Ouders met kinderen die TOS hebben?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door 1991Mamavanvier, 27 nov 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. 1991Mamavanvier

  1991Mamavanvier Fanatiek lid

  1 apr 2020
  1.689
  1.292
  113
  Vrouw
  Dag mama’s

  zijn er wat mama’s bekend met een kindje die TOS heeft?

  ik zelf vond dat me zoontje slecht praatte had voor bijna elk woord de begin letter T. articulatie is gewoon slecht.

  Bij de voorschool zeiden ze steeds nee joh komt wel goed… ik twijfelde. Toen hij naar school ging heb ik net voor de zomervakantie (hij begon toen na de zomer) aan de bel getrokken voor logopedie..dit volgt hij nu een jaar, heb al eerder bij haar aangegeven dat ik het vermoeden hebt dat hij TOS heeft maar ze wilde niet op de zaken vooruit lopen. Prima ze zal er wel verstand van hebben… maar we zijn meer dan een jaar verder hij is nu 5+ en ik vind er niet veel verbetering.. voor hem loopt ook een onderzoek naar DCD, en dit is vaak ook in combinatie met TOS dus heb ik weer aan de bel getrokken
  ze zegt zelf ook met taal is hij niet echt vooruit gegaan ik heb dus aangegeven dat ik wil dat ze m opnieuw test.. op oa TOS. Kreeg ik gisteren een berichtje met : “hij komt bij mij uit met een behoorlijke TOS score” (en rest van info enzo)

  nu ben ik heel benieuwd of jullie kindje gewoon logopedie krijgt of dit echt via een speciaal iets gaat (kentalis is er in gespecialiseerd)? En volgt jullie kindje ondanks TOS ook normaal onderwijs..
   
 2. Fristi2012

  Fristi2012 VIP lid

  23 jun 2014
  5.017
  2.473
  113
  Zonnestralen vindt dit leuk.
 3. bonnie1

  bonnie1 VIP lid

  19 jul 2008
  7.713
  2.017
  113
  Ik heb geen ervaring als moeder, maar wel zijlings.

  Ik heb een student gehad met ernstige TOS. Heel lief meisje, maar als je praatte keek ze je aan of ze geen woord kon volgen en waarschijnlijk was dat ook zo. Zij heeft de opleiding bij ons niet afgemaakt, omdat het gewoon niet lukte qua taalverwerking, ook niet met begeleiding. Ik weet niet of zij er vroeg bij waren of hoeveel ondersteuning/training zij gehad heeft. IQ was ook iets lager dan gemiddeld.

  Wij zijn bij Kempenhaege geweest voor mijn dochter en daar deden ze bij een ander meisje ook hersenonderzoek naar TOS. Ze had al een diagnose daarvan. Daar zou je dus ook eens kunnen informeren of een doorverwijzing voor vragen.

  Een jongen uit de klas van mijn dochter doet het op regulier gewoon prima. Hele slimme jongen, als hij geen TOS had gehad waarschijnlijk vwo niveau, nu theoretisch(/havo), dus het heeft wel behoorlijk wat invloed op de schoolprestaties. Het onderwijs is vreselijk talig.
   
 4. Zonnestralen

  Zonnestralen VIP lid

  22 apr 2017
  9.718
  5.951
  113
  Vrouw
  Krijgt hij fysiotherapie? Mijn zoon heeft een tijdje de diagnose vermoeden van TOS gehad. Inmiddels lopen we bij de fysio voor zijn mondmotoriek en prikkelverwerking. Ik heb niet lang gezocht naar wat DCD is. Maar misschien zit het em meer in de spieren en coördinatie (spraakstoornis).
   
  1991Mamavanvier vindt dit leuk.
 5. Maan93

  Maan93 Niet meer actief

  Hallo,

  Hier een zoon met eerst de diagnose vermoedelijke TOS. Wat uit eindelijk DCD bleek en dus verbalen dyspraxie icm ass. Door zijn dcd en goede taalbegrip hebben ze de diagnose TOS van tafel geveegd. Hij heeft een goeden taalbegrip en werd daar door op CL 2 niet uitgedaagd doordat alles te langdradig was en te veel herhalingen.

  Sommige zegen dat een TOS en een spraakstoornis het zelfde is. Echter geeft Auris hier aan dat dit NIET zo is. Daarom moest onze zoon ook van de cl2 school. Hij heeft door de dyspraxie alleen een spraak/articulatie stoornis.
   
 6. 1991Mamavanvier

  1991Mamavanvier Fanatiek lid

  1 apr 2020
  1.689
  1.292
  113
  Vrouw

  Hier is met taalbegrip ook niets mis hoor! Hij begrijp alles en praten kan hij ook goed alleen komt de woorden en dus niet mooi uit. (Articulatie)
   
 7. Maan93

  Maan93 Niet meer actief


  Hier werd door Auris aan gegeven dat het dan geen TOS maar spraakstoornis is. Maar weet dat er ook instellingen zijn die het wel ' samen' zien.
   
