Nee, maar wel diverse (voedings)allergieën en als gevolg daarvan astma.... Allergieën zijn tijdens en na de pubertijd ontwikkeld, en nog lijk ik ieder jaar gevoeliger te worden voor bepaalde voedingsmiddelen. Of het een met het ander verband houdt?.......tja.....
Ja je weet het niet Ik heb eczeem...alleen is dit genetisch en niet later ontwikkeld. Maar mijn zusje heeft wel astma en of dit dan ook al in de genen zat of is gekomen van te kort BV en te snel vast voedsel...inderdaad...dat kun je niet nagaan. Mijn broertje was ook snel van de BV af ( 4 maanden geloof ik) en al heel snel kreeg hij vast voedsel. Hij heeft nergens last van.
Dat hangt echt van het kindje af hoor. Sommige baby's liggen een uur aan de borst, maar je hebt er ook bij die met 5 minuten klaar zijn. Mijn dochter deed er zo'n 10 minuten per borst over. Vond ik geen probleem, meteen lekker ontspanningsmomentje voor mezelf. Ik werd heel relaxt van het geven van bv. Bij het geven van de fles heb ik dat niet zo. Ik vind zowel bv als fv niet 'moeilijk' het heeft beide z'n voors en tegens.
Noch mijn broertje, noch ik hebben borstvoeding gehad...Ook mijn broertje heeft last van allergieën. Wel minder dan ik trouwens. Mijn vader heeft ook voedingsgevoeligheden, zoals hij het zelf noemt , maar ook minder dan ik. Ik weet niet of mijn vader BV heeft gehad. Ik weet van hen beiden niet wanneer ze vaste voeding hebben gekregen... Mijn broertje is uit '79, dus zal ook wel eerder hebben gekregen dan na 6 maanden. Mijn astma en allergieën zijn wel DE reden geweest om mijn zoon BV te geven! Baadt het niet dan schaadt het niet...Hij is genetisch toch belast, lijkt me....
Ik blijf erbij dat je met vaste voeding kunt beginnen wanneer het kind rechtop kan zitten (zij het met ondersteuning) en eten kan pakken en zelf naar z'n mondje kan brengen en er vervolgens op gaat kauwen en doorslikken. En dat is rond 6 maanden. Op handjes sabbelen etc. deed mijn dochter ook wel veel eerder maar was toch niet echt een signaal dat ze aan vast voedsel toe was. Ze sabbelt nog steeds wel op haar handjes en andere dingen en ze krijgt nu toch echt wel vaste voeding. M.i. hoort dat gewoon bij de ontwikkeling van alles ontdekken. En ze keek ook wel zeer geïnteresseerd als wij aan het eten waren maar ze keek net zo wanneer ik de was aan het doen was oid. Vóór 4 maanden beginnen is wat mij betreft echt not done. Ook even in mijn eigen en in mijn man's boekje gekeken. In het boekje van mijn man (1982) stond bij de 8e week: 1/2 geperste sinaasappel, geraspte appel en banaan. Ik weet alleen niet of hij dat ook echt toen al gekregen heeft. In mijn boekje (1987) staat dat ik vanaf 5 maanden een fruit en groentehapje kreeg. We zijn beide gewoon gezond, geen allergieën. Mijn man heeft 8 maanden bv gehad, toen was het op volgens sm. En ik zelf 4 maand, toen had mijn moeder er geen zin meer in.
Hier ook een snelle drinker, 3 tot 5 minuten en ze heeft genoeg. Ook altijd maar 1 borst per keer. Vind het vooral makkelijk dat ik geen rekening hoef te houden met hoeveel ze binnenkrijgt en of dat niet teveel/te weinig is, en natuurlijk het relaxte van 's nachts wakker worden en mijn bed niet uithoeven.
Ik denk dat met 6 kinderen, geen wasmachine, geen vaatwasser, wasbare luiers (die je dus allemaal met de hand wast), een heftige clusterperiode of regeldagen uit een ander perspectief worden gezien
Mijn vader kreeg karnemelk, en zijn oudere tweelingbroer kreeg bv Mijn broer is van 1974, die moest met 6 weken aan de Liga met sinaasappelsap.
Misschien voor sommige maar die van mij ging al zelf staan met 4 maanden, die draaide zichzelf al om met 5 weken, ik dacht zitten met 7-8 weken (wel met iets van ondersteuning maar al snel zelf) en die kon al zelf eten pakken en naar zijn mond brengen met 2 maanden, alleen omdat je een gemiddeld of langzamer kindje hebt kan je niet oordelen over kindjes die sneller gaan, niet iedereen volgt het lijntje he
Dat wil ik best geloven. Mijn man komt uit een gezin van 8, en daar was er zo mogelijk nog minder 'huishoudhulp' (andere tijd, ander gebied), maar hij heeft toch tot zijn 5e bv gehad, en zijn broers en zussen ook voor een lange periode. Poedermelk kwam daar 25 jaar geleden 'in de mode', tot nu.
Ik zeg niet dat het niet kan, maar dat ik best kan begrijpen dat een vrouw in jaren 20-30 minder tijd had om er urenlang achter elkaar ontspannen van te genieten. Mijn oma gaf ook jarenlang bv in jaren 50, maar ook vrijwel vanaf de geboorte allerlei 'middeltjes' erbij. Dus als een baby van 3 weken diarree of verstopping had werd dat 'verholpen' met bijvoeding (rijst, banaan, meelpapje, tomaat enz)
Ja ik ook, en als je toch de keuze hebt... Ik geloof ook niet dat mijn schoonmoeder toen ooit een momentje 'quality time' voor zichzelf had.
Ik wilde er niet over beginnen. Maar mijn oma heeft jarenlang een hulp gehad. Die sliep en woonde daar ook.
Als ik de oude oma's spreek met allemaal een groot gezin ( 10, 7 en 5 kinderen) hebben ze allemaal 9+ maanden bv gegeven ( daar zaten zelfs tweelingen bij) Geen idee hoe ze dat deden...naast de was op de hand. De meeste kinderen die 6 jaar en ouder waren in het gezin moesten meewerken in huis.
Interessant, zeg, van sinaasappelsap met Liga bij acht weken tot 'het eerste jaar is melk de hoofdvoeding'. Ik snap dat de darmpjes moeten rijpen en dat dat vast op één of andere manier te meten is, maar als een kindje in een uitzonderlijk geval écht het hele eerste jaar alleen maar melk zou drinken (onafhankelijk van de vraag of dat bv of kv is), loopt het dan geen tekorten op? IJzer of zo? Ik snap niet goed hoe ze de voedingsbehoefte (kunnen) bepalen, weet iemand daar iets van?