@LadyXochi; ik bedoel eigenlijk dat je het niet meteen voor 1040 uur moet vastleggen, maar bv van 1 aug 09 t/m 31 dec 09 en dan weer laten verlengen van 1 jan 10 t/m 30 apr 10 etc. Zolang 1 gedeelte maar minimaal 1 maand duurt. Je mag het in 6 gedeelten opsplitsen, en in deze slechte tijden zou ik dit zeker doen. Als het goed is moet je werkgever hier ook een soort van contract voor opstellen, en deze kunnen ze elke periode dat jij het wilt verlengen weer verlengen. Dan heb je t zwart op wit staan en kunnen ze je de resterende uren bij evt ontslag niet meer afnemen. @madelieveke; idd! Vergeten te vermelden.
Hier het betreffende stukje van de szw site: Verandering van werkgever Als u het verlof in delen hebt opgenomen maar in de tussentijd een nieuwe baan vindt, dan behoudt u uw verlof. Bij uw nieuwe werkgever kunt u het resterende ouderschapsverlof opnemen. Als u het verlof in een keer heeft opgenomen, maar in de tussentijd van werkgever verandert, vervalt uw resterende verlof.
Ok, ik snap het... Maar geldt dat bijvoorbeeld ook als je na je ontslag niet meteen een nieuwe baan hebt, maar bijvoorbeeld een half jaar later?
werk je in het PO? In het VO mag je na je ouderschapsverlof niet de helft of minder dan de helft van je originele contracturen gaan werken. werkte je fulltime, 1.0 fte, dan moet je na je ouderschapsverlof minimaal 0,51 werken.
Ja, omdat je officieel volgens de wet een jaar in dienst moet zijn van een werkgever voordat je ouderschapsverlof mag opnemen...
Misschien domme vraag hoor, maar als er geen concrete afspraken zijn gemaakt mag je toch gewoon eerst een tijd ouderschapsverlof opnemen en daarna alsnog minder gaan werken (contractaanpassing)? Ik werk nu 40 uur per week voor een klein bedrijf, zonder CAO/brancheorganisatie of wat dan ook. Mijn baas vindt alles best, maar ik moet wel alles zelf uitzoeken en voorkauwen als ik ouderschapsverlof wil: ik moet hém dus uitleggen wat hij moet doen en wat het hem kost en welke rechten ik heb enzo. Hoe kom ik er nou achter of het wel of niet financieel voordelig is? Voor mij dus.. Ik krijg per januari een andere functie en een fikse salarisverhoging, maar dan wel op basis van 40 uur. Ik ga echter 24 uur werken, dus onder streep ga ik er bruto dus weer op achteruit. Dat kan ik volgens mij dan weer een beetje goed maken met ouderschapsverlof.. Nou ben ik aan de ene kant geneigd om te denken: pffff veel te ingewikkeld allemaal, ik laat gewoon mijn contract aanpassen. Aan de andere kant ben je een dief van je eigen portemonnee als je gebruik mag maken van ouderschapsverlofkorting en je doet het niet... Aaaarg! Heeft iemand een tip voor een website ofzo waar het allemaal netjes uitgelegd staat (szw is beetje te algemeen)?
Volgens mij mag dat wel, eerst een tijdje ouderschapsverlof en dan alsnog daarna een contractsaanpassing. Zo ga ik het nl zelf ook doen, en werk zelf op pz. Szw is wel de enige site waar echt voldoende info opstaat hoor, anders ff zowel voor werknemer als voor werkgever checken.
Heb op de SZW site wat handige info gevonden. Als je met ouderschapsverlof gaat, heeft dat gevolgen voor je - salaris - toeslagen die berekend zijn o.b.v. je inkomen (bv zorg-, huur-, kinderopvangtoeslag) - bijstand (als je onder het minimum uitkomt) - vakantiedagen die je opbouwt (de vakantiedagen die je nog hebt, mag je natuurlijk houden) Maar ik las ook ouderschapsverlofkorting kunt krijgen op de inkomstenbelasting. Daar moet ik nog even meer over uitzoeken, want zoiets heb je niet als je meteen minder gaat werken. Je moet je verlof 2 maanden van tevoren schriftelijk doorgeven. Hierin moet staan: * op welke datum je het verlof in wil laten gaan * hoeveel verlof je wil opnemen * op welke dag je het verlof opneemt * hoelang de verlofperiode gaat duren
Weet iemand ook hoe het zit als je minder werkt? Ik werk niet fulltime namelijk (28 uur) en wil (zeker in het begin) 16 of 20 uur gaan werken. Kan ik dan ook het best voor ouderschapsverlof kiezen of is dit alleen 'voordeliger' als je fulltime werkt??
