Overdosering schildkliermedicatie?

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Fennec, 5 mei 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Fennec

  Fennec Fanatiek lid

  30 dec 2016
  2.480
  2.970
  113
  ICT-er bij overheid
  Ik heb de ziekte van Hashimoto (trage schildklier). Hiervoor slik ik normaal dagelijks 88 microgram Tirosint. Nu ik zwanger ben heeft mijn endocrinoloog mij gezegd de medicatie op te hogen naar 100 microgram.

  Nu, na twee weken, heb ik last van overdoseringsverschijnselen. Ik heb hartkloppingen, duizelingen, depressieve gevoelens, diaree, misselijkheid (kan ook zwangerschap zijn, weet ik) en een onrustig gevoel. Eerst volgende bloedprikmoment staat volgende week vrijdag pas op de planning.

  Mijn laatste waarden zijn van twee weken terug, toen ik nog niet had opgehoogd. Dat was TSH 3,4 en FT4 17. Waarden waar ik mij overigens goed bij voel. Ik voel mij slecht (precies de net genoemde klachten) als mijn TSH richting de 1 gaat.

  Ik heb uiteraard de spoedeisende hulp net gebeld en ze gaan nu overleggen met een dienstdoende internist of ik in elk geval tot maandag naar mijn oude dosering terug mag. Maar ik vroeg mij af of hier mensen met dezelfde ervaring zijn en wat hebben jullie toen gedaan?

  Ik weet dat je moet ophogen als je zwanger bent omdat de baby van jouw hormoon afhankelijk is, maar is het niet beter om eerst te prikken en een tekort te zien en dan pas op te hogen? Want dit is echt geen doen voor mij namelijk.

  Tirosint zijn overigens capsules. Ik kan ze dus niet door midden breken ofzoiets om de dosering een heel klein beetje aan te passen.

  Wat is jullie ervaring? (Uiteraard ga ik braaf naar de arts luisteren straks, maar ik vraag me gewoon af wat de ervaringen van anderen zijn).
   
 2. Rombely

  Rombely Niet meer actief

  Ik slik euthyrox voor m'n te langzaam werkende schildklier. Laatste jaren wat mee geschommeld en vaak opgehoogd. Ik had dezelfde symptomen als jij, hartkloppingen, zweten, slapeloosheid vooral. Heel vervelend, maar wisselend tussen de 1 tot 3,5 weken na ophogen waren de kwaaltjes weer weg. Het is herkenbaar dus. Je lichaam moet er aan wennen .

  Bij jouw waarden en en je zwangerschap zou ik zeker niet terug gaan naar de oude dosering maar even doorbijten.
   
  Fennec vindt dit leuk.
 3. Fennec

  Fennec Fanatiek lid

  30 dec 2016
  2.480
  2.970
  113
  ICT-er bij overheid
  Bedankt voor je reactie!

  De internist heeft teruggebeld en aangegeven het inderdaad even aan te kijken en maandag bloed te prikken als de klachten aanhouden. Dus dat ga ik nu doen. Fijn te weten dat het over kan gaan.
   
  Rombely vindt dit leuk.
 4. momim

  momim Niet meer actief

  Ik zou idd toch proberen even door te zetten, is namelijk wel heel belangrijk voor een goede ontwikkeling van de kleine :)
  Wel vervelend dat je je zo voelt trouwens!
   
  Fennec vindt dit leuk.
 5. Mooncalf

  Mooncalf Bekend lid

  26 sep 2017
  810
  940
  93
  Vrouw
  Geboortefotograaf
  Ik heb net als jij Hashimoto en slikte voor de zwangerschap 88mg Euthyrox. Ik heb inderdaad vanaf het begin bloed moeten prikken, elke vier weken. Al snel werd het TSH te hoog. Ik was ook doodmoe. Toen opgehoogd naar 100. Na vier weken was het nog niet optimaal. Opgehoogd naar 112 en daar zit ik sindsdien op. Tsh is rond de 0,5 (ik voel mij vaak pas optimaal bij een nog lagere waarde, maar nu goed te doen). Waarden zijn nu ook al maanden constant dus dat is heel fijn.

  Je leest verschillende dingen over zonder nieuwe waarden zomaar op te horen, ik vond het in ieder geval fijn om te weten hoe ze waren voordat daar een beslissing over genomen werd. Ben je wel, net als ik, vanaf het begin al onder behandeling van de gynaecoloog?
   
  Julia1987 en Fennec vinden dit leuk.
 6. Fennec

  Fennec Fanatiek lid

  30 dec 2016
  2.480
  2.970
  113
  ICT-er bij overheid
  Ja, ik ben zwanger middels ICSI, dus wij lopen al jaren ook bij de gynaecoloog. Voordat we met ICSI begonnen een afspraak met de endocrinoloog gemaakt. Echt heel tevreden met deze endocrinoloog trouwens, dus ga braaf naar hem luisteren.

  Ik voel me echt zwaar beroerd bij een TSH rond de 1, dus ook hoop echt niet dat hij mij daarop wil gaan "parkeren", want dan word het een hele zware zwangerschap vrees ik.

  Ik wacht het gewoon even af. Ik ga volgende week weer bloed laten prikken en dan zien we hoe het loopt.

  Bedabkt voor je antwoord!
   
  Mooncalf vindt dit leuk.
 7. Mooncalf

  Mooncalf Bekend lid

  26 sep 2017
  810
  940
  93
  Vrouw
  Geboortefotograaf
  Aii al een heel traject door dus! Belangrijk is wel dat jij je goed voelt. Zou kunnen zoals anderen zeggen dat je lichaam even moet wennen. Ik had dit niet, maar iedereen is anders.

  Heel veel succes en hoop dat je een fijne en goede zwangerschap hebt! Ik ben er bijna :)
   
  Fennec vindt dit leuk.
 8. Cynnie1984

  Cynnie1984 VIP lid

  25 feb 2009
  6.014
  139
  63
  R'dam
  Hey,

  hier ook een zwangere schildklier patient. Ikzelf moet toevallig woensdag prikken daarbij willen ze ook mijn TSI (een bepaalde antistof?? geen idee) erbij prikken.

  Ik slik nu best een hoge dosis vind ik, een oranje en een blauwe (2.25 zeg maar). Mijn laatste TSH waarde was 1.2 volgend de dokter de perfecte waarde. Maar heb wel snel last van hardkloppingen, snel hoge adem maar jah is voor een goed doel.

  Ben benieuwd wat de waardes zijn. Verder probeer door te zetten je kindje heeft vooral in de eerste trimester heel wat van jouw hormoontjes nodig om zijn/haar hersenen te laten groeien. (niet geheel onbelangrijk toch?)
   
  Fennec vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina