âVoedselonderwijs moet verplicht worden op schoolâ | metronieuws.nl Ik zou dat wel zien zitten als de (basis)scholen standaard in het bezit zou zijn van een moestuin. Lekker in de buitenlucht gezamenlijk de tuin aanplanten en onderhouden. En zodra het oogsttijd is voor een bepaalde groente samen klaar maken, volledige maaltijd van maken en oppeuzelen. Ik zou daar wel wat extra geld voor over hebben. dus niet in de trant van dit mag je niet eten dat wel. Maar gewoon wat extra aandacht voor gezonde voeding op een actieve manier. Hoe denken jullie erover?
Op de basisschool waar onze kinderen naartoe gaan, hebben ze een moestuin en een kooklokaal. Er wordt wekelijks "gekookt". Heel leuk en leerzaam, maar om het verplicht te stellen vind ik wel ver gaan. Gezond gedrag kun je ook op een andere manier bevorderen.
Geweldig als je daar op school de mogelijkheden voor hebt, maar verplicht stellen zie ik niet zitten. Bij ons wordt iedere boom of struik op het plein gesloopt. Vaak vernielingen na een vakantie of weekend. Dan voorspel ik geen grote oogst bij de moestuin. Bovendien is het een mooi extraatje, maar ik zie het toch niet als kerntaak van school. Er mag ook nog wat voor thuis overblijven!
Ja hadden wij vroeger ook...echt geweldig. Jam maakten we uiteindelijk ook van de aardbeien of de rozenbottels. Ik zou dat ook wel heel leuk vinden bij onze kinderen op school...denk alleen niet dat ze daar tijd voor hebben.
Had vandaag al het filmpje van Youth Food Movement gezien, dat Nederlandse kinderen niet eens alledaagse groenten konden benoemen, maar wel handig waren met gadgets... Ik vind het echt diep triest dat wij zover zijn gekomen, dat kinderen deze basis niet meer vanuit huis meekrijgen en op school moeten leren. Maar als ik op dit forum -met zoveel moeders- al zoveel naieve reacties lees over voeding, dan verbaast het mij niets...
Ik vind het prima... Als we dan ook met elkaar accepteren dat kinderen op een gegeven moment van andere vakken minder afweten. Bepaalde dingen kun je prima integreren hoor. Er is natuurlijk best een overlap met aardrijkskunde, rekenen en taa te bedenken. Maar uiteindelijk zit er maar 5,5 uur in een schooldag en die kun je maar 1 keer gebruiken.
Wij hadden vroeger ook een moestuin op school. Was leuk én leerzaam. Dat zijn die moestuintjes van de Appie ook. Ik heb dat ook samen met mijn kinderen gedaan. Veel waardevoller dan die ene peul met 5 erwten, die ik geoogst heb van mijn doperwtenplantje (radijs ging beter en een hoop andere dingen moeten nog). Lessen over voeding en met name wat gezond is en wat niet, vind ik een zeer goed idee. Waar kan ik tekenen? Ik ben ook echt overtuigd van de waarheid van de volgende stelling: Het daadwerkelijk koken, dat moet naar mijn mening basis blijven. Een paar keer per jaar. En vooral spelenderwijs. Dat moestuingebeuren valt meteen onder biologie, dus dan heb je 2 vliegen in 1 klap. Het leren over voeding, dat vind ik toch echt een wezenlijk belang hebben. Het probleem is dus, dat dat thuis niet gebeurt bij de doelgroep.
Klinkt leuk maar denk dat we opvoeding en onderwijs uit elkaar moeten halen Gezond leren eten is een taak van de ouders Wij hebben ook een moestuin je in de tuin Je kan beter ouders stimuleren dan de leraren verplichten
Voeding mwah nee niet zo nodig.. Maar ik vind het wel leuk als scholen/kdv's iets doen met tuinen en planten, of als ze diertjes hebben zoals konijnen. Veel leren over de natuur
school kan het wel promoten on gezond te eten en drinken. Maar ik vind zeker niet dat school dit als taak heeft. Jemig, tegenwoordig wordt overal van gezegd dat school dat moet doen! Waar zijn de ouders tegenwoordig!?
Ik vind het wel leuk! Gewoon als standaard lesvak! Kinderen vinden het vaak leuk en leren er ook nog wat van.
Voeding hoeft van mij niet zo. Maar op de school waar we de kinderen hebben ingeschreven zit wel een tuin en moestuin die ze bij moeten houden. Vind dat ontzettend leuk!
Mee eens. Ik vind dat deze taak bij de ouders ligt. Zou niet weten waar school de tijd vandaan moet halen om dit ook nog te doen. Ik vind het echt wel een leuk idee, een moestuin. Maar het is in mijn ogen niet haalbaar.
Ik vind ook dat de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt. Opvoeding is meer dan schoon op school afleveren en thuis leuke dingen doen. Ik had echt een bloedhekel aan zwemles ( veel te veel herrie voor mij) maar ze hebben allebei hun diploma gehaald. De overheid heeft jou kinderen niet gewild( al wordt de vergrijzing wel een probleem..)
Tja die attitude heb ik ook Maar dat wil niet zeggen dat ik niet om gezonde voeding geef want je leeft inderdaad maar 1 keer, en het liefst dan in goede gezondheid Beetje balans zeg maar. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn dochter al best veel van voeding weet, bepaalde dingen leg ik haar uit en we hebben hier thuis ook een moestuin en een boomgaard met fruit. Ik vind het een prima idee Maar uiteindelijk zijn het toch de ouders die de meeste invloed hebben wbt voeding van hun kind. Je kunt kinderen leren wat gezond is, ze laten koken en proeven, maar als er vervolgens door de ouders alsnog dagelijks ongezond eten wordt bereid... Ik zou dan eerst daar wat aan doen.
Bij mijn zoon op school wordt hier idd aandacht aan besteed. Ze hebben bijvoorbeeld smaakles. En in groep 5 hebben ze een moestuintje wat ze onderhouden. Dat is bij de kinderboerderij. Meerdere scholen hebben daar moestuintjes.
Ja goede vraag . Ik zat er net een over na te denken, toen ik zwanger was kreeg ik bij de vk een lijstje mee met dingen die ik als zwangere ongeveer per dag zou moeten eten. Maar verder werd er eigenlijk helemaal geen aandacht aan voeding besteed.. Misschien dat de vk of gynacoloog iets zou kunnen betekenen wbt gezonde voeding zowel tijdens, als na de zwangerschap voor ouders en kinderen?