Paniekstoornis en zwangerschap Pop poli / Pang poli

Discussie in 'Gezondheid' gestart door nieltje78, 15 jan 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. nieltje78

  nieltje78 Actief lid

  13 mrt 2012
  149
  0
  16
  NULL
  NULL
  Dag meiden,

  Ik heb een paniekstoornis en een kind.
  De reden van mijn onderwerp hier is het volgende. In 2011 ben ik op deze site terechtgekomen vanwege mijn paniekstoornis en kinderwens. Ik ben toen gelijkgestemden tegengekomen en die meiden zijn nog altijd in mijn leven in de vorm van een eigen Facebookgroepje waar we onze vragen aan elkaar kunnen stellen. Dit is zo ontzettend waardevol voor ons geweest, want het is al super spannend om een kind te krijgen en al helemaal met een paniekstoornis of angststoornis.

  Zelf had ik een kinderwens en mede door de support van deze dames zijn we er voor gegaan en hebben we een zoon gekregen (inmiddels 4 jaar). Het belangrijkste voor mij was antwoorden vinden. Wat doet een zwangerschap met je, kan ik het wel, wil ik het wel, kan ik het wel aan, wat als ik paniekaanvallen krijg etc.

  Ik ben tijdens mijn zwangerschap een blog begonnen en heb deze 9 maanden bijgehouden. Mijn zwangerschap verliep via de POP-poli / PANG-poli van het ziekenhuis. Een traject omdat ik antidepressiva slikte en deze stoornis heb, Je wordt dan door een team in de gaten gehouden (Gynaecoloog, Kinderarts, Apotheker en Psychiater). Dat kan ik iedereen aanraden!

  Heb je interesse lees dan mijn verhaal, misschien helpt het je om antwoorden op je vragen te krijgen.

  https://paniekje.wordpress.com/zwangerschap/

  Liefs
   
 2. Mim89

  Mim89 VIP lid

  29 jan 2019
  7.886
  6.086
  113
  Vrouw
  Wat fijn om dit topic tegen te komen! Ik heb zelf nl ocd en slik ook antidepressiva. Ik ga voor een eerste kindje. Nu heb ik wel gelezen dat steeds meer artsen het verstandiger vinden om dit ook door te slikken tijdens je zwangerschap, ook vanwege het hopelijk voorkomen van postnatale depressie. Mag ik vragen welke antidepressiva jij gebruikt?
   
 3. nieltje78

  nieltje78 Actief lid

  13 mrt 2012
  149
  0
  16
  NULL
  NULL
  Hoi hoi,
  Leuk dat je reageert! Spannend dat je voor je eerste kindje gaat <3
  Klopt inderdaad, in een aantal gevallen AD kun je beter door blijven slikken, omdat de stress die je zonder de AD hebt schadelijk voor je kindje kan zijn. Veel AD is goed getest en veilig bevonden. Ik heb zelf Efexor gehad en zat op 112.5 mg tijdens de zwangerschap. Dat ging heel goed. Op mijn blog kan je de hele zwangerschapsperiode lezen. Ik heb alle bezoekjes aan het ziekenhuis etc opgeschreven. Ik had zelf zoveel vragen en er was niemand die mij kon vertellen hoe dat is om paniek te hebben en zwanger te zijn, dat ik zelf ben gaan schrijven, zodat misschien iemand anders wel deze antwoorden heeft.
  Stel gerust je vragen he! Mag hier, mag ook via mijn blog.
   
 4. Mim89

  Mim89 VIP lid

  29 jan 2019
  7.886
  6.086
  113
  Vrouw
  Ik heb net heel het onderwerp zwangerschap op je blog gelezen. Herkende mezelf in veel van je gedachten.

  In Efexor zit Venlafaxine toch? Ik heb een paar jaar geleden Venlafaxine gehad maar toen het beter ging afgebouwd en mee gestopt. Helaas vorig jaar een terugval en nu slik ik Sertraline 150mg. Deze week heb ik een afspraak met mijn psycholoog dan ga ik er eens naar vragen.
   
