Onze dochter is 2,5 jaar oud nu en we zijn een beetje aan het oriënteren welke basisschool we willen. Wij hebben geen voorkeur voor openbaar of een school met geloofsovertuiging. Wij zijn zelf niet gelovig. Optie 1: in de wijk waar wij wonen zit een openbare school. (op loopafstand) Grote school die verwacht te groeien de komende paar jaar naar ruim 600 kinderen. Het is een 'nieuwbouwwijk' met vooral koopwoningen en 'blanke' mensen. Het schoolplein is saai...alleen maar tegels en de bovenbouw mag wel op een niet afgesloten veldje spelen. Dochter gaat nu bij de school naar de kinderopvang. Baby zal daar ook heen gaan. Optie 2: Een wijk verderop zit een openbare school. (geen loopafstand) Qua grootte vergelijkbaar met optie 1. Hoor er hele positieve verhalen over. Een mix van waar kinderen vandaan komen (vind ik leuk) maar is een stuk verder weg. Ze hebben een hele gave tuin (weinig tegels, vooral veel zand en klimmogelijkheden) Optie 3: een school in het centrum. Afstand valt opzich wel mee (geen loopafstand) maar we moeten 2x een drukke weg over. Het is een kleinere school. Als ik naar dochter kijk denk ik...optie 1... handig als ze wat groter is en zelf met vriendjes/vriendinnetjes wilt spelen want die wonen in dezelfde wijk. Geen drukke straat oversteken etc. Maar de grootte van de school staat mij (man heeft er geen moeite mee) een beetje tegen. Zijn kinderen daar geen nummer? Mijn voorkeur zou optie 2 zijn als die ook niet zo groot zouden zijn... maar dan zal baby ook naar een ander dagverblijf moeten gaan na een half jaar... het is anders niet haalbaar met brengen en halen om 2 locaties aan te doen.. Wanneer is het normaal om een rondleiding aan te vragen? Als ik dat nu doe ben ik dan niet te vroeg?
Moment van aanmelden verschilt erg per regio. Wij wonen in het Noorden en hier worden kinderen soms pas met 3,5 of later aangemeld. Maar ik weet dat er in Nederland ook regio's zijn waar je je kind al ongeveer op de wachtlijst moet zetten voor het geboren is. Hier krijg je wel rond 2,5 jaar een brief van de gemeente waarin staat dat je je kunt oriënteren op scholen. Dus 2,5 lijkt me een prima leeftijd om een school te bellen voor een oriënterend gesprek. Vooral bij grotere scholen ben je dan echt geen uitzondering denk ik! De vragen die je hebt kunnen denk ik ook alleen goed beantwoord worden door mensen van die school en door je eigen idee en gevoel wat je bij de school krijgt daardoor. Je kunt altijd over een half jaar dan nog eens gaan kijken als je niet meteen een beslissing wilt nemen.
Ja, het verschilt erg per regio of je laat of vroeg bent. Zou gewoon rondleidingen vragen. Overigens, mocht je voor bijv. Montessori, Dalton, Jenaplan, Vrije school o.i.d. kiezen, dan merk je dat er vaak ook veel kinderen wat verder weg van school wonen. Sowieso merk ik ook op regulier dat mensen niet meer standaard voor de wijkschool kiezen als eerste keus, maar dat er ook best wat kinderen van wat verder komen. In onze vorige woonplaats moest je verplicht als je voor regulier onderwijs koos een school binnen je postcodegebied uitkiezen. Zou vooral kijken naar de groepsgrootte, sfeer, wat ze te bieden hebben voor kinderen die voor of achter lopen of andere leerproblemen hebben, rust, anti-pestbeleid enz. Plein speelt bij onze schoolkeuze een kleinere rol, al merk je dat kinderen met een saai plein wel eerder gaan lopen klieren uit verveling.
Gewoon de scholen bellen voor een rondleiding. Kan best dat de keuze daarna snel gemaakt is doordat er scholen afvallen of er eeen echt bovenuit springt of wat dan ook. Mijn dochters zitten op een grote school met een suf schoolplein. Ik hoor ze er nooit over. Dat de achool dichtbij is vind ik heerlijk. Iedere ochtend en middag staat hier de hele wijk vast met auto’s om kinderen te brengen en te halen; daar hebben wij geen last van. Zeker als een school geen continurooster heeft, vind ik dat toch wel een erg groot voordeel (hier overigens wel een continurooster).
Ik lees alleen maar over afstand en grootte van de school en het speelplein. Ik zou zelf toch erg nieuwsgierig zijn naar vooral het onderwijskundige gedeelte, visie, zorgplan en sfeer in school. Daarvoor is een informatiegesprek en rondleiding inderdaad wel erg belangrijk. En in dat gesprek kan je ook vragen naar het vermaak tijdens het buitenspelen. Op veel scholen hebben ze bv wel een schuur oid vol speelmateriaal. Wat ook heel handig kan zijn is gewoon een keer binnenstappen en vragen waar je moet zijn om een afspraak te maken. Dan kan je meteen de sfeer en ontvangst proeven. Krijg je nog beter een beeld dan eerst te bellen. Wat betreft grootte van de school. Mijn kinderen zaten (een zit er nog) op een nog grotere school (900 lln). Ik heb nooit het gevoel gehad dat ze een nummer waren. Ze hebben in principe natuurlijk sowies maar 1 of 2 leerkrachten per jaar en daar draait het om. Maar ook daar buiten hebben ze altijd het onderwijs gehad dat per kind nodig was. En verder heeft het ook het voordeel dat ze daar al aan kunnen wennen, aangezien veel middelbare scholen nog groter zijn. Ik heb zelf ook op een grote school gewerkt (500 lln) en ik kende echt heel veel kinderen, ook uit andere klassen. Zo is er bv veel contact tussen dezelfde jaargroepen en zo leer je al veel kinderen kennen en bij het doorschuiven ieder jaar, leer je er weer meer kennen. Maar, dit kan natuurlijk best een bezwaar voor jullie blijven. Ook hiervoor is het belangrijk om gewoon binnen te stappen voor een indruk en ook vragen hoe ze daar mee omgaan in de dagelijkse gang van zaken.
Afstand is best belangrijk; wij hebben gekozen voor iets verder weg maar valt soms wel tegen (als het regent haha). Ik zou onderzoeken welke school het beste bij je kinderen past. Het schoolplein zien ze bij ons maar een half uur per dag; tegels zijn handig voor speelgoed/fietsjes etc., voorstellingen etc (en ook als het regent blijven ze een stuk schoner). Een gemixte klas leuk vinden is hip, maar uit onderzoek bleek dat dit geen voordelen oplevert ofzo. Grootte was voor ons wel belangrijk, maar als ze b.v. de klassen klein houden dan zou het in de praktijk mee kunnen vallen. Succes met kiezen...
Waarom denk je dat kinderen bij een grote school een nummer zijn? Mijn dochter zat in onze oude woonplaats op een school met meer dan 8 kleuterklassen, maar de school was fantastisch. Lieve juffen en meesters die alles wisten over "hun kinderen" en erg betrokken waren. Ze zit nu op een kleine school, maar ik zie qua "nummer zijn" eigenlijk nauwelijks verschillen - hooguit in inhoeverre ik al het niet onderwijzend personeel ken. Natuurlijk kunnen sommige zaken in grote scholen makkelijker gestandaardiseerd worden dan in kleine scholen, maar in ieder geval in mijn ervaring merkt het kind daar niets van. Het schoolplein zou voor mij wetende wat ik nu weet wel een issue zijn. Bij de oude school was er een heel suf plein met alleen tegels en een mini zandbak en glijbaan. Haar nieuwe school heeft een mega grasveld, tig schommels, hangrekken en klimstoestellen en een kleine renbaan (van dat gummy spul). Buitenspelen is nu van de stomste activiteit naar de leukste acticiteit op school gegaan . Ik had zelf als ouder nooit ingeschat dat het zo'n verschil zou maken, maar door de leuke buitenomgeving, vindt ze school nu veel leuker. Als je haar met de auto makkelijk kunt brengen, zou afstand voor mij niet zo'n ding zijn. uitiendelijk laat je ze vaak toch alleen maar in de laatste 2 a 3 klassen alleen lopen en dan moet je de jongste toch nog steeds brengen. Succes met kiezen!
Er zijn inderdaad veel meer dingen waar je een school op zou kunnen kiezen. Toen wij moesten gaan kiezen (met 1,5 jaar was dat toen al, omdat 1 school waar wij uit wilden kiezen anders al vol zat, met 2,5 waren we te laat geweest voor die school), hebben we vooral ook aan andere ouders gevraagd met kinderen op die school. voor ons was het Christelijke aspect wel heel belangrijk, maar wat we eigenlijk wilden konden we niet vinden binnen een straal van 5 kilometer. We konden sowieso naar geen enkele school lopen (ja, als we er minimaal een half uur over zouden lopen ), dus dat maakte voor ons niet zo uit Uiteindelijk hebben we de verkeerde keus gemaakt helaas. We zijn toch voor het Christelijke aspect gegaan en op de koop toegenomen dat het een nogal 'boerse' school was. We zijn na een tijdje verhuisd, waardoor we dichterbij de school woonden, maar toen bleek dat deze school echt niet de goede keuze was voor onze oudste zoon (hij was niet gemiddeld, wat eigenlijk wel beter was op die school, want zodra je meer of minder kunt, dan weten ze het niet meer en kunnen ze je eigenlijk niet goed helpen helaas). Toen zijn we weer gaan kijken, maar door onze verhuizing konden we breder kijken. Toen zijn we heel erg kritisch gaan kijken, en hebben 2 andere scholen bezocht. De eerste voelde op zich wel redelijk, de tweede voelde direct helemaal perfect, en dat is de school is, voor ons. Het is er zó ontzettend leuk. Onze oudste is van een timide, teruggetrokken kind veranderd in een stabiele knul die prima weet wat hij wil en die zich niet gek laat maken. Hij mag steeds meer op zijn niveau werken en wordt geholpen op momenten dat het een beetje te onrustig voor hem is in de klas. We moeten wel elke dag met de auto, het is 6,5 kilometer. Maar dat heb ik er voor over, al was het de dubbele afstand, een goede school die zo goed voelt vind ik toch wel erg belangrijk. Nu scheelt het dat wij niet in een woonwijk wonen, we hebben dus niet te maken met kinderen die op een andere school zitten ofzo, ik denk dat als wij midden in het dorp hadden gewoond waar hij eerst naar school ging ik nog wel langer had nagedacht, omdat met elkaar optrekken na school me ook wel leuk lijkt voor mijn kinderen. Maar dat zit er hier toch niet in.
