Mijn zoontje heeft +8 in beide oogjes en draagt dan ook, sinds een jaar, een bril. Afgelopen vrijdag bleek bij de orthoptist dat zijn rechteroog achterblijft. Nu moeten we zijn goede oog daarom 2 uur per dag gaan afplakken. Tot nu toe valt het mee, hij lijkt het niet heel erg te vinden gelukkig. Wie heeft er ervaring mee? Hoelang hebben jullie moeten plakken? Maanden/jaren? Werd de tijd dat je moest plakken langer of juist minder? De sterktes in zijn ogen zijn (als het goed is, druppelen ging niet vorige keer) gelijk, hoe dan toch een lui oog? Wat gebeurt er als je niet afplakt (niet dat we dat van plan zijn hoor) en wat als het afplakken niet werkt? De orthoptist hier legt niks uit en vertelt ook veel te weinig helaas, dus vandaar hier even op zoek naar antwoorden.
Als zijn rechteroog achterblijft dan neem ik aan dat die lui (aan het worden) is. Bij mijn zoontje hebben we ruim een jaar afgeplak ivm een lui ook (links, -4,5). Zijn oog is zeker verbeterd. Na de laatste controle (eind augustus) was zijn oog dusdanig vooruit gegaan dat we voor nu niet meer hoefde te plakken. In februari moeten we weer terug om te controleren hoe het nu met zijn oog is. Als je niet afplakt met een lui oog, is de kans groot dat dat oog alleen maar slechter wordt.
Bij het niet afplakken bij een lui oog, kan het oog uiteindelijk zeer slechtziend/blind worden. Want het wordt niet gebruikt. Vandaar dat het door de sticker 'gedwongen' wordt. Vaak is de samenwerking tussen de ogen niet optimaal, waardoor de hersenen 1 oog uitschakelen, anders ga je dubbel zien. Hebben ze daar niets over gezegd bij je zoontje. En wij plakken nu zo'n 6 jaar, dochter is begonnen toen ze 3 maanden was. Wij plakken nu 6 dagen 2 uur. We hebben het eerst opgebouwd als baby van 1 tot 2 uur elke dag en nu is er een dagje af. En jullie?
Dochter ongeveer 1,5 jaar afgeplakt en dat mogen afbouwen. Begonnen met 3 uur. Zoon nu al 3 jaar aan het plakken maar gaan we afbouwen omdat het niets lijkt te werken. Binnenkort nieuwe afspraak en ben benieuwd hoe nu verder. Zelf ook vroeger altijd afgeplakt. Helaas is bij mij links nog steeds lui en zie ik er vele malen minder mee.
Onze jongste moet ook plakken. Hij was drie en we zijn begonnen met 3 uur plakken, toen 4, later weer 3. Toen weer 6 en nu zitten we op 8 uur per dag. Hij boekt wel resultaat, we zijn begonnen op 10% en de laatste keer zat hij op 50/60%. Vrijdag mogen we weer, dus ben erg benieuwd.
Ik heb idd vandaag op internet gelezen en las ook over percentages, maar ons is dus helemaal niet uitgelegd, heb dus ook geen flauw idee op welk percentage hij nu zit. Pff, elke keer vragen we om uitleg, maar krijgen het nooit. Volgens haar was het ook al bekend, maar wij zijn nooit ingelicht. Denk er sterk over na om over te stappen. Mijn moeder vertelde net dat mijn neef ook een lui oog had, maar dat daar nooit wat aan gedaan is en dus niks meer ziet met dat oog. We gaan dus heel braaf afplakken! Hij moet elke dag 2 uur plakken als hij actief is. Is het ook erg als de pleister er wat langer opzit? Dacht zelf eraan de pleister om 8 uur te plakken en dan juf vragen deze eraf te halen voor de pauze (10.15 uur), makkelijk voor juf en zoontje te onthouden denk ik. Hij kon bij de plaatjes ongeveer 2 rijtjes minder zien met zijn luie oog. Maar met zijn goede oog ook nog niet alle plaatjes.
