Ons huis in het kort samen gevat. Ong 116m2 woon oppervlakte, jaren 86 tussenwoning. Aluminium kozijnen plus goed glas. ' kozijn voor/voordeur en 4 kozijnen op eerste verdieping zijn nog van de bouw, wel met speciaal isolatieglas. Twee kozijnen achter zijn kunstof en nieuw 2019 inc isolatieglas. Ketel uit 2021. Muren en vloer zijn geïsoleerd net als zolder. 6 zonnepanelen. Nu is de omvormer stuk, zijn de panelen al oud. En willen we eigenlijk het huis verder gaan verduurzamen. Maar wat zijn nu goeden punten om aan te pakken. We willen de hypotheek hier voor ophogen of een verduurzaming hypotheek. Heb onze vaste adviseur al een email gestuurd hoe we het, het beste kunnen aanpakken. Ons plan leek # voor en achter nieuwe panelen. Dit kan ook aangezien op beiden kanten de zon staat. #hybride warmtepomp ' hier bij heb je als ik het goed heb andere radiatore nodig dus deze ook' # evt nieuwe spouwmuurisolatie # kozijnen vervangen voor nieuwe kunstof kozijnen, vooral voordeur aangezien deze tocht. Wie heeft er tips?
Wij hebben sinds januari een warmtepomp die gewoon aangesloten is naast onze CV ketel. Hij verwarmt met de radiatoren die er al hingen de woning. De CV ketel wordt nu niet meer gebruikt voor het verwarmen van het huis. Alleen bij extreme kou zou het kunnen dat de warmtepomp het niet trekt en dat dan de CV ketel even bijwarmt. Maar dat is tot nog toe volgens mij nog niet gebeurd. Mijn man is nu aan het kijken voor een warmtepomp boiler. Zodat we de CV ketel ook niet meer nodig hebben voor het verwarmen van ons (douche) water.
Als ik woning checks doe komen er eigenlijk alleen als opties zonneboilers of warmtepompen om de boel nog extra te verduurzamen. Gaan er eens naar kijken.
Een paar aanvullende ideeën: - Een regenwatersysteem voor de wc/wasmachine/buitenkraan - Een sedumdak aanleggen op een dakkapel/plat dak - Regenpijpen afkoppelen van de riolering
Wat betreft isolatie én beglazing kan ik je wel helpen. Spouwmuur is sowieso vanaf de bouw al geïsoleerd, maar is deze daarna nog eens na-geïsoleerd? Anders is daar zeker winst op te behalen. Ik kan hiervoor ook gecertificeerde bedrijven adviseren. Verder is je dak al na-geïsoleerd of bedoelde je dat vanaf de bouw? Want vanaf de bouw zit ook daar al isolatie, maar dat is echt minimaal. Doe het dak niet zelf van binnenuit, want je moet hier echt met dank open materialen werken of in sommige gevallen met klimaatfolie. En wat betreft de vloer, hoe is deze geïsoleerd? En wat betreft beglazing denken mensen vaak ik heb dubbel glas dus dat is goed. Maar ook daarin zit veel verschil. Dubbel glas is geen hr++ of hr+++ glas en "normaal" dubbel glas verliest vrij snel de isolerende werking en is dan niet veel beter meer dan enkel glas. Nouja mocht je wat willen weten, stuur een pb. Spouw kan sowieso trouwens niet ieder materiaal in! Dit omdat er al materiaal aanwezig is.
