Ik ben aangenomen en ga vanaf 1 jan in de thuiszorg werken. Vanmiddag had ik arbeidsvoorwaardengesprek, en toen zeiden ze ja de ort is hetzefde.( ik werkte eerst in zorginstelling) Nu lees ik infotmatie voor nieuwe medewerkers, en zie ik dat de ort voor intramuraal anders is dan voor extra muraal. In de cao vvt zie ik niks hierover. Iemand die dit weet? Het is volgens dit cao
Er zit zeker verschil in de ORT tussen thuiszorg en instelling. Maar ik heb het eens berekend en eigenlijk komt het allemaal op het zelfde neer. De ort in een instelling ligt iets hoger maar begint weer later. ORT thuiszorg is als ik het goed onthouden heb 140% tussen 20.00 en 06.00 uur en op zaterdag en zondag.
ik ben van thuiszorg naar intramuraal gegaan en mijn ort is gelijk gebleven.... Das dan gek!! Je valt toch gewoon onder de vvt en blijft in dezelfde schaal? Dan is je uurloon ort toch gelijk?
Was dat niet voorheen zo toe er nog aparte cao's voor extramuraal en intramuraal? Nu toch niet meer sinds het 1 cao is?!
Dit staat in het CAO VVT 2012-2013 over ORT en is volgens mij de afgelopen jaren niet verandert: Artikel 5.7.3 Berekening vergoeding De in artikel 5.7.2 genoemde geldelijke beloning wordt berekend uitgaande van het geldende uurloon, waarbij echter voor de berekening als maximum geldt het uurloon afgeleid van nummer 20 van de inpassingstabel, op basis van de volgende percentages: 22%: voor onregelmatige dienst op uren vallende tussen 06.00 uur en 07.00 uur, en tussen 20.00 uur en 22.00 uur op maandag tot en met vrijdag; 38%: op uren vallende tussen 06.00 uur en 08.00 uur en tussen 12.00 uur en 22.00 uur op zaterdag; 44%: op uren vallende tussen 00.00 uur en 06.00 uur en tussen 22.00 en 24.00 uur op maandag tot en met vrijdag; 49%: op uren vallende tussen 00.00 uur en 06.00 uur en tussen 22.00 en 24.00 uur op zaterdag; 60%: op uren vallende tussen 00.00 uur en 24.00 uur op zon- en feestdagen en op uren vallende tussen 18.00 uur en 24.00 uur op 24 en 31 december.
Ik lees in de cao dat dit lijstje per 1 januari 2014 ingaat in de thuiszorg. Is iets wat de vakbonden bereikt hebben. Harmonisatie van de onregelmatigheidstoeslag omdat het in thuis en kraamzorg en verzorgingshuis erg verschilde. En zoals ik het zie gaat het er flink op achteruit:x Ik krijg nu na 20.00 uur door dd weeks 40% en ook in de weekenden gewoon mn volledige diensr 40%. Volgens de nieuwe regeling krijg ik dus op zaterdag van 7.30 uur tot 8 uur ort en na 12 uur nog een uurtje (werk op zaterdag tot 13.00 uur). Ipv 4a5 uur aaneengesloten 40% Dat wordt weer geld inleveren En daarnaast gaat er een hoop veranderen in de zorg, thuiszorg gaat de komende jaren veeeeeel minder zorg geven dan nu. Thuiszorg mag dan alleen het hoognodige doen dus dat gast heel wat banen kosten
Wat mij betreft had het ook zo mogen blijven, maar ik werk eigenlijk alleen nachtdiensten dus ik zou er juist iets op vooruit gaan. Er is veel te doen momenteel over de thuiszorg in de toekomst, ik weet niet zo goed of dat echt klopt? Bij ons blijven ze zeggen dat het meevalt en dat het geen banen kost?
Er gaat wel degelijk veel veranderen inde zorg. Er is gewoon niet genoeg personeel en geld om al die ouderen straks te kunnen verzorgen. Mensen krijgen in de toekomst steeds minder geindiceerd. Zeker als het op den duur naar de gemeente gaat. Zoals het er nu naar uit ziet moet er veel meer een beroep gedaan worden op familie eb vrijwilligers. Zo hebben wij mensen waar we bijv ontbijt maken, maaltijd opwarmen en erbij blijven. Gaat allemaal verdwijnen. Dat is zorg wat buren, vrijwilligers of familie op kunnen en moeten gaan lossen. Steunkousen aan of uit? Kan een buur wel doen. Iemand naar bed begeleiden? Kan familie doen enz. Even een dagelijkse controle of als mensen willen weten of hun insulinepen goed ingesteld staat? Dat kan ook vanaf kantoor via beeldzorg. Scheelt weer een ritje van een dure kracht. Alleen de mensen die echt noodzakelijke zorg nodig hebben, die krjgen dat. Wij zijn met onze organisatie hiermee al aan het werk gezet. Moeten we met zn allen gaan brainstormen hoe we dit in goede banen gaan leiden. Het gaat ons echt veel werk en uren schelen.... Nu is het klant is koning en doen we alles voor ze en in uiterste geval vrijwilligers of familie. Dat wordt dus andersom.
Zoals jij omschrijft is dat natuurlijk niet leuk, en dat gaat zeker een hoop banen kosten. Aan de andere kant moet ik ook wel zeggen dat de manier waarop nu zorg geleverd wordt het werk er niet altijd leuker op maakt. Zeker bij ons is de klant koning en vraagt ik me soms echt af wat ik aan het doen ben.. Hier is veel marktwerking en wordt er (te) veel geaccepteerd van een cliënt.