Ons zoontje krijgt Methylfenidaat (kortwerkend) i.v.m. AD(H)D. Kortwerkend omdat hij dat zelf prettiger vindt dat de langwerkende / met vertraagde afgifte. Alles gaat prima, alleen eten is drama. Hij eet ‘s morgens een boterham en daarna pas weer z’n avondeten, na zijn avond eten haalt hij het wel in met smoothies / brood / kwark enz. Maar toch valt hij af, nu al 4 KG. Zelf heeft hij er geen last van, maar dit lijkt mij niet goed bij een kind van 7 die volop in de groei moet zijn. Iemand ervaring / tips wat we nog kunnen doen? Het is zo’n zoektocht geweest naar de juiste (hoeveelheid) medicatie en om nu weer dat hele traject in te moeten zouden we voor hem heel vervelend vinden nu alles zo goed gaat (op eten na).
Bij mijn dochter bleef het helaas zo. Ze is een lagere dosering gaan nemen. Maar ben je niet onder controle.met je kind? Wij moesten naar de psychiater om te wegen ed. Ik zou vooral overleggen met degene die het heeft voorgeschreven.
‘s ochtends voor de eerste medicatie meer eten? Zorgen dat er direct een smoothie of bak kwark in gaat in de ochtend. Maar zou idd in overleg gaan.
Wij zijn wel onder controle maar er wordt niet gewogen. Ik ga morgen idd bellen, maar hoop toch op een goede tip zodat we niet weer over moeten stappen op andere medicatie of dosering.
Dit moet je zeker met de arts bespreken. Vreemd dat er niet gewogen wordt. En meting lengte? Dit moet zeker ieder half jaar bij kinderen. Zo ook de bloeddruk. Bij deze medicatie is nauwe opvolging toch wel noodzakelijk. Wij kregen eerst medicatie via de huisarts. Deze volgde wel op, maar toch wilde ik dat er een specialist meekeek. Hierdoor de dosering en soort medicatie nog beter kunnen aanpassen. Het is en blijft een zoektocht.
Dat is apart. Hier loopt de medicatie via de kinderarts en daar worden ze elke keer gemeten en gewogen.
Hier ook om de 3 maanden controle gewicht/lengte en bloeddruk/hartslag. Meestal online met eigen apparatuur, dat scheelt flink wat (reis)tijd. Ik herinner mijn lieve adhd'er met en zonder medicatie meerdere malen per dag aan eten en we maken het in de ochtend en voor school ook nog voor hem klaar ondanks dat hij 14 is (avond ook maar dat vind ik normaal ). Anders vergeet hij te eten, of is hij te 'lui' om wat klaar te maken. Hij is slank, maar niet afgevallen bij medicatie. En gelukkig altijd een gezond gewicht gehad. Maar daar let ik dus wel actief op, en 'geen honger' is niet echt een reden om toch niet twee boterhammen en/of wat lekkerders te eten na school. Het lijkt me dat wegen en bloeddruk meten toch wel horen bij de gezondheidscontrole bij medicatie. Goed dat je het wil aankaarten!
Hoe lang slikt hij het al? Soms is het alleen in het begin een bijwerking. Een enkele keer blijft het, dan moet je wel verder kijken. Ik moet mijn dochter er overigens ook regelmatig aan herinneren dat ze moet eten. Ik zet om die reden ook wel eens wat voor haar neus, zelf pakken doet ze niet snel.
Wat vreemd dat ze niet wegen bij controles. Hier zijn ze er juist strikt op, bv verhogen van medicatie is niet aan de orde als ze qua gewicht niet genoeg is aangekomen - afvallen op deze leeftijd (ze is nu 9, startte met medicatie toen ze 8 was) is echt uit den boze in haar geval. Hier heeft ze nu langwerkende medicatie en daarop eet ze beter dan op kortwerkend. Bij kortwerkend gaf ze aan wel echt honger te hebben, maar niet te kúnnen eten, en dat vond ze heel vervelend. Nu met langwerkend eet ze wel nog minder dan toen ze helemaal geen medicatie gebruikte, maar toen at ze denk ik ook juist meer vanwege haar adhd - ze kon boterhammen bv blijven eten als we niet een beetje een rem erop zetten.
