodenherdenking en de viering van onze vrijheid net zo goed opheffen.
Ik weet niet of dit altijd het geval is. In Indonesië zijn destijds ook heel veel Chinezen die daar al tijden woonden vervolgd en vermoord door de Indonesische strijders. Omdat ze dachten dat ze sympathisanten van de Nederlanders waren. Ook dat is ethnisch/raciaal geweld. Het lastige is dat er in een groep slachtoffers ook altijd weer daders zitten. Kijk ook naar bv de rol die de stamhoofden destijds in de slaventijd hebben gespeeld, die waren net zo fout vaak dan de Nederlands koopmannen die de slaven kochten bv. Op die manier wordt herdenken bijna onmogelijk....Soms kan iemand zowel slachtoffer zijn ( bv van de Duitse bezetting) om vervolgens dader te worden ( in Indonesië bv). Ik denk dat als we “slachtoffers van oorlogsgeweld” herdenken, het de lading dekt. Aangezien het een Nederlands herdenking is, is het op zich logisch om eerst de Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken, en gelijk daarna de slachtoffers van oorlogsgeweld waar ook ter wereld. Waarom doen we toch zo moeilijk en voelen mensen zich zo snel niet erkend en slachtoffer?
dat vraag ik me dus ook af! En in mijn ogen ligt daar het hele probleem in deze en bijv. de pietendiscussie.