 5. nieltje78

  nieltje78 Actief lid

  13 mrt 2012
  149
  0
  16
  NULL
  NULL
  Haii, klopt, Efexor is Venlafaxine. Ik heb het net 15 jaar geslikt en afgelopen maand overgestapt naar Citalopram. De Venlafaxine werkte bij mij niet goed meer en ik denk ook nooit geweldig. Venlafaxinepakt het hele brein aan, legt er een dekentje overheen als het ware. Citalopram is lokaal gericht. Ik ben nu bijna 14 dagen aan het opbouwen en voel me super goed!
  Je mag je door laten verwijzen naar een psychiater als je dat wilt. Zij kunnen dan goed naar je medicatie kijken. Ik heb de zwangerschap met Efexor/venlafaxine gedaan en dat ging prima!
  Voel je je goed bij de Sertaline?
   
 6. Mim89

  Mim89 VIP lid

  29 jan 2019
  7.886
  6.086
  113
  Vrouw
  Ja mijn psycholoog en psychiater werken samen dus ga het morgen overleggen. En ik weet inmiddels ook dat er in een zkh vlakbij ook een pop poli zit.
  Mijn eerste antidepressiva jaren geleden was ook Sertraline en dat was voor mijn gevoel een wondermiddel. Alleen merkte ik na een tijd er niks meer van dus toen ook overgestapt naar Citalopram. Maar toen ik de Citalopram afbouwde ging het niet goed dus toen over op Venlafaxine en erbij zo nodig Oxazepam. Toen ben ik 16 weken intern in behandeling geweest waar ik meteen moest stoppen met de Oxazepam en durende de behandeling ook de Venlafaxine helemaal afgebouwd. Was ik supertrots op. Alleen helaas ging het 1,5 jaar geleden mis dus naar de huisarts gegaan en zelf om Sertraline gevraagd en verwijzing voor psycholoog. En samen met de psycholoog/psychiater de Sertraline opgebouwd. Het ging eerst met ups en downs maar dat kwam ook omdat er veel problemen heel diep lagen die ik helemaal moest aanpakken samen met de psycholoog. Nu durf ik eindelijk weer te zeggen dat ik me goed voel. Al schommelt de ocd heel erg maar dat zal altijd wel zo blijven denk ik.
  Ik heb jarenlang gedacht voordat ik zwanger word mòet ik van de medicatie af zijn. Moet moet moet. En dat maakte me soms wel enigzins bang dat dat me nooit zou lukken. Daarom ben ik nu wel opgelucht dat het wèl kan met medicatie.
   
 7. nieltje78

  nieltje78 Actief lid

  13 mrt 2012
  149
  0
  16
  NULL
  NULL
  Hi Mim89,
  Hoe was je gesprek bij de psycholoog? Fijn dat er een POP-poli in de buurt zit. Ik zou het iedereen aanraden (ook vrouwen zonder paniek). Heeft bij jou de Citalopram altijd goed gewerkt? Waarom ben je dan overgestapt naar Venlafaxine? Deze had je toch kunnen blijven gebruiken?
  Soms heeft een lichaam gewoon een bepaalde stof nodig die je zelf niet genoeg aanmaakt. Fantastisch dat er tegenwoordig veilige medicatie is voor moeder en kind. Dat maakt het ook mogelijk om mama te worden. Ik had het zonder ook nooit aangedurfd/gekund. Ons kindje heeft hier helemaal geen last van gehad of aan overgehouden. Als het niet veilig was geweest was ik er ook nooit aan begonnen.
  Wat heftig dat je 16 weken intern in behandeling bent geweest, dan moet je het zwaar hebben gehad. En echt diepe buiging hoe je het gedaan hebt, mag je trots op zijn! ook mooi dat je zelf aan de bel hebt getrokken toen het minder ging, dat is super sterk en realistisch. Soms heb je gewoon weer ondersteuning nodig. Heb jij de EMDR therapie gedaan?
   
 8. Mim89

  Mim89 VIP lid

  29 jan 2019
  7.886
  6.086
  113
  Vrouw
  Sorry voor mijn late reactie. Had geen melding gekregen.
  Gesprek bij de psycholoog ging goed. Het was de laatste keer dat ik haar had omdat ze met zwangerschapsverlof ging maar heb haar wel verteld wat mijn plannen zijn. Ze reageerde positief en zei ook dat ik een afspraak met de psychiater moet maken om alles te bespreken. Komende Vrijdag heb ik mijn eerste gesprek met de psycholoog die haar vervangt tijdens haar verlof.

