Ik heb voor de psz 50 euro per week voor 2 dagdelen betaald. De ouderbijdrages op NOB scholen zijn in veel gevallen een lachertje tov wat ik op de psz betaalde. Ik zag 455 euro in Budapest incl alle materialen en verplichte boeken. 800 euro in New Delhi.
We hebben ooit in Nederland OALT gehad, onderwijs in allochtone levende talen. Dat betekende dat kinderen ook les konden krijgen in Arabisch, Turks e.d. Sinds 2004 bestaat dit niet meer.
Als je gebruik maakt van IVIO of Wereldschool dan raakt het jullie ook. Maar ja daar hebben we dan maar voor 'gekozen'...zucht...
Nog afgezien van het feit dat je als meewerkende schippersvrouw je vaak geen tijd hebt om je kinderen thuisonderwijs te geven. Je hebt aan boord samen de handen vol!
Hangt af van leeftijd en school. In het basisonderwijs zijn ze dan zorgleerling, waarvoor dan betaald wordt. En dat is duurder dan de subsidie op NTC in het buitenland. In het middelbaar onderwijs zoals het momenteel in Nederland geregeld is is een achterstand moeilijk weg te werken. Kind komt dan op lager niveau terecht. En opstromen is in het huidige systeem stukken moeilijker dan vroeger. Overheidsbeleid is er nl. op gericht om zo veel mogelijk MBO-ers te krijgen ten koste van HBO en WO. So wie so is het makkelijker en goedkoper om achterstanden te voorkomen dan om ze weg te werken.
Die in inburgeringscursus,waar iemand het net over had, kunnen ze wat mij betreft ook per direct afschaffen. Het kost enorm veel terwijl 9 van de 10 mensen toch volledig in hun eigen cultuur/taal blijven hangen.. Het is dat het verplicht is,anders zouden ze echt niet gaan..
Je kiest ervoor om naar het buitenland te gaan. Ik neem dan ook aan voor het gemak dat je daar goed over nagedacht hebt. Ook hoe je dat met je kinderen gaat doen, dat je dus een bedrag reserveert om je kinderen als dat moet te onderrichten tijdens het verblijf in het buitenland en bij terugkomst. Daar ben je als ouder gewoon verantwoordelijk voor. Als de overheid je dwingt om te gaan, vind ik het nog een heel ander verhaal, maar als je eigen keuze is, om wat voor reden dan ook, dan is de overheid daar niet verantwoordelijk voor. Als jou kind om wat voor reden achter blijkt te lopen zelfs als die gewoon in Nederland op school zit, dan moet de ouder ook zelf bijlessen bekostigen. Leg mij eens uit waarom dat voor geëmigreerde ouders nou zo anders is?? En nogmaals, ik ben een expat kind, en ik ben een HBO-er, mijn zus is een HBO-er, mijn jongste zusje is zelfs een WO-er. De overheid heeft niet voor mij betaald, we hebben geen subsidie gekregen en toch zijn we goed terecht gekomen. Mijn man is een expat kind, hij is een HBO-er, mijn zwager een WO-er met een partnerfunctie bij een groot consultancy bedrijf. Sinds wanneer zijn ouders niet meer verantwoordelijk voor hun eigen keuzes! Als jij vind dat je kind een MBO-er is, dan is dat echt volledig jullie eigen keuze!
Nogmaals. Onze kinderen maken er geen gebruik van, wij doen het zelf. Maar er zijn 13.000 kinderen die er wel gebruik van maken. Niet zo weinig dus. Een aantal van die kinderen zitten op volledig Nederlandse scholen, die hetzelfde programma volgen als scholen in Nederland. Beetje scheef als die scholen alleen maar omdat ze niet in NL staan hun subsidie kwijtraken. Niet alle kinderen die getroffen worden zijn kinderen van 'rijke expats', kinderen die tijdelijk in Davos verblijven vanwege hun longen vallen ook onder de getroffen groep. En veel third culture kids, voor wie dit soort faciliteiten juist belangrijk zijn. De NTC-scholen bestaan juist omdat ouders op dit punt hun verantwoordelijkheid nemen, en gedegen goed taalonderwijs voor hun kinderen willen. Juist omdat ouders zelf verantwoordelijk willen zijn zijn die scholen er, en als ouders verantwoordelijk willen kunnen blijven dan moet de mogelijkheid natuurlijk wel blijven bestaan. En voor iedereen gaat lopen miepen over 'aanpassen', dat soort scholen staan (met geld van thuisland) ook in Nederland. Als jij of je partners Shell-kinderen zijn of als je ouders Wereldschoolpakketten gebruikt hebben dan hebben jullie trouwens ook van die subsidies geprofiteerd.
