Wij hebben elke dag van 8.30 tot 14.15. De onderbouw heeft woensdagmiddag vrij. Wij vinden het ook heerlijk. Het scheelt heel veel om niet telkens heen en weer te hoeven en voor werkende ouders is het fijn om niet verschillende afspraken te moeten maken met tso/bso. Het is bij ons ingevoerd in 2013. In het begin was het erg zoeken naar een manier om de kleuterjuffen hun pauze te geven. Inmiddels gaat dat goed door inzet van directeuren, gymleraren en overige ondersteuners. Die blijven bij de kinderen tijdens het spelen na de lunch en die tijd hebben de juffen pauze.
Hier vijf gelijke dagen model, van 8.30 tot 14.00 uur. De leraren hebben dan om 14.00 uur een halfuur pauze. Oudergesprekken worden dus ook vanaf 14.30 uur ingepland. De kinderen maken na het eten hun tafel zelf schoon, de vloer wordt volgens mij na schooltijd geveegd. In een woord: zalig! Moet er niet aan denken om op mijn vrije dagen vier keer heen en weer te moeten en zo heb je elke dag een relatief lange middag. Er worden ook gerust kinderfeestjes na school gehouden, want van 14.15 tot 17.00 uur is vaak toch lang genoeg.
Hier al twee jaar continurooster ik zou het niet anders willen mijn kinderen zijn 14:15 klaar en op woensdag om 12 uur. Iedere dag hebben ze lekker de middag thuis. Lekker de tijd om nog iets te ondernemen
Hier ook nog gewoon het oude schoolsysteem. Volgend jaar gaat de jongste ook naar school en ik zou een continue rooster geweldig vinden. Kan ik er extra bij gaan werken onder schooltijd en kunnen de kindjes gezamenlijk overblijven.
Juist... De school gaat met de tijd mee. Onderwijstijd wordt gevuld. Wat jij doet met de extra 'vrije' tijd van de kinderen, daar hoeft een school niet over na te denken. Dat is echt jouw probleem. (Zo zou ik het trouwens niet zien, is toch juist heerlijk dat kinderen extra speeltijd hebben 's middags?)
Wat wil je daar nu precies mee zeggen? Evident; vanzelfsprekend, klaarblijkelijk. Het is nog steeds jouw probleem en niet dat van de school, je kind heeft nog steeds extra speeltijd of dat nu bij jou of een bos of Go is. (Die jij moet betalen...)
Absoluut! Het is ook in het belang van het kind dat het tussen begin en eind tijd van school dezelfde gezichten ziet en niet tijdens de overblijf nog iemand extra met een eigen draai aan de overblijf ( Hier schijnt op do de overblijf veel leuker te zijn als op andere dagen... Dat is dus van de baan als je elke dag met de juf eet! ) De naschoolse opvang is jullie eigen keuze, niet die van de school. Op lange termijn is het plan ook om de naschoolse opvang op school te regelen, bv extra sport, extra begeleiding op school.
helaas, zeker niet de enige school die het zo heeft. Hier drie scholen in het dorp, en geen een heeft een continu- of 5 dagenrooster. Bij inschrijven van dochter wel naar gevraagd, maar schijnbaar zijn er hier meer mensen op tegen dan voor ik weet ook niet van scholen in de omgeving die het wel zouden hebben.. Maar ach, ik woon in een dorp waar zelfs een aantal winkels tussen de middag nog sluiten voor lunch........ ben dus bang dat het hier voorlopig niet gaat gebeuren!!
Het was gewoon een vaststelling. Zo'n systeem maakt het werkende ouders toch best moeilijk. Ofwel moet je minder gaan werken, ofwel meer geld uitgeven aan naschoolse opvang. En sommige gezinnen kunnen zich nu eenmaal geen van beiden veroorloven. Maar alweer, die insteek zal wel het gevolg zijn van het feit dat ik in België woon. Ik lees hier dat velen het een goed systeem vinden omdat ze 's middags dan niet meer naar school moeten hollen. Dat is hier sowieso niet aan de orde, omdat kinderen hier standaard blijven ineten.
Ik werk op een school met een vijf gelijke dagen model. Ik vind het niet ideaal voor mezelf. Van 8.15 tot 14.30 is er geen rustpuntje, dat mis ik wel, al is het maar een kwartiertje. Voor de kinderen is het zeker fijn, die hebben nog wat aan hun middag.
Hier hebben we net gestemd over een continuerooster en de meesten hebben voor gestemd. Dus vanaf 4 januari (direct na de kerstvakantie) gaat hij in. We krijgen voor de hele school maandag t/m donderdag 8:30-14:15 uur en vrijdag 8:30-12:15 uur. Dochter zit op een hbschool, waarvan meer dan de helft van de kinderen van ver komen, dus bijna iedereen bleef sowieso al over. Wij zijn er wel blij mee, normaal 16:00 uur thuis en nu 15:00 uur.
