Oma's draadjesvlees

Discussion in 'De lounge' started by Merel260, Sep 16, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Merel260

    Merel260 Actief lid

    Oct 15, 2011
    195
    2
    18
    Female
    Zuid-Holland
    Wie heeft er voor mij het recept van draadjesvlees, zoals oma die vroeger maakte. :D
     
  2. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    ik doe het zo: peper en zout erop, om en om bruin braden, dan laag zetten 2 laurierblaadjes erbij, deksel erop, water over de deksel heen doen tot het niet meer sist, af en toe water bij doen, ongeveer 3/4 uur laten sudderen.
     
  3. Merel260

    Merel260 Actief lid

    Oct 15, 2011
    195
    2
    18
    Female
    Zuid-Holland
    Mmmm, dat klinkt lekker. Thanks!
     
  4. Tralalala

    Tralalala Fanatiek lid

    Dec 29, 2012
    1,968
    1
    36
    Zuiden van NL
    Oké dan heb ik een hele stomme vraag..... Met wat voor soort vlees maak je dat? :D
     
  5. Maartt

    Maartt Fanatiek lid

    Mar 30, 2011
    4,843
    725
    113
    Mag ik komen eten?
     
  6. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    sucadelapjes
     
  7. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Als Merel 260 het nu uitprobeert, komen we allemaal proeven of het goed is gelukt :D
     
  8. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Volgens mij helpt een scheutje azijn om het vlees zachter te krijgen. En ik zou er wat meer kruiden bijdoen. Ga het binnenkort ook maken, heb me vanmiddag zitten inlezen
     
  9. Yanna

    Yanna Actief lid

    Aug 7, 2013
    295
    6
    18
    Mmm dat is zo lekker!
    Ik doe het zo:
    Alleen peper erop en in roomboter aanbraden. Dan vlees uit de pan en ui in de pan fruiten. Vlees terug in de pan. Water en zout of runderbouillon erbij. Laurierblaadje, eetlepel azijn erbij. Soms ook nog een gesneden tomaat of kruidnagels erbij.

    De azijn is zuur en lost het taaie bindweefsel van het vlees op. Ook belangrijk om zacht vlees te krijgen is dat je de overgangen van warm naar koud en andersom niet te groot maakt. Dus geen koud water bij het vlees doen maar warm water. En ook als ik even later water bij moet vullen doe ik dit uit de waterkoker. En als je de jus evt. wil afmaken met maïzena dan kan je het vlees warm houden in aluminiumfolie. De maïzena zorgt voor een gebonden jus.
     
  10. Maartt

    Maartt Fanatiek lid

    Mar 30, 2011
    4,843
    725
    113
    Ik stem voor! :D
     
  11. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Dat klinkt ook erg lekker, ik gebruik trouwens zelf ook roomboter ;)
     
  12. Debaky

    Debaky VIP lid

    Apr 22, 2013
    10,348
    5,392
    113
    Dit is mijn recept, althans die van mijn oma ;)

    Vlees kruiden met peper, zout, knoflook.

    Om en om bruin bakken in een klein beetje boter, dan een blok van 250 gram ROOM boter laten smelten in de sudder pan, daar twee laurier blaadjes bij doen, een scheutje azijn ( word het vlees zacht van ) en wat blokjes ontbijt koek toevoegen...

    Ik zet dit meestal rond 08:30 op en laat dat dan de gehele dag tot ongeveer 17:00/17:30 sudderen.

    I loooooooove it
     
  13. Charise

    Charise VIP lid

    Nov 9, 2011
    5,664
    5
    38
    Zwanger zijn van een prachtig meisje!
    Zuid-Holland
    Ingrediënten:
    - 500 gram runderriblappen
    - 50 gram boter
    - 3 uien, in ringen
    - 50 gram bloem
    - 400 ml rundvleesbouillon (van tablet)
    - 2 laurierblaadjes
    - 3 kruidnagels
    - 4 el azijn
    - 4 el ketjap manis

    Bereiding:
    Oven voor verwarmen op 140 graden.
    Vlees in blokjes van 2 cm snijden en met een beetje zou bestrooien. Boter in ovenvaste braadpan verhitten en het vlees in 2 minuten rondom bruin bakken.
    Daarna vlees uit de pan.