Grappig dat we helemaal niet gekeken hebben naar het schoolplein. Overigens beide niks bijzonders. Standaar zandbak pingpong tafel en kleuters hadden in ieder geval genoeg speelgoed. De een is dichterbij, een katholieke school en de andere een openbare school. Onze uk loopt wat voor in zijn ontwikkeling en mocht datzo blijven willen we dat daar op gehandeld kan worden. Bij de school die het verste weg is waren ze veel verder en daar hing een geweldige sfeer en daarom hebben we deze gekozen. Schoolplein zegt niks, deze school wil uiteindelijk vernieuwen maar kan nog jaren duren. Ze vermaken zich echt wel, er zijn andere dingen die ik nog belangrijker vindt.
Bij ons in de wijk zit een hele grote daltonschool. Wij hebben daar een rondleiding gehad en de missie, visie, pestbeleid en hoe het er onderwijskundig aan toe gaat vonden wij erg leuk. Er zijn. Inderdaad veel klassen maar daardoor zijn de klassen ook niet zo groot. School er naast is klein maar heeft zo weinig leerlingen dat ze grote combinatieklassen hennen gemaakt. Werd ik ook niet enthousiast van. Ik heb gevraagd of het nog wel persoonlijk voelt aan verschillende moeders en die vonden van wel. De leraren zijn betrokken evenals de directeur en de gangen ogen klein en persoonlijk. Het voelde gewoon goed en mooie bijkomstigheid is dat het in de wijk is. Of dalton uiteindelijk ook echt bij hem past moet blijken. Nu zag ik alleen in het andere topic dat ie een 6,7 krijgt op de Cito haha. Maar goed wellicht zegt dat weinig. Schoolplein kan hipper maar ja he, niet het belangrijkste vind ik!
Bij het kiezen voor een school hebben we ook niet gekeken naar de inrichting van het plein. Onze school ligt in een groot, groen domein maar de kleuters hadden tot voor kort alleen een plein en een zandbak in de zomer. Nu zijn er wat speeltuigen geplaatst. Onze eerste keus was de gemeentelijke basisschool. Dat hij op 5 min. lopen ligt is heel fijn, maar we gingen in eerste instantie kijken door de goede verhalen uit de buurt. Bij het bezoek werd dit bevestigd door de open sfeer, de mix en de werking in de klassen (o.a. hoek- en maatwerk).
Ik vind 2,5 niet te jong om rondleidingen/ gesprek aan te vragen. Wij zijn met 1,5 voor het eerst naar de Open Dag geweest gewoon om te oriënteren, en het jaar daarop weer, maar dan echt om ook met docenten te praten enz. Er zijn 3 scholen in ons dorp, eentje viel er na de eerste Open Dag al af. Maar dat kwam mn omdat ik privé een keer docent sprak die mij in vertrouwen vertelde dat de school waar zij werkte in de praktijk helemaal geen goede protocollen had op gebied van adhd/dyslexie/autisme en andere zaken. Ze vertelde ook dat kinderen met dergelijke "problemen" vaak vastliepen en overstapten naar een van de andere scholen. Ze mocht dat natuurlijk helemaal niet zeggen, maar ik was wel blij met de info. Want ik heb adhd en mijn vriend is dyslectisch. Wij zijn met 2,5jr bij allebei de andere scholen op gesprek geweest met de directrice. Vooraf hebben we goed op een rijtje gezet welke informatie we zochten. Ook zijn we met een docent rondgelopen, we mochten zelfs in de kleuterklas kijken terwijl die aan het "lesgeven" waren. En we mochten een leerling uit groep 7 spreken over de school. Dit bij beide scholen. Uiteindelijk bleek de klik met de dichtstbijzijnde school stukken beter en hebben we hem met 2,5jr ingeschreven. Voordeel was dat hij op die school ook naar de psz gaat en hij vanaf januari om de week op woensdag in de 3+ groep een uurtje met de kleuters mag meedoen. Ze hebben alleen combinatieklassen, dus de helft van die kindjes zitten vlg jaar ook bij hem in de klas.