Inderdaad, ook in Nederland zijn er gewoon mensen die zelf onderwijs verzorgen voor hun kinderen (thuisonderwijs dus). Dit kan in het buitenland net zo goed.
Het gaat inderdaad om een klein bedrag. Maar als dat het argument is, dan kún je alleen nog maar bezuinigen op Onderwijs, Gezondheidszorg en Sociale Zaken. Dat zijn namelijk de enige begrotingsposten die groot genoeg zijn om de benodigde bezuinigingen op te brengen. De rest is peanuts. 440 euro per kind per jaar. Het lijkt mij dat ouders en hun werkgevers dat gezamenlijk wel moeten kunnen betalen. En anders kun je er een collectebusfonds voor aanspreken, als het gaat om ontwikkelingswerkers. Ik blijf vinden dat dit geen verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid is, dit kunnen ouders heel goed zelf regelen.
Dus de Nederlandse overheid schrapt de subsidie voor Nederlandse scholieren in het buitenland, maar geeft tegelijkertijd wel 9 miljoen uit om kledingindustrie in Bangladesh te helpen? (Zomaar een voorbeeld) Mijn man is zelf academicus uit Rusland en begeleidt enkele PhD-studenten. Ik weet goed hoe het er aan toegaat met buitenlandse studenten met kinderen
Het scheelt nogal, ieder jaar 7,5 miljoen of eenmalig 9 miljoen. Verder vind ik het ook een goede keuze om de werkomstandigheden in Bangladesh te helpen verbeteren. Daar zijn wij als samenleving namelijk mede verantwoordelijk voor, en de direct betrokkenen kunnen het niet zelf betalen. Zomaar een voorbeeld. Er worden een heleboel keuzes gemaakt die ik anders zou maken, maar ik heb het niet in m'n eentje voor het zeggen. Maar op zichzelf snap ik zowel de keuze voor het schrappen van die onderwijssubsidie, als die voor het ondersteunen van de Bengalese vakbonden en arbeidsinspectie.
Een NTC-school is geen exclusieve expat school. Veel leerlingen hebben ouders die volgens lokaal tarief werken maar die het belangrijk vinden dat hun kinderen ook goed les in het Nederlands krijgen naast de lokale school. Wie zegt dat deze ouders tijd hebben om thuisonderwijs in het Nederlands te geven? Op een NTC-school krijgen ze les van een Nederlandse onderwijzer en de school wordt gecontroleerd door de onderwijsinspectie waardoor de kwaliteit wordt gegarandeerd. Een onderwijspakket voor alleen groep 3 kost 1250 Euro per kind. Dat is veel malen duurder dan een NTC-school. Dan heb ik het nog niet eens over de hogere klassen. Ook voor veel Nederlandse ouders in het buitenland is dit duur. Kinderen van veelverdienende expats maken maar een klein gedeelte uit. Bah, alleen het stallen van zo'n onding als de Fyra kost al zoveel miljoenen. Daar kunnen een hoop goede dingen voor worden gedaan.
Maar die negen miljoen zet in Bangladesh ook geen zoden aan de dijk. Je denkt toch niet dat er daar daadwerkelijk iets gaat veranderen? Dat geld gaat rechtstreeks naar de zakken van anderen.
Tegen dit cynisme kan ik niet op... als je er van uit gaat dat geld dat naar 'moeilijke landen' toe gaat altijd in verkeerde zakken eindigt, zou ik ook niks meer geven. Ik hoop dat de minister kijkt naar wiens bankrekening het geld gaat. Nee, 9 miljoen zal niet genoeg zijn. Maar het helpt wel. En als andere westerse landen hun verantwoordelijkheid ook nemen, komt er meer geld bij. en als de overheid het voor 440 euro per kind kan inkopen, dan kunnen ouders dat toch ook? Niemand zegt dat die NTC scholen opgeheven moeten worden. Als er genoeg ouders zijn die daar een Nederlandse leraar willen en daar samen voor betalen, dan komt die er vast wel. Ik pleit er helemaal niet voor om kinderen volledig thuisonderwijs te geven. Laat ze naar een lokale school gaan, zodat ze echt iets meekrijgen van het land waar ze wonen. Of naar een internationale school, als die er is en je de lokale scholen niet goed genoeg vindt. En geef thuis les in Nederlandse taal en cultuur. Als je daar geen tijd voor kunt maken, vind je het blijkbaar gewoon niet belangrijk genoeg.