Ik vind het dan weer raar dat een kind op een volledig NL school zit in het buitenland. Wij Nederlanders hebben de mond vol van integratie, je aanpassen aan het land waar je woont en wat nog meer. Ga dan niet op een volledig NL school zitten daar, maar goed, dat ben ik. En nogmaals, nee, wij hebben niet van zulke subsidies geprofiteerd! Dat bestond vroeger namelijk niet. Je kon kiezen voor een Internationale school and that what it! En de kosten waren voor jezelf. Ik zat op een volledig Spaanse lokale school. Mijn ouders kozen daar expres voor, om ons onder te dompelen in de taal, cultuur en leven in Spanje. Mijn schoonvader werkte voor de Marine (overheid dus) en die kreeg niet eens een subsidie. De opleiding van mijn man is dus geheel uit eigen zak betaald. En thuis werd het Nederlands bijgehouden. En thuis werd bijles geregeld, ook uit eigen zak betaald. En zo hoort het ook. Ik vind het zo'n drogreden ... de overheid creëert MBO-ers. Ten eerste, er is niets mis met MBO-ers, en ten tweede heb je er als ouder gewoon zelf een keuze in. Of laat je de opleiding van je kinderen afhangen van wat de overheid bekostigd?? Zou knap stom zijn (en voordat je weer opstandig wordt "je" is ALGEMEEN bedoeld)
Een aantal voltijds Nederlandse scholen staan op plekken waar kinderen maar kort blijven, te kort om te integreren. Bijvoorbeeld Davos, waar kinderen een aantal maanden blijven om hun longen rust te geven, en Londen waar veel families ook maar kort blijven Een aantal scholen staat op plekken waar het lokale onderwijs niet van het soort is waar de meeste Nederlanders hun kind aan bloot willen stellen, bijvoorbeeld met klassen met meer dan 50 leerlingen, lijfstraffen, etc. En daarbij voltijds Nederlandse scholen zijn gewoon Internationale Scholen, een paar die ik ken hebben een Nederlandstalige en een Engelstalige stroom. Kinderen gaan dus naar een Internationale school, waar het programma en de voertaal Nederlands zijn. En ook oudere kinderen die op Internationale scholen zitten worden getroffen. Een van de eisen om het Internationaal Baccalaureaat te halen is namelijk dat je eindexamen aflegt in je moedertaal. Dat gaat verrekte lastig worden als je overheid het afstandsonderwijs daarin wegbezuinigt.
Ben het met jou eens. Volg dit topic al een paar dagen maar een echt zinnig antwoord kan ik er niet op geven. Denk dat het wel makkelijk beschikbaar moet zijn ( pakketten met Nederlands onderwijs) En dat je vooral waar je woont je kind het lokale of internationale onderwijs moet laten volgen. En met mbo. Is helemaal niks mis. Vind het eerlijk gezegd een beetje krom van je dm. Mijn kind zit op sb onderwijs en krijgt dus hier extra aandacht op deze speciale school. Daar bezuinigen ze ook altijd terwijl er veel kinderen zijn die wel mbo kunnen leren maar door de bezuinigen steeds meer tussen het wal en het schip terecht komen. En jij hebt het geluk dat je. Je kinderen zelf kan onderwijzen. Maar je hebt toch oudere kinderen? Ouder dan mijn oudste. En je wilt ze alleen thuis onderwijs of iets geven gaan ze niet naar een vervolgschool dan in het land waar je nu ziet? Of waarom geen internationale school. Ben je dan ook bevoegd om jou kinderen verder te onderwijzen op middelbaar onderwijs. Dacht dat een leerkracht van een basisonderwijs een andere opleiding heeft dan een. Docent aan een middelbare school die vaak aan de unieversietijd gestudeerd hebben en zo een graat in lesbevoegdheid hebben gekregen bijvoorbeeld iemand die Nederlands geeft heeft een ander opleiding gedaan dan iemand van de pabo. Of zie ik dat verkeerd. En als je er zo veel problemen mee hebt met het heen en weer gaan van Nederland en Indonesië. Waarom kies je er niet voor om met je kinderen in Nederland hun onderwijs te laten vervolgen als het je zo dwars zit. Die vraag moet jij je zelf dan maar stellen wat je echt wil daar in. Van heen en weer of stabiel blijven op een plaats. En nu eerst de kinderen voor en dus voortgezetonderwijsin Nederland laten volgen ! Zo dat je niet bang hoeft te zijn dat ze op een ander niveau blijven hangen omdat ze achterstanden op lopen? Of vind jij je zelf capabel genoeg om ze klaar te stomen voor de vervolg studies. Neem aan dat er toch ergens knelpunten zitten? Of heb ik het mis? Geen aanval dit keer! Wel op rechte vragen.
