Hoi meiden, ik ben aan het stoeien met het ouderschapsverlof en op zoek naar ervaringen. Ik heb nu een contract van 40 uur, maar ga straks naar 28 uur. Ik heb deels betaald en deels onbetaald verlof. 364 uur betaald/ 364 uur onbetaald. Zou het liefst 10 weken onbetaald opnemen en daarna 4 uur per week. Hoe hebben jullie het ingezet? En waarom? Of wat zou je anders doen? Kan ik eerst alleen het betaalde opnemen en bijvoorbeeld over 2 jaar het onbetaalde?
Ik zou juist die 10 weken aaneengesloten juist wel laten betalen. Dat zijn grote happen uit je huishoudbudget hoor. Die vier uur per week die je later opneemt, "voel" je minder wanneer ze niet worden betaald. Sowieso voorziet de wet erin dat je het in delen mag opnemen, max 6 delen, maar er mag bij CAO worden afgeweken tot max drie delen. Hoe het zit met betaald en onbetaald en dat in delen opnemen weet ik eigenlijk niets van af. Zelf heb ik gewoon van meet af aan 4 uur p/w opgenomen, en krijg dit onbetaald.
Ik ga per 8 mei tot en met 31-12 12 uur per week werken (vd 24 normaal) en daarna per 1-1-2013 nog maar 1 uurtje per week. Zo kan ik mijn kinderen zelf ophalen en brengen en hoeven we geen gebruik te maken van bso, onze jongste hoeft ook maar twee dagdelen naar de creche. Ik krijg de eerste 13 weken 35 procent uitbetaald daarna is het onbetaald maar gezien de kosten van kdv en bso die we uitsparen maakt dat stukje onbetaald niet veel uit.
ik vind dat heel moeilijk om te weten wat nou precies mijn tijd is wat ik kan opnemen en hoe j edat moet indelen. zekers als je toch wel weet dat je na het verlof toch niet meer de uren wil gaan werken die ik nu werk.ik weet ook niet wat voor regels daar voor gelden. het is een heel uitgezoek, en geloof me ik heb al heel wat uren besteed aan het uitzoeken ervan. bij me werk hoef ik het niet te vragen want als ik een half jaar van te voren een dag je vrij aan vraag is het toch nooit goed. ik vind dit allemaal zo moeilijk. eigenlijk wil ik helemaal niet meer werken de eerste jaren. maar ja dat is niet anders het moet wel. het enige wat ik weet ervan is dat ik me weekuren x 26 moet doen en daar heb ik recht op. maar ja hoe verder dan... gr jedrotje
Je gaat uit van je huidige contract. Bijv 36 uur. Je neemt dan 26 * 36 uur = 936 uur recht op ouderschapsverlof (OV). Daarna bedenk hoeveel uur je eigenlijk nog wilt werken na je verlof. Bijv nog 24 uur werken. het verschil tussen 36 en 24 uur is 12 uur. Die 12 uur zou je dan als OV kunnen opnemen. Hoe lang mag je dan OV opnemen? 936 uur totaal : 12 uur p/w = 78 weken = 1.5 jaar OV Op het aanvraagformulier geef je dan aan dat je per datum X ouderschapsverlof wilt opnemen en dat het voor Y uren per week zal zijn. Wanneer je afwijkt van de standaard regeling (half jaar volledig of jaar lang 50% werken) dan moet je baas akkoord gaan, maar hij mag het alleen weigeren wanneer het bedrijf niet meer verder kan zonder jou (even gechargeerd gezegd hoor ) Hij mag het niet zomaar weigeren in ieder geval. Afhankelijk van je CAO kun je dan aansluitend aan je OV, je contract uren aanpassen naar bijv die 24 uur. Of er moet in de tussentijd nog een kindje komen dan kun je je OV van het volgende kindje gebruiken.
Goeie uitleg hopmarjanneke. Ik heb een 36-uurs contract en dus die 936 uur ouderschapsverlof. Ik neem eerst 4 weken volledig op na zwangerschapsverlof en vakantie. Daarna neem ik 12 uur per week op voor ruim een jaar. Daarna zal ik in uren achteruit gaan omdat mijn rechten op zijn. Ik wil er dan naar streven om een halve dag thuis te werken, zodat t me maar 8 uur per week kost ipv 12 uur.