NTC-lessen zijn toch aanvullende lessen. De kinderen gaan in alle gevallen al naar een buitenlandse school (met uitzondering van de volledig Nederlandse scholen, ik weet niet hoe die werken) en volgen deze lessen er op zaterdag of woensdagmiddag bij. De volledig Nederlandse scholen zijn trouwens helemaal niet zo in trek. De meeste,scholen zijn trouwens ook door ouders zelf opgericht, waarbij de ouders vrijwillig in het bestuur zitten. Aangezien de subsidie niet alleen naar de kinderen gaat maar ook naar de onderwijsinspectie, beleid, lesmateriaal etc. Het zou gewoon jammer zijn als het wegvalt.
Dat geloof ik ook wel, dat het jammer is. Maar er moet ontzettend veel bezuinigd worden, en afgezien van zo'n fyra-debacle (dat zit je blijkbaar erg hoog) zijn we wel een beetje door de bezuinigingen heen in de categorie 'ach, niemand zal het missen'. Ik vind ook eigenlijk wel dat als mensen een petitie maken 'stop de bezuiniging op....', dat er dan verplicht bij aangegeven moet worden waarop dan wel bezuinigd mag worden. En dan een concrete, haalbare bezuiniging, die ook echt in te boeken is. Bestrijden van fraude of stoppen van slechte projecten is nodig, maar daar kun je geen harde bedragen aan koppelen. Anders blijft het heel makkelijk om te roepen dat iets echt niet geschrapt kan worden. en als je het volgens de regels wilt doen waaraan de minister zich moet houden: noem iets ter waarde van 7,5 miljoen (wat blijkbaar het bedrag is waar het hier om gaat) op de Onderwijsbegroting wat dan maar weg moet.
Maar waarom vind jij dit onderwerp belangrijk? Omdat jij hier dichter op zit toch? En zo vind ik de bezuinigingen in de kinderopvang prut, ben er mijn baan door verloren. Maar ja, er moet nu eenmaal bezuinigd worden en onder andere hierop. Crisis is ruk, en niemand kan het goed doen. Ik vind een dergelijke petitie zo denken in je eigen straatje zeg maar. En het steunen van de situatie in bangladesh, dat zal sowieso weer een ander "potje" zijn. Politieke financieen zijn een stuk moeilijker dan hier weer wordt neer gezet.
rijtjes, ik ben het met je eens. Vanuit mijn straatje zijn de bezuinigingen op de kinderopvang ook prut. Ik betaal nu vele honderden euro's per maand meer aan de opvang. Toch snap ik het wel, en eerlijk is eerlijk, ik kan het wel missen. Voor de leidsters vind ik het een drama. En dat geldt ook voor iedereen die in de thuiszorg werkt. Zal nog een heksentoer worden om die weer aan het werk te helpen. Tegelijk snap ik ook die bezuiniging wel, mits de gemeente genoeg middelen ter beschikking kan stellen aan iedereen die het nodig heeft maar echt niet zelf kan betalen. Dan vind ik uiteindelijk dat NTC gebeuren toch een luxe probleem, ook al gaat het niet (alleen) om de bevoorrechte kinderen van rijke expats. Die kinderen krijgen onderwijs, alleen het gedeelte dat over Nederlandse taal en cultuur gaat, zullen de ouders zelf moeten verzorgen of bekostigen. Dat is dan een gevolg van je eigen keuze om in het buitenland te gaan wonen met je kinderen.
