Wij geven hem meestal een yoghurtje na zijn eten.. behalve dus als hij zijn eten weigert op te eten. Gisteren wilde hij zijn fruitpap weer niet opeten, maar heeft dan de rest van de namiddag rustig gespeeld. Gaf helemaal niet de indruk hongerig te zijn en heeft dan savonds flink zijn melk en boterham opgegeten. Maar ik vind het soms moeilijk om te weten wanneer hij doorheeft dat als hij zijn eten niet opeet, hij toch zijn yoghurt krijgt.. dat wil ik een beetje vermijden..
't Is maar hoe je ernaar kijkt. Als voor jou yoghurt onderdeel van de maaltijd is, maakt het niet uit dat het bordje eten niet leeg gaat. Als voor jou yoghurt echt extra is, moet je het alleen geven als het bordje leeg is. Wij bieden altijd naturel yoghurt of fruit aan, ongeacht hoe veel of hoe weinig er gegeten is. IJsjes of vla zijn alleen voor af en toe, maar nooit als het bordje niet leeg is. Hoe jij hiermee omgaat, is helemaal aan jezelf.
Jullie zoon (dacht ik???) is maar 17 maanden.........ik vind dit erg jong om consequent te zijn. Schep zijn eten op, geef hem een vork en ga dan lekker zelf eten. Leg niet te veel nadruk op hem en zijn eetgedrag. Op een gegeven moment (ook al is zijn bord niet leeg) bied je hem een toetje aan.
Het is echt heel afhankelijk van hoe JIJ mee omgaat met het toetje. Als jij er iets bijzonders van maakt, een beloning voor het wel of niet eten van het andere (dus voor een kind ergere) eten, dan gaat je zoon dat ook zo zien.
Ik heb tot nu toe een makkelijke eter, dus kan er zelf niet over meepraten, maar weet wel van een kennis van mij dat haar dochter een slechte eter is. Wel valt mij op dat die dan weer veel tussendoortjes krijgt, dus grote kans dat ze gewoon geen honger heeft. Ik weet niet hoe dat bij jouw kindje is? Overigens, ik las dat stukje over geen zuivel direct na de maaltijd ivm ijzeropname. Hoe zit dat precies? Hier geven we altijd direct na het eten yoghurt. En we eten vrij laat (soms wel eens om 19.00 uur) en na een uur ligt hij dan al op bed. Maar ook bij zijn broodmaaltijd drinkt hij melk/karnemelk. Krijgt hij dan nu te weinig ijzer?
je kindje huilt in zijn bedje schreef je. denk je dat hij huilt van honger maar toch niet wil eten?ik snap niet waarom je schreef dat hij 'natuurlijk' huilt? als mijn jongen huilt en ik denk dat hij honger heeft dan geef ik hem wel wat. als hij blijft huilen en hij eet echt niets dan denk ik dat hij ergens last van heeft. ziek of kiezen etc...
Onze zoon krijgt een tussendoortje (kleine yoghurt) na zijn middagmaal, en na zijn fruitpap. Dit op de dagen dat hij thuis is. Als hij thuiskomt van de creche, krijgt hij ook een kleine yoghurt. Anders krijgt hij geen tussendoortje of misschien eens een droge koek tussendoor.
Maar hoe vaak per dag eet hij dan yoghurt? En hoeveel is een 'kleine' yoghurt? En is dat gewone pure yoghurt of die kindertoetjes? En hoeveel melk drinkt hij dan daarnaast in totaal? Kan het niet zijn dat hij teveel aan zuivel krijgt (en misschien dan minder honger heeft voor ander eten, zuivel vult behoorlijk)? Hier krijgen ze over de hele dag 2x 150cc melk, en dat is het dan aan zuivel. Heel sporadisch eten wij yoghurt of vla, en soms krijgen ze wel een plak kaas op hun brood. Maar meer zuivel heeft een peuter niet nodig, en van te veel zuivel kan ie te vol raken.
Waarschijnlijk valt het allemaal wel mee qua ijzeropname, maar het is inderdaad beter om dit niet bij/ vlak na een maaltijd te doen. Wat natuurlijk ook een mogelijkheid is, is om na het eten een stukje fruit of iets anders te nemen als toetje en die yoghurt als tussendoortje te nemen. Bij de broodmaaltijd zou ik kiezen voor iets anders, vruchtensap zorgt bijvoorbeeld voor een betere opname van het ijzer. Dit komt door de vitamine c die er inzit, vandaar dat een stukje fruit na de maaltijd ook altijd extra goed is.
Hey Adi het zijn van die kleine kinder yoghurt petit gervais van 50gr. de yoghurt krijgt hij na zijn middageten en na zijn fruitpap om 16u. (de dagen dat hij bij de onthaalmoeder is, krijgt hij hem echt als tussendoortje rond 17u en drinkt dan savonds nog zijn melk en een boterhammetje) hij drinkt smorgens en savonds 280ml melk. Denk zeker niet dat het is omdat hij geen honger heeft, maar eerder echt gewoon niet willen opeten. en soms zijn het groentjes die hij al 20x mooi heeft gegeten. Bij de onthaalmoeder eet hij als de beste.
Drinkt hij dus 2x280ml melk of in totaal 280ml???? Als het die eerste is krijgt hij wel veel zuivel, als daar ook nog die yoghurt bij komt... En eet hij 's middags warm en 's avonds een boterham?? Misschien dit een keer omdraaien?? Hier heeft ze over het algemeen 's avonds meer honger dan tussen de middag... Zou er sowieso niet teveel aandacht aan schenken als hij niet wil eten en het niet tegen zijn zin naar binnen gaan duwen! Dat werkt alleen maar averechts! Ben het eens mbt het toetjes met eerdere reacties: gebruik dat niet als beloning of straf! Je kan natuurlijk wel het soort toetje aanpassen...
Ik heb wel eens gehoord, dat een kind rond de leeftijd van 1 jaar minder hard gaat groeien, en dus ook minder gaat eten. Omdat veel ouders dit niet weten, krijg je dan dus een "eetstrijd": de ouders willen het kind meer laten eten (net zoveel als het eerst at), maar het kind zit al vol! Dus dat wil niet. Daarna krijgt alle eten een negatieve lading. Gewoon eten + een toetje (als je dat eet) aan bieden, eet-ie niet dan eet-ie niet en dan is het ontbijt weer de eerste maaltijd. En inderdaad niet het toetje geven als beloning voor het eten van "die vieze groente". Nee, die groente is ook lekker! Het is handig als ze dat meekrijgen. Ik ben nog niet zover, maar ik hoop dat het me lukt dat over te dragen.