Mijn jongste van 16 maanden heeft nu tot drie keer toe een loopoor gehad. Je merkt niets aan haar verder, ze heeft geen koorts of iets dergelijks. Ze zit alleen wat vaker aan haar oor en als het dan doorgebroken is blijft ze er weer vanaf. Er komt een beetje snot uit, het is niet echt pus en ruikt ook niet. Een dag later is het oor nog wat 'nat', maar dan geen snot meer. Het heeft altijd te maken met verkoudheid, zit haar neus echt verstopt is de kans groter dat het oortje gaat lopen. Het is altijd hetzelfde oor, het linker. Volgens de HA kan het verder geen kwaad omdat het er toch uitkomt, maar op de creche begonnen ze over buisjes. Hebben jullie hier ervaring mee? De oudste en middelste hadden nooit iets met hun oren.
Hier doen ze pas buisjes na zo’n 6 ooronstekingen in een jaar (hier haalde een van mijn kinderen dit aantal in een halfjaar en heeft inmiddels buisjes). Ze hebben er in het ziekenhuis richtlijnen voor. Voor een loopoor zullen ze niet snel buisjes doen lijkt mij.
Voor zo'n miniem probleem zou ik echt geen buisjes halen. Het lichaam weert zich prima vanzelf en lost het probleem zelf op: ideaal toch? Buisjes zijn er om de etter die zich anders in het oor opstapelt, sneller af te voeren. Maar jij hebt het geluk dat gaat vanzelf lukt.
Nou dat was ook mijn reactie. Maar de verpleegster op de creche zei dat het trommelvlies zich ook weer goed moet sluiten en als dat niet zo is, kan ze later problemen krijgen met haar gehoor. Hoe buisjes dat kunnen oplossen begrijp ik ook niet helemaal.
Dat eerste klopt. Buisjes voorkomen daar alleen niets aan. Een langer bestaand loopoor is wel reden om even langs huisarts te gaan, dan kan er gekeken worden waarom het gaatje maar blijft bestaan. Maar bij de meeste kleintjes sluit het gaatje weer moeiteloos. Daarom kunnen er ook straffeloos zoveel buisjes worden geplaatst, anders zouden al die kinderen gehoorschade oplopen. Op hogere leeftijd wel meer kans dat het niet meer sluit.
Bedankt voor de verduidelijking! De HA zei dat ik langs moest komen als het langer dan een week zou duren of als ze pijn zou hebben of koorts zou krijgen. Maar dat is sowieso niet het geval. Ze heeft het op 16 maanden nu 3 keer gehad, en het ging steeds om 2 a 3 dagen. Dan zou je denken dat het gewoon elke keer netjes dichtgroeit toch?
Doorgaans groeit het gaatje binnen twee weken weer dicht ( nadat het oor gestopt is met lopen) Je kan het ook bij de huisarts laten controleren maar is in wezen niet nodig. Hier overigens ook altijd het linker oor,
Ik zou het nog eens navragen bij de huisarts. Mocht je jongste er nog veel vaker last van gaan krijgen kan je om een verwijzing vragen naar de KNO arts, alleen om eens verder te kijken. Oorzaak kan ook wat dieper in het oor liggen. Buisjes zou ik alleen doen als het echt noodzakelijk is. Wie weet wat er in de toekomst nog komt. Ik heb heel vaak buisjes gehad en nu ook veel littekenweefsel. Helaas blijft het een zwakke plek.
Voor af en toe een loopoor hoeft een buisje niet, het loopt er immers uit. Blijft ze last houden van het oor en/of problemen met gehoor/spraak zou ik wel bezoekje kno doen.
Bedankt voor de reacties! Ik heb sowieso een afspraak staan komende vrijdag. Gewoon om een en ander uit te sluiten.
Hier heeft mijn jongste al vaak oorontstekingen gehad en ook loopoortjes, maar ze heeft er gelukkig nooit veel last van gehad. Ze had een taalachterstand door de vele ontstekingen/dichte oortjes, maar ook die is ingehaald. Telkens zat ze op het randje qua gehoor voor wel/niet buisjes. Wij hebben ervoor gekozen geen buisjes te laten plaatsen; ze heeft er zelf vrijwel geen last van, buisjes plaatsen is toch een ingreep en heeft altijd risico’s. Als ze pijn had en nog steeds duidelijk verminderd hoorde, was het een ander verhaal. Wel goed natuurlijk om het in de gaten te houden qua frequentie en of ze er veel pijn aan heeft etc.
Ik had als kind ook om de haverklap ontstoken oren/ loop oren. Conclusie was vernauwde gehoor gang, maar om de een of andere Rede nooit buisjes gehoeven. Ben er aardig over heen gegroeid, hoef nu enkel ieder half jaar mijn oren uit laten spuiten. Geen gehoorbeschadiging van opgelopen in ieder geval. Ik zou je huisarts vertrouwen, maar mocht het erger worden of voor je eigen gemoedsrust zou je nog richting kno arts kunnen.
Man hier had t qua aanleg, vernauwde buis dus elke verkoudheid was t raak. Menig ontsteking, menig loopoor gehad, om de haverklap buisjes etc. Probleem loste pas echt op toen hij 10 was. Gewoon uit gegroeid. Neusspoelingen bij verkoudheid en proberen waar mogelijk die buis van eustachias vrij te houden, vaak komt de ellende daar vandaan. Als je weerstand hoog weet te houden heb je misschien ook nog wel een voordeel. Volledig voorkomen zal je het echter niet, maar elke gemiste is mooi meegenomen. Mijn man moest er echt overheen groeien echter al die buisjes en zo ontzettend veel oorontstekingen maakten zn trommelvlies wel zwak. Grootste fout die hij maakte was toen hij rond de 17 was en in een hotel vlak bij zee, en dan van de zee in chloorbad en weer terug en dat zo lekker afwisselen. Trommelvlies is toen gescheurd. Hij kan bijv nu niet meedoen met een watergevecht of zwemmen zonder aangemeten oordoppen. Douchen is ook oppassen. Water in zn oor is garantie op ontsteking. Operatie heeft echter risico op doofheid.