Dit dus. Ik heb in mijn kinderjaren 4 jaar in Spanje gewoond, ik zat gewoon op een Spaanse school, leerde de taal en de cultuur. Thuis praatte ik een mengeling van Nederlands en Spaans. Toen ik terugkwam, ben ik ook gewoon weer op een Nederlandse basisschool gegaan. Ik heb geen taalachterstand, geen ontwikkelingsachterstand maar wel een enorme dosis aanpassingsvermogen. Hetzelfde met mijn man, jaaren in de UK gewoon, ging daar naar een local public school, kwam met een hogere opleiding terug dan wat de NL scholen deden, en ging ook gewoon naar een NL school bij terugkomst. Geen greintje achterstand. Ik kan de bezuiniging wel begrijpen. Sorry, ik snap dat het rot is, maar het is denk ik ook wel aan de ouders zelf om de taal in stand te houden. Mijn ouders konden het, mijn schoonouders ook dus waarom de rest ook niet.
Omdat dit weer typisch is om de Nederlander in het buitenland te benadelen. Gaat het niet om onderwijs, dan gaat het wel om stembiljetten, stemmen vanuit het buitenland dat onmogelijk wordt gemaakt, het sluiten van consulaten waardoor je duizenden kilometers moet reizen om aan een paspoort te komen (geval Ijsland is een mooi voorbeeld), tel daarbij de enorm hoge tarieve voor paspoorten op, geld dat je aan een reis moet uitgeven om aan een Nederlands paspoort te komen, de slechte service op de ambassade etc etc. vooral in vergelijking met andere Europese landen etc. Zo, rant over.
Ik snap ook best dat dit vervelend is. Maar snap je zelf dan oprecht niet dat er toch echt bezuinigd moet worden, dat dit overal vandaan moet komen dus ja, ook vanuit in het buitenland wonende nederlanders, die dus van alles in het buitenland hebben, maar ook nog mee moeten krijgen uit nederland? Er zijn toch scholen waar de kinderen (al dan niet goed) onderwijs kunnen krijgen? Dat bedoel ik dus met het in eigen straatje praten. Ja het is vervelend, maar wees realistisch, dat is iedere bezuiniging, maar het moet nu eenmaal wel.
Ik wist niet eens dat het bestond. Als je emigreert, of dat nu tijdelijk is of voor een X aantal jaar, dan hoeft de overheid toch niet mee te betalen aan het Nederlandse onderwijs van jouw kinderen? Ik snap de bezuiniging ook wel.
Ik heb inderdaad liever dat er hier op bezuinigd wordt, dan op bv nog meer bezuinigen op de ouderen zorg, dat is al verschrikkelijk, sorry maar als ouders ga je zelf in het buitenland wonen, dan dien je ook zelf voor het (passende) onderwijs te zorgen, maar goed, geld moet ergens vandaan komen, dus ja ook op dat soort dingen. jammer dat het moet absoluut, maar wel noodzakelijk.
Maar het geld dat hierop bezuinigd wordt, helpt helemaal niks om de crisis die er in Nederland is op te lossen. In tegendeel, Nederland wordt keer op keer op de vingers getikt. Er moet meer dan 4,3 miljard euro worden bezuinigd en in plaats van dit geld te halen waar de grote bedragen zitten ( en die op de Lange termijn weer wat opleveren), worden er hier en daar kleine bedragen geschrapt, stopgezet, bezuinigd op bejaardenzorg,etc etc terwijl de schulden steeds hoger worden. Zometeen verdwijnt mijn Duitse belastinggeld niet alleen naar de bodemloze put die Griekenland heet, maar ook naar de bodemloze put die Nederland heet.
Eens met Bri en Strijkkraal. Er moet bijna overal op bezuinigd worden en dit vind ik niet eens zo heel gek. En alle kleine beetjes helpen! (hoewel ik dit geen klein bedrag vind hoor!)
Hier sluit ik mij bij aan. Ik ben geboren in Griekenland. Ben ook naar een Griekse basisschool geweest. Logisch.. 2 keer per maand ging ik op een Zaterdag naar de 'Nederlandse' school. De 'leerkrachten' waren geëmigreerde Nederlanders die dit op vrijwillige basis deden. Er kwamen half-Nederlandse kinderen bij elkaar, de locatie wisselde; was gewoon bij iemand thuis, en de les begon. Ik ben 3-talig opgevoed en heb verder geen taalachterstand.