Peuter (2) praat vrijwel niet

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Aegyo, 1 sep 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lieke1989

    Lieke1989 Niet meer actief

    Vooral afwachten. Meertalig opvoeden kan op het begin wat vertraging veroorzaken máár op de lange termijn is de taalvaardigheid beter, ook bij het leren van nieuwe talen.
     
  2. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.279
    25.751
    113
    Mijn zoon is 2 jr en 3 mnd en zegt sinds een week mama en papa (wel met wat haperingen, bv mapa). Hij heeft een hele tijd geleden ook ‘die’ gezegd, maar dat doet hij nu niet meer. Hij zei dus letterlijk geen woord, tot vorige week.
    Hij probeert het wel, maar het lukt niet. Als ik bv vraag: ‘kan jij auto zeggen?’ Dan probeert hij het en hij maakt een klank (soms ook niet) en zijn hoofd beweegt helemaal mee, alsof het uit zijn tenen moet komen. Dus ik ga toch op korte termijn een verwijzing vragen voor een onderzoek bij een audiologisch centrum.
    Mijn zoon hoort ook prima en snapt alles wat we zeggen. Hij is ook heel erg bezig met taal, door steeds van alles aan te wijzen en dan moeten wij het benoemen. Zijn passieve woordenschat is al groot zat. Maar het zelf produceren van taal lukt dus niet. En ik denk dat hij daar hulp bij nodig heeft.
    Wat jouw zoon betreft, denk ik dat je zelf het beste kan inschatten of je nog even kan wachten, of dat je toch al hulp in moet schakelen. Jij kan zien welke ontwikkeling hij doormaakt en hoe snel/langzaam dat gaat en welke frustraties dat oplevert. Sommige kinderen zijn nou eenmaal laat, maar sommige kinderen zijn laat met reden en dan is het fijn om er snel bij te zijn.

    Mijn zoon gaat trouwens sinds juni naar de psz. In het begin was dat wennen. Huilen bij het afscheid enz, maar iedere keer ging het beter en na de vakantie was ik bang dat hij weer opnieuw moest wennen. Maar niets is minder waar, en vandaag kreeg ik een kus en ging hij lekker spelen.
    Hij heeft een vve-indicatie en die gaat over twee weken in, dan gaat hij 4 dagdelen naar de psz. Dat zal misschien ook wel helpen, maar zolang hij niet weet hoe hij woorden moet vormen en het wel wil, denk ik dat hij iets gespecialiseerdere hulp nodig heeft.
     
  3. Emma86

    Emma86 VIP lid

    25 jun 2012
    5.281
    2.232
    113
    Vrouw
    Nederland
    Als hij echt net 2 is zou ik hem nog een half jaartje de tijd geven voordat je je druk gaat maken. Als hij alles begrijpt en simpele opdrachten kan uitvoeren (pak je schoenen bijvoorbeeld) is er nu écht nog niks mis.

    Mijn dochter is ook zo'n kat uit de boom kijker en zei ook bijna niks op de pzs. Wilde in het begin ook niet meedoen met liedjes en dansen bijvoorbeeld. Geef dat een paar maanden de tijd. Het komt goed!
     
  4. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.307
    28.483
    113
    Nee absoluut niet stoppen met het Engels.
    Zijn taalbegrip is aanwezig want hij verstaat alles zeg je. Daarnaast kent hij ook een paar woordjes.
    Zijn hersentjes zijn heus echt druk bezig met de taal, hij hoort het tenslotte elke dag, de hele dag. Het komt eruit wanneer hij er klaar voor is.

    Late spraak is niet erg. Het doel is spreken, niet de snelheid daarvan.
    2talig opvoeden kan zorgen voor latere spraak hoewel dat laatst is ontkracht in een wetenschappelijk onderzoek. Het blijkt dat het menselijke brein met gemak meerdere talen tegelijk kan leren zonder extra moeite. (Geld wel alleen voor kinderen die de talen vanaf de geboorte horen) Toch zie ik het ook wel veel hoor, latere spraak. Mijn zoontje loopt ook iets achter. (Wij doen 3 talen).
     
    Aegyo vindt dit leuk.
  5. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.069
    3.862
    113
    Een vriendin van me voedt haar kinderen ook tweetalig op en daarbij zeiden ze ook bij het CB dat het vaak voorkomt dat ze wat later gaan praten.
    Ze zijn nu jaren verder en ze praten prima Nederlands.

    Mijn zoon zei met zijn tweede verjaardag maar 10 woorden ofzo, waarvan de helft verkeerd uitgesproken.
    Echt, een week of twee later leek het alsof de sluizen open gingen en zong hij gewoon liedjes met de juiste tekst! Hij had gewoon alles in zijn hoofd zitten, maar het kwam er eerder niet uit.
    Ik merkte wel dat hij me begreep en verstond, daarnaast was ik zelf ook een late prater, dus ik maakte me geen zorgen. Vond het soms alleen wel zielig dat hij wat gefrustreerd was als hij iets probeerde duidelijk te maken wat wij niet begrepen.
    Maar de taalontwikkeling kan enorm verschillen, in de meeste gevallen is het rond het zesde jaar allemaal gelijk getrokken. Las er eens zo’n stuk over van een hoogleraar die daar in gespecialiseerd was.
     
