Aangeraden wordt per dag 1200 mg calcium binnen te krijgen tijdens de zwangerschap terwijl een glas melk er 300 bevat! Dat red ik dus nooit, en calcium bruistabletten zijn door mijn HA afgeraden.. Hoe doen jullie dit?
De aanbevolen hoeveelheden calcium is gesteld op 700-1000 mg. per dag. Het ideale evenwicht Calcium:Fosfor = 2:1. Bij de gemiddelde Nederlander is dat echter 1:3. Dit komt met name door de hoge consumptie van zuivel (kaas en melk) en frisdranken (bevatten fosfor als conserveringsmiddel). Het lichaam is in staat calcium op te nemen in de botten indien er ook voldoende magnesium en eiwitten voorhanden zijn. Belangrijk hierbij is beweging en belasting van de botten én zonlicht. Hele dagen voor de TV en met de bus naar school is dus niet bevorderlijk voor de opbouw van stevige botten. Productenlijst Onderstaande lijst geeft enigszins een indicatie van de hoeveelheden calcium in verschillende producten, de getallen zijn in milligrammen per 100 gram vers product. Sommige producten bevatten calcium maar dit wordt om verschillende redenen niet of nauwelijks opgenomen. Deze producten staan niet op de lijst (je hebt er mbt de calcium inname niks aan) aardappel 8 miso 80 zoute haring 100 makreel blik 175 magere vis 20 koolraap 80 zonnebloempitten 100 stroop 183 zoete bataat 30 bleekselderij 80 broccoli 100 hazelnoten 200 bonen wit/bruin 37 mosterd 84 olijven 100 chocoladevlokken 200 mandarijnen 40 abrikozen gedr. 90 ovomaltine 120 boerenkool 180 rozijnen 50 koolrabi 90 chinese kool 125 garnalen 200 ketjap 60 marmite 95 tahoe 130 amandelen 250 bramen 60 sojabonen 95 eidooier 150 sterrenkers 250 groene kool 75 tempé 100 cacaopoeder 150 vijgen gedr. 280 knolselderij 80 peren gedr. 100 spinazie 150 winegums 360 Over het algemeen kun je zeggen dat er veel calcium zit in: peulvruchten, soja en sojaproducten, noten, groenten, volle granen en gedroogd fruit. Melk en melkproducten (yoghurt, kaas enzovoort) bevatten veel fosfor. Hierdoor wordt calcium erg slecht opgenomen. Uiteindelijk leveren deze producten dus geen extra calcium op. Groenten met veel oxaalzuur (spinazie, rabarber, postelein) hebben meestal ook een hoog gehalte aan calcium. Oxaalzuur en calcium houden elkaar in evenwicht vandaar dat deze groenten dan ook geen extra calcium opleveren. Adviezen met betrekking tot de calciumopname Gebruik minder melk, kaas en frisdrank, deze spullen bevatten veel fosfor. Eet meer groenten en fruit. Hou de calcium-fosfor verhouding in de gaten. Drink minder koffie (cafeïne). Zorg voor voldoende vit D (zonlicht) Zorg voor voldoende beweging.
Conclusie: veel winegums eten (haha, lijkt me ook niet goed). Maar maak je niet druk, je krijgt veel meer calcium binnen dan je denkt. Maar als je twijfelt, kun je natuurlijk altijd zwangerschapsvitaminen nemen. Ik let zelf niet zoveel op de hoeveelheden en hou me er niet zo mee bezig, maar eet zoveel mogelijk gevarieerd en gezond.
Heyyy Thnx! Zo kan ik het combineren, en idd in de vitaminen zitten ze ook! Dan kom ik al een stuk meer in de buurt
Ik heb me er nooit druk om gemaakt. Drink al jaren geen melk of karnemelk meer (vind ik echt nie meer lekker). Toetjes eet ik minimaal. Ik slik nu tijdens de zwangerschap wel gravitamon, hierin zit per tablet 200mg calcium. De rest zal ik uit mijn eten moeten halen. Komt vast goed.
Winegums word van vermalen botten gemaakt, daarom dat hoge calcium gehalte brrrrrr Neem wel extra plak kaas en glas melk