Mijn kinderen hadden vanaf dag 1 al karakter hoor, gut ja ze werden wel gezelliger toen ze konden praten, maar communiceren deden ze wel al veel eerder dan praten. Da's nou net het heerlijke van een kind aan de borst...puur communicatie! Maar goed ieder is anders...bij mij mocht een schoolkind nog even goed aan de borst!
Ik kende alleen maar 'plat water', dus ik dacht aan een kind dat geen last had van gasvorming en krampjes en zo
Zo zijn er meer hoor. Niet iedereen loopt koerend van vreugde op een kinderwagen af. Ik ken er die pas gaan genieten als hun kinderen pubers zijn. Maar toen het om mijn eigen kinderen ging vond ik het zelf toch echt heel anders liggen. Ik dacht van te voren dat je met zo'n jong kind weinig contact hebt, nou dat bleek dus echt heel anders te zijn, we communiceerden wat af!
De kraamverzorgster zei ook bij mijn dochter van 4,5 maand: "het platte gaat eraf". Ik dacht alleen maar aan platte kaas (kwark)
Zo zijn er meer hoor. Niet iedereen loopt koerend van vreugde op een kinderwagen af. Ik ken er die pas gaan genieten als hun kinderen pubers zijn. Maar toen het om mijn eigen kinderen ging vond ik het zelf toch echt heel anders liggen. Ik dacht van te voren dat je met zo'n jong kind weinig contact hebt, nou dat bleek dus echt heel anders te zijn, we communiceerden wat af! En goed, ook al zou ik een zuigeling minder spannend vinden, ik vind dat dus totaal geen reden om mogelijk de gezondheid te schaden door er eten in te stoppen dat er nog niet in hoort. Even later zijn ze toch al groot.
Huh? Een fles spoel je toch zeker meteen na gebruik schoon? En dan heb je bij de volgende fles toch al een schone fles bij de hand? En speciaal water? Waarvoor heb je een kraan in je huis? BV is nog makkelijk, dat is altijd genoeg, en als het niet genoeg is leg je gewoon nog een keer aan. Hoef je totaal niet bij na te denken. En of je nou krootjes koopt of melkpoeder, ik zie het verschil niet. Of staan die krootjes in je tuin?
En dan heb je weer te maken met enorme culturele verschillen. Ik ben als vrijwilliger in Australie eens bij zo'n moeder-kind unit geweest. En daar werd juist WEL bv aangeraden bij de zware gevallen (alleen de allerzwaarste platgespoten moeders niet. Juist omdat als de BV eenmaal op de rails zit dat veel meer rust geeft (al denk ik dat die rust ook cultureel bepaald is, in een land waar fles de standaard is zal een moeder rust vinden als ze 'gewoon' de fles geeft, terwijl in een land waar bv de standaard is dat andersom ligt) en moeders die zelf voeden kwalitatief beter slapen. En omdat veel PPD's een hormonale component hebben, die makkelijker in bedwang gehouden kan worden als de bv het hormonencircus dempt (nogmaals, zo denkt men er dus over in landen waar bv de norm is).
Da's nou juist het stomme. Er zijn veel meer redenen om niet met 4 maanden bij te voeden. De kans op overgewicht neemt enorm toe, de kans op infecties, vooral darminfecties neemt enorm toe, allemaal als je voor 6 maanden bijvoedt. Elke week vroeger levert een paar procent grotere kans op. Dat weet de industrie, die handige samenvattingen en persberichten de wereld instuurt ook wel, en dat weten hun lobbyisten die de richtlijn wilden beinvloeden ook drommels goed. Dus blijven ze hameren op die allergie, dat was nl. al iets dat de CB's altijd al vertelden. Terwijl allergie maar een van de vele dingen is waar een kind last van kan krijgen.
Het is qua voorlichting ook veel gemakkelijker uit te leggen lijkt me. Maar ja, de belangen van hen die 'vanaf 4 maanden' op hun producten zetten wegen zwaar in Nederland.
Wat je insinueert hoor je mij niet zeggen hoor. Het gaat om principes: wat zijn de principes van mensen die met 3,5 maand al bijvoeding willen geven omdat baby op zijn handjes sabbelt?
