Ik vind het erg bizar dat je kind een indicatie heeft gekregen voor 4 dagdelen.... Er zijn er zovelen die het nodig hebben! Ik denk dat je verwachtingen omlaag moeten en dat het vooral om het sociale en het schoolse aspect moet gaan. Ik zou niet willen dat een kdv of een psz met mijn kind met letters bezig gaat. Zij hebben daar niet voor geleerd (ik ben zelf ook pm-er geweest en nu gastouder). Je kunt makkelijk iets verkeerd aanleren, dus ik zou het er niet op gokken. Maar een kindje van 3 loopt nu misschien voor, maar de kans is heel groot at het met 4 of 5 op een heel gemiddeld niveau zit en dat je amper of geen verschil meer merkt. Ik zou dus echt je verwachtingen omlaag halen, je kindje maar 2 dagdelen brengen (of naar een kdv brengen) en gewoon zelf kijken naar de interesses van je kind. Dus naast letter of cijferherkenning, ook lekker voetballen of klimmen oid. Of misschien zelfs wel zelf leren spelen. Niet alles moet gericht zijn op meetbare kunstjes vind ik.
Is overal anders zo blijkt maar weer.. moet je hier kijken (voorbeeld) Wat kunt u als ouder/verzorger verwachten van een VVE zaal? Wordt dus de voorkeur gegeven dat kinderen minimaal 4 dagdelen gaan (dan krijgt je er immers twee "gratis"). Overigens heeft VVE daar niks met speciale indicatie etc te maken (zoals in andere gemeentes dus weer wel als ik het goed begrijp uit de reacties van iedereen).
Echt?? Ik ken vve echt alleen als speciale indicatie ja. En uit het verhaal van ts begrijp ik ook dat je het niet standaard krijgt. maar ik blijf vinden dat men tegenwoordig heel erg gericht is op presteren. Maar het sociale aspect wordt dan ook soms makkelijk uit het oog verloren. Zolang een kind kan spelen, laat hem alsjeblieft! Al die toetsen die tegenwoordig zelfs op kdv en psz al moeten. In groepen 1 en 2 al.... Ik vind het allemaal wel erg ver gaan (al zie ik ook wel enige voordelen hoor, maar toch..).
Tja, alle kinderen willen zoveel. De vraag is of het ook echt noodzakelijk is en je er verstandig aan doet. Ben wel benieuwd welke reden cb op de VVE indicatie heeft gezet als jij er zo voor moet l*llen om het voor elkaar te krijgen. Had je echt verwacht dat ze met letters en cijfers boven de 10 gingen werken? Je zegt dat jij er van baalt, maar hoe is je kind eronder? Heeft hij/zij het naar de zin met spelen ed?
Dit ook meegemaakt met onze dochter op de psz. Zij kende heel het alfabet voor ze naar groep 1 ging. Haalden wel materiaal uit groep 1 voor haar. Ik deed veel thuis met haar. Bijvoorbeeld loco. Zij scoorde trouwens met die cito zo hoog dat ze niet in de grafiek paste. Ik zou vooral in groep 1 erbovenop zitten want mijn dochter zit nu aan het einde groep van 1 en die gaat nu misschien groep 2 overslaan. Ik zou nu zelf uitdagen dus.
Lekker lopend boodschappen gaan doen en kentekens lezen! Elk kenteken is anders, van de eerste letters leuke woorden maken enz. Lekker naar de dierentuin, van alles vertellen over de dieren, diersoorten enz. Goed voor de algemene ontwikkeling en iets dat ze op school niet leren. Dus dan lopen ze ook niet voor op andere kindjes.
