Wij willen ook over een paar jaar emigreren, ik verwacht echt niet dat als wij naar een ander land gaan de overheid in Nederland maar zorgt dat onze kinderen de Nederlandse taal kunnen blijven onderhouden. Dat isnonze verantwoordelijkheid als ouders. Les pakketten ed.zijn in mijn ogen dan ook niet nodig er valt genoeg online te vinden. Onze kinderen leren thuis ook Arabisch zonder behulp van een lespakket, met creativiteit kom je al heel ver om de kinderen les te geven.
Moet er wel werk in je vak zijn. Het aantal Nederlanders dat Nederland, al dan niet tijdelijk zal verlaten, zal in het huidige economische klimaat alleen maar stijgen.
De voltijds Nederlandse scholen zijn internationale scholen, met als voertaal Nederlands. De NTC-scholen zijn niets meer (eerder minder) dan wat andere landen, zoals Frankrijk, Taiwan, Portugal, Rusland, Duitsland, India, Indonesie, Spanje, om er paar te noemen ook subsidieren.
Een aantal hier blijven maar in het verkeerde beeld hangen van stinkend rijke expats die er helemaal zelf voor gekozen hebben om niet in Nederland te blijven. Jammer, groot deel van de kinderen op NTC-scholen hebben niet dat soort ouders. En de subsidie verdwijnt niet gefaseerd, maar gewoon boem pats zoek het maar uit in een keer.
Daar verschillen we gewoon van in mening. Dan maar liever werkeloos en "arm" in Nederland maar geen haar op mijn hoofd die er over denkt om dan maar in "verweggiestan" te gaan wonen.
Ik woon dus in het buitenland met mijn 2 kinderen van 9 en 6. Ik zal mijn verhaal even vertellen voor de nieuwsgierige Wij zijn 1 van de weinige waarbij de Nederlandse school niet door de werkgever wordt betaald. Dit is omdat mijn man voor een lokaal bedrijf werkt. Wij hebben er voor gekozen om afgelopen jaar alleen mijn oudste naar de Nederlandse school te laten en voor de jongste heb ik gratis materiaal mee genomen van de school uit Nederland. Per kind betaal je hier 1750 euro. Ik wil niet weten wat het gaat kosten zonder de subsidie dus voor ons zal het waarschijnlijk ook ophouden de Nederlandse school. Het wordt dan gewoon te duur. Maar ik snap de bezuiniging wel. Ik ga zelf wel creatief worden. Ik heb nog steeds goed contact met de school in Nederland en ik hoop dat ze voor volgend jaar me weer wat materiaal willen lenen om het Nederlands goed te houden. De reden dat wij in het buitenland wonen is omdat mijn kinderen (en ik natuurlijk ook) het er moeilijk mee hadden dat papa 2 maanden weg was was en 1 maand thuis. Hoe ouder ze werden hoe moeilijker ze het er mee kregen. Zijn wij rijke expats? Echt niet. Wij moeten de helft van de internationale school zelf betalen en de Nederlandse school helemaal en het land is verschrikkelijk duur. Zijn we gelukkig? Ja want we zijn lekker elke dag samen. Wij zullen hier niet voor eeuwig blijven dus daarom wil ik er wel alles aan doen om hun achterstand zo klein mogelijk te houden. Maar ik heb wel getekend hoor
Denk dat dat inderdaad het verschil is, wij gaan liever met inkomen in buitenland dan met uitkering in Nederland.
Heb niet alles gelezen hoor, daarvoor val ik iets te laat in deze discussie... Onze kinderen gaan ook naar de NL school hier in de buurt. Wat vinden ze het leuk en wat vind ik het belangrijk dat ze hun moedertaal niet alleen leren spreken maar straks ook kunnen lezen en schrijven. Hoe zullen ze anders uiteindelijk met hun grootouders en rest van de familie die in NL woont kunnen communiceren?? Hier is het denk ik een mix van expats en mensen op een lokaal contract. En goedkoop is het niet, momenteel bedraagt hier het schoolgeld al zo'n 2000 euro per jaar. Als je meer dan 1 kind hebt is dat best even slikken... In onze situatie hebben wij een school die ook 2 Vlaamse leerkrachten heeft die volledig worden gesubsidieert door de Vlaamse overheid. De angst heerst hier dat bij het wegvallen van de NL subsidie de Vlaamse overheid hun deel van de bijdrage misschien ook wel zullen heroverwegen / intrekken. Ik ben bang dat we straks dan misschien wel het dubbele aan schoolgeld moeten betalen. Ik snap dat veel mensen vinden dat wanneer je emigreert je dan ook maar moet aanpassen aan de lokale taal en gewoontes maar wat als je toch teruggaat? En je een kind in de basisschoolleeftijd hebt wat niet kan lezen en schrijven? Dan mag de NL overheid alsnog geld investeren om die leerachterstand in te (laten) halen. En natuurlijk zou het met eigen lespakketten te doen kunnen zijn maar nergens leer je het beter dan in een klasikale omgeving. Mijn jongens zijn helemaal in hun sas op de NL school, momenteel echt het hoogtepunt van de week. Hoop dat dat nog lang zo voor hun mag blijven.
