Hoi allemaal, Dochter is nu 3 dus druk op zoek naar een leuke basisschool voor haar. Mijn voorkeur gaat uit naar de Vrije School maar natuurlijk moet ik ook een plan B hebben. Nu kwam ik een hele leuk school tegen die met het jenaplan werkt. Zijn er hier mensen die hier ervaring mee hebben?
Mijn oudste dochter zit sinds dit jaar op een Jenaplanschool. Zelf heb ik ook op een Jenaplanschool gezeten. De oudste kwam van een reguliere school (de jongste zit daar nog), ik vind de Jenaplanschool een verademing. Het met meerdere (3 hier op school) groepen bij elkaar zitten, het sociale aspect, de zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid, het thematisch werken, aandacht voor andere dingen naast het cognitieve, enz. alles bevalt.
Moet bij het kind passen. Heb twee kinderen op een jenaplanschool en ik heb al heel wat kinderen zien vertrekken omdat het niet helemaal goed ging.
Ja, wij, overigens ook met regulier ervaring. Per Jenaplanschool onderling verschilt het natuurlijk ook. Bij mijn dochter past het meer dan bij mijn zoon. Veel samenwerking, vieringen, jezelf presenteren, geen huiswerk (bijna alles doe je onder schooltijd), verschillende leeftijden bij elkaar, veel ouderparticipatie, kamp (al vanaf groep 3) enz. Dat verschilt wat met regulier, ook de mate waarin. Maar veel scholen hebben van allerlei onderwijstypen wat meegepikt, dus het verschil is niet meer zo groot met regulier als 20 jaar geleden. Mijn zoon houdt niet van dat constante samenwerken, die kringen en vieringen komen hem inmiddels de neus uit en hij zit momenteel in een onrustige groep (je wisselt een paar keer van bouw), dus al je werk in de klas maken is ook geen succes. Wat wel prettig is, is dat ze ook meer met kinderen uit andere klassen en groepen omgaan. In regulier zag ik meer dat dat zich vooral beperkte tot klasgenoten. Schoolfeesten en kamp zijn ook leuk georganiseerd. Bovendien vragen ze wel wat van de zelfstandigheid van een kind en wat meer vrijheid op school. Dat vinden mijn kinderen allebei wel prettig.
Ik besef me dat het inderdaad ook een kwestie is van aankijken of het bij het kind past, dat geldt voor de Vrije School ook. Wel denk ik dat het sociale aspect heel goed voor haar zal zijn en ook het zelfstandig werken lijkt me voor haar geen probleem (in hoeverre je dat kunt zien bij een kind van net 3 natuurlijk).
Het verschilt inderdaad behoorlijk per school. Mijn dochter (groep 7) heeft best redelijk wat huiswerk, zeker wekelijks wel iets (spreekbeurt, werkstuk, boekbesprekingen, Engels leren, topografie, soms wat voor rekenen ofzo, enz.). Kamp is hier ´pas´ vanaf groep 6. Ik vind het verschil met regulier onderwijs (in ieder geval tussen de school van de jongste en de oudste) echt wel behoorlijk (en gelukkig maar, want daar waren we naar op zoek ).
Ja, dat is altijd een gok, maar ook met regulier etc. Had ik toen ze zo klein waren geweten wat ik nu wist, dan had ik ook andere keuzes gemaakt. Maar goed, werkt het in de praktijk echt niet, dan kun je altijd nog overstappen.
Geldt inderdaad ook voor regulier! De oudste is dus gestart op een reguliere school, terwijl ik toen al vermoedde dat het meer een 'Jenaplankind' was, alleen zitten die scholen allemaal verder weg en de reguliere school leek ook aardig richting Jenaplan te gaan. Helaas bleek de reguliere school voor haar dus niet de juiste school en de Jenaplanschool lijkt dat tot nu toe wel te zijn.
Dat vind ik wel makkelijk gezegd, je kind zit daar dan toch met vriendjes en alles, zomaar even overstappen lijkt me niet wat. Mijne is nu bijna 2, maar denk er al wel over na. Voorkeur gaat nu uit naar Dalton, maar ik heb echt geen flauw idee hoe dat voor haar gaat uitpakken. Ik vind dat wel een heel lastige keuze, juist omdat je ze niet zomaar even uit hun school met vriendjes trekt en naar een andere school doet.