  Om heel eerlijk te zijn durf ik niet meer helemaal met zekerheid te zeggen waarom ik toen Citalopram heb afgebouwd en mee heb gestopt. Heb het iig wel ook onder begeleiding gedaan en met een afbouwschema.

  Die 16 weken intern waren idd heftig maar ik zag door de bomen het bos niet meer. Psychiater die ik toendertijd had zei toen ook dat dat eigenlijk mijn laatste optie was qua behandeling voor de ocd. Maar ik had toen alleen een psychiater dus dat was 1 keer in de 2 weken daarnaartoe of een belafspraak en eigenlijk alleen om te bespreken hoe het qua medicatie ging. In die 16 weken heb ik wel veel handvaten geleerd om om te gaan met mijn dwang. Op momenten is het alleen soms lastig om ze ook daadwerkelijk toe te passen.

  Nee ik heb geen emdr gehad. Bij mijn 'issues' is dat niet specifiek nodig. Wel heeft mijn psycholoog me een paar weken geleden onder een soort van hypnose gebracht waarin ik terug moest naar mijn kindertijd om de issues met mijn vader aan te pakken.

  Hoe gaat het nu met jou?
   
 9. nieltje78

  nieltje78 Actief lid

  13 mrt 2012
  149
  0
  16
  NULL
  NULL
  Hi Mim89,

  Fijn dat je een goed gesprek gehad hebt. Hopelijk zijn de gesprekken met haar vervanger net zo prettig.

  Wat heb je voor dwang(stoornis)? Deze moet je wel enorm in de weg gezeten hebben, vreselijk. Ik ken het alleen in lichte vorm. Als ik niet lekker in mijn vel zit, heb ik ook meer dwang dan normaal, maar nog steeds binnen de perken gelukkig. Begrijp wel heel goed dat het je enorm in de weg zit en de gevoelens die je daarbij kunt hebben.
  Fijn dat je daar zo goed geholpen bent.

  EMDR lijkt me heel interessant, maar volgens mij werkt het alleen bij trauma's en deze heb ik niet. Jij ook niet? Aangezien je het issue noemt ;)
  Ik heb alleen cognitieve gedragstherapieen gehad en een paar keer een groepstherapie. Dat was helemaal niets voor mij. Ging me meer zorgen om anderen maken dan om mezelf haha.

  Ik zit nu in de opbouw van de Citalopram en ben nu 3 weken bezig. HIj werkt al behoorlijk goed, maar nog niet optimaal. Dat duurt nog een paar weekjes. Ben alweer gestart met halve dagen werken en dat gaat heel goed. Grappige was dat ik mijn oxazepam enorm had opgespaard voor deze periode en ik heb 1x een halve gehad in deze 1.5 maand. Goed teken dus!

  Ik heb trouwens op FB een groepje met meiden zoals wij, paniekaanvallen. Wij hebben elkaar via deze zwangerschapspagina leren kennen (aantal daarvan) omdat we allemaal een kinderwens hadden en paniekklachten. Als je het interessant vindt kan ik je toevoegen. Daar kan je al je vragen stellen omtrent paniek en zwanger zijn/ worden. Allemaal hele lieve meiden die elkaar bijstaan bij paniekissues. We hebben elkaar nooit in het echt ontmoet en soms wordt er maandenlang geen vraag gesteld, maar als je er een hebt krijg je meteen antwoord. Super fijne back up en door ieders ervaring super waardevol. Inmiddels hebben de meesten een of meerdere kindjes en met allemaal gaat het heel voorspoedig. Laat maar weten, je bent van harte welkom.
   
 10. Mim89

  Mim89 VIP lid

  29 jan 2019
  7.886
  6.086
  113
  Vrouw
  Hoihoi,

  Nee trauma's heb ik gelukkig niet. Wel heel veel meegemaakt.

  Ik heb verschillende soorten dwang, o.a. controledwang en teldwang. Bij mij schommelt het ook hoor. Als ik stress heb/niet lekker in mijn vel zit slaat dat meteen op de dwang. Maar ik moet zeggen dat de gedachte aan een kindje wel een stok achter de deur is.

  Wat fijn dat je bijna geen Oxazepam hebt gebruikt! Bij mij hielp die nooit zo, merkte er niet zo veel van.

  Ik zou het wel fijn vinden om bij die fb groep te komen. Zal je een pb sturen met mijn gegevens.
   

Deel Deze Pagina