  6. honeyy

    honeyy VIP lid

    5 nov 2008
    7.635
    44
    48
    verkoopster babyspeciaalzaak
    Ik loop met onze zoon bij de kinderarts (voor een kma) en heb die vraag aan haar gesteld want onze zoon is namelijk hetzelfde als jouw zoon.

    Alles snapt hij, wat ik vraag doet hij maar praten ho maar. De KA vertelde dat ze met 2 jaar maar 2 woorden hoeven te zeggen. Als ze dat doen is er niks aan de hand.
     
  7. podiki25

    podiki25 Fanatiek lid

    18 mei 2012
    3.897
    124
    63
    Tandheelkunde
    Barcelona
    Jullie zijn een tweetalig gezien (wij hier ook meerdere talen dus kan er van meepraten). Dat is niet makkelijk voor kinderen. Mijn dochtertje deed net hetzelfde als jouw knul. Hele verhalen brabbelen maar niet te verstaan. Nu ze 3,5 is wel. Nu maakt ze halve zinnen. Is pas vanaf haar 3 begonnen. Maar blijkt normaal te zijn. Mijn zoon was ook een late prater en die stopt nu niet meer, een echte kletskous. Maak je niet zo veel zorgen, niet alle kinderen doen de dingen op de leeftijd die in de boekjes staat.
     
  8. B3ngel

    B3ngel Actief lid

    2 sep 2013
    433
    161
    43
    NULL
    NULL
    Afgezien van de tweetaligheid is het precies alsof ik een beschrijving van mijn eigen zoon lees. Ook hij praat weinig en ook hij is een gevoelig, knuffelig mannetje dat altijd eerst de kat uit de boom kijkt.

    Rond zijn 2e verjaardag zei hij nog geen 10 woorden (papa, mama, opa, oma, ja, nee, die en auto). Ook bij CB te horen gekregen dat dit wel erg weinig was, en we moesten met 2,5 terugkomen.

    Ook wij hebben altijd veel voorgelezen, zongen liedjes, namen ‘s ochtends en ‘s avonds de dag met hem door en benoemen. Taalbegrip is uitstekend, hij begrijpt alles wat we zeggen en kan opdrachten (ook complexere) goed uitvoeren. Maar dat zelf praten kwam maar niet op gang.

    We zijn nu 2 maanden verder. In die 2 maanden is hij gestart op kdv 2 ochtendjes in de week. Zijn woordenschat is inmiddels ruim verdubbeld (oa buiten, tuin, huis, see (=wc), seep (=zeep), hallo, dag, boven, maar ook hije (=rijden), henne (=rennen) en gajmee (=Ga je mee)). Ook begint hij nu combinatie te maken. Zo zegt hij bij v ‘Jij ijsje?’ (Hij noemt zichzelf Jij). En hij probeert wat te zingen.
    Ik denk dus dat het uiteindelijk wel goed zal komen.
     
  9. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.966
    15.008
    113
    Die van ons wordt in december pas twee maar het gebrek aan woorden was hier ook redelijk om op te vreten. Erger nog zelfs op huuuuh, haaaa en gehuil en driften was t hier echt stil tot een maand of 14. Dr kwam geen brabbel uit, heb zo'n hamster gehaald om dr uit te dagen want ik kon praten en zingen tot ik een ons woog maar gewoon geen sjoege geven. Dat was de hit, ding ging overal met dr mee, kletste hele verhalen tegen m op haar manier. Ze snapt ontzettend veel, luistert niet altijd maar dat is wat anders. "ou an jou", "etuh" ook wel "mjamjam" genoemd, "inken" (drinken), papa, opa, lamp, auto en een verdwaalde "autorijden" kende ze wel, alleen zei ze t zelden. "ezen" (lezen) is er later bijgekomen.

    Nu van de week ineens een stortvloed aan woorden en roept ze ineens koelkast, boek, aardje (heb gisteren paardenfilmpje gekeken met dr) wil t woord 'vest' leren en spreekt m na 1x horen gelijk goed uit. Gisteren wees ze voor t eerst naar me en riep "mama", daarvoor ging t op autopiloot geloof ik bij kommer en kwel gil je gewoon mama.

    In de avond iets aanwijzen en vragen "wa is da?" (wat is dat?) en dan met grotw trotse grijns kijken want ze kreeg t voor elkaar om mij ieta te laten doen (wel onder t mom van mooi ik ben nu toch uit mn bed, maar goed). Vanmorgen over de babyfoon " papa hou van jou". Het kan echt van t ene op t andere moment omslaan en dan gaat t ineens super snel. Geen idee wat er nog meer gaat komen, maar dit klinkt voorlopig als muziek in mn oren.
     

Deel Deze Pagina