Nee hoor, je kunt ook een kortere looptijd kiezen of bijvoorbeeld tussentijds extra aflossen met looptijdverkorting.
Ik zou werkelijk niet weten waarom. Je betaalt altijd nog meer rente dan je terug krijgt. Als je veel eigen vermogen hebt kun je beter een duurder huis kopen want je eerste huis is op dit moment vrij van vermogensbelasting maar dan neem je dus geen hypotheek. Of als je een veel lagere rente kunt krijgen dan loont het om te verhuizen, maar een hogere hypotheek is dan ook niet direct noodzakelijk voordeliger. Ik zou een andere accountant zoeken
Die 30 jaar is wel de standaard en je krijgt dus ook niet standaard de keuze of je korter wilt. Als je dat wilt zul je dat zelf aan moeten geven. Inlossen tussentijds kan bij onze bank tot 10% per jaar zonder boete.
Mijn ouders hebben overwaarde van bijna 1,5 ton . Wij hebben overwaarde van z'n 60.000 euro. Erg veel voor huisje wat we in 2008 gekocht hebben . Voor toen 148.000 euro. Nu waard 210.000 ( WOZ ook al 189.000 euro ) . Zitten hier prima. Niet veel aan huis gedaan behalve hier en daar wat isolatie en badkamertje etc. Willen over 4/5 jaar nokverhoging doen en dan gedeelte overwaarde opnemen voor deze verbouwing. Hij wordt daarna alleen meer waard . Huis met nokverhoging is hier om de hoek verkocht voor 275.000 euro. Zelfde woning als ons maar dan met zolder
Onze accountant is heel goed, doet in ieder geval veel grote bekende klanten dus daar heb ik alle vertrouwen in. Het is alweer een advies van 2 misschien zelfs 3 jaar geleden. Misschien leg ik het hier verkeerd uit of heb ik het idee erachter verkeerd begrepen. Maar het advies was in ieder geval verhuis naar een duurder huis en het idee erachter had met de belastingdienst te maken.
Ik snap het idee wel hoor. Als je een duurder huis koopt kun je meer profiteren van hypotheekrenteaftrek, helemaal als je in een hoge belastingschijf zit. Was vooral in de jaren 90/ begin 2000 populair om zoveel mogelijk te lenen voor je aftrek. Het blijft alleen een aftrek... geld lenen kost geld, helaas. Gelukkig heb je nu ook veel mensen die juist hypotheekvrij willen leven en wordt bovenstaande minder geadviseerd.
Belasting technisch heeft hij wel gelijk, maar dan betaal je gewoon meer aan de bank. Als ik €100 aan de bank betaal ben ik 100% zeker dat er geen enkel voordeel voor mij is, als ik €100 aan belasting betaal is er een kans dat er wat gebruikt wordt voor voorzieningen waar ik of mensen waar ik in geef iets aan hebben. Ik snap nooit zo waarom mensen geen belasting willen betalen, maar het geen probleem vinden om het aan een bank te geven. Een ander huis kopen en daar meer voor betalen is nuttig als je graag een ander huis wil, maar puur omdat het belastingtechnisch voordeel oplevert en tegelijkertijd de bank spekt, snap ik nooit zo.
3 jaar geleden nieuwbouw gekocht en er staan er nu 2 te koop, kleiner dan ons want wij hebben een grote uitbouw en op zolder beide kanten dakkapel over de hele breedte. Toch staan deze al voor 200.000 meer te koop dan onze prijs destijds
Zo heb ik het nooit bekeken en ik vind het een mooie manier om er in het vervolg naar te kijken zodat het wat minder pijn doet bedankt voor deze reactie dus!
Hypotheek vrij leven is het doel, over 15 jaar dan zijn we 51. We riepen wel afgelopen jaar toen de rente zo laag werd en dus de maandlasten ook dat we het verschil jaarlijks zouden wegstorten om nog eerder klaar te zijn maar bij nader inzien ben ik van mening dat we nu leven en nu van ons geld willen genieten. Niemand heeft ons morgen gegeven dus die 51 vind ik nog niet eens zo een heel slecht voornemen.
