Pas ook op met 'gewone' nederlandse kaas!

Discussie in 'Gezondheid' gestart door fioon, 20 feb 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. fioon

    fioon Fanatiek lid

    9 dec 2006
    1.361
    1
    0
    Flevoland
    Ik kocht laatst in de supermarkt kaas, gewoon een Hollands stuk kaas.
    Ik was in de veronderstelling dat Nederlandse, harde kazen altijd veilig zouden zijn en dat alleen een enkel Frans kaasje rauwe melk bevat (maar dat dat zelfs bijna niet voorkomt).....

    Leest mijn vriend het etiket, staat er tot onze grote verbazing: rauwe melk!

    Deze kaas mag ik dus helemaal niet hebben nu ik zwanger ben.

    Het gaat om de boerderijkaas van Gijs ofzo, van de Plus en de Super de Boer...

    Wat ik hiermee wil zeggen is, let altijd op, dus ook als je gewone Hollandse kaas koopt!
     
  2. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Klopt, dat wordt ook verkocht in Nederland. Maar de kans dat er in een harde kaas listeria zit, is uitermate klein. Harde kazen bevatten weinig vocht en daarin kunnen listeria bacteriën niet leven.
    Toch neem ik het zekere voor het onzekere en wacht wel met die kazen tot na de zwangerschap.
     
  3. Rosa84

    Rosa84 Bekend lid

    4 nov 2008
    638
    0
    0
    Volgens mij is dat heel vaak met boeren kaas, dat wordt van dagverse (en dus meestal rauwe) melk gemaakt. Tenminste, dat vertelde de kaasboer mij laatst ;)
     
  4. henkie24

    henkie24 Niet meer actief

    ja klopt idd ;)
     
  5. fioon

    fioon Fanatiek lid

    9 dec 2006
    1.361
    1
    0
    Flevoland
    Mmmm dat wist ik dus niet. Vaak lees je dat 'gewone' harde kazen altijd veilig zijn..

    Nouja, als je het een keer eet is het ook niet zo'n ramp, maar ik denk wel dat je er voorzichtig mee moet zijn...
     
  6. klavertje

    klavertje Bekend lid

    18 jun 2008
    710
    0
    0
    Ojee nou ik ben een echte KAAS freak. Eet bijna dagelijk kaas. mmm we zullen zien wat het voor uitwerking heeft op ons mannetje straks. ;)
     
  7. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Het gevaar van listeria zit em echt in de zachte rauwmelkse kazen, vanwege het vocht idd.

    Harde boerenkaas of GranPardano of Parmezaanse kaas kan je gewoon eten.
     
  8. fioon

    fioon Fanatiek lid

    9 dec 2006
    1.361
    1
    0
    Flevoland
    Is dat zo? Want ook die boerenkazen enzo zijn van rauwe melk en daar kan de bacterie in voorkomen..
     
  9. GL013

    GL013 Bekend lid

    27 sep 2007
    676
    0
    0
    Tilburg
    Op de site van het voedingscentrum:

    Voor boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt. Deze kaas is (half)hard en rijpt lang onder een lage zuurgraad. Daardoor kunnen bacteriën er moeilijk in overleven. Bij boerenkaas komen daardoor nauwelijks problemen voor. Ook komen incidenten minder vaak voor dan vroeger.

    Hele artikel: http://www.voedingscentrum.nl/EtenEnHer ... isicos.htm

    Kan dus gewoon hoor!
     
  10. Assi

    Assi Fanatiek lid

    2 mrt 2008
    4.519
    46
    48
    Oei, ik koop vaak belegen kaas 48+ van de Plus.

    Ik ging ervanuit dat Hollandse kaas gewoon veilig was dus keek nooit op het etiket.
     
  11. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Relax nou maar! De topictitel is verwarrend, want het gaat dus niet om gewone kaas, maar om boerenkaas en ook daarvoor geldt als deze hard is dat je die gewoon kunt eten! Hier gaat per twee 1,5 kilo kaas per week doorheen; kan niet zonder! 8)
     
  12. kaatje k

    kaatje k Fanatiek lid

    dames, niet teveel stressen! zogelukkig heeft gelijk, je kunt deze kaas gewoon eten. En ik ben levensmiddelentechnoloog dus weet waar ik het over heb!

    Alle boerenkaas is gemaakt van rauwe melk, maar in harde kaas kunnen geen bacterieen leven. bacterien hebben namelijk water nodigm om te overleven, en dat zit niet in deze kaas. er is dus geen enkel probleem deze kaas te eten. alleen met zachte, waterbevattende kaas moet je uitkijken!
     
  13. muis26

    muis26 Fanatiek lid

    idd geen paniek! je topic naam zou ik ook even aanpassen als ik jou was. je maakt mensen nu echt onnodig enorm ongerust!
    Alle harde nederlandse kazen kan je gewoon eten, alleen die jij bedoeld staat echt BOERENKAAS op .... en dat kan dan van rauwe melk zijn gemaakt, echter is deze kaas wel keihard dus kan die bacterie volgens mij amper groeien. dan hou je misschien een kans van 0.010% over om besmet te worden. en als mensen nu je topic naam lezen krijgen 9 van de 10 weer meteen een hartverzakking :) hihi

    dont panic!
     
  14. fioon

    fioon Fanatiek lid

    9 dec 2006
    1.361
    1
    0
    Flevoland
    Ik kan de naam niet meer veranderen..


    Maar het is opzich toch niet zo enorm onrustgevend als je goed leest. Het is 'pas ook op met'.. Het is niet 'je mag geen nederlandse kaas eten'.......

    Ik vind ook dat je niet te 'spastisch' moet doen over dit soort dingen, maar ik schrok gewoon toen er op een stuk kaas uit de supermarkt 'rauwe melk' stond, terwijl ik dit niet verwachtte bij hollandse kaas...

    Dus vandaar..
     
  15. Kiwi1

    Kiwi1 Fanatiek lid

    26 dec 2007
    4.849
    0
    0
    Maar je weet toch ook dat je harde kazen altijd mag eten, ook al zijn ze rauw?

    Ik vind de titel redelijk onrustgevend. Niet voor mijzelf hoor, want ik schrik niet van een kaasje meer of minder, maar voor sommigen hier die al heeeel erg voorzichtig zijn en straks helemaal niks meer aan eten omdat ze overal gevaar van zien. Snappie ;)
    Maar je bedoeling is goed, want je wilt mensen gewoon informeren.
     

Deel Deze Pagina