Wat is nou in hemelsnaam het probleem om als ouders dat zelf bij te houden. Serieus. Je kunt honderdduizend redenen aandragen. En ze zullen allemaal best wel gebaseerd zijn op feiten, maar dan nog zie ik niet in waarom de overheid verantwoordelijk is voor de consequenties van jou keuzes. In NL wordt ook verwacht dat je je examen in het Nederlands aflegt (hoewel ik vanochtend dan weer hoorde dat leerkrachten het examen Nederlands niet mogen beoordelen op schrijffouten in de open antwoorden - te ZOT voor woorden :x). Als je als ouder ziet dat je kind de NL taal niet goed (meer) machtig is, dan regel je bijles! Klaar. Zo werkt het in NL ook. Als mijn kind een vak niet goed machtig is, dan zal ik bijles voor mijn kind regelen. En die krijg ik ook niet gesubsidieerd van de overheid. Waarom dan wel voor emigranten??
Bali is 4,5 miljoen rupiah per jaar. Da's voor sommige ouders een half maandinkomen. 3 uur per week les. Singapore is voltijds, 18 duizend dollar per jaar - geen kattenpies!
Kinderen kunnen hier tot hun 14e naar school. Daarna moeten ze ofwel thuis verder of in het buitenland naar kostschool. Er zijn in dit land geen internationale scholen die ook een internaat hebben, overheid staat ter plekke niet toe dat kinderen met een andere nationaliteit de lokale scholen bezoeken. School hier heeft geen moedertaalonderwijs, dus dat doe ik thuis. School moet dit wel gaan organiseren, anders raken ze hun accreditatie kwijt trouwens. En nog een keer, over mijn kinderen maak ik me geen zorgen. Oudste ga ik m.b.v. materiaal deels uit Nederland, deels uit VS klaarstomen voor toelating op school in buitenland die het IB draait. Een aantal vakken doet hij al zo, omdat hij o.a. met wiskunde ongeveer 2 jaar voorloopt en dus al anderhalf jaar geleden door de schoolboeken van hier heen was. Zeker voor mijn jongste vind ik het internationale, amerikaanse of australische systeem beter passen. In Nederland wordt al erg jong op niveau geselecteerd, en zij zou dan echt buiten de boot vallen. En pakketten voor ouders zijn heel belangrijk...probleem is nou net dat ook die dreigen wegbezuinigd te worden! Integreren is heel zinnig als je in Frankrijk of Spanje of zo woont, maar wordt niet overal op prijs gesteld. Als je bijvoorbeeld kijkt naar sommige landen rondom de Golf, daar heb je buitenlanders die er al drie of vier generaties wonen, maar die zullen nooit de nationaliteit van dat lamd aan mogen nemen!
Tja, ik heb in 3 landen gewoond en altijd op internationale scholen gezeten. Dus ik snap wel dat NL scholen in bijv singapore geen subsidie meer krijgen.
Bedankt voor je heldere uitleg. Zo te lezen bedoel je de gevallen meer tussen het wal en het schip.. Weet je misschien hebben veel mensen een verkeerd beeld van in het buitenland wonen en dat daar de kinderen makkelijk onderwijs krijgen. Maar dan blijft het nog je eigen keus om naar die landen te gaan. Hier moet je ook schoolgeld en dergelijke betalen. Boeken en dergelijke dat woord ook afgeschaft heb het nog niet verder gehoord maar de plannen zijn wel zo dat je straks als ouder hier ook weer je boeken zelf moet gaan betalen van wegen die bezuinigingen. En met de nieuwe extra bezuinigen zullen ze dit keer er wel weer door gedrukt worden en woord het voor de meeste Nederlandse ouders ook een grote koste post. Die pakketten moeten gewoon blijven maar de rest tja de meeste die naar het buitenland vertrekken en via Nederlandse bedrijven werken verdienen vaak boven gemiddeld. Meer als de gemiddelde Nederlander die hier woont. Ga je op missies. Vrijwilligers werk ja dan verdien je minder maar dan is het nog je eigen keuze om dat werk te gaan doen.
Weet je wat jij gedaan hebt je hebt mij over gehaald ik ga tekenen. Een hele zinnige zin van jou. Idd iedereen heeft rechtop onderwijs.
Klopt helemaal wat je zegt. En als je gewoon in Nederland woont dan krijg je dat ook. Maar als je zelf besluit de wereld over te reizen dan kun je toch niet verwachten dat Nederland ervoor zorgt dat je in Singapore dezelfde voorzieningen hebt dan wanneer je in Lutjebroek woont? Je maakt als ouder de keuze om niet in Nederland te willen blijven maar wilt wel dat alles voor je geregeld is alsof dat wel zo is? Graag met alle extra's erop waar je uiteindelijk voor vertrokken bent. Dat vind ik nogal krom.