    Bak de ui op laag vuur 6 minuten in het overgebleven bakvet. Dan de bloem toevoegen en al roerend nog 5 min. bakken tot het geheel bruin is. Dit zorgt voor een volle smaak.

    Voeg de bouillon, laurierblaadjes en kruidnagel toe en dan roerend aan de kook brengen. Haal van het vuur af en voeg het vlees, azijn en de ketjap toe. (Door de azijn word het vlees lekker mals).
    En dan de pan met deksel in 't midden van de oven zetten.

    5 uur laten stoven.
    Na 4 uur kijk je in de pan en voeg je zo nodig kokend water toe (als het te droog word).

    Laurierblaadjes en kruidnagel verwijderen en eten!!

    -----

    Ik maak het altijd volgens dit recept, maar speel een beetje met de hoeveelheden van alles. Errug lekker!
    Oh en het lekkerst is het pas de dag daarna!
    En wat je over hebt invriezen en later opwarmen is ook heerlijk!

    Ik vind het 't lekkerst met aardappels en rode kool!
     
  14. Gerdatje

    Gerdatje Fanatiek lid

    Apr 27, 2012
    1,920
    0
    0
    100% Mama
    Achterhoek
    Ik gooi er ook altijd nog kruidnagel bij en peper balletjes.
    Verder als ik nog heb tomaatjes.
    En ik laat het zeker meer dan 4 uur op staan.
     
  15. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    Apr 11, 2008
    10,680
    3,692
    113
    Dit is mijn recept :)

    gesnipperd uitje glazig bakken met een teentje knoflook
    Sucadelapjes dan rondom dichtschroeien (bruin bakken) - de uitjes een beetje opzij doen
    Daarna blussen met runderbouillon (ipv water, veeeeeel lekkerder)
    Vervolgens :
    een klein blikje tomatenpuree
    een scheut rode wijn of port
    3 laurierblaadjes
    4 of 5 geplette jeneverbessen
    3 kruidnagels
    1 plakje ontbijtkoek in kleine blokjes gesneden
    nog 1 teentje knoflook
    tijm/rozemarijn (gedroogd) naar smaak
    zout en peper

    en dan op een sudderplaatje minimaal 3 (maar vaak 4 uur of langer) laten sudderen, wel af en toe even checken of er voldoende vocht in zit. Anders runderbouillon toevoegen.

    en dan lekker met aardappelpuree en stoofpeertjes of rode kool met appeltjes ...
     
  16. fidel2010

    fidel2010 VIP lid

    Aug 26, 2010
    6,659
    212
    63
    Stap 1 begin altijd met vlees op kamertemperatuur, dus nooit wat voor vlees direct uit de koelkast in een hete pan, want daar wordt het ook taai van (geld voor alle soorten vlees)


    Soort vlees riblappen, doorregenlappen,sucadelappen
     
  17. Jonon

    Jonon Fanatiek lid

    Feb 9, 2012
    1,319
    0
    0
    In m'n huuske
    Precies zo!!

    En ik bewaar de jus in een kommetje in de koelkast (gebakken in Croma het vlees) en daar gooi ik een deel van in de stamppot. Boerenkool, hutspot, andijviestamppot. Heerlijk!!
     
  18. Micchan

    Micchan VIP lid

    Jan 24, 2012
    22,458
    2,258
    113
    Female
    Wenen
    Ooooooohh hier heb ik nu enorme zin in..
     
  19. Teske1987

    Teske1987 Fanatiek lid

    Aug 7, 2013
    2,294
    0
    0
    Dit klinkt erg goed. Weet wat ik deze week ga eten!
     
  20. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    Nov 24, 2008
    4,841
    177
    63
    Same here! Toevallig zijn hier bij de slager de sucadelappen in de aanbieding :)
     

Share This Page