Wij krijgen de eerste week van maart een Shih tzu pup. Ik heb voor deze hond gekozen (even wennen vroeger hadden wij boxers haha), omdat het een vrij rustig ras is dat goed om kan gaan met kleine kinderen. Hij is chocolade bruin en echt ontzettend knap We gaan natuurlijk op cursus en we hebben een bench voor 'snachts. We hebben altijd honden gehad en bij mijn vriend thuis ook. Dus dat is allemaal wel erg duidelijk. We willen alleen, voor de leuk maar ook praktische, tips voor peuters met pups. Wie heeft er ervaring? Groetjes
Sterkte met het gelijktijdig opvoeden van hond en kind 1 tip: hond is geen speelgoed. Ik heb een foto van mezelf als trotste peuter met een aangeklede schotse terrier in een poppenwagen gepropt. Op alle foto's daarna had ik een klein litteken op mn onderlip (de hond ja).
heel synisch: de beste tip met peuters en pups is: wacht nog minimaal 2 jaar! Mijn zoontje is nu 2,5 en wij hebben onze hond nu bijna een jaar. De hond voelt zich niet veilig bij de peuter en trekt zelfs soms zijn lip op....ik zit er strak bovenop. Mijn dochter van 5 gaat heel goed. Achteraf gezien had ik echt nog 2 jaar moeten wachten.
Ik snap wat je bedoelt. En zo kan het ook gaan inderdaad. Ik denk alleen juist dat het heel goed voor mijn kinderen en hond is zo met elkaar op te groeien.
En ook denk ik dat de ras keuze veel uitmaakt. Maar ik wilde echt heel graag tips waar ik iets mee kan als de hond er is
O wat leuk! We hebben zelf Westie van 8. Is echt ons kindje zeg maar) Hangt veel van hond af maar als je pup neemt zal dat vanzelf goed gaat! Hier zorgd ze voor haar: van buiten komen zegt ze haar: hup, bad in! (Potjes wassen), dan koekje geven (of meer niet steeds doen alsof en gillend lachend wegrennen) Ik heb tip: na elke wandeling geef je zoon koekje zodat hij de pup geeft. Is voor hem leuk maar ook vaste iets en voor pup ook (plasje gedaan -koekje). Ook hier bijvoorbeeld let ze op dat ze water en brokjes heeft als niet dan komt ze klagen bij ons met lege bakken en wil ze zelf vullen. Buiten loopt ze ook zelf met riempje met haar (westie is traag)) Soms pest ze haar ook maar dan zeg ik dat het niet mag etc. Hond heeft grote mand met zijn speelgoed dat gooid dochter in het midden van kamer en stuurt hond meespelen verplicht tennisballen zijn top! Als hond niet haald vraag je je peuter) Buiten in bos hebben we stok met bal dat wil dochter ook zelf vasthouden en gooien. Verder is gewoon leuk! We hadden in begin kooi maar ze begon steeds daar plassen en janken. Weggehaald en ze sliep altijd prima op maandje dag en nacht. Snel zindelijk en nooit ongelukken gehad. Niet stout met meubels etc. Ik zou persoonlijk voor zulk klein hondje geen kooi doen. Pupcursus is wel aanraden! Wat betreft kind-hond. Hangt veeeel van hond af!!! Onze knuffelt met ons en mag je alles doen maar kinderen verwijd ze. Dochter mag ze niet echt aanraken maar ze trekt nooit lip van of iets boos ze loopt gewoon weg en blijft weglopen steeds. Maar kan ook net zo goed wel even laten potje geven als dochter vraagt. Het blijft ook kwestie van beide goed opvoeden: dochter moet verplicht lief zijn en hond is al goedopgevoed) hond als het sneeuw is mag trui of jas aan en dat vermaakt dochter zo! Hihi Ons hond zal niemand bijten. Ik ken ook superlief hondjes die wel daadwerkelijk lip optrekken of speel of met bedoeling bijten ligt aan ras, karakter en opvoeden. Ons hondje deed trouwens in commercial van BCC paar jaar terug )
Inderdaad, hond is geen speelgoed. En leer je kind dat de hond zijn eigen plaats heeft en dat het daar niet gestoord mag worden. En verder, relax. Hier was de hond er al (labrador/mechelse herder kruising), gaat heel goed met de kids. De hond is 1,5 jaar ouder dan de oudste. Wij hadden ook van alles bedacht, maar echt, wat een beetje gezond verstand kan doen Succes!!
Onze kinderen mogen niet bij de hond als ze slaapt. En ook mogen ze niet in de bench of mand komen. Dat is echt de plek van de hond. Verder geen tips. Toen we de hond kregen was de oudste bijna 4 en de jongste 1,5 jaar.