Hartstikke bedankt voor alle reacties. Ik heb overigens niet om vooroordelen gevraagd maar om OPTIES. De indicatie is verstrekt omdat ik (nog) geen diploma heb maar wel gewoon op niveau zit. Ik denk dat ik gewoon te hoge verwachtingen had van de voorschool. Ik zeg ook niet dat ze daar uuuuurenlang aan een tafeltje moeten gaan rekenen en lezen, ik bedoel ieder kind is anders, maar als dat kind intresse heeft in deze dingen, vind ik persoonlijk dat ze er dan wel wat mee moeten doen. Wat er ook gezegd is is om de kleine eraf te halen maar dan haal ik het uit de vertrouwde omgeving en weg van de vriendjes daar, dus qua andere vlakken vind ik het juist wel goed, maar goed zal thuis wel wat meer aanbieden.
Ik ben bang dat je zelfs hogere verwachtingen had van psz dan dat ze op de kleuterschool gaan waar maken
Maar psz is helemaal niet bedoeld om kinderen te leren lezen of rekenen rekenen, maar om ze te leren samenspelen, naar de juf luisteren en functioneren in de klas. Ik zou de psz als niet meer dan dat beschouwen, en overige dingen thuis aanbieden.
Nou bij ons werd er echt niet erekend en gelezen hoor... Ja ze mochten in de leeshoek... Maar dat was een geheel zelfstandige bezigheid. En verder enkel voorbereidend vior het daadwerkeljk leren lezen en rekenen in groep 3. Maar goed.. Als dat op jouw school anders is... Zou ik daar vooral blij mee zijn
Op mijn zoontjes verjaardag heb (net 3) heb ik allemaal hele leuke spelletjes gehad, die een groot succes zijn: Rekenen leren, taal leren - Squla leuk leren voor alle vakken Heeft voor 5,- leuke rijmspelletjes (of -als dat voor je kindje t gemakkelijk is- spelletjes voor groep2/3). Daarnaast heb ik een soort alphabet puzzel gehad waar je op vier verschillende manieren kan spelen. Afhankelijk van het niveau van je kind kan je zelfs engels aanbieden. Dit kan je gewoon lekker thuis doen en aanbieden wanneer je kindje er zin in heeft. Ik heb gisteren een kwartier (en dat is lang voor mijn actievelingetje) lekker met hem zitten spelen. Hij gaf er op een gegeven moment zijn eigen draai aan, maar dat maakt niets uit.
nee daar hoeven ze niks mee...daar is een psz namelijk niet voor bedoeld. Het is puur om te leren functioneren in een groep...leren met een dagritme om te gaan e.d. Over de VVE discussie: dat is niet overal hetzelfde. Er zijn psz die speciale VVE plekken hebben...er zijn ook psz die een VVE programma standaard draaien. Daar zijn ook kinderen die op indicatie een extra dagdeel mogen komen maar het VVE programma is voor alle peuters. Men denkt onterecht dat VVE is voor kinderen die "achter lopen" maar de meeste VVE programma's hebben ook een stuk voor "de pientere peuter". Het kan dus een standaard onderdeel van je psz zijn of iets dat idd alleen aangeboden wordt als het nodig is. Als je een indicatie hebt is dat idd omdat het kind meer hulp nodig heeft. Maar die worden soms wel heeel makkelijk gegeven. Sowieso al wanneer 1 van beide ouders een andere nationaliteit heeft...ik vind die indicaties niet altijd kloppen.