hebben jullie dan een hybride warmtepomp dus? Hoe ervaar jij het geluid dat deze maakt? Waarmee zou je het vergelijken? Wij zijn ons nu aan het verdiepen in hybride warmtepompen maar over dat geluid lees je zulke wisselende ervaringen…
Hier is t eerstvolgende op de lijst de kruipruimte isolatie. Eventueel dak opnieuw isoleren, ik denk dat er nu steenwol in zit. Daar dan glasvezel isolatie in gooien, met een hogere R waarde dan dat er nu in zit (denk dat er nu 1.75 in hangt, zal 30+ jaar oud zijn)
Super bedankt! Met deze informatie kan ik iets. De kozijnen die nieuw zijn zit echt het beste glas in wat er in 2019 te leveren was. Wij hebben toen echt niet op de euro's gelet. Want wilde het aller beste, het nadeel is dat we met geen mogelijkheid WiFi achter krijgen als de deur dicht is. Volgens ziggo komt dit oa door de kozijnen en ruiten. Vloer is piepschuim in de kruipruimte tegen de betonnen vloer aan, denk ongeveer 30cm. Spouwmuur is vanaf de bouw ga ik vanuit dus dit is nog te doen. En zolder wilde we aftimmeren en isoleren. Is nu een kale woonzolder.
Oef dat is moeilijk zeg. Om te zeggen waar ik het mee zou vergelijken. Hij staat bij ons naast het huis, aan de straatkant. (We wonen in een hoekhuis) Niet dicht bij onze of andermans tuin of raam en daar zijn we wel blij mee. Want je hoort hem als je er langs loopt best goed. Maar voor ons is het dus echt alleen maar met langs lopen. Met warm weer gaat hij niet aan, dus in de zomer zal hij niet te horen zijn. Ik zou heel goed kijken waar je de buitenunit wil plaatsen, want hij maakt best wat geluid. Je wilt echt niet na de installatie boze buren op de stoep Dus niet vlak naast een (buur)tuin of vlak bij een raam dat open kan.
Nee hoor geen diep gat. Binnen hangt aan de zoldermuur een kleine kast. En die is verbonden met de buitenunit. Die ziet er ongeveer net zo uit als een airco.
Je hebt verschillende soorten warmtepompen. In principe is een airco er ook één, een lucht-lucht warmtepomp. Voor een grond-water moet je een gat boren maar dat is vaak niet geschikt voor bestaande bouw. Wij hebben een nieuwbouwhuis met een lucht-water warmtepomp, vanuit de lucht wordt water verwarmd (of gekoeld) en daarmee verwarmen (of koelen) we het huis. Een grond-water warmtepomp is het meest effectief en heeft geen 'kast' buiten, maar is ook het duurst. Het is dusdanig duurder dat je de extra kosten tijdens de levensduur niet terugverdiend t.o.v. een lucht-water warmtepomp. Een airco is het minst effectief. Kost veel stroom t.o.v. de andere types.
Wij hebben een huis uit 1987 en zijn hier ook mee bezig. De muren zijn niet na te isoleren in ons geval. Dan zou uit het hele huis eerst de isolatie verwijderd moeten worden. Dat is niet te doen. Dat piepschuim onder de vloer hebben wij ook. Als je al een goede ondervloer hebt onder je vloer, loont het niet meer om deze nog na te isoleren. De kosten wegen niet op tegen de opbrengst. Ik zie wel een groot te behalen voordeel in je kozijnen. Goed glas of niet, aluminium isoleert niets. Dat is gewoon een koudebrug. Wij hadden ze ook (deels trouwens, sommigen van hardhout, wel overal van die aluminium roosters) en inmiddels zijn die allen vervangen, van de houten kozijnen alleen het glas. Zonnepanelen liggen er ook hier en we zijn nu bezig een offerte te krijgen voor een nieuwe ketel met hybride warmtepomp. Je radiatoren hoeven niet vervangen te worden als je huidige installatie hetaan kan. Een test daarvoor zou zijn om je ketel in de winter op 55 graden in te stellen en dan voelen of je het behaaglijk hebt in huis. Soms duurt het dan te lang en dat zou het omslagpunt zijn dat je speciale radiatoren er bij aanschaft. Als we het dak zouden willen isoleren moet ook eerst alles er af. Wederom te duur voor wat het in ons geval opbrengt. Het grootste gedeelte van het dak loopt over de garage en over een vliering. Het valt enorm mee met de kou die daar van af komt. Ik heb zelfs bijna altijd nog wel ramen openstaan boven gedurende de winter, het loont voor ons niet.