Vervelend gevoel ja. Onze hond was al volwassen toen DL kwam, en van een ras dat normaliter dol is op kinderen maar hij vind ze dus beetje eng. Vooral als ze snelle bewegingen maakt of speelgoed gooit. Hij is bovendien jaloers. Hij kijkt elk hapje, elke rijstwafel uit haar mond en het is hier een dagelijkse strijd om de bank. DL krijst als er hondenspeelgoed op ligt, en hond wringt zich dan maar zuchtend tussen al het kinderspeelgoed, struikelt over de duplo en sloopt af en toe een stukje houten speelgoed. Toch heb ik er geen spijt van, maar ik heb regelmatig getwijfeld of dit de goede volgorde was
Wij hebben 2 kleine kinderen van 4 jaar en 2 jaar. Nu sinds 5 maanden een pup in huis. Ik denk dat het inderdaad wel heel erg uitmaakt wat voor ras je kiest. Wij hebben een mopshond, hij heeft wel een bench. Fijn voor hem maar ook voor ons, hij kan zich erin terug trekken maar zit er bijv ook in als we eten en snachts.. Meteen van pup af aan erin en nooit geen gejank..
Heel fijn alle antwoorden. Zal wel ff lekker druk zijn, maar ik denk dat het ook echt voor kinderen en hondje genieten zal zijn ik zal wel wat foto's laten zien als hij er uiteindelijk is.
Wij hebben onze hond vanaf juni 2014. Toen was mijn zoontje bijna 3 jaar. We hebben voor een beagle gekozen omdat wij de ras eigenschappen goed vonden passen bij onze situatie. Een pup opvoeden in combinatie met een peuter is heel pittig. Ik heb meerdere keren gedacht waar zijn we aan begonnen en in gedachten had ik hem al 10 keer weer terug gegeven aan de fokker. Alles pakte hij van zoontje af, speelgoed, eten etc. ik liep de hele dag achter hem aan. In april word de hond 1 jaar. Door de goede tips die wij kregen op de cursus en een goede afgesloten tuin is het gelukkig goed gekomen en zijn wij heel blij met onze hond. Nog steeds is het een draak met speelgoed afpakken maar hij luistert nu veel beter naar NEE. daarbij is de benche ook een goede oplossing als mijn zoontje lekker aan het spelen is. Mijn zoontje en de hond zijn dikke vrienden, dat is zo leuk om naar te kijken!
Een aantal dingen zijn al genoemd, maar zet ze er toch bij: - hond een eigen plek/ruimte in huis geven waar je kindje niet bij KAN komen. Als je hond ergens ligt waar je kindje niet bij MAG, maar wel bij kan komen, dan is het de hele dag scheidsrechtertje spelen. Je kunt bv een traphekje ergens plaatsen en de pup daarachter zijn eigen plek geven. - de pup veel rust geven en dus niet de hele dag rond laten lopen met als gevolg overprikkeling. - inderdaad niet bij mand, eten en kluifjes komen. Ook speelgoed zou ik mee wachten, dus je kindje nog even weg bij laten totdat jullie zelf een goede band met je hond hebben en je hond erop vertrouwt dat alles goed bedoelt is. - goed je hond leren ruilen voor lekker/speeltje als hij interesse heeft in het speelgoed van je kindje. - betrek je kindje bij de hond, bv uitlaten, eten geven etc. - geen trekspelletjes laten doen, alleen verstopspelletjes op een gegeven moment (zie boven). - hond niet toestaan in de buurt van eten te komen van jullie of je kindje. Lees hierboven ergens dat er iedere dag problemen zijn met het eten van de kinderen. Dit dus voor zijn. Gewoon in de bench tijdens het eten of achter het hekje. Dat is op een gegeven moment zo'n gewoonte dat er in je hond niets anders opkomt. - afhankelijk hoe je pup ermee dealt, zou ik hem even aanlijnen op het moment dat je zoontje loopt te rennen en vliegen (zijn hier van die momenten). Daarmee voorkom je dat je pup er achteraan gaat rennen en hoogstwaarschijnlijk gaat happen. Dat is onvermijdelijk. - leer je kindje wat te doen als je pup hapt. Dat is ook onvermijdelijk in het begin. Als je pup is geboren in een gezin met jonge kinderen zal het voor hem/haar stukken makkelijker zijn dan andersom, maar ook dan kan het prima! Veel plezier ermee!
Hebben jullie misschien leuke verantwoorde spelletjes voor peuters en puppy's. Waar ze allebei iets van leren bijvoorbeeld?
Het enige wat ik kan verzinnen, is zoekspelletjes. Dat peuter iets verstopt (een knaagding of speeltje voor de hond), en hond het moet zoeken. Is wel handig als peuter dan 'zoek' kan zeggen tegen de hond. Dit lijkt me onschuldig, omdat zoeken iets is wat de hond zelfstandig doet. Hond heeft iets te doen en ontwikkelt zelfvertrouwen, Peuter leert ervan dat als iets aan de hond is gegeven ze daarna uit de buurt moeten blijven Bovendien leert de hond de geur vd peuter (hij zal geur vd voetstappen gaan leren), en dat is handig voor als je peuter ooit kwijt bent