Goedemiddag dames, Ik vraag mij af hoe jullie bepaalde zaken omtrent de kinderen hebben geregeld. Mijn vriend en ik zijn bezig om zwanger te worden en er schieten allerlei vragen door mijn hoofd. Wij zijn niet getrouwd, hebben nog geen testament. Wel hebben wij een koopwoning en ik heb mij laten vertellen dat we met een kleintje het beste een testament op laten stellen. Maar... ik weet niet goed welke "afspraken" je kan vast leggen. Wat als ons iets overkomt, waar gaat ons kleintje dan heen? Wie wordt de voogd, kan ons kleintje daar wonen, hoe zit het met de kinderbijslag en andere financieen voor het kleintje? Erft ons kleintje onze woning? Hoe gaat dat met de verkoop en eventuele over of minderwaarde? Iemand die mij hier wat meer over kan vertellen?
Wij zijn wel getrouwd maar wij hebben testament op de langst levende, in het testament ook vastgelegd waar onze dochter (en de broertje of zusje) heen gaat als wij overlijden.
Als je niet getrouwd bent en je hebt wel een koopwoning en straks een kindje kun je een samenlevingscontract met testament op laten stellen bij de notaris. Je kunt ook trouwen/partnerschap registreren. Zoals onze notaris het uitlegde is het belangrijkste verschil: bij trouwen/geregistreerd partnerschap is alles vooraf al vastgelegd en zijn alle financiën gezamenlijk, tenzij je anders vastlegt in huwelijkse voorwaarden. Een samenlevingscontract met testament gaat uit van gescheiden financiën tenzij anders vastgelegd. Bij trouwen/partnerschap is voogdij etc. direct geregeld. Bij samenlevingscontract moet je een tussenstap nemen: nog tijdens de zwangerschap moet je samen naar het gemeentehuis voor 'erkenning van de ongeboren vrucht'. Wat je dan doet is aangeven dat je zwanger bent en dat je vader de partner is. Ook kun je dan vastleggen welke achternaam je kindje straks krijgt. Als je deze erkenning niet regelt tijdens de zwangerschap mag je partner na de geboorte geen aangifte doen bij de burgerlijke stand. Als je de erkenning hebt geregeld en na de geboorte aangifte hebt gedaan, moet je nog een formulier invullen en opsturen naar de rechtbank voor 'toekenning ouderlijk gezag'. Het klinkt ingewikkeld, maar wij vonden het erg meevallen. 'Erkenning ongeboren vrucht' is gratis (in gemeente Groningen) en 'toekenning ouderlijk gezag' kost je twee keer een uittreksel van het bevolkingsregister (van jou en je partner). Mijn vriend en ik hadden al een samenlevingscontract met testament, dus dit was voor ons het makkelijkst. Wij hebben in ons testament alleen nog maar een voogd hoeven benoemen, verder is onze zoon automatisch onze erfgenaam. We hebben nog even overwogen om op woensdagochtend gratis te trouwen, maar dit was eigenijk net zo makkelijk en snel geregeld. Als je nog niets hebt vastgelegd is trouwen/geregistreerd partnerschap misschien wel zo makkelijk. Succes met beslissen!
Bedankt voor de reactie dames! @Superjollie: Wij hebben al een samenlevingscontract, zonder testament. Trouwen omdat er een kleintje komt willen we niet. Dan maar wat meer papierwerk. Dat van de aangifte's e.d. wist ik al. Ik doel eigenlijk meer welke zaken je vast kan leggen in een testament en hoe ons kleintje terrecht zou komen mochten wij beide overlijden.
Je kunt een voogd aanstellen die de zorg van je kindje op zich zal nemen. Echter deze voogd kan, als jullie allebei zouden overlijden voordat je kindje 18 is, altijd nog weigeren. Dus 100% garantie heb je nooit. Goede afspraken met de persoon die je voogd wil maken is dus belangrijk. Ook is het mogelijk een reserve-voogd aan te stellen, mocht de 1e weigeren. Een vrij standaard bepaling in een testament is: Voor het geval ik overlijd tegelijk met of na mijn voornoemde echtgenoot met achterlating van minderjarige kinderen benoem ik tot voogd over die kinderen: <naam voogd> Aan de benoemde voogd verzoek ik mijn minderjarige kinderen als eigen kinderen te verzorgen en op te voeden, in aansluiting op de door mijn kinderen reeds genoten opvoeding en zo mogelijk de kinderen tezamen in zijn huis op te nemen, danwel ervoor te zorgen dat zij samen in een ander gezin worden opgenomen. Uitdrukkelijk verzoek ik de bevoegde rechter onder eventueel door deze te stellen voorwaarden goedkeuring te verlenen aan verzoeken van de voogd om het vermogen van de kinderen aan te wenden voor alle uitgaven die voor hun opvoeding nodig, nuttig of wenselijk zijn, waarbij ik onder meer ook denk aan het aanpassen en uitbreiden van de woongelegenheid van de voogd ter huisvesting van mijn kinderen. Je kunt ook een bewindvoerder aanstellen als je vindt dat 18 jaar te jong is om jullie eventuele vermogen te erven. Dan kun je iemand hierover het beheer geven tot je kind 21, 23 of 25 is ofzo.
Die standaard zin over de voogd hebben wij ook in het testament. Wij hebben inderdaad een bewindvoerder aangesteld totdat de kinderen 23 jaar zijn. Ik ken namelijk een jongen die een erfenis van ruim 3 ton er doorheen heeft gejaagd in een jaar tijd. Hij kreeg het geld op zijn 18de verjaardag en kon er niet mee omgaan. Nu 4 jaar later heeft hij heel veel spijt. Geeft natuurlijk geen garanties maar het gaf ons wel een beter gevoel om het tot 23ste levensjaar vast te laten staan.
In een testament kun je ontzettend veel vastleggen. Belangrijk is om een voogd te benoemen. Als je dit niet doet, kiest de rechter wie in de naaste omgeving geschikt is om zich over je kindje te ontfermen. Dit is meestal iemand van de naaste familie. Een voogd hoeft trouwens niet degene te zijn die je kindje ook daadwerkelijk opvoedt, maar een voogd beslist wat er met je kindje gebeurt. Dus je moet altijd met degene die je op het oog hebt bespreken of diegene voogd wil zijn en wat dat voor jullie inhoudt. Volgens de wet is je kindje altijd je erfgenaam, dus dat is ook zonder testament geregeld. In principe krijgt een voogd ook bevoegdheid over het geld (maar mag het niet opmaken, behalve voor bepaalde kosten die voor het kindje gemaakt moeten worden). Maar je kunt ook iemand anders aanstellen als bewindvoerder. Dan moeten voogd en bewindvoerder het eens worden over de vergoeding van bepaalde kosten. Daarnaast kun je nog van alles vastleggen: ik heb bijvoorbeeld bepaalde sieraden die al heel lang in de familie zijn. Ik heb laten vastleggen dat deze sieraden nooit naar de familie van mijn vriend zullen gaan, maar altijd in 'mijn' familie zullen blijven.