  1991Mamavanvier vindt dit leuk.
 8. Zonnestralen

  Zonnestralen VIP lid

  22 apr 2017
  9.718
  5.951
  113
  Vrouw
  Hier is het ook Auris die gezegd heeft dat de problemen in de spraak zitten. Omdat hij op begrip maar tien punten lager scoorde dan performaal. Maar als je dan gaat kijken naar wat hij over weet te brengen vanuit zichzelf zit daar echt een groot gat als je de context niet weet. Bij mijn zoon is het niet enkel spraak wat lastig is. Maar ook het aanhouden van begrijpbare volgorde. Als je niet bij de ervaring was of de context niet weet dan is het wel lastig om hem te begrijpen. Daarom ben ik nog wel een beetje verbaast dat de TOS diagnose er helemaal af is. Ik denk dat er bij mijn zoon sowieso meer speelt dan de spraak.
   
 9. luca75

  luca75 Fanatiek lid

  14 aug 2013
  4.412
  2.907
  113
  Mijn middelste heeft vanaf 3 jaar logopedie gehad. Uiteindelijk heeft hij groep 4 en 5 op een Cluster II school gedaan. Daar is hij enorm vooruit gegaan. Zijn arrangement liep na 2 jaar af en hij was te goed voor een nieuwe indicatie.

  inmiddels zit hij op 3Havo. Taal blijft lastig maar als ik zie waar hij vandaan is gekomen dan doet hij het echt heel goed.
   
 10. Maan93

  Maan93 Niet meer actief


  Precies wat jij beschrijft heeft onze zoon ook. Echter is dit puur zijn autisme die dit veroorzaakt. Hij praat vanuit eigen beleving. Heeft dus ook echt helemaal niks met TOS te maken. Hij gaat er gewoon vanuit dat een ander snapt wat hij bedoelt al begint die halverwege zijn verhaal, of soms drie verhalen dwars door elkaar heen van de hak op de tak.
   
 11. siets

  siets Bekend lid

  14 sep 2009
  975
  1.378
  93
  NULL
  Leiden
  Hier wel redelijk vergelijkbaar met onze oudste. Sinds dat hij 1,5 à 2 is had ik zelf wat twijfels over zijn taalproductie. Maar werd door CB afgedaan als onnodige zorgen.
  Rond 2,5 jaar meegedaan aan een vrijwillig onderzoek van het LUMC waaruit bleek dat er ca 18 maanden verschil zat tussen taalbegrip en taalproductie en dat zijn gehoor verstoord was.
  Meerdere (6-8x) keren buisjes laten plaatsen tussen 3 en 9 jaar en 3x een logopedie traject, eerst voor articulatie, later voor mondmotoriek en hulp bij spelling.

  Zoon is erg pienter en heel sterk in wiskunde en andere ‘kennisvakken’, maar talige dingen zijn altijd zijn zwakke plek geweest. Het begrip (verhaaltjessommen) gaat prima, maar zelf een antwoord formuleren op een open vraag kost hem veel moeite, terwijl hij het eigenlijke antwoord wel weet.
  Toch heeft hij wel normaal basisonderwijs kunnen doen en met hoogst mogelijke Cito score afgerond.
  Nu in de 1e VWO.
  Hij praat nog steeds erg langzaam en nu, mede door zijn beugel, ook vaak weer wat slechter verstaanbaar. Maar ik merk (en hoorde ook van zijn leerkrachten terug), dat dat voor hem gelukkig geen belemmering is in zijn sociale contacten.
  Talen leren kost hem heel veel moeite, het woordjes stampen en automatiseren kost hem meer moeite dan normaal en het tempo ligt veel hoger dan op de basisschool. Maar hij is tot nu toe erg gemotiveerd om VWO af te maken en universiteit te doen, dus het is nu even doorbijten tot hij de talen kan laten vallen.
  Ook proberen we nu met hem te zoeken naar leermethodes die werken, zoals flitskaarten via Quizlet of WRTS, maar ook het hardop uitspreken en herhalen van rijtjes woorden ipv ‘in zijn hoofd leren’ of bijv. joggen of andere beweegoefeningen tijdens het woordjes stampen. Door zo andere hersendelen te activeren tijdens het leren, helpt hem wel om het beter op te slaan. Via school heeft hij nu 1x per week studiebegeleiding hiervoor.

  Een heel verhaal, maar wat ik wil zeggen TO, volg je moedergevoel en vraag hulp en begeleiding als jij denkt dat dat nodig is.
  Maar als het voor je kind zelf geen groot probleem is (hierbij spreek ik alleen uit eigen ervaring), zou ik het ook niet groter/medischer maken dan nodig. Zoek samen (evt met leerkracht) naar manieren die werken voor hem. Dan is regulier onderwijs vaak gewoon mogelijk.
   
  hummeltje5 en 1991Mamavanvier vinden dit leuk.
 12. luca75

  luca75 Fanatiek lid

  14 aug 2013
  4.412
  2.907
  113
  Nou dit ja. Mijn zoon heeft blijkbaar als baby/peuter veel oorontstekingen gehad. Dat kon de kno arts zien aan de littekentjes op het tronmelvlies. Hij heeft 2x buisjes gehad.