Wel grappig dat je dit aankaart, aangezien het grootste deel van Nederland echt opspringt wanneer je zegt dat je je kind bijv turks of marokkaans leert zodat het oa met de grootouders kan communiceren.
tja het is en blijft je eigen keus, ik zou ze gewoon zelf leren schrijven, vooral veel met familie in NL laten schrijven, dat ze het leuk vinden geloof ik gelijk. tis lastig maar overal wordt bezuinigt, ouderen worden nog maar 1 keer per week gedoucht, tja sorry dan mag dit er dus van mij echt af,
maar goed dat we allemaal verschillend zijn toch anders werd de wereld toch ook maar saai Over de Nederlandse opleiding tja moeilijk. Als het alleen voor de Nederlandse taal en het schrijve is. Ja dat kun je ook thuis doen. Maar als je terug komt naar Nederland is het wel handig voor de kinderen dat ze op het zelfde niveau zitten als leeftijdsgenoten (zo ongeveer dan) zodat ze in het reguliere onderwijs weer kunnen instromen. En dat vind ik een ander aspect.
Op onze NL school worden ook de vakken Aardrijkskunde en Geschiedenis aangeboden. Zo krijgen de kinderen ook nog heel wat kennis en cultuur mee van het land waar iig één van hun ouders is opgegroeid.
Het verschil zit hem waarschijnlijk in de vraag of de grootouders in hun land van herkomst wonen en hun kinderen zijn geëmigreerd, of dat de grootouders wellicht al 30 jaar geëmigreerd zijn en nog altijd niet de taal van hun nieuwe land machtig zijn. Subtiel verschil misschien, maar wel wezenlijk... En dan nog is het m.i. juist nuttig om meerdere talen te beheersen, en lijkt het me echt niet relevant wat buitenstaanders daar over te zeggen hebben.
Ik weet het. Ben zelf sinds we in het buitenland wonen heel anders gaan denken over de 'buitenlanders' in Nederland waar iedereen altijd z'n woordje over klaar heeft staan. Nederlanders (en andere nationaliteiten) in het buitenland doen namelijk precies hetzelfde. En terecht, uiteindelijk is je afkomst toch een belangrijk deel van jezelf en vind ik het gewoon belangrijk dat mijn kinderen met de rest van de familie kunnen communiceren. En buiten dat, mijn kinderen leren van mij geen andere taal dan het Nederlands. Nooit je kind (proberen) een taal (te) leren die je zelf niet vloeiend beheerst. En (in ons geval) ze pikken het Frans hier in no-time op op school. Als ik zie hoe hard mijn oudste vooruit is gegaan met z'n Frans in z'n eerste schooljaar...
Een hoop discussie, en volgens mij gaan we het nooit eens worden met elkaar. Er zijn er die vinden dat het de eigen verantwoordelijkheid van de ouders is om te zorgen voor onderwijs in NL taal en cultuur, en er zijn er die vinden dat de Nederlandse overheid dit hoort te subsidiëren. Maar al met al heb ik nog niemand een suggestie zien doen wat dan in plaats van deze bezuiniging moet komen. En dan wel volgens de regels waar de minister en staatssecretaris van Onderwijs zich ook aan moeten houden, dus op de eigen begroting. Welke andere onderwijspost mag dan korten, als dit onderwijs per se behouden moet blijven? Wat kunnen we makkelijker missen? Ik vind het altijd een beetje makkelijk. Nee, niemand wil dat er bezuinigd wordt op de dingen die hij/zij belangrijk vindt. Maar waarop mag het dan wel? Of moeten we het tekort maar verder laten oplopen, zodat onze (klein)kinderen met een nóg grotere schuldenlast worden opgezadeld? Dat is natuurlijk ook een keuze.
Nou daar gaat het vaak niet eens om, je woont hier en je spreekt de NL'se taal, of die kinderen hun familie in Turkije wel of niet kunnen verstaan moet dan maar niet meer belangrijk zijn.
Ik heb ook niet getekend. Ik ben docent, in het speciaal onderwijs (cluster vier, voortgezet onderwijs) ook hier wordt op bezuinigd... Het is niet anders, maar wel heel vervelend! Als er keuzes gemaakt moeten worden door het ministerie van ocw, dan ben ik het ermee eens dat deze bezuiniging voor nog meer bezuinigingen binnen nederland gaat. Taal en cultuur kunnen ouders zelf overbrengen, of je daar nu bevoegd voor bent of niet en ook buiten Nederland, rijk of arm, het is een keuze die je maakt... Wel of geen Nederlands onderwijs, wel of geen methoden/lessen meenemen vanuit nederland, wel of geen homeschooling etc... (verder volledig eens met Bri)
Ik heb niet alles gelezen maar bezuinigen moeten we in Nederland allemaal. Ik begrijp dat het heel belangrijk is dat mocht je naar Nederland terugkomen je kindje weer kan instromen in het reguliere onderwijs maar eerlijk.....dit is deels toch ook de verantwoordelijkheid van ouders. Ik snap ook dat niet iedereen in het buitenland rijk is en het zelf zouden moeten kunnen betalen. Maar bij het maken van de keuze naar het buitenland te gaan zou dit wel iets moeten zijn om mee te laten wegen in je beslissing. Heel Nederland staat ondersteboven, overal moeten we op bezuinigen. Als er dan op onderwijs bezuinigd moet worden begrijp ik dat de keuze ligt bij dit onderwijs ipv het onderwijs van de kinderen die wel in Nederland wonen. Hoe vervelend dat ook is.
Dit dus. Het is een keuze om naar het buitenland te gaan en daar te werken. Dus ook een keuze om je kind op een Nederlandse School te doen. Van mensen die hier komen, verwachten we ook dat de kinderen naar ons regulier onderwijs gaan, dat ze de taal leren en thuis hun eigen taal spreken. Waarom andersom niet?