Let er wel op dat je de samenwerking tussen de ogen verbreekt. Dat heeft even tijd nodig om te herstellen. Vandaar dat wij vanaf 17 uur plakken (tot 19, dan gaat ze naar bed). Dan heeft ze er overdag geen last van (dubbelzien) maar bij mijn dochter is de samenwerking ook minimaal, mogelijk dat het bij je zoontje sneller weer herstelt? Al zou ik dit dus wel even navragen, wat de beste tijd is voor het plakken.
Dat heb ik wel gevraagd, maar ze zei alleen dat hij actief moest zijn en niet moe en dat is hij wel vaak na school, vandaar deze keuze. Ik heb het ook gezegd dat er het dan in de ochtend zouden doen, maar heeft ze niks van gezegd.
Bij ons werd aangeraden om te plakken in een actief deel van de dag, dus niet uit school als hij moe is en naar verloop van tijd even tv wil kijken. Wij deden de pleister dan op als hij naar school ging en dan in de grote pauze mocht ie af. Alleen als ze in de ochtend gym hadden plakte ik niet, want met 1 oog zie je toch minder (geen?) diepte, dus dat vond ik een beetje tricky.
Wij plakken ook smorgens en met fruit eten mag de pleister dan af. Zowel voor kind als juf makkelijk te onthouden.
Wij hebben ongeveer een half jaar geplakt. Dochter heeft last van latent scheelzien. Als ze moe is, draait er een oogje weg. Je bent dsn eigenlijk scheel, maar kan het corrigeren, behalve dus bij moe zijn en dan in haar geval ook vooral bij kijken in de verte, op slechte momenten knijpt ze dan een oog dicht. Het was ons tegen de 3 jaar zelf al opgevallen, ik heb toen geregeld dat de cb 3-jaars afspraak wat eerder werd dn daar werd het scheelzien bevestigd. De eerste keer bij de oogarts had ze in beide ogen nog een gezichtsscherpte van 100% of meer. Ze heeft geen refractie-afwijking (+1, normaal op die leeftijd). (Je hebt dus 2 getallen: de refractie-afwijking, de brillensterkte waarmee je zo goed mogelijk ziet, en de gezichtsscherpte of visus die aangeeft hoe goed je ziet met de beste refractie, waarbij 100% of 1.0 de "normale" waarde is en je dus een percentage krijgt op basis van de kaarten met letters of plaatjes. Je kan een behoorlijke refractie-afwijking (sterke bril) hebben maar met bril wel 100% zien, of andersom). Bij de controle na een maand of 4 ging haar linker oogje toch achteruit, ze begon dus een voorkeursoog te ontwikkelen en het andere te negeren bij het scheelzien. (Want als je af en toe scheelziet, zie je op dat moment dus dubbel dus de hersenen negeren het beeld vsn een van de ogen. Een ontwikkelend oog dat niet genoeg gebruikt wordt, holt achteruit). We moesten rechts gaan plakken, ik geloof 2 uur per dag ook, en dan vooral als ze een beetje moe werd zoals eind van de dag. Na 3 maanden mochten we naar 3x per week en na nog 3 maanden stoppen. Bij de laatste controle na 4 maanden zonder plakken was de visus nog steeds goed, maar is ze wel weer wat scheler. Opvallend genoeg draait nu ook vaak rechts weg ipv links, wat betekent dat ze nu geen voorkeursoog heeft. Over 3 maanden gaan ze opnieuw kijken en dan beslissen of ze een operatie nodig heeft. Het is belangrijk om te beseffen dat je kind na afplakken zo goed ziet als zijn slechtste oog! Als dat heel weinig is, is je kind op dat moment dus slechtziend. Met bijbehorende gevolgen voor school en verkeer. Voor het idee: je hebt minstens 60% zicht nodig om te mogen autorijden. En als 1 oog plots blind is, hetzelfde effect als bij afplakken dus, mag je pas weer autorijden na 3 maanden "aanpassingsperiode" om aan je nieuwe zicht te wennen. Dus bedenk of het uberhaupt nog wel verantwoord is om zelf te fietsen of lopen, en als je kind met oogpleister de weg opgaat, houd m extra in de gaten want ze missen sowieso een randje beeld aan de kant van het geplakte oog en zien geen diepte, en laat de juf opletten of je kind met pleister net zo goed functioneert als zonder, zonodig vooraan zitten, etc.