Zoals ik heb begrepen is de hoeveelheid medicatie ook niet afhankelijk van het gewicht, natuurlijk wel de max. dosering. Maar vreemd is het wel dat bij iedereen die controle plaats vindt… Ik krijg er nu wel een akelig gevoel bij waarom wij dit niet hebben. We moeten wel op controle, maar dat is alleen een gesprek over hoe het gaat. We zijn van dec - mrt bezig geweest met juiste medicatie en dosering, hij krijgt 15 mg in de ochtend en nog 2x 10 daarna (om de 3 uur).
Die rem herken ik idd, na zijn avondeten gaat hij ook ‘los’ om het in te halen. Dus over het algemeen krijgt hij wel redelijk wat binnen, maar blijkbaar niet genoeg en valt toch af. Ik wil ook niet dat hij een ongezonde relatie krijgt met voeding hierdoor, nou ja, zoals jullie merken heb ik veel vraagtekens nu. Ik ga morgen bellen!
Thuis kan ik het idd beter sturen, maar de meeste eetmomenten zijn helaas toch op school waarbij de juf niet alleen maar met hem bezig kan zijn. Hij mag er al langer over doen, maar eet dus gewoon niet.
De juf kan natuurlijk wel even checken of hij íets gegeten heeft. En zelf direct na school weer iets geven.
4 kg afvallen voor een kindje van 7 jaar vind ik echt veel! en zeker in zo'n kort periode van enkele maand. Ik vind dat zorgelijk en ook een reden om op korte termijn hierover de voorschrijvend arts te raadplegen. Dat kan ook door bijv. vragen om een telefonisch consult of e consult om je zorg over het gewicht en eetpatroon kenbaar te maken. Wat is dan nu de lengte en gewicht van je kindje?
Ik zou dit wel even aankaarten bij juf, ook gezien het afvallen. Daar kunnen ze dan toch hopelijk wel een uitzondering in maken dat ze juist er dan wel bovenop zitten.
Hier zouden ze inderdaad heel graag gewoon even meedenken en aangeven dat ze moet eten. Bij mijn dochter werkte dat dus niet, ze had we honger en wilde ook graag eten, maar kreeg het gewoon niet weg - dus dwingen leek mij (en de psychiater) juist geen goed idee.
Ik heb helaas ook altijd moeten eten anders kreeg ik ernstige hypos en zat dan vaak ook echt tegen heug en meug te eten. M’n moeder zei achteraf ook altijd ik was echt bang dat je een eetstoornis ervan zou krijgen. Maar helemaal geen last van gehad want ik wist ook waarom ik dus moest eten anders kon er een ritje ziekenhuis van komen. Bij mij was er dus ook altijd aandacht voor vanaf de leerkrachten. Dus dat zou je idd bij een uitzondering mogen verwachten. dat die twee van mij af en toe hun lunch niet eten nou so be it om het zo te zeggen.
Ik vind het ook vreemd dat er niet gemeten en gewogen wordt. Hier was dat het eerste jaar standaard bij de controles, omdat ze niet af mocht vallen. Dan zouden ze namelijk andere medicatie moeten. Eigenlijk was dat vooral waarom we de controles hadden. Mijn dochter eet ook amper op school (hooguit een halve cracker of rijstwafel), maar dat hoort ook een beetje bij puberen. Uit school eet ze wel vaak een tosti of soep, dan heeft ze honger. En we zijn volle melkproducten gaan geven. Ze ontbijt meestal met volle kwark.
Dit is best een hoge dosering voor mijn gevoel. Mijn dochter van bijna 12 krijgt 's ochtends 10 mg en bij de lunch 7,5 mg. Om 15u is het uitgewerkt en dan eet ze dus zo een dubbele tosti of portie kale pasta weg.