  Hij heeft moeite met gesproken opdrachten. Zeker toen hij jonger was. Als je zei: hang je jas op, trek je schoenen uit en pak je drinkbeker dan was hij alles wat na hang je jas op al kwijt. Zijn hersenen verwerken gesproken taal langzamer. En het duurt langer voor hij een antwoord heeft geformuleerd.

  Soms gebruikt hij ook net de verkeerde woorden. Gisteren had hij bv in de supermarkt iemand moeten inwerken. Hij kwam thuis en zei: ik heb vanavond iemand moeten inleiden.

  Dan moet je hem uitleggen dat inleiden niet het goede woord is, wat dat dan betekent en welk woord hij wel moet gebruiken.
   
 13. Ebrum

  Ebrum Fanatiek lid

  11 mei 2013
  1.721
  852
  113
  Mijn dochter is 6 en volgt cluster 2 onderwijs en het gaat heel goed! Ik ben ook benieuwd hoe het zou gaan als ze regulier onderwijs had gevolgd. Wat belangrijk is, is het leerkracht en een professionele logopedist. Ik zou per direct AB aanvragen.
   
 14. 1991Mamavanvier

  1991Mamavanvier Fanatiek lid

  1 apr 2020
  1.689
  1.292
  113
  Vrouw
  Nou, we hebben toch aangeklopt bij Kentalis… wij gaan morgen hier een verwijzing voor regelen, zodat er de juiste testen afgenomen worden om te kijken of hij “echt” TOS heeft..(bij de logopedie scoorde hij daar wel behoorlijk in) en dat er dan interne begeleider kan komen op school voor hem.

  Maarja wachtlijst duurt 4 weken na gehoor onderzoek… en die gehoortest hebben we al eens gedaan in ziekenhuis dus hopelijk mogen ze die gebruiken…
   
 15. Zonnestralen

  Zonnestralen VIP lid

  22 apr 2017
  9.718
  5.951
  113
  Vrouw
  Het kan allemaal best een tijd duren. Maar mocht er TOS uitkomen dan had je nu misschien nog niet erg veel gehad aan de uitslag. Als ze zouden gaan voor een arrangement binnen het normale onderwijs dan kan het momenteel niet goed uitgevoerd worden. Er mogen geen externen de school in. Bij ons is het net stop gezet. Maar ik heb niet het idee dat er veel gebeurd is. Hopelijk kan er bij jullie genoeg gedaan worden als er TOS uit komt.
   
 16. evaleana

  evaleana Fanatiek lid

  2 nov 2021
  1.142
  1.639
  113
  Mijn dochter heeft een onderzoek gehad (bij Kentalis) waarbij ze allerlei componenten van de taal-/spraakontwikkeling onderzoeken. Dus gehoor, mondmotoriek, taalbegrip, psychologische testjes etc. Dat was voor haar zeg maar de start van het diagnosetraject, er kan dan uiteindelijk van alles uitkomen. Die eerste onderzoeken vonden plaats op 1 dag, dat was heel prettig, ook meteen na die onderzoeken een gesprek over de eerste bevindingen (in haar geval gehoorproblemen, dus we gingen daarvoor in een traject voor behandeling/begeleiding).

  Ik zou dat zeker aanbevelen, hier was de wachtlijst toen overigens 6 maanden - 4 weken valt mij dus réuze mee.
   
 17. 1991Mamavanvier

  1991Mamavanvier Fanatiek lid

  1 apr 2020
  1.689
  1.292
  113
  Vrouw
  bij ons mogen wel externe personen naar binnen, logopedie komt voor hem ook gewoon naar school omdat de juffen vinden dat dit gewoon door moet gaan omdat het voor hem zo belangrijk is. Maar verwijzing is aangevraagd, gehoortest moet indd opnieuw maar kan binnen nu en twee weken al en daarna volgt de rest..
   
  hummeltje5 en Zonnestralen vinden dit leuk.
 18. Mybrand2018

  Mybrand2018 Fanatiek lid

  22 apr 2018
  1.751
  883
  113
  Hier 2 kindjes gehad met TOS vroegbehandeling kentalis vanaf 3.5 en 3 jaar erna nog op een cluster 2 school groep 1 gedaan en ze waren beide klaar voor regulier onderwijs

  De oudste is nooit een reden gevonden hij is nu 14 doen nu 2 vwo er is niks meer van te merken

  De andere is nu 6 maar hij heeft KNO problemen en door zijn slechte gehoord continue buisjes een achterstand maar zit nu op regulier en dat gaat prima

  Mijn ervaring is dus dat ze enkel met Logopedie niet goed genoeg vooruit kwamen en weg vielen in een grote groep
   
 19. 1991Mamavanvier

  1991Mamavanvier Fanatiek lid

  1 apr 2020
  1.689
  1.292
  113
  Vrouw
  Inmiddels gehoortest gehad, deze was erg goed dus hij is niet slechthorend en niet doof…en het na zeggen van woorden gingen ook prima!

  En nu ging ze verder info opvragen bij de logopedie welke testen er allemaal gedaan waren, zodat niets dubbel hoeft en dan horen wij verder wat er gaat gebeuren
   

Deel Deze Pagina