Dit. Daarbij: ik zou stoppen met stimuleren van het leren van letters enzo. Als ze het zelf doet: helemaal prima natuurlijk en daarin mag je meebewegen. Maar niet gaan stimuleren als je kindje er zelf niet om vraagt, want je creeert dan een onhoudbare situatie voor zowel je kind als psz en school... Als je kind namelijk normaal begaafd is, ga je een enorme voorsprong op cognitief gebied inzetten, terwijl je sociaal-emotioneel veel beter in zou kunnen zetten. Je ziet tegenwoordig erg vaak dat normaal begaafde kinderen in eerste instantie een enorme voorsprong ontwikkelen en een klas overslaan, om uiteindelijk heel gewoon op het vmbo terecht te komen en als jongste van de klas dan erg gemakkelijk in een underdog-positie terecht komen. En als je kind wel hoogbegaafd is, dan hoort het niet in een groep met allemaal VVE-kinderen. Dat werkt niet. En bij een hoogbegaafd kind hoef je het leren van letters niet te stimuleren. Die hoef je alleen maar te faciliteren Wij hebben om precies die reden onze jongste bewust niet op de psz gedaan: ze is slim, (hoe slim gaan we vanzelf wel zien, zal niet direct hoogbegaafd zijn, maar wel bovengemiddeld slim), maar die gaat hartstikke wegkwijnen tussen kinderen met vve-indicatie. Ze is gewoon thuis, kan hier oppikken wat ze wil, (en herkent inmiddels een aantal cijfers en letters, hebben wij niets aan gedaan om te stimuleren), en kan dan gewoon sociaal-emotioneel zich lekker door blijven ontwikkelen. Er is -zeker op deze leeftijd- zoveel wat ze kunnen leren! Dat cognitieve is dan een zeer beperkt en zeer overgewaardeerd stuk, wat mij betreft. Zorg dus dat je kind lekker breed georienteerd blijft
Bij ons op de kleuterschool werd dit programma ook gedraaid, en Thirza kreeg in groep 1 al het materiaal van groep 2 aangeboden, omdat dat van groep 1 echt te simpel was voor haar. Maar dat van groep 2 was niet heel veel beter. Moest ik woorden met haar gaan zitten oefenen die ze al lang en breed zelf gebruikte.... Ik ben dus niet zo onder de indruk van dat VVE-programma. Prima voor kids die de taal niet voldoende beheersen, maar voor pientere kids is het echt een lachertje...
Wat zijn jouw ervaringen met groep 1/2 dan? Groep 1/2 is bedoeld om ze lees- en schrijfklaar te maken. Dat betekent dat ze de helft van de letters moeten leren herkennen, cijfers 1-20 herkennen en zelf kunnen tellen (ook weer terug van 20 naar 1). Ze doen wel veel aan taal en rekenen, maar op een heel andere manier dan volwassenen vaak aan voorstelling hebben bij taal en rekenen. Het gaat dan veel meer om begrippen als meer-minder, groot-klein, enz. Leren herkennen op welk plaatje de meeste dingetjes staan, zien welk voorwerp het grootst of kleinst is, voorzetsels leren hanteren, (sta ik op, voor, achter of naast de stoel). Met die basis gaan ze dan in groep 3 leren lezen en schrijven en sommen maken Dat doen ze in groep 1/2 in principe nog niet. Enkel als een kind daar heel erg aan toe blijkt te zijn, (maar ouders overschatten hun kind daarin erg vaak, dus bespreek dit tzt echt goed en grondig met de leerkracht, want zij kunnen je ook goed uitleggen wat je kind aan abstracties wel en niet begrijpt al!).
Onze oudste is aardig pienter, ze is van 30 december maar heeft 2,5 jaar gekleuterd omdat ze vaak nog moe was en werktempo nog te laag. Onze school hecht er niet aan of kinderen al 17 letters kennen als ze naar groep 3 gaan. Ze kijken naar het kind en vonden dat je van spelen heel veel leert en de sociaal emotionele ontwikkeling is net zo belangrijk. Aan het eind van groep 2 mocht ze al moeilijker boekjes halen bij groep 3 en kreeg ze al ingewikkelder taken met haar planner. Ze heeft zich geen moment verveeld. In groep 3 heeft ze na een paar weken al verrijkingstof gekregen en regelmatig een pkusactiviteit zoals filosoferen. Ook aan cito bij de kleuters wordt niet heel veel gewicht aan gehangen. De juf zit ook in een landelijk commitee dat aan dacht vraagt voor weer meer spelen en minder toetsen ed.
Ik vraag mij af hoe goed jij bekend bent met het peuterprogramma en met het aanbieden ervan? Ik namelijk wel en sowieso is niet elk VVE programma hetzelfde. Ik ken er een paar (pyramide en puk&ko) en dat heeft absoluut wel een meerwaarde voor pientere peuters...en het is echt niet voor de kinderen die het "gewoon beheersen" Er zitten echt lastige uitdagende elementen in.