We hebben sinds het nieuwe schooljaar een continurooster, maar ja ik haalde Emma elke tussen de middag op. Ze kon ook wel overblijven, maar ik vond het zo veel gezelliger. Hier hebben ze voor de onderbouw van half negen tot half 3 en woensdag en vrijdag om 12 uur vrij. Voor de bovenbouw de vrijdag ook tot half 3. Ik vind die extra dag vroeger vrij erg fijn. Ik mis het samen eten wel eens. Ook nu de meiden allebei op school zitten, Voor de kleuters is het best veel zulke lange dagen, maar Julia doet het heel goed. Ze gaat gewoon elke dag naar school. Emma zit in groep 3 en haar vind ik vaker moe als Julia, kan ook komen omdat ze gewoon heel veel leren nu in groep 3. Bevalt verder erg goed. Vooral nu het weer slechter wordt, hoef ik niet meer 4x per dag op en neer door de (als ik pech heb) regen. De meiden vinden het ook prima om te eten op school.
Wat ik me afvraag, is er onder de leraren een groter ziekteverzuim op scholen met een continu(5 gelijke dagen model) rooster? Dit hoorde ik van iemand. Volgend schooljaar gaat de school van onze dochter over op een continurooster, elke dag van 8.30-14.00 uur.
Ik als leerkracht vind het juist veel fijner. Dat uur (of langer) pauze vond ik niets. Werd te veel verkletst. Nu heb ik 30 minuten echt pauze en werk ik 's ochtends voor de kinderen de klas in komen, gewoon wat harder door. In mijn omgeving wel meer leerkrachten die dit prettig vinden. Lekker vroeg klaar, kan je in een ruk doorwerken. Mijn oudste heeft ook een continurooster, maar inderdaad woensdag- en vrijdagmiddag vrij. Na groep 3 heeft ze vrijdagmiddag weer les. Ze weet niet beter, veel kinderen vinden het wel fijn, niet zo'n grote onderbreking. Voor sommige kinderen is het te heftig. Zelf denk ik dat veel kinderen bij een klassiek rooster het laatste uurtje niets meer opnemen, omdat het gewoon te laat en te lang is.
Je hebt toch gewoon pauze? Of werk je door in je pauze? (dat doen ook veel collega's, dat vind ik persoonlijk niet slim, maar dat is een keuze)
Dat lijkt mij ook wel erg zwaar. Hier hebben de leraren een half uur pauze, als de kinderen buiten spelen. De directeur, schoolhulp en vrijwillige ouder zijn dan pleinwachten. In totaal een uur want de onder en bovenbouw hebben aparte pauzes.
Onze school is ook bezig over 5 gelijke dagen of continurooster vanaf schooljaar 2016/2017. Ik ben er op zich wel voor, maar ik hoop wel dat ze zorgen dat er tussen de middag nog wat speeltijd overblijft. Een half uur pauze is gewoon niet genoeg. Ofwel de kinderen moet hun eten snel naar binnen schrokken om nog even te kunnen spelen, ofwel ze kunnen rustig eten maar niet meer spelen. En ik vind het belangrijk dat ze even hun zinnen kunnen verzetten tussen de middag. We hebben al een info-avond gehad en dat was wel de mening van meerdere ouders, dus ik hoop dat ze er rekening mee houden. Verder lijkt het me prima. Het gaat wel wat meer kosten voor de NSO natuurlijk, maar daar staat tegenover dat de overblijfkosten weer wegvallen, dus per saldo zal het wel meevallen. En ze houden op de dagen dat ze wel gelijk naar huis kunnen meer tijd over voor spelen en sporten.
Ik vind het wel typisch om te lezen hoe verschillend de scholen toch allemaal nog werken he! Zeker het verschil Belgie en Nederland, maar ook bij ons, allemaal andere systemen. Nu halen we ze inderdaad tussen de middag altijd op om thuis te eten. 8.15 breng ik ze, 11.50 terug om op te halen, 12.55 terug naar school, 13.20 ben ik weer thuis en 15.05 weer naar school zeg maar, voor de Belgen dus een idee hoe je dag eruit ziet als thuisblijf mama in Nederland met een schoolgaand kind.
Hier hebben ze 45 minuten pauze. Vaak een kwartiertje om te eten en een half uur echt buiten spelen ( of binnen bij heel slecht weer ). De kinderen vinden dat prima hoor. Ze zijn dan weer om 14.15 uur uit dus smiddags ook nog heel veel tijd.