Hier twee kinderen die af plakken. Ze hebben vanaf 14 maanden een bril en later dus ook gaan afplakken. Inmiddels zijn ze bijna 6 jaar. Mijn dochter heeft echt tot 4,5 uur per dag afgeplakt. Bij minder lang plakken ging ze niet vooruit. Bij 4,5 uur wel. Langzaam afgebouwd en dan uiteindelijk gestopt. Helaas moest ze daarna weer beginnen met plakken. Inmiddels plakt ze weer anderhalf uur per voor een half jaar. Mijn zoon wisselt erg met zijn ogen. Veel afplakken zorgt ervoor dat dat oogje weer beter ziet dan de ander. Nu heeft hij meerdere problemen aan zijn ogen. Links zou lui zijn. Hij heeft een sterkte van ongeveer +9, +9,5 en hij heeft nystagmus. Zijn zicht met beide ogen is 30 %. Dit is de grens met slechtziendheid. Hij plakt wel af, maar 1 uur en dat voor 5 dagen in de week.
Bedankt voor je uitgebreide reactie, heel erg fijn! Ik weet dus dat hij in beide ogen (althans een half jaar geleden) +8 heeft. Ik heb echter geen idee hoeveel procent hij (met bril) kan zien. Wel naar meer uitleg gevraagd, maar nooit gekregen helaas. Ik plak hem dus nu af, maar hoeveel hij dan kan zien weten we dus niet. Fietsen laten we hem sowieso niet doen met de pleister op, maar nu zitten we ook met gym etc op school. Is het nog verantwoord of niet vraag ik mij dan af. Rekening ermee houden gaat lastig, want er zijn geen vaste gym-momenten op school. Even overleggen met juf, maar het zou fijn zijn als ik gewoon wat meer wist. Het scheelt namelijk nogal lijkt mij of hij 10% kan zien of 60%. Pff, baalde al enorm van de orthoptist, maar nu helemaal. Hier kan je toch niks mee?
Pff heftig zeg ook bij jullie. Anderhalf is nog te overzien, maar ik vind het best een impact voor die kindjes. Nu hoort mijn zoontje mogelijk ook niet optimaal, het lijkt mij best benauwend. Jij weet dus ook het percentage zicht. Heeft jullie orthoptist dat uitgelegd? Of bekijken ze dat aan de hand van de plaatjes die ze moeten benoemen?
Volgens mij berekenen ze (de orthopedist) dat aan de hand van en rijtjes die ze kunnen lezen. Mijn dochter zit met 1 oog op 40%, andere op 80%. Maar geen sterkte qua bril. Jammer dat je zo weinig info krijgt van de jouwe.
De ortoptist is ook niet duidelijk, heeft ooit gezegd satijn dochter 70 procent ziet. Mijn zoon loopt ook bij Bartiméus vanwege die 30 procent. Dat doen ze inderdaad op die plaatjes die ze moeten benoemen. Als ze ouder worden krijgen ze E vormpjes die alle kanten op staan, dan hoeven ze alleen de richting aan te wijzen.
Ja, ik vind het ook erg vervelend. Ga ook overstappen denk ik, alleen is hij hier nu net een beetje gewend. Tot welke rijtjes komt jouw dochtertje met die percentages? Op de voorkant of ook de achterkant als ik vragen mag?
Volgens mij bij het ene oog ongeveer rijtje 4/5 en andere oog rijtje 7/8. Flink verschil in ieder geval, vandaar plakken. Volgende week weer controle, dan kan ik het preciezer zeggen