Ik zie zelf jonge kinderen als best flexibel. Natuurlijk verander je niet zomaar van school maar ik denk dat t/m groep 5 de meeste kinderen snel weer nieuwe vriendjes vinden. Pas vanaf de middelbare school gaan de meeste kinderen vriendschappen voor het leven opbouwen, daarvoor zijn ze eigenlijk nog inwisselbaar. Mijn dochter zit in groep 3 van een Montessori school, 1/2, 3/4/5 en 6/7/8 bij elkaar. Bij elke overstap van onderbouw naar middenbouw naar bovenbouw worden de overstappende kinderen door elkaar gehusseld (beste vriendjes bij elkaar maar is niet altijd mogelijk). Ook als ze bijvoorbeeld creatieve middag hebben of paasluch, dan mixen ze alle middenbouw klassen door elkaar. Mijn dochter speelt daardoor met de halve school en er is ook echt een goede verbonden sfeer op school. Ik denk dat Jenaplan kinderen ook wel een 'bredere blik' hebben. Weet niet zo goed het juiste woord te kiezen, maar niet zo gefocused op slechts enkele individuen. Moet wel bij het kind passen, en dat is soms lastig in te schatten met 3-4 jaar. Maar 1 keer van basisschool wisselen mocht het na proberen toch niet passen zie ik zelf niet als reden om het niet te proberen.
Wij hebben destijds bij onze oudste ook voor een jenaplan school gekozen. En tot nu toe is het een super leuke school. Maar ik ben erg benieuwd hoe het gaat als hij echt moet gaan leren, zit nu in groep 1/2. we gaan het meemaken. (Dit zal misschien het stukje past dit schooltype bij mijn kind zijn) Alle thema’s, vieringen, de creativiteit, de samenwerkingen zijn dingen die erg leuk zijn. Hier ook kamp met alle klassen vanaf groep 3. Met een heel thema, en allerlei activiteiten. In mijn ogen krijgen ze veel eigen ruimte en creatieve vrijheid, maar wel met structuur, die ik bij vrije school niet zo zag. Ook hier is er veel ouderparticipatie, om alle thema’s, vieringen, en uitjes te kunnen regelen en doen.
Meeste kinderen die hier weggaan zitten in de middenbouw (3/4/5). In de bovenbouw is er bijna geen verloop meer en zijn de groepen wat kleiner.
Hier bevalt het ook erg goed. 1 dochter in de middenbouw (3/4/5) en eentje in de bovenbouw (6/7/8) . Wat hoihoi zegt herken ik erg (ook al is dat dan een Montessori school) Mijn dochter zit in groep 3 van een Montessori school, 1/2, 3/4/5 en 6/7/8 bij elkaar. Bij elke overstap van onderbouw naar middenbouw naar bovenbouw worden de overstappende kinderen door elkaar gehusseld (beste vriendjes bij elkaar maar is niet altijd mogelijk). Ook als ze bijvoorbeeld creatieve middag hebben of paasluch, dan mixen ze alle middenbouw klassen door elkaar. Mijn dochter speelt daardoor met de halve school en er is ook echt een goede verbonden sfeer op school Mijn dochter heeft dus 2 goede vriendinnetjes uit groep 3 en 4. Verder in de andere groep 3/4/5 klas haar beste vriendin (dit was nog niet zó duidelijk bij de kleuters indertijd) . Van wie ze wél hoopt en ze gaan vragen of ze volgend jaar weer bij elkaar komen, als ze naar de bovenbouw gaan. Verder is het ook gewoon als op iedere andere school: Het hangt ook altijd een beetje af van de kinderen bij wie je in de klas zit en vooral van de docent die er voor staat... Maar ons bevalt het erg goed. Ik vind het zelf ook fijn dat ik als ouder nog veel meekrijg van m'n kind op school, omdat je er regelmatig aanwezig kunt zijn. Bij verjaardagen, presentaties, boekbesprekingen en sowieso iedere ochtend in de klas, bij zowel de jongste als de oudste.