Je baas mag het wel weigeren als je het in delen op wilt nemen volgens mij. Ik kom ergens in maart terug van zwangerschapsverlof en wil dan 16uur ouderschapsverlof opnemen (werk nu 32uur). Eind april loopt mijn contract af en dan mag ik volgens mijn baas niet opnieuw ouderschapsverlof opnemen, maar krijg ik een contract van 16 uur. Snap niet waarom, want het kost haar niks.... Ohja, wat is dan in 1 x opnemen? Is dat zoals ik het doe 50% gaan werken en 50% opnemen? Of moet ik dan in mn brief zetten dat ik zoveel uur wil opnemen? Ik heb nu een ondertekende brief van mn baas waar in staat: 'Het is akkoord dat je na je zwangerschapsverlof 16 uur ouderschapsverlof opneemt en 16uur in de apotheek werkt, te weten op maandag en vrijdag. Indien je contract in april verlengt wordt, zal dit een contract van 16uur zijn.' Moet hier dan nog een aanvulling bij van het aantal uren dat ik opneem in totaal of is dit voldoende zo en kan ik dan later alsnog ouderschapsverlof opnemen? Anders ben ik dus alles kwijt. Hoop dat iemand het snapt haha. Anders kan ik misschien beter nog niks opnemen en het later opnemen als ik al 16uur werk??
Ik heb dit jaar 9 uur ouderschapsverlof per week en volgend jaar 8 uur ouderschapsverlof per week. En ik krijg iedere maand een gedeelte terug van de belastingdienst. Ik heb voor ouderschapsverlof gekozen omdat die 2 jaar mijn pensioenopbouw gewoon doorloopt. Ik weet ook nog niet of ik daarna fulltime weer aan de slag wil of niet. Dus het is precies mooi om dat in die 2 jaar te proberen.
Wat ben ik blij dat ik hier even een stukje lees. Wist helemaal niks van die verlog korting. Ik beval (als het goed is ) rond 25 December en mijn ouderschapsverlof zou dan halverwege Maart in gaan. Ik wil dit een jaar gaan doen en dat voor 1 dag in de week. Maar het bedrag wat je terug krijgt kan ik dan pas in 2011 met de aangifte terug vragen? Dan weet ik tenminste dat ik goed zit. En niet in 1 keer terug moet gaan betalen of zo.
Hmmm, ik heb net even rondgekeken op internet... Klopt het dat je recht hebt op 26x je werkweek? Dus als ik 40 uur werk, dat ik dan 26x40=1040 uur ouderschapsverlof heb? (Volgens mijn bron was het vóór 2009 maar 13x en sinds 01-01-2009 26x) Dat zou betekenen dat ik 130 full-time dagen op zou kunnen nemen... Dus als ik 1 dag per week opneem, dan kan ik daar, als ik goed plan, bijna 3 jaar mee door blijven gaan... Van 1 januari 2009 tot 10 augustus 2012. Dat is lekker! En met goed plannen bedoel ik, rekening houdend met het volgende: Opsplitsen rond de feestdagen En dan behoud ik dus mijn pensioen én ik krijg ouderschapsverlofkorting...
bovenstaand klopt, mits je brutosalaris verhaal he, maar goed dat is je bekend he? Waarom zou je per 1-1-09 al verlof in laten gaan? Niet weer later? Ik neem aan dat je niet per 1-1 weer begint met werken?
dat heb je trouwens lekker zitten rekenen om zo je verlof te spreiden en dus 2 maanden langer verlof te hebben. Slim ik ga ook eens kijken betwijfel of mijn werkgever het leuk vindt als ik het zo inkleed, het houdt wel in dat hij bepaalde maanden mij meer moet uitbetalen!
Lotte, klopt inderdaad. De werkgever hoeft alleen de standaard regeling (dus de helft van de werktijd) te accepteren.
Hè? Dus hij kan zelfs weigeren dat ik 1 dag per week opneem? Dat klopt volgens mij niet hoor. Dan zou hij me zo kunnen dwingen om OF full-time te blijven werken, OF 50% van mijn salaris in te leveren. EN nee, ik begin niet op 01-01, maar op 04-01 en begin dan ook op 08-01 met verlof, want dat is de vrijdag... Maar het was maar als voorbeeldberekening. En dat moet HIJ aan kunnen tonen. Dus ik hoef er niet bang voor te zijn.
Dat klopt idd, je werkgever hoeft niet akkoord te gaan met een andere regeling dan de standaard regeling.