Oorspronkelijk geplaatst door zogelukkig Als cb-medewerkers nu eens wat meer geschoold zouden worden in de voedingshoek. Bijscholing van CB-medewerkers wordt zwaar gesponsord. Niet door Medela:x
Waarom zou iemand die <4 maanden begint met bijvoeden wachten tot na 6 maanden met boterham met smeerkaas, gezoet toetje e.d.? Waarom zou het nu niet weer zijn: 'Hij is toe aan wat anders dan alleen een potje/groente/fruithapje?' Het was toch ook: 'Hij heeft niet meer genoeg aan zijn flessen?' Een kind dat met 6 maanden bijvoeding kreeg, mag met 7,5 maand best een kindertoetje. Maar mag een kind dat begonnen is met bijvoeding met 3,5 maand ook met 5 maand een kindertoetje?
Die hebben misschien wel deze pagina gelezen. Waar zo heel handig in de tekst niet over leeftijd gerept wordt... Wanneer is je baby klaar voor voeding? | Nutricia voor jou
Ik zit heerlijk te eten.. Zoonlief ligt al op bed die viel tijdens zn eten al in slaap. Oh en hij was lekker een dagje met papa de hort op ( dan krijg je het vele reageren hier )
Rust in de tent. Kids op bed, vaat al gedaan. Vriendlief erop uit gestuurd met de hond en ik plof neer op de bank aangezien ik mij als een zombie voel. Zogelukkig, ik vind je deels kort door de bocht. Ergens heb je wel gelijk, alleen scheer niet iedereen over 1 kam. Maar je voorbeeld schrok ik echt van. Mijn oudste is 2 jaar (ruim) en krijgt van mij nog geen eens een kaasstengel! Goed, nu hebben wij ze nooit in huis, maar toch. Maar ik heb nog zo'n "goed" voorbeeld. Moeder geeft haar zoontje (2-3 dagen ouder dan mijn jongste) met 3 maanden fruit. Reden: "Hij was er aan toe, is hongerig". Je kent het wel. Prima, moet je zelf weten. 4 maanden. Ja hoor... Koek! Wel die babykoekjes maar toch. Wat voor meerwaarde geeft het voor zo'n kind? Kind heeft nog tot 6 maanden genoeg ijzervoorraad, dus echte meerwaarde geeft het niet. Bijvoeding voor 6 maanden, prima (vind ik). Maar koek... Laat ze eerst eensHah gewoon leren eten van hun groente en fruit. Met 5 maanden is ze begonnen met brood. Over het algemeen: Op internet staat een hele waslijst wat wel en niet mag vanaf een bepaalde leeftijd. Even googlen, net zo handig. En dan bedoel ik niet de websites van die voedingsfabrikanten (nestle, friso, nutrilon). Ook ik heb bij de oudste gegoogled wat wel mag wat, wanneer en hoeveel. En dat doe ik nu weer, omdat ik sommige dingen niet meer weet. Of we willen zelf nieuwe smaken leren kennen en dan wil ik wel eens weten wat wel en niet mag voor de kleine. Haha, Agter, Ikeaballetje erbij? (o nee, die bevatte volgens Ikea geen paardenvlees) Dirksmama, dat heb ik in de periode dat ik bv gaf ook opgemerkt ja, dat als je bv geeft, je dan veel minder slaap 'nodig' hebt. Ik had vooral bij de jongste was ik ook 's nachts 2 uur aan het voeden, om de 3 uur (ik had dus maar 1 uur 'rust' tussen de voedingen door), maar heel extreem moe was ik niet. Bizar. Plus ik heb het idee dat na de bevalling dat je lichaam al snel weer 'in vorm' is. De zwangerschapskilo's was ik niet al direct kwijt, maar voelde mij toch beter. En ik voelde mij ook echt fitter toen ik bv gaf. Toen ik over ging op fles en wij hadden nachten van 4 uur per nacht slaap er tussen zitten, voelde ik mij brak en ellendig. Zogelukkig beterschap voor de kleine. Nu wij het toch over eten hebben en wat wel/niet mag. Dochter, is nu 6 maanden. Hoe maken jullie zoutloze pasta klaar voor de kleintjes. Bij ons een nog ver van ons bed show, maar toch. Ik wil geen vlees geven voordat ze 9 maanden is. Hier gegeten: Aubergine met feta-kaas, tomaat. gehakt en boursin uit de oven (jammie). Voor dochter had ik wortel met aardappel klaargemaakt.