Ik ben er heel enthousiast over. Mooi dat er veel onderwerpen verdiept worden en dat er veel ruimte is voor de sociaal-emotioneel ontwikkeling. Ik kan me wel voorstellen dat het als nog erg verschilt per school. Bij mijn zoon op school zijn ze niet bang om aanpassingen te maken als dat beter past bij de groep. Bijv. een klas die wel vaste plekken heeft, omdat die kinderen het nodig hebben.
Ik denk dat het bij je moet passen. Het is heel erg gericht op creativiteit, samenwerken en sociale vaardigheden. Minder op prestaties of leren dan een Dalton of reguliere school. Dalton is trouwens echt individualisme onderwijs. En prestatiegericht (zelfstandigheid en verantwoordelijkheid zijn belangrijk). Bij jenaplan is dat minder van belang. Daar ligt de nadruk juist meer op vieringen, veel samen werken. Het lijkt daarin op de vrije school maar is minder dogmatisch en religieus dan een vrije school. Ook zijn er meer reguliere vakken en is het wat meer op leren gericht. Of het bij je past moet blijken met de jaren. Als jij een sociaal, makkelijk kind hebt dat dol is op toneel, knutselen, met de handen werken, fantasie verhalen of in het middelpunt staan. Is het geschikt. Voor andere kinderen is regulier onderwijs weer beter.
@Mystiek , bij mijn dochter past het wel, bij mijn zoon niet echt. Hij houdt er niet van om voor publiek te staan, zichzelf te presenteren, werkt liever zelfstandig i.p.v. samen, houdt meer van werken uit boeken etc., dan kringen, nieuwsbesprekingen enz. Die vieringen komen hem werkelijk de neus uit, te veel en te vaak.
Grappig, mijn oudste zoon heeft grondig hekel aan knutselen en met handen werken. Wat betreft af en toe in het middelpunt staan en leren presenteren dat vind ik hele belangrijke waardigheden die je zo vroeg mogelijk kan leren met het oog op de toekomst (studie en werk). Hij is niet erg sociaal maar kan wel omgaan met anderen. Je moet zeker zelfstandig kunnen werken en kunnen omgaan met uitgesteld aandacht en of het prestatiegericht is... nou en of... De kinderen die hier weggegaan zijn hadden vaak consentratieproblemen/konden niet zelfstandig werken/konden niet goed meekomen met de groep qua leerstof/vroegen te veel aandacht van de leerkracht. Het zal wel per school verschillen ongetwijfeld.
Onze school is (nog)geen officiele jenaplan school, maar werkt wel volgens dezelfde principes.Wat ik echt heel fijn vind is het contact met en het respect voor kinderen in de andere leerjaren. Ook op kinderfeestjes zie je dat vriendjes vanuit de hele school worden gevraagd. De bovenbouw helpt mee met activiteiten voor de onderbouw. Als de bovenbouw op kamp gaat, komt de onderbouw ze uitzwaaien en toezingen. Zelf heb ik het gevoel dat deze onderwijsvorm hele zelfverzekerde en zelfstandige, ondernemende kinderen oplevert. En aangezien mijn kinderen erfelijk belast zijn door een hele onzekere moeder, kunnen ze wel een zetje in de goede richting gebruiken.
Kinderen die niet zoveel hebben met creativiteit en fantasie. Maar die gewoon zelfstandig willen leren. Of die niet zo graag in het middelpunt staan. Jenaplan is prima voor kinderen die gek zijn op toneel, zingen of voor groepen staan. Het is heel groepsgericht. Dat is heel erg mooi. Maar sommige kinderen zijn meer op zichzelf. En dat is ook prima. Ook is het wat meer ontspannen ook qua prestaties. Ook dat is geen probleem maar dat moet bij je passen als kind en ouder. Ze kijken naar veel meer dan alleen de gewone vakken. En hebben een andere kijk op leren of resultaten. Als voorbeeld een jongen die ik ken. Dromerig type waar niet zoveel uitkwam. Die ging totaal op in vieringen. Maar bij het leren was hij er niet bij. Zijn ouders hebben hem overgeplaatst naar een reguliere school waar de aanpak wat strakker was. In zijn vrije tijd leeft hij zich nu creatief uit.