Toen ik aankondigde dat nummer 4 onderweg was, was iedereen enthousiast en werd er gelijk gevraagd of ik zsm wilde nadenken over mijn werktijden na mijn verlof, want als ik minder wilde gaan werken dan moest dit wel snel opgevangen worden. Nu heb ik vanmorgen aangeven dat ik 2 van de 3 dagen eerder naar huis wil (borstvoeding, bso uitsparen en meer tijd voor huishouden). Het werd eigenlijk gelijk afgekeurd. Zonder dat er überhaupt serieus naar gekeken werd. Wat voor mogelijkheden zijn er om (tijdelijk) minder te gaan werken? Recht op borstvoeding tijd is er sowieso toch? Ik werk ma, di en don van 9 tot 17. Ik wil naar ma, din van 9 tot 14.30 don van 9 tot 17.
Wanneer jij borstvoeding geeft, moet je werkgever je daarvoor de tijd geven. Of je nu live voedt of gaat kolven. Dit is max. 25% van je werkdag. En dat geldt voor de eerste zes maanden na je verlof. Staat volgens mij vermeld in de Arbeidstijdenwet. Verder heb je de mogelijkheid om Ouderschapsverlof op te nemen. De werkgever kan dit alleen maar weigeren bij onoverkomelijke bezwaren, danwel wanneer het bedrijf minder dan 10 werknemers heeft. Wanneer je het niet alleen tijdelijk maar ook als standaard wilt regelen dan zou je je nog kunnen beroepen op de Wet Aanpassing Arbeidsduur. Let wel: je staat volgens mij in je recht, maar houd ook de arbeidsverhoudingen in het oog.
Minder dan 10 medewerkers klopt hier wel helaas.. Ik wil inderdaad de arbeidsverhouding goed houden.. Ook al sta ik ook open voor werk dichterbij huis, ik ben blij dat ik überhaupt werk heb en wil ook weer niet te veel op mijn strepen gaan staan Ik zal die Wet eens googlen, kijken hoever ik kom. Als ik niet ga kolven op het werk maar deze tijd eerder naar huis ga, zou ik 3 kwartier per dag ouderschapsverlof moeten opnemen om de BSO uit te kunnen sparen. Aangezien ik op die BV tijd sowieso recht heb, lijkt het me raar dat ze 3 kwartier ouderschapsverlof gaan weigeren. Maar goed, ik snap ook wel dat ik niet steeds minder kan gaan werken en dalijk alleen nog maar op de koffie kom
Die WAA geeft aan dat een bedrijf kleiner dan 10 mdw een eigen regeling kan hebben. Maar Ouderschapsverlof mogen ze in principe niet weigeren tenzij er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn. Ik ga nog eens goed rekenen. Met 'borstvoedingsverlof' kom ik al een aardig eind en vind ik ook fijner dan op het werk kolven. Er is wel een plekje, maar dit is in de grootste vergaderkamer, die dus vaak bezet is. Daarnaast kon ik vorige keer ook slecht ontspannen op het werk.
Het kolfrecht werkt niet zoals jij het nu omschrijft. Je mag dat niet opsparen naar het einde van de dag om eerder naar huis te gaan tenzij je kind dan live wil voeden. Ik begrijp wel dat je werkgever dat niet goedkeurt. Lijkt een beetje misbruik maken van de situatie. Ik neem aan dat je ervaring met borstvoeding hebt, maar ik had nooit de hele dag kunnen wachten met kolven tot ik thuis was, dan had ik gegarandeerd met vlekken gelopen. (en pijnlijk). Ik heb tot een jaar gekolft op mijn werk, maar wel altijd alleen het hoognodige aan tijd gebruikt en niet onnodig langer.
Het voedrecht is inderdaad maximaal 1/4e van de werktijd, maar wel de tijd die je ook écht nodig hebt. Dus als je 2x per dag een half uurtje moet kolven, is het die 2x per dag een half uurtje. Als je niet de mogelijkheid hebt om te kolven op je werk, heb je wettelijk gezien de mogelijkheid om live te voeden en naar je kind toe te gaan. Maar dat betekent inderdaad niet: alle tijd opsparen en dan 2 uur eerder stoppen met werken. Dit is overigens niet gelinkt aan 6 maanden na je verlof, maar aan de leeftijd van je baby. Je mag het de eerste 9 maanden gebruiken. Dat komt vaak wel ongeveer overeen met 6 maanden na je verlof, maar dat hoeft niet. Als je meer tijd voor het huishouden wilt en minder BSO wilt afnemen, is daar ouderschapsverlof voor. Dan neem je daar het aantal uren per werkdag ouderschapsverlof voor op. Dat is in principe onbetaald verlof, tenzij iets anders is afgesproken in je contract/CAO. Ook ouderschapsverlof moet je afstemmen met je werkgever, ook al heb je er recht op.
Je mag wel degelijk de kolftijd opsparen om thuis te gaan voeden of kolven hoor. De enige echt afgesloten ruimte is hier het toilet, de andere ruimte is een vergaderkamer met melkglas muren die altijd bezet is, en ik woon op 45 min enkele reis van mijn werk, dus tussendoor gaan voeden is ook geen optie. Mijn collega is net gestopt met BV en ging ook eerder naar huis zodat ze niet hoefde te kolven op het werk maar thuis gelijk haar zoontje kon voeden. Zij heeft zo 9 maanden BV kunnen geven. Ik ben zelf inderdaad wel bang dat er te lange tijd tussen komt te zitten en dat de BV gaat teruglopen. Ik wil in eerste instantie structureel minder gaan werken. Ik snap wel dat ze dat op het werk niet prettig vinden en daarom is mijn tussenoplossing om het eerste half jaar (na mijn verlof, dus tot 9 maanden) minder te gaan werken en thuis te gaan voeden. Dat is nog gunstiger voor het bedrijf dan dat ik 2u OV opneem en dan nog onder werktijd ga kolven. Als de BV tijd afloopt wil ik dan weer mijn normale uren gaan werken. Zolang ik op tijd naar huis kan om te voeden en kolven, ga ik natuurlijk ook niet de oudsten op de BSO laten terwijl ik de baby ophaal en thuis ga voeden. Ik vind dat geen misbruik maken. Ik heb als werknemer plichten, maar ook rechten. Als ik mijn ouderschapsverlof ga doorduwen, mogelijk ze dit wettelijk gezien niet eens weigeren, dus ik vind mijn oplossing zelfs nog netjes Die 2 uur per dag ben ik vorige keren ook zeker aan kolven kwijt geweest. Als ik met mijn tasje naar de ruimte liep en iedereen maakte grappen en grollen, stonden mensen aan de deur of ik al klaar was, was dat niet bevordelijk voor het toeschieten en was ik lang bezig.