Dat kan alleen maar als je geen NHG hebt. Ons huis is nu 345000 euro waard en ik heb een hypotheek die meer dan 200.000 euro lager is maar omdat ik NHG heb kan ik dat niet verlagen. Ook rentemiddeling is voor ons ongunstig, dan zou ik van 3.75% rente naar 2.4% gaan, niet rendabel en scheelt me echt een paar tientjes per maand. Over 3 jaar loopt de rentevaste periode af. Wij lossen elk jaar een paar 1000 euro extra af waardoor ik over 3 jaar onder de 100.000 euro zit kwa hypotheek. Als de rente dan nog zo laag is ga ik ruim 400 euro per maand minder betalen dan nu. Als hij gaat stijgen naar bijvoorbeeld 4% betaal ik alsnog minder per maand dan dat ik nu doe. Hier een hypotheek die 30 jaar loopt maar we hopen af te lossen binnen 18 tot 20 jaar.
Jullie hebben natuurlijk al financieel heel verstandig gedaan door in je eerste koophuis te blijven en lekker geld over te houden dus groot gelijk.
Nieuwbouw in 2016 gekocht,wonen er nu 2,5 jaar dicht bij Den Haag 286 000 Gasloos warmtepomp en zonnepanelen,dus geen energiekosten. Overwaarde meer dan 250 000. Maar heb er helaas niks aan als een nieuw huis koop is het meer dan 5 ton. Willen hier niet weg omdat het onwijs kindvriendelijk is.
dat advies kan nog steeds gelden. Als je hypotheek bijna of helemaal afgelost is ga je inkomstenbelasting betalen over de woz waarde van je woning. Het kan dus goedkoper zijn om ‘meer’ aan de bank te betalen omdat je anders netto meer aan belasting betaald dan dat je aan de bank betaald. Zeker als je op de grens van een belastingschijf zit kan het beter zijn te verhuizen naar een groter huis en op die manier vermogen op te bouwen zonder dat het ten koste gaat van je toeslagen en hogere aanslagen.
Jij weet er veel van zo te zien! Mijn schoonouders zitten nu in deze situatie (dus hypotheek volledig afgelost) en ze betalen inderdaad niks aan belasting. Overigens zijn wij, als het meezit, op ons 55e volledig hypotheek vrij. We twijfelen wel eens om extra te gaan aflossen om eerder zonder hypotheek te komen. Maar ik weet nooit goed wat daar nu de voor- en nadelen van zijn. Kan iemand dat inschatten? Wij zitten in de hoogste belastingschijf en krijgen sowieso nauwelijks belasting terug jaarlijks voor onze rente (hooguit een paar 100 euro), dus daarvoor hoeven we het niet te laten. En sparen loont tegenwoordig ook al niet echt meer... maar wat zijn verder voors en tegens?
Ik denk dat veel mensen die HRA wegstrepen tegen het EWF waardoor het dus lijkt alsof het duurder wordt als je aflost. Als je ooit nog wilt verhuizen krijg je te maken met de bijleenregeling, daar zou ik dus even naar kijken. Of een dure verbouwing. Ik weet niet of je een spaarhypotheek hebt, dat is net even anders. Ik zou eens uitrekenen hoeveel je netto aan rente gaat betalen tot het einde van je hypotheek... daar schrik je meestal behoorlijk van. Bovendien kun je nu nog gebruik maken van wet Hillen, al wordt dat wel afgebouwd.
Jij hebt het over het sinds 2019 afbouwen van wet Hillen en het betalen van EWF. Zoals jij het hierboven beschrijft in pas in 2048 van toepassing, als de meeste van ons sowieso de hypotheek hebben afgelost. Het wordt in kleine stapjes afgebouwd, net als de hypotheekrenteaftrek trouwens die moet je vooral ook niet vergeten. https://www.consumentenbond.